https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenja - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Delegacija AM SDA Sandžaka na prijemu kod ministra za Evropske integracije Republike Turske

Rukovodstvo AM SDA Sandžaka, a u okviru posjete AK Partiji u Turskoj, prisustvovalo je prijemu kod ministra za Evropske integracije Republike Turske Egemena Bagisa.  Prilikom ovog susreta delegacija AM SDA Sandžaka, koju predvodi Predsjednik AM SDA Sandžaka Edin Gudžević, sa ministrom Egemenom Bagisom, je imala prilike da se upozna sa načinom rada Ministarstva za Evropske integracije, kao i aktivnostima u približavanju Evropskoj Uniji.  U srdačnom razgovoru, ministar Bagis pružio je podršku približavanju i razvijanju što boljih odnosa na svim poljima društvenog djelovanja, između omladinskih organizacija SDA Sandžaka i omladinske organizacije AK Partije iz Turske.  Na ovom prijemu predsjednik AM SDA Sandžaka Edin Gudžević je razgovarao i sa predsjednikom omladine AK Partije Zaferom Ćubukću o uspostavljanju još intenzivnije saradnje. Prijemu su prisustvovali i predstavnici Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, a sa njihovim predsjednikom i ministrom kulture i sporta u Vladi BiH Salmirom Kaplanom takođe se razgovaralo na temu uloge mladih lidera u rešavanju problema.  Pored prijema kod ministra, predstavnici AM SDA Sandžaka uspostavili su saradnju i sa ostalim predstavnicima omladinskih organizacija zemalja učesnica na ovom festivalu mladih.  Aktivnosti na ovom festivalu mladih upotpunile su i članice delegacije AM SDA Sandžaka Zerina Demirović i Amina Plojović, koje su uspostavile kontakte i razgovarale o budućim aktivnostima na polju uključivanja žena u političke tokove. Ono što su u razgovorima naše predstavnice apostrofirale kao posebno bitnu stavku, a koja je prepoznatljiva za SDA Sandžaka, jeste da je naša stranka u svom političkom djelovanju ukazala povjerenje ženskoj populaciji, što pokazuje učešće žena od 30% na našim listama za odbornike i poslanike u Skupštini Republike Srbije. Prisutni su, nakon izlaganja, pružili punu podršku za uključivanje žena u politiku.

Detaljnije
Ambasador Austrije posjetio SDA Sandžaka

  Danas je Stranku demokratske akcije Sandžaka posjetio NJ.E. Ambasador Austrije u Srbiji g-din Johannes Eigner. Ambasadora Eignera je primio generalni sekretar Stranke Fuad Baćićanin sa predjsednikom Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edinom Gudževićem. Tema današnjeg sastanka i interesovanja ambasadora Eignera je bila položaj Bošnjaka u Srbiji i aktuelna politička situacija i o radu i funkcionisanju lokalne vlasti u Sandžaku, sa posebnim osvrtom na stanje u Novom Pazaru.  

Detaljnije
Ne može se odlagati primjena sporazuma na štetu Bošnjaka

  “Mi Bošnjaci koji živimo u Srbiji, i bošnjačke stranke, pokušavamo da kroz institucije sistema u državi Srbiji rješavamo pitanja predrasuda koje postoje među narodima na Balkanu. SDA Sandžaka aktivno, kao  manjinska bošnjačka stranka, radi na stvaranju pozitivne političke klime, jedne harmonije, sa svim državama gdje je SDA parlamentarna stranka.” Izbor ekonomije, kao zajedničke teme u procesu poboljšanja saradnje i međudržavnih odnosa je pravi put, građani svih balkanskih zemalja će se složiti u jednom a to je da nam treba bolji život, Turska je postala danas jedna moderna, prosperitetna i  ekonomski razvijena zemlja, šesta po ekonomskom razvoju u Evropi, a šesnaesta u svijetu i ona teži da se nađe među prvih deset  svijetu, a možda među prve dvije-tri u Evropi  istakao je dr. Sulejman Ugljanin predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije gostujući u emisiji “Jedan na jedan” RT Vojvodine.  

Detaljnije
Opština Tutin na vrhu interesovanja investitora

Zamjenik Predsjednika SDA Sandžaka i predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević prisustvovao je jučer u Vladi Republike Srbije svječanoj dodjeli “Sporazuma o međusobnoj saradnji u postupku informisanja domaćih i stranih pravnih ili fizičkih lica zainteresovanih za izdavanje energetske dozvole odnosno saglasnosti”.  Opština Tutin je potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom energetike, na čijem čelu je ministarka prof. dr. Zorana Mihajlović, načinila veliki korak u izgradnji mini-hidroelektrana, a samim tim i razvoju ove sandžačke opštine, koja spada u red nerazvijenih.  Predsjednik opštine Tutin, Šemsudin Kučević istakao je da je ovaj sporazum od posebnog značaja za Tutin koji spada u nedovoljno razvijenu opštinu. Ovo je vrlo hrabar korak ministarstva, na čemu je posebno zahvalan, jer bi izgradnja 64 mini- hidroelektrane bila izuzetan doprinos za razvoj ovog područja u svim oblastima. Dodao je da je ova opština zainteresovana i za izgradnju vetrogeneratora snage 80 megavata. Iako je reč o mini- hidroelektranama, to je veliki korak u održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, zaključio je Kučević.  Ministarka Mihajlović je prilikom uručenja sporazuma kazala da će Srbija na osnovu tog javnog poziva u naredne dve godine imati mini hidroelektrana snage oko 100 megavata, koja će proizvoditi 400 gigavata sati struje godišnje. Ona je naglasila da će to omogućiti da Srbija na direktan način dobije 1.000 novih radnih mjesta, ali i nekoliko desetina hiljada radnih mjesta na posredan način kroz pokretanje domaće industrije, građevinarstva i drugih oblasti privrede.  Do sredine juna bi trebalo da bude napravljena lista investitora koji će dobiti dozvole za izgradnju, kazala je Mihajlovićeva i dodala da će nakon toga uslijediti potpisivanje ugovora sa investitorima.

Detaljnije
Razgovori o iračkom ulaganju u nerazvijene

Političko-privredna delegacija iračke južne provincije Basra koja na poziv ministra  dr Sulejmana Ugljanina boravi u višednevnoj poseti Srbiji, je na današnjem sastanku sa zamenikom ministra Esadom Salihović, izrazila interesovanje za ulaganje u nerazvijena područja u našoj zemlji. Savetnik guvernera Basre za poljoprivredu i vodne resurse dr Mušin Abdul Haj, naglasio je da je u 2012. godini provincija Basra imala 1.200 projekata, iz 20 različitih sektora, u vrednosti od  milijardu i 400 miliona dolara. Abdul Haj je dodao da je u 2013. godini izdvojeno isto toliko i dodao: „Imamo ineteres da sklopimo neku vrstu ugovora, jer grad Basra ima osam ugovora sa drugim državama“, rekao je on  i dodao da se nada da će se tokom njihovog boravka napraviti preliminarni koncept saradnje koji bi bio realizovan sa Vladinom Kancelarijom za održivi razvoj nerazvijenih područja koju vodi ministar Ugljanin.  

Detaljnije
Generalni sekretar SDA Sandžaka razgovarao sa ambasadorom Francuske

  U prostorijama Centrale  Stranke danas upriličen je sastanak sa Amabasadorom Francuske u Srbiji NJ.E. Fransom  Deniom . Ambasador Denio  je razgovarao sa generalnim sekretarom Fuadom Baćićaninom a ključne teme razgovora bile su trenutni položaj Bošnjaka u Srbiji i funkcionisanje lokalnih vlasti u Sandžaku. Tokom razgovora sa Amabasadorom Francuske, Baćićanin je najpre istakao da je stanje Bošnjaka u ovoj zemlji teško i da se mnoga pitanja koja se tiču ove manjinske nacionalne zajednice uopšte nisu počela rešavati. Kroz razgovor sa rukovodstvom Stranke, Ambasador Francuske NJ.E. g-din Denio se interesovao o načinu rada i funkcionisanja lokalnih vlasti u Sandžaku a posebno za Novi Pazar kao centar regije Sandžak. “Upoznali smo Ambasadora Francuske da je stanje u gradu veoma teško i alarmantno, da je većina javnih predeuzeća i ustanova u štrajku, da radnici pojedinih preduzeća nisu primili  plate 6 meseci, da im se ne uplaćuju doprinosi a da vlast ovakvim radom Grad vodi ka svesnom bankrotu “-zaključio je Baćićanin.  

Detaljnije
Ugljanin: Uključiti Bošnjake ili idem

Ukoliko u narednih mjesec dana vrh vlasti ne ispoštuje koalicioni sporazum koji se odnosi na poboljšanje položaja Bošnjaka, ja više neću imati razloga da budem u Vladi. Neću da budem samo fikus, koji ne može da pomogne svojim sunarodnicima. To je, za “Novosti”, poručio Dr Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i ministar bez portfelja, koji podseća da je kooalicioni sporazum potpisao sa SNS i SPS još u januaru, “ali dosad ništa od toga nije realizovano”.   Šta, konkretno, očekujete da Vlada učini?  Tražimo maksimalno uključenje Bošnjaka u sve državne i javne institucije, u skladu s proporcionalnim sastavom na lokalnom ili državnom nivou. Želimo punu integraciju u sve državne institucije. To je, valjda, neophodni minimum da bi se Bošnjaci osjećali kao građani ove zemlje i da bi u nju imali poverenje. Pa i sama Srbija bi na integraciji trebalo da insistira.  Jeste li razgovarali sa koalicionim partnerima o tim zahtevima?  Na tome stalno insistiram, ali nisam naišao na razumevanje. Upozoravam da smo se po pitanju prava Bošnjaka vratili u 1992. godinu. Svi u regioni su, uglavnom, rešili svoje nacionalno pitanje, a Bošnjaci nisu ni počeli. Minimum je da država sada pokaže želju da se prema Bošnjacima odnosi kao prema svojim građanima i da im omogući da se kroz institucije izbore za bolji život. Ako se to ne sprovede, država će pokazati da meni kao zastupniku bošnjačkih interesa nije mjesto u vladi.  Koliko ste do sada učinili na razvoju najsiromašnijih opština, što vam je glavni zadatak u Vladi?  Kao ministar bez portfelja inicirao sam osnivanje Kancelarije za održivi razvoj najnerazvijenijih opština. Formirali smo stručan i efikasan tim i imamo izvanredne rezultate. Stvorili smo ambijent za investicije u 46 najugroženijih opština u Srbiji.  Šta ste učinili da privučete ulagače?  Sve te opštine sada imaju uređena urbanističko-plansku i katastarsku dokumentaciju, pomažemo im u izradi projektne dokumentacije, a uveli smo im i elektronske uprave. To sve, kao i izgradnja putne infrastrukture, suštinski su preduslovi za privlačenje investitora.  Kada će građani osetiti konkretan boljitak?  Siromašna područja se prazne i gase… Investitori su počeli da dolaze što povećava zaposlanost i zadržava mlade ljude da ostanu u zavičaju. Radimo i na njihovom povratku iz razvijenijih gradskih centara, tako što stimulišemo sve mlade stručnjake da se vrate i pokrenu biznis u svom gradu. Do sada smo putem konkursa vratili 21 stručnjaka, a nastavićemo to svake godine. Cilj je da ožive obdaništa, da škole budu pune i da se zasnivaju porodice i u sada nerazvijenim dijelovima zemlje.  Koje zemlje su zaiteresovane za ulaganje u siromašna područja?  Dovodimo čitave ekskurzije privrednika iz Iraka, Turske, Rusije, arapskih zemalja kako bi našli interes da ulažu u Srbiju. Sa kompanijama iz Bahreina smo, primjera radi, već sklopili posao za otkup mleka i mliječnih proizvoda iz Sjenice, a kupovaće i vodu iz Ivanjice. Predvodio sam jaku privrednu delegaciju i posjetili smo najveća izvorišta nafte u Iraku. Šanse za saradnju su velike – od proizvodnje dečje odeće za iračko tržište, pa do izgradnji termoelektrana na naftu i gas. Sa turskom sklapamo jake poslove za proizvodnju dijelova za traktore i kamione, a uključen je i IMT i firme iz Čačka.  Kakav je ekonomski i politički uticaj Turske na Srbiju?  Turska je šesta ekonomija u Evropi, a šesnaesta u svetu. Mi mislimo da smo mnogo važni za Tursku, a, ustvari, je to zanemarljivo. Srbija bi sama trebalo da iskoristi to što je Batočina na pola puta između Minhena i Istanbula i da što više privučemo turske privrednike. Da ih motivišemo da prebace proizvodnju i u Srbiju i da izvoze proizvode u Rusiju, Belorusiju, Kazahstan pod izuzetno povoljnim carinskim uslovima. Tu je naša šansa.  Turska pokazuje interesovanje i za odnose Srbije i BiH, pa čak i za odnose unutar islamske zajednice u našoj zemlji…  Više Bošnjaka živi u Turskoj nego u Sandžaku i BiH. Tako da Turska ima i svoj interes da poboljša političku klimu za suživot Srba i Bošnjaka, kako bi nestale predrasude u našim međusobnim odnosima. Ali, Turska se pokazala kao neuspješna u rješavanju spora unutar islamske zajednice. Pokušaj da Turska i Vlada Srbije riješe taj sukob propao je i nadam se da se više politika u vjerska pitanja neće ni miješati. To mora da se prepusti vjerskim zajednicama koje će vremenom da pronađu rješenje.  Verujete li da će Srbija dobiti datum za početak pregovora?  Dobijanje datuma je od velike važnosti. To bi nam omogućilo da koristimo evropske razvojne fondove. EU je naša buduća savezna država. Do pre 20 godina smo živjeli u SFRJ, a budućnost nam je EU. Zato mora da nam bude cilj da zauzmemo svoje mesto i što bolju poziciju da bismo mogli da jrešavamo krupna ekonomska i politička pitanja. Ali, moramo još da se potrudimo da bismo dobili datum.  Kao da niste sigurni da će nam Brisel dati zeleno svjetlo?  Pozitivnu odluku svi očekujemo. Ali, Evropa veruje činjenicama, a ne pričama. Nužno je da se primeni Briselski sporazum, i to moraju da shvate i Srbi sa Kosova i svi u Srbiji koji svojim neodgovornim ponašanjem predstavljaju prepreku evropskom putu. A takvih ima čak i u tužilaštvu, policiji, sudstvu…  Šta je realnija opcija u Srbiji – rekonstrukcija vlade ili vanredni izbori?  Ni jedno ni drugo. Ova vlada je veoma uspešna i odražava raspoloženje građana. Sukobili smo se sa stvarima koje niko prije nije smio ni da čačne – od borbe protiv korupcije do hrabrog rješavanja kosovskog pitanja. Bez obzira na to da li ću ostati u Vladi ili ne, smatram da ona treba da ostane ceo mandat i da završi krupne započete poslove. (Novosti)

