https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Suverenitet povratiti građanima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Suverenitet povratiti građanima

Suverenitet povratiti građanima

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Ahmedin Škrijelj govorio je danas na sjednici Parlamenta Srbije o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

Obraćanje narodnog poslanika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

"Predsjedavajuća, koleginice i kolege narodni poslanici, poštovani građani,

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima koji je danas na dnevnom redu Skupštine, garantuje spajanje svih preostalih lokalnih izbora i njihovo održavanje istog dana odnosno 2. juna.

Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima trebalo bi biti garancija da neće ponovo doći do zloupotreba u pogledu preseljenja birača kao što je to bio slučaj na izborima 17. decembra 2023. godine.

Sa tačke gledišta Stranke demoratske akcije Sandžaka, usvajanje ovog zakona, predstavlja prvi korak u vraćanju suvereniteta građanima i integriteta izbornom procesu.

Mi smo, sa ostalim kolegama iz opozicije, potpisali prijedlog ovog zakona, kojim se rješava samo jedno od mnogo pitanja koje je neophodno hitno riješiti kako bi izborni proces u Republici Srbiji, bar donekle, bio fer, demokratski i transparentan.

Vraćanje povjerenja u izborni proces je nužan korak ka vraćanju povjerenja građana u državne organe ali i ustavni sistem koji je 17. decembra 2023. godine srušen i obesmišljen.

Cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka je da se izbori vrate građanima, da građani povrate svoju suverenost, da se stavi tačka na izborne manipulacije a da se vlast formira isključivo na slobodno izraženoj volji građana, odnosno da vlast bude legalna i legitimna.

Važno je takođe što prije usvojiti izmene i dopune zakona o Ustavnom sudu kako bi se utvrdili rokovi u postupanju Ustavnog suda kada je u pitanju osporavanje zakonistosti izbornog procesa. SDA Sandžaka je pred Ustavnim sudom osporila izbore, međutim, do danas se Ustavni sud nije izjasnio, iz razloga što ne postoje rokovi koji bi ga obavezali na to.

Tražimo da hitno Ustavni sud donese presudu u Novom Pazaru.

Ključno pitanje koje je potrebno riješiti kako bi mogli uopšte pričati o legalnosti i legitimnosti izbornog procesa je neodložno sređivanje biračkog spiska i njegovo vraćanje u stanje koje odgovara realnom stanju na terenu.

Stav Stranke demokratske akcije Sandžaka:

  1. da Narodna skupština imenuje Komisiju za praćenje implementacije preporuka ODIHR-a, od predstavnika svih poslaničkih grupa i relevantnih organizacija civilnog društva, osiguravajući i adekvatnu zastupljenost političkih predstavnika manjinskih naroda. Naš je stav da tom Komisijom  treba da rukovodi predstavnik opozicije ili predstavnik jedne od relevantnih organizacije civilnog društva;
  2. da se zakonom uspostavi a od narodne skupštine izabere Komisija za vršenje (uvida, revizije i) kontrole Jedinstvenog biračkog spiska, kojoj su organi javne vlasti dužni dostaviti sve službene podatke i relevantna dokumenta koje se odnose na osnov sticanja biračkog prava i kretanja u biračkom spisku (upis i brisanje). Komisiju je potrebno zakonom ovlasiti da može, shodno utvrđenim činjenicama, naložiti vršenje revizije (brisanja i upis) biračkog spiska, i pokrenuti odgovarajuće postupke (disciplinske, prekršajne i krivične) protiv odgovornih lica ukoliko utvrdi nepravilnosti u njihovom radu.
  3. da se zakonom (o jedinstvenom biračkom spisku) omogući elektronsko izlaganje odnosno objavljivanje biračkog spiska, po biračkim mjestima, preko službenih internet stranica opština i gradova (vodeći računa o podacima koji se objavljuju u cilju zaštite podataka o ličnosti)
  4. da se propiše obaveza ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave i jedinicama lokalne samouprave da putem službenih internet prezentacija, na dnevnom nivou, objavljuju informacije u broju lica upisanih u birački spisak i broju lica brisanih iz biračkog spiska te ukupan broj birača.
  5. da se propiše obaveza Ministarstvu unutrašnjih poslova i organizacionim jedinicama tog ministarstva da na nedeljnom nivou objavljuje informacije o licima koja su promijenila prebivališta iz jedne lokalne samouprave u drugu, prijemu i otpustu lica iz državljanstva."
Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP