Učitavanje sajta

Međunarodni odnosi

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Vlada Srbije Vučićev izborni štab

Stranka demokratske akcije Sandžaka izlazi na parlamentarne i lokalne izbore raspisane za 17. decembar ove godine, pod nazivom SDA Sandžaka, obavjestio je javnost na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SDA Sandžaka, dr. Sulejman Ugljanin.

Detaljnije
Vlada Srbije štiti ubice Bošnjaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, u danu za postavljanje poslaničkih pitanja, danas je u Skupštini Srbije postavio pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću vezi sa ubistvom Fahrudina Skarepa od strane pripadnika srpske policije u Tutinu, kao i pitanje ministarki pravde Neli Kuburović u vezi sa davanjem garancija Vlade Srbije za privremeno puštanje Ratka Mladića na slobodu.

Detaljnije
Svim Bošnjacima omogućiti potpunu nastavu na bosanskom jeziku

Narodni poslanik SDA Sandžaka Bajro Gegić je danas u Skupštini Srbije govorio o prijedlogu  zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U svom obraćanju poslanik Gegić je između ostalog, istakao potrebu i važnost za potpunom nastavom na bosanskom jeziku za sve Bošnjake u Srbiji.

Detaljnije
Narodni poslanici SDA Sandžaka traže od državnih organa sve detalje u vezi pronalaska masovne grobnice na Hadžetu

Narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović uputili su danas pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac, u kojem traže sve detalje u vezi pronalaska masovne grobnice u dvorištu Doma zdravlja u Novom Pazaru, 15. jula 2017. godine, te nestručnom, krajnje neprimjerenom i ponižavajućem postupanju prema posmrtnim ostacima žrtava, koji vrijeđaju porodice i sve sunarodnike uglednih Bošnjaka i Albanaca streljanih na Hadžetu.

Detaljnije
Izjava za medije narodnog poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića povodom rušenja džamije u Zemun Polju

Rušenje džamije u Zemun Polju uz ogromno prisustvo žandarmerije, policije i primenu sile nije nikakvo iznenadjenje.

Detaljnije
Narodni poslanici SDA Sandžaka uputili pismo predsjednici Narodne skupštine R.Srbije Maji Gojković

Povodom utvrđivanja liste kandidata za članove Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, narodni poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Bajro Gegić uputili su pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije u kojem ističu da Narodna skupština nije postupila u skladu sa zakonom i nije preduzela nikakve potrebne radnje kako bi nacionalni savjeti nacionalnih manjina predložili svog kandidata za člana Saveta regulatornog tela za elektronske medije

Detaljnije
Tražimo odgovornost za loš položaj Bošnjaka u akcionom planu i blokadu u pregovorima sa EU

Mi smo nebrojano puta ukazivali na to da imamo loša iskustva kada je u pitanju rad na akcionim planovima koji se tiču nacionalnih manjina i odnos Vlade, pregovaračkog tima i radnih grupa za pisanje akcionih planova koji su ignorisali su sve zahtjeve i sugestije legitimnih predstavnika Bošnjaka.

Detaljnije
Ekonomski razvoj Sandžaka je uslov za opstanak na ovim prostorima

U Sandžaku nema novih puteva, ne otvaraju se fabrike i nema zapošljavanja. Stopa nezapošljenosti u Sandžaku nije ni blizu 15,2 %, već je primera radi u Novom Pazaru oko 50%, a u Tutinu oko 75%. Naime, poznato je da su putevi Tutin-Novi Pazar i Sjenica-Novi Pazar među najlošijim i najopasnijim u zemlji, a put Tutin - Novi Pazar je čak na granici upotrebljivosti. 

Detaljnije
Imamović: Autoput mora kroz Sandžak

Taj Koridor 11, prema projektu, ali i prema obećanjima koja su davana građanima Sandžaka, treba da prođe kroz Sandžak, tačnije kroz Peštersku visoravan. S’ toga moje pitanje danas upućujem Predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću; kojom trasom će se graditi Koridor 11, do granice sa Crnom Gorom?  

Detaljnije
Imamović: Reagovati na prijetnje koje upućuje Predsjednik suda u Novom Pazaru

Pitam ministarku pravde Nelu Kuburović, da li je obaviještena o ovim tvrdnjama predsjednika suda u Novom Pazaru i da li stoji iza ovih njegovih riječi? Ukoliko ministarka ne stoji iza ovih riječi, tražim da pod hitno pokrene postupak za njegovu smjenu, jer je ovakvim ponašanjem Đorđe Gojgić izgubio svaki legitimitet da sudi Bošnjacima u Sandžaku i uopšte obavlja bilo kakvu funkciju u ovom sudu.

Detaljnije
SA MINISTROM PROSVJETE O OSNIVANJU STUDIJSKIH PROGRAMA ZA BOSANSKI JEZIK I NACIONALNU GRUPU PREDMETA ZA BOŠNJAKE

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, sa saradnicima, razgovarao je danas u Beogradu, u svojstvu predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predsjedavajućeg Koordinacije nacionalnih savjeta, sa novim ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP