https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ne može se odlagati primjena sporazuma na štetu Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ne može se odlagati primjena sporazuma na štetu Bošnjaka

Ne može se odlagati primjena sporazuma na štetu Bošnjaka

Ne može se odlagati primjena sporazuma na štetu Bošnjaka

“Mi Bošnjaci koji živimo u Srbiji, i bošnjačke stranke, pokušavamo da kroz institucije sistema u državi Srbiji rješavamo pitanja predrasuda koje postoje među narodima na Balkanu. SDA Sandžaka aktivno, kao  manjinska bošnjačka stranka, radi na stvaranju pozitivne političke klime, jedne harmonije, sa svim državama gdje je SDA parlamentarna stranka.”

Izbor ekonomije, kao zajedničke teme u procesu poboljšanja saradnje i međudržavnih odnosa je pravi put, građani svih balkanskih zemalja će se složiti u jednom a to je da nam treba bolji život, Turska je postala danas jedna moderna, prosperitetna i  ekonomski razvijena zemlja, šesta po ekonomskom razvoju u Evropi, a šesnaesta u svijetu i ona teži da se nađe među prvih deset  svijetu, a možda među prve dvije-tri u Evropi  istakao je dr. Sulejman Ugljanin predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije gostujući u emisiji “Jedan na jedan” RT Vojvodine.

“Od 2009. godine intenzivira se saradnja Republike Turske i Srbije i želja nam je da zainteresujemo ekonomiju Turske, jednu od vodećih u Evropi, da investira u Srbiju. Za to nam je potrebna kvalitetna putna infrastruktura, efikasna lokalna administracija, poreske olakšice za investiranje i pravna sigurnost.  Za početak, radimo na formiranju TIR baza na Koridoru 10 kako bi se ti privrednici zadržali u Srbiji i videli gdje bi mogli da investiraju svoj kapital”- rekao je predsjednik Ugljanin.

Jedan od osnovih preduslova za pristupanje Evropskoj uniji jeste pozitivan odnos države prema manjinskim zajednicama. Mi smo više puta ukazivali na odnos prema Bošnjačkoj manjinskoj zajednici i ja sam i prije mjesec dana opet pozvao najodgovornije ljude u ovoj državi da krenemo u realizaciju koalicionog sporazuma, koji je SDA Sandžaka, kao bošnjačka manjinska stranka, potpisala o učešću u Vladi Srbije i rešavanju statusa Bošnjaka u Srbiji. Ovaj sporazum predstavlja program mjera za integraciju Bošnjaka u sve institucije na lokalnom i državnom nivou.

 “Ja sam ušao u Vladu sa jasno definisanim ciljevima napisanim u tom sporazumu. To su prihvatile najjače dvije stranke sa najvećim legitimitetom, i to SNS koja ima najveći izborni legitimitet. Moj ulazak u Vladu jeste, da na najvišem izvršnom organu u zemlji, iznesem probleme sa kojima se Bošnjaci susreću i da efikasnim merama Vlade otklonimo sve te probleme koje tište bošnjačku nacionalnu zajednicu i na taj način stvorimo kod njih osećaj sigurnosti i perspektive”- kazao je predsjednik i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin.

Predsjenik Ugljanin je istakao da postoji nekoliko stvari, koje još uvijek čine otpor na tom planu da se promjeni odnos većine prema manjini, a kao najviši problem u svemu tome istakao postojanje tzv. privatnih bošnjačkih stranaka, koje su sve dosadašnje vlade imale. Kada velike parlamentarne stranke, državotvorne stranke, na svojim listama daju određeni broj, nezasluženo određeni broj nekim bošnjačkim strankama, novoformiranim strankama, daju mandata, i one služe samo da opravdavaju državni teror nad tom manjinom, ne samo nad Bošnjacima i nad Albancima... da u potpunosti diskredituju, omalovaže svaku bošnjačku ideju ili zahtev, i da na svaki mogući način diskredituju sve legitimne bošnjačke predstavnike. Pričamo o višedecenijskom odnosu države, i Srbije i bivše Jugoslavije, koji je već postao tradicija, opet kažem, to je odnos preko tzv. privatnih, svojih stranaka, privatne vladine stranke, sam govorio, govorimo...

“I, to je način da Bošnjaci ne mogu da se žale, kaže, kada neki predstavnik bošnjačke legitimne stranke u Parlamentu, u Vladi Srbije pokrene neko pitanje, ustane uvijek neki iz neke druge vladine privatne stranke i kaže nije to tačno, i mi smo Bošnjaci, nije to tako. Oni su, znači, izabrani, da bi, da svaku bošnjačku legitimnu ideju zaustave, omalovaže, ponize i diskredituju.”

Naš ostanak u Vladi i insistiranje da kroz Vladu rješavamo stvari je poslednji tračak nade da Bošnjaci kroz državne institucije mogu da rješavaju svoje krupne probleme u državi.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37