Detaljnije
Zadatak političara da spajaju privrednike

Političko-privredna delegacija iz Iraka je na poziv ministra dr. Sulejmana Ugljanina u nedelju bila u celodnevnoj poseti jubilarnom 80-om Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Gosti iz Basre i Bagdada obišli su sve štandove, a najviše interesovanja pokazali su za traktore i prehrambene proizvode. Iračani su u višednevnoj uzvratnoj posjeti Srbiji nakon što je ministar Ugljanin sa delegacijom privrednika iz Srbije u martu boravio u južnim iračkim provincijama Misanu i Basri, kao prvi zvaničinik naše zemlje koji je posjetio ovaj deo Iraka. „U Basri smo se složili da je zadatak političara i njihova dužnost da spajaju privrednike, kao i da uzajamne posete predstavljaju najbolji način da se ljudi lično uvere u mogućnosti saradnje. Dođeš, vidiš i na licu mjesta možeš da odlučiš na kom polju želiš da sarađuješ“, rekao je ministar. On je predložio da se u Iraku organizuju sajmovi izlagača iz Srbije, što su gosti podržali i pozvao je iračku delegaciju da poseti Novi Pazar. Direktor Novosadskog sajma, gospodin Dragan Lukač, koji je kao domaćin  i vodio delegaciju u obilazak Sajma, takođe se složio sa tom idejom. Osim toga, on je zamolio ministra Ugljanina da pomogne kako bi Turska bila gost-domaćin Poljoprivrednog sajma 2015.  

Detaljnije
TIKA planira nova ulaganja u nerazvijena područja

  Potpredsjednik TIKE, turske agencije za razvoj, gospodin Mehmed Sureja Er, nalazi se u poseti Srbiji i nerazvijenim  opštinama u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koju vodi predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi dr. Sulejman Ugljanin. Gospodin Surejа Er  је u razgovoru sa ministrom rekao da će obići projekte koje je TIKA već finansirala i koji su na terenu realizovani u nerzvijenim opštinama. On je najavio nove projekte, najviše u poljoprivredi, jer oni najbrže daju rezultate i obavjestio ministra Ugljanina da su već odvojena sredstva za po 20 plastenika u opštinama Priboj, Novi Pazar i Raška, dok je u Tutinu već u funkciji sistem za zalivanje zemljišta. Osim toga, na tvrđavi Ram u Velikom Gradištu, postavljeno je osvetljenje, a u Novom Pazaru kompletno obnovljena  čitaonica. Ministar Ugljanin je rekao da tako mali i efikasni projekti mogu da ožive region i zahvalio TIKI na dosadašnjoj saradnji, posebno gospodinu Sureji Er što je lično došao da se uveri u uspeh projekata. Potpredsjednik TIKE je predsjednika Ugljanina obavjestio i o svim realizovanim, započetim i planiranim projektima u ovoj godini, a predsjednik mu je predložio da sa Ministarstvom poljoprivrede razgovara o mogućem učešću TIKE i u njihovim projektima.  

Detaljnije
„Imamo pare, projekte, dođite da radite!“

Privredna saradnja Iraka i Srbije, posle 55 godina od kad je počela, treba i može da se vrati na nivo koji je dostignut u vreme bivše Jugoslavije, zajednička je poruka učesnika srpsko-iračkog poslovnog foruma održanog danas u Privrednoj komori. Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin, čiji su gosti, političko-privredna delegacija Basre, takođe prisustvovali skupu, podsjetio je prisutne na rezultate privredne saradnje bivše Jugoslavije i Iraka od 1970-ih do 1990., i rekao da takav nivo izgleda nedostižan, ali da zajedničkim radom može da se dostigne i prestigne. „U Misanu i Basri sam se uverio da je to moguće, da postoji zainteresovanost obe strane i zato sam pozvao Iračane da dođu u Srbiju i lično se uvere u mogućnosti koje su im predočili naši privrednici koji su u martu sa mnom boravili u tim južnim iračkim provincijama“, rekao je ministar Ugljanin. Irački ministar građevine i stanovanja Mohamed Al-Deradži, upoznao je skup sa potrebama Iraka u građevinarstvu i pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju na tenderima za koje su određeni veliki budžeti.  “Imamo novac, imamo projekte, potrebne su nam firme iz Srbije kako bi gradile u Iraku. Dođite u Irak, nađite partnere i učestvujte na tenderima,“ poručio je irački ministar. Osim u građevinarstvu, saradnja je moguća u poljoprivredi, energetici, zdravstvu, obrazovanju, turizmu i drugim oblastima, čulo se na skupu. U prvom delu foruma učestvovali su još i ministar građevinarstva Velimir Ilić i  Goran Knežević ministar poljoprivrede, kao i irački ambasador u Srbiji Nj.E. dr  Falah Abdulhasan Abdulsada., koji je prisutne ministre zamolio da učine sve oko olakšanja viznog režima za iračke privrednike, kako bi poslovanje bilo brže i efikasnije. U drugom delu foruma predviđeni su bilateralni razgovori gostiju iz Iraka i privrednika iz naše zemlje, a svi očekuju da se već danas naprave neki konkretni dogovori.

Detaljnije
Potpredsjednik TIKE u Priboju i Novom Pazaru

Gospodin Mehmed Sureja Er, potpredsjednik TIKE, turske agencije za razvoj, sa saradnicima boravio je juče i danas u Sandžaku gde je posjetio Priboj i Novi Pazar. Posle sastanka sa predjsednikom SDA Sandžaka i ministrom dr Sulejmanom Ugljaninom u nedelju, Sureja Er obilazi nerazvijene i druge opštine u Srbiji kako bi se lično uverio kako izgledaju završeni i započeti projekti koje TIKA finansira u tim opštinama, kao i da najavi nove za koje je agencija već namenila sredstva. Najavio je da će TIKA u narednom periodu finansirati najveći broj projekata iz oblasti poljoprivrede, posebno u nerazvijenim opštinama u Srbiji koje su u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koju vodi ministar Ugljanin. Sureja Er je takođe rekao da je TIKA završila proceduru oko nabavke sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja u Priboju i nabavke još 10 plastenika  za poljoprivrednike sa područja ove opštine ukupne vrednosti obe donacije oko 13 miliona dinara. Sastanku u Priboju prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, kao i pomoćnik direktora KORNRP-a, gospodin Edip Kajević, koji je zahvalio na svemu što je TIKA dosad uradila i upoznao učesnike sastanka sa aktuelnim projektima na kojima Kancelarija radi, posebno iz oblasti poljoprivrede.  Takođe pozvao je potpredsjednika TIKE da sa svojim saradnicima poseti Biro Kancelarije u Novom Pazaru gde bi dobio informacije o dosadašnjim aktivnostima, a posebno o aktuelnom konkursu za dodelu sredstava za poljoprivredu u 2013. godini. Predstavnici TIKE su potom otišli u Novi Pazar, gde su razgovarali  sa pomoćnikom direktora KRNRP za Sandžak gospođom Ifetom Radončić.  Sagovornici su se saglasili da se TIKA i Kancelarija nalaze na istom koloseku kada je riječ o načinu na koji treba razvijati sandžačke opštine u čemu TIKA značajno pomaže. Predstavnici TIKE i KORNRP-a su prisustvovali svečanom otvaranju čitaonice gradske biblioteke Dositej Obradović čiju je restauraciju finansirala, upravo, TIKA

Detaljnije
Otvoren Konkurs za letnji kurs jezika u Turskoj

U cilju edukacije studenata iz bratskih zemalja Republike Turske, Vlada Republike Turske u saradnji sa „Yunus Emre Institute“ organizuje letnji kurs turskog jezika koji će se odvijati u periodu od 1. jula do 25. avgusta 2013. godine u Republici Turskoj. Tokom trajanja programa za sve polaznike obezbeđene su stipendije. Pravo učešća na konkursu imaju studenti između 18 i 27 godina, koji studiraju na osnovnim akademskim studijama ili master studijama. Pored učenja turskog jezika, program obuhvata kulturne i društvene aktivnosti, koje će doprineti razvijanju bratskih odnosa i upoznavanju među polaznicima. Polaznici će tokom trajanja kursa boraviti u sledećim gradovima: Bursa, Čanakale, Trabzon, Gaziante, Konja, Zonguldak, Kajseri, Sakaria, Kastamonu, Edirne i Samsun. Rok za podnošenje prijava je 23. maj 2013. godine putem sajta www.turkiyeburslari.org  ili www.turkceyazokulu.org  

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP