https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenja - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Mladi SDA na forumu mladih balkana u Istanbulu

Predsednik AM SDA za Novi Pazar Jasmin Ramović, bio je na čelu osmočlane delegacije AM SDA Sandžaka, koja je u periodu od 16.05. do 19.05.2013. boravila u Republici Turskoj, u Istanbulu, a povod održavanja simpozijuma „Forum mladih Balkana“.  Domaćin ovog simpozijuma bio je Predsednik opštine „Bayrampasa“, g-dina Atilla Aydıner, a učešće su pored AM SDA Sandžaka uzeli mladi iz 12 država sa Balkana. Tom prilikom najviše je bilo reči o rešavanju problema sa kojima se suočavaju manjine, na prostoru Balkana, njihovim pravima i verskim pitanjima, obrazovanju, sportu i omladini i kulturi.  Pored velikog broja predavača i eminentnih stručnjaka, kao specijalni gost skupu se obratio zamenik premijera Vlade Republike Turske g-din Bekir Bozdağ, koji je, između ostalog, naglasio da Bošnjaci sa Balkana u Turskoj imaju prijatelja, te da Republika Turska godišnje dodeljuje preko 4000 stipendija učenicima koji studiraju u Turskoj, a od kojih je veći broj sa prostora Balkana.  Na debatama koje su vođene, predsednik AM SDA Novi Pazar Jasmin Ramović je govorio o načinu organizacije AM SDA Sandžaka, uključivanju mladih u politiku i delotvornom učešću u cilju rešavanja problema sa kojima se suočavaju.  Delegacija AM SDA Sandžaka uspostavila je saradnju i sa ostalim predstavnicima omladinskih organizacija zemalja učesnica na ovom forumu mladih, sa kojima je u planu otpočinjanje intezivnije saradnje. Ovim Asocijacija Mladih još jednom potrvđuje svoju lidersku poziciju na međunarodnom planu, kada je reč o omladinskim organizacijama iz regiona.

Detaljnije
Mladi SDA Sandžaka gosti TOBB-a u Turskoj

Na poziv i pod pokroviteljstvom TOBB-a, Unije privrednih komora i robnih berzi Turske i turske razvojne agencije TIKA, četvoročlana delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka boravi u Ankari, u posjeti do koje je došlo posredstvom Predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr Sulejmana Ugljanina.  Za sedam dana koliko će provjesti u Turskoj, mladi SDA Sandžaka će imati obuku posle koje se očekuje da stečena znanja i iskustva prenesu u sredinu iz koje potiču.  Prvog dana treninga, delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada i organizacijom TOBB-a, koji, inače, zastupa 365 komora u Turskoj, što znači million i po kompanija, odnosno 83% investicija u Turskoj.  Danas su, predstavnici Asocijacije Mladih SDA Sandžaka u TOBB-u, održali sastanke sa predsjednicima Departmana inostranih poslova, Departmana za Evropske integracije, Departmana ženskog preduzetništva i Departmana za transport.  Narednih dana nastavljaju se treninzi i posjete najvažnijim privrednim subjektima i organizacijama u Ankari.

Detaljnije
Pravno osiguravanje turskih investicija u Srbiji

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Uglјanin se juče uveče sastao sa ministrom pravde Republike Turske Sadulahom Erginom koji ga je obavestio da je sa ministrom pravde u Vladi Srbije gospodinom Nikolom Selakovićem potpisao tri sporazuma o saradnji oblasti prava. Ministar Ergin je rekao da se nada da će tim sporazumima obezbediti ekonomska i pravna sigurnost investitora iz Turske. Ministar Uglјanin, koji inače ističe pravnu sigurnost stranih ulaganja kao njihov primarni uslov, zamolio je kolegu Ergina da ohrabri investitore iz Turske da dođu i ulažu  u Srbiju. Osim sa ministrima Uglјaninom i Selakovićem, ministar Ergin se sastao i sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Detaljnije
Potpisano pet sporazuma o saradnji Srbije i Maroka

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin i ministar u Vladi Kraljevine Maroko dr Mohamed N. Bulif potpisali su danas na završetku prvog zasedanja Mešovitog komiteta dve zemlje Protokol o saradnji u kojem su i pet sporazuma između dve države. Ministri Ugljanin i Bulif, koji su i kopredsedavajući Komiteta, složili su se da je dvodnevni rad po ekspertskim grupama izuzetno važan, gotovo istorijski korak, ka ekonomskom zbližavanju Srbije i Maroka, nakon 30 godina u kojima saradnje praktično nije bilo. „Posle potpisivanja ovih sporazuma ostaje nam da se svi zajedno potrudimo da oni počnu da se primenjuju, da jedni drugima široko otvorimo vrata svojih zemalja i njihovih ekonomija i da taj segment odnosa približimo sjajnim političkim odnosima naših država i prijateljstvu naših naroda“, rekao je ministar Ugljanin. Ministar Bulif je rekao da „ovu atmosferu kojom smo dočekani u Srbiji, taj dobri duh moramo preneti Maroku kako bi se i odande isto reagovalo u pravcu razvijanja saradnje“ i dodao da „ćemo veoma brzo nadoknaditi izgubljeno vreme“. Pet potpisanih sporazuma su: o saradnji Privredne komore Srbije i Glavne konfederacije marokanskih preduzeća, o osnivanju Mešovite komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja; o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i o saradnji u oblasti veterine.

Detaljnije
Jedinstvo građana za bezbedniji Novi Pazar

SDA Sandžaka izražava divljenje zbog solidarnosti koju su iskazali građani Novog Pazara sa porodicom ubijenog Enesa Ajdinovića, koji je na svirep način ubijen u svom gradu, pred svojom kućom i na očigled svoje porodice. Gradjani su danas bili jedinstveni i u osudi  svih prethodnih svirepih ubistava u Novom Pazaru koja do danas nisu rasvetlili nadležni organi - policija i tužilaštvo. Posljedni stravičan zločin učinjen prema još jednom sugrađaninu, Novopazarcu, bio je povod današnjih mirnih i dostojanstvenih protesta. Ubijeni rhm. Enes Ajdinović bio je kao i druge žrtve, čija ubistva nisu rasvijetljena, poznat kao ugledan, pošten i sposoban građanin Novog Pazara. SDA Sandžaka posebno važnom ističe činjenicu da su građani identifikovali krivca u rukovodiocima nadlježnih policijskih  organa u Novom Pazaru i pozvali ih na odgovornost tražeći njihovu smjenu. Njihov tolerantan odnos prema ovim i sličnim događajima podstiče teško nasilje u Novom Pazaru koje za rezultat ima  čitav niz svirepih ubistava i drugih teških kriminalnih dela. SDA Sandžaka želi da pohvali građane Novog Pazara koju su nakon više od 20 godina pokazali apsolutno jedinstvo i na miran i dostojanstven način ustali da osude opasne društvene pojave i pozvali na odgovornost nadlježne državne organe koji su svojim nečinjenjem jedini krivci za nastalo stanje.

Detaljnije
U Prijepolju rukovođenje ogrankom povjereno Selmi Džinović

Na danas održanom sastanku u Prijepolju, kome su prisustvovali svi članovi organa Stranke u Prijepolju, rukovođenje ogrankom Stranke u Prijepolju preuzela je Selma Džinović, diplomirani inženjer elektrotehnike. Selma je na čelnom mjestu ogranka naslijedila profesora Ibra Fazlića, kome je istekao četvorogodišnji mandat. Riječima podrške i ohrabrenja su se novoimenovanoj povjerenici obratili članovi Izvršnog odbora u Prijepolju kojima je istekao mandat i naglasili su da je stranci upravo potrebna mlada snaga i energija koja će nastaviti putem kojim je SDA Sandžaka krenula od svog osnivanja. Članovi Predsjedništva SDA Sandžaka iz Prijepolja, potpredsjednik Stranke Halid Hažijakupović i Sabahudin Obućina, predsjednik Nadzornog odbora Stranke su izrazili uvjeravanja da će novo povjereništvo na čelu sa Selmom Džinović, u svom budućem radu, ostvariti velike rezultate na svim poljima svog djelovanja. Novoizabrana predsjednica se zahvalila svojim prethodnicima, pozvala ih da je u narednom periodu podrže kao što je ona njih podržavala te je obećala i preuzela obavezu da u budućem radu pruži maksimum ka očuvanju ideja i programskih načela SDA Sandžaka skupa sa svojim izabranim timom.

Detaljnije
Utvrđivanje prioriteta za nedovoljno razvijene

U Novom Pazaru, u organizaciji Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kojom rukovodi ministar dr. Sulejman Ugljanin, juče je održan radni sastanak  na kojem je predstavljen predlog Programa održivog razvoja  nedovoljno razvijenih područja u Srbiji 2014-2020. Ekspertni tim sa Fakulteta organizacionih nauka sa Univerziteta u Beogradu, koji je predvodio prof. dr. Ondrej  Jaško, upoznao je predstavnike nerazvijenih opština sa predlogom Programa sačinjenog na osnovu adekvatnih analiza, zakonskih dokumenata koji definišu ovu oblast, kao i strateških dokumenata lokalnih samouprava. Predstavnici preostalih 36 nerazvijenih opština u Srbiji, kojima se bavi Kancelarija, sastaće se 5. jula u Beogradu sa ekspertima FON-a kako bi i oni bili upoznati sa predlogom Programa. Suština ovog Programa je da se jasno definišu strateški prioriteti razvoja i načini da se, kroz kvalitetne planove, povlaće sredstava iz evropskih fondova sa ciljem izlaska ovih opština iz statusa nerazvijenih.

Detaljnije
Sjenica će uskoro dobiti bolnicu, poljoprivrednu školu i još jedan vrtić

Na petoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Sjenica donijete su odluke od velikog značaja za budući uspješan razvoj ove sandžačke opštinu. U sklopu odluka koje su izglasali odbornici skupštine najvažnija je bila ona na polju unapređenja zdravstva. Stacionar u Sjenici koji funkcioniše u okviru Opšte bolnice Užice se ovom odlukom pripojava Domu zdravlja Sjenica i na taj način se stvaraju uslovi za formiranje Opšte bolnice u Sjenici, što garantuje bolju, bržu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Sjenice. Data je saglasnost za promjenu naziva “Tehničke škole” u “Tehničko-Poljoprivrednu” školu, čime će se napraviti jedan zaokružen ciklus strategije budućeg razvoja ove Sjeničke opštine, gde će prioritet imati prirodni resursi u cilju razvoja poljoprivrede.  “U ovoj školi će se obrazovati novi kadrovi koji će nakon završetka moći dalje školovanje da nastave na poljoprivrednom fakultetu. Pruža nam se mogućnost da iskoristimo sredstva, a dobili smo povoljne informacije, da će biti obezbjedjeno nekih stotinka hektara zemljišta od strane ministarstva Poljoprivrede”, izjavio je nakon sjednice Mustafa Baltić, predsjednik Skupštine opštine Sjenica. Posebno bitna tačka dnevnog reda je odluka o nastavku radova na novom obdaništu, koje će rastjeretiti već postojeće kapacitete, a obezbjediti uslove za lakše funkcionisanje i prihvatanje većeg broja korisnika na području Sjeničke opštine. Na ovoj sjednici je postignut konsenzus oko ovih odluka, jer su i opozicioni odbornici podržali osnivanje Bolnice, otvaranje Poljoprivredne škole i nastavka radova na završetku dečjeg obdaništa.

Detaljnije
Opština Merošina odlikovala Kancelariju

Opština Merošina je za svoj dan danas dodjelila plaketu kao znak priznanja za doprinos u razvoju opštine predsjedniku SDA Sandžaka i ministru u Vladi Srbije dr Sulejmanu Ugljaninu koji vodi Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih podrucja. Merošina je jedna od 46 opština širom Srbije koji su u nadležnosti Kancelarije. „Naš cilj je da od nerazvijenih pravimo razvijene, a od razvijenih još razvijenije“, rekao je ministar Ugljanin u Merošini, dodavši da je šansa opštine u proizvodnji višanja. Predsjednica opštine Merošina dr Sanja Stajic zahvalila je ministru i Kancelariji na dosadašnjoj „odlicnoj saradnji“. Ministar Ugljanin je izjavio da je „srecan što je dio pobjednickog tima koji nam je otvorio evropska vrata i njihove fondove“, dodajuci da se nada „da cemo zajedno da iskoristimo mogucnosti koje su nam pružene“. Proslavi su još prisustvovali gradonacelnik Niša, predsjednici opština Svrljig, Aleksinac, Lebane i drugih iz okruženja.

Detaljnije
Pregovori sa EU stabilizuju manjine

“Mislim da ćemo stvoriti pristojne uslove manjinama da u Srbiji vide svoju budućnost i budu sigurni” Dobijanje EU datuma za mene je ostvarenje programskog cilja SDA Sandžaka, koji je pritom istovetan sa programskim ciljevima svih nas u Vladi Srbije. Iskoristili smo priliku i uspeli, a drago mi je da smo ja lično, moji saradnici, članovi Vlade i svi moji birači, Bošnjaci u Srbiji koji su me birali, zajedno doprineli ovom istorijskom događaju za zemlju. A sada idemo dalje u proces u kome treba da uložimo puno rada i znanja da iskoristimo priliku i što pre izgradimo u Srbiji institucije i budemo ravnopravni sa svim ostalim zemljama EU, što će olakšati život građanima, kaže u razgovoru za “Dnevnik” minister bez portfelja u Vladi i lider sandžačke SDA Sulejman Ugljanin komentarišući odluku Evropskog saveta. Ugljanin smatra da će novim korakom kojim čini država na putu ka punopravnom članstvu u EU biti otvoreni mnogi fondovi koji će prvenstveno biti korišćeni za poboljšanje životnog standard ljudi u Srbiji. “Prvo što i očekujem je otvaranje tih fondova da bismo mogli da vratimo ljudima nadu u život”, ističe Ugljanin. Kada je riječ o pregovaračkom procesu koji bi trebalo da se otvori u januaru naredne godine, on kaže da je vlast spremna za formiranje pregovaračkih timova koji će raditi na usaglašavanju domaćeg sa EU zakonodavstvom i obave “sve ono što nas čeka”. Dolazak u predvorje EU po njemu će se odraziti i na rešavanje problema nacionalnih manjina, tamo gde ih ima, a po Ugljaninu u prošlosti iz je bilo dosta. “Ne kažem za ovu Vladu, već za državu uopšte, predhodni period je karakterisao to da manjinsko pitanje nije bilo na redu. Sada je jedno od poglavlja koje će se otvoriti sa EU i to. Lično imam velika iskustva i znanje, kao i druge moje kolege, a tu su i stručni timovi, tako da mislim da ćemo stvoriti pristojne uslove manjinama da u Srbiji vide svoju budćnost i budu sigruni” - kaže lider SDA. Kada je u pitanju “osveženje” Vlade koje se može očekivati da krene s narednim danima, Ugljanin navodi da ne zna kada će rekostrukcija krenuti, ali da će “pozdraviti sve što je dobro za Srbiju.” “Ova Vlada je dobila priliku i iskoristila je. Kompaktna je bila sve vreme od svog formiranja, politika koju vodimo dobila je EU datum, Vlada se pokazala kao uspešna i ne znam što bi raspisivali izbore. Bolje je, i jeftinije, praviti rekonstrukciju, ako je potrebna, bilo da se poveća ili smanji broj ministarstava. Kada je u pitanju rad ministara, i da li neko treba ili ne da ode, samo o sebi mogu da govorim, a dao sam deset puta više nego što imam mogućnosti i rezultati su mi veliki”, zaključuje Ugljanin, uz opasku da je “žalosno što mediji ne pokazuju ni minimum interesa da prate događanja u nerazvijenim opštinama” čijim se problemom bavi.   Dnevnik

Detaljnije
SDA Sandžaka u Priboju sa novim snagama

U nastavku imenovanja ogranaka SDA Sandžaka, u Priboju je formirano novo rukovodstvo i imenovana kadrovska komisija na nivou ovog opštinskog ogranka.  Na sastanku je istaknuta činjenica da je prethodno rukovodstvo učinilo puno na polju postizanja ciljeva i poštovanja načela stranke, a da su novoimenovani članovi pribojskog Ogranka na sebe preuzeli obavezu i odgovornost da se u potpunosti posvete poboljšanju životnog standarda ove sandžačke opštine.  Prije svega je izraženo zadovoljstvo uključivanjem većeg broja mladih u organe Stranke. Kadrovsku komisiju će voditi mlada ekonomistkinja Emina Fazlić, a ostali imenovani članovi ovog organa su Amela Saković, Nedžad Čaušević, Elvedin Jusufović i Alma Slatina.  SDA Sandžaka je ovim još jednom pokazala brigu o mladima i neophodnosti što većeg uključivanja u sve društveno-političke tokove.  Na ovom sastanku su prisustvovali i visoki funkcioneri SDA Sandžaka Edin Gudžević, Mirza Hajdinović i Haris Gegić.  Ovim imenovanjima je zaokruženo formiranje novih ogranaka Stranke demokratske akcije Sandžaka u svim sandžačkim opštinama, nakon isteka četvorogodišnjeg mandata prethodnim sazivima.

Detaljnije
Tutinskoj opštini obezbjeđeno još jedno ambulantno vozilo

Turska razvojna agencija TIKA je juče u Novom Pazaru dodjela sedam ambulantnih vozila za pet sandžačkih opština i grad Novi Pazar. Svječanosti povodom uručivanja ključeva predstavnicima opština, prisustvovao je između ostalih Ambasador Republike Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj i predsjednik TIKE Serdar Can.  Jedna od šest opština koja je dobila donaciju TIKE u vidu ambulantnih kola, jeste i opština Tutin, koju je na svječanosti predstavljao Šemsudin Kučević, zamjenik predsjednika SDA Sandžaka i predsjednik opštine Tutin.  Predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević se zahvalio Turskoj razvojnoj agenciji (TIKA ) na ovako značajnoj donaciji za ovu opštinu.  “Ova donacija je jedna od najvrijednijih iz prostog razloga što smo mi najudaljenija destinacija od Beograda i ostalih važnih kliničkih centara u Srbiji i jako je bitno radi hitnih slučajeva, kojih nažalost ima dosta, da bezbjedno i na vrijeme stignu do njih. Moram naglasiti da je ovo nama jedna od najdražih donacija ”- istakao je Kučević.