Učitavanje sajta

Predsjednik Stranke

Predsjednik Stranke

dr.slika.mr.jpg

Dr. Sulejman Ugljanin

Dr. Sulejman Ugljanin rođen je 20. novembra 1953. godine u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, od oca Murata i majke Vehibe, peti po redu od ukupno sedmoro djece.
Oženjen je Mersijom (Čapric). Ima četvoro djece, tri kčerke i sina.
Doktor je stomatologije i specijalista stomatološke protetike.
Osnovnu školu završio je u Kosovskoj Mitrovici, a srednju zubotehničku školu u Prištini. Pet godina stomatološkog fakulteta i tri godine specijalizacije stomatološke protetike završio je u Sarajevu. Postdiplomske studije prekinuo je u četvrtom semestru zbog početka rata u BIH, aprila 1992. godine.
Aktivno se bavio sportom od 1969.g. do 1979.godine.
12. godina radio kao stomatolog u Medicinskom centru u Novom Pazaru, bavio se naučnim istraživanjem, od početka jugoslovenske krize svoj rad je posvjetio zaštiti ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i izgradnji demokratije na prostoru bivše Jugoslavije.

Politicki rad:
Član izvršnog odbora SDA od njenog osnivanja u Sarajevu 26. maja 1990. godine,
Predsjednik SDA Sandžaka od 29. jula 1990. godine,
Na izborima za predsjednika Srbije decembra 1990. godine dobio 109.500 glasova ( četvrto mjesto od 33 kandidata ),
Predsjednik BNV Sandžaka od 11. maja 1991. godine,
Potpredsjednik SDA za bivšu Jugoslaviju (izabran na Kongresu SDA u Sarajevu 30.11.1991. godine),
Dana 29. jula 1995. godine na Skupštini SDA Sandžaka ponovo izabran za njenog predsjednika,
Na Skupštini BNV Sandžaka ponovo je izabran, 10.05.1998. godine, za predsjednika Vijeća za naredni petogodišnji mandat,
Na novembarskim izborima 1996. godine u SRJ izabran je za saveznog poslanika u Vijeću građana Savezne Skupštine SRJ ispred Koalicije "Lista za Sandak dr. Sulejman Ugljanin",
Od 1991. godine aktivno je učestvovao u međunarodnim forumima na razrješenju jugoslovenske krize kao na primjer:
Učešće na Međunarodnoj konferenciji o manjinama 1991. godine,
Govor u Evropskom parlamentu na komisiji za jugoistočnu Evropu septembra 1991. godine,
Učešće na Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Hagu-Holandija, septembra, oktobra i novembra 1991. godine,
Prisustvovao zasjedanju KEBS-a u Helsinkiju 29. juna 1992. godine, kada je donešena odluka o upućivanju Misije KEBS-a za Sandžak, Kosovo i Vojvodinu,
Učešće na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Londonu 26-28. avgusta 1992. godine,
Učešcć u radu Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi, tokom 1992., 1993. i 1994. godine,
Učešće na Samitu lidera OIC u Kazablanci - Maroko, 12-15. decembra 1994. godine,
Učešće na Osmom samitu OIC-a u Teheranu, 9-11. decembra 1997. godine,
Učešće u radu Generalne Skupštine UNP-a u Hagu-Holandija, 20-26. januara 1995. godine i govor na Konferenciji osprecavanju konflikta,
Govor u Evropskom parlamentu, Brisel-Belgija 24. maja 1995. godine,
Od 14.09.1993. godine do 30.09.1996. godine proveo je u egzilu, jer su mu vlasti u Beogradu spriječile povratak u zemlju, izdavanjem potjernice protiv njega dok se, u vrijeme diplomatske aktivnosti, u okviru Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji nalazio u Ženevi,
Nakon što mu je Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja Savezne Skupštine SRJ oduzeo poslanički imunitet, 11.07.1997. godine, otpočet je montirani politički proces protiv dr. Sulejmana Ugljanina u kojem se, kao predsjednik BNV Sandžaka i predsjednik SDA Sandžaka, neosnovano optužuje za secesiju i neprijateljsku djelatnost. Proces je obustavljen 2009. godine.
Na direktnim izborima, septembra 2004. godine, izabran je za predsjednika opštine Novi Pazar. Za vreme obavljanja dužnosti predsjednika opštine Novi Pazar je imao velike uspjehe. Tokom njegovog mandata opština je dobila Status grada, Novi Pazar je dobio Državni univerzitet, poboljšana je putna infrastruktura.
2008. godine je izabran za ministra u Vladi Srbije, gde je formirao Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Na parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije sa poslaničke liste bošnjačke manjine „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće održanim 26. oktobra 2014. godine predvodio je listu “Za bošnjačko jedinstvo” koja je osvojila 19 mjesta (od ukupno 35) u Vijeću.

Predsjednik dr. Sulejman Ugljanin je dobitnik brojnih priznanja kako domaćih tako i stranih, između ostalog i:
- Dobitnik je nagrade za doprinos promociji masovnog sporta;
- Dobitnik plakete od TV Galaksije
- Uručena mu plaketa grada Sarajeva
- Plaketa opština Svrljig, Merošina i Bosilegrad.

Nosioc je i priznanja za politički rad i opredjeljenje za politiku nenasilja nevladine organizacije UNPO gde u izvještaju Generalne Skupštine, održane u Talinu u Estoniji 1997. Godine, u okviru koje je održana Konferencija o ne nasilju između ostalog stoji:

"Najisprofilisaniji i najuspešniji pokreti ne nasilja koji su urezani u naše pamćenje su svakako Indijski oslobodilački pokret i američki pokret za građanska prava. Zajednička osobina im je da su imali svoje jake, harizmatične i dosljedne lidere. Teško je i zamisliti uspjeh bilo kojeg od ova dva pokreta bez velikog udjela ličnih sposobnosti njihovoh lidera da galvaniziraju svoj narod i svjetsko javno mnjenje u korist svog kursa posjedujući veliku snagu i disciplinu da istraju u korišćenju metoda nenasilja. Oba njihova lidera, i Mahatma Gandi i Reverend Martin Luter King bili su izuzetne ličnosti, bez kojih ovi pokreti nikada nebi postali efikasni. Savremeni primjeri takvih lidera su Dalaj Lama sa Tibeta, San Su Kui iz Burme, dr Ibrahim Rugova sa Kosova, Mustafa Jamijev sa Krima, preminuli Ken Saro Viva voda Ogona, te dr Sulejman Ugljanin iz Sandžaka".

 

Pišite predsjedniku:
mail: [email protected]

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP