Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Neodgovorna politika aktuelne vlasti ugrožava vitalne interese Novog Pazara

Aktuelna vlast u Novom Pazaru na čelu sa Mehom Mahmutovićem, totalno izolovano od realnosti kreira i sprovodi neodgovornu politiku koja ugrožava vitalne interese Novog Pazara i sem onih koji tu vlast čine nikom nikakvo dobro ne donosi istakli su danas na obraćajući se medijima iz SDA Sandžaka ogranak Novi Pazar. “Niko ko ima imalo odgovornosti i ozbiljnosti ne smije sebi dozvoliti da  milione dinara iz budžeta troši na organizovanje koncerata i plaćanje estradnih umjetnika, a sve na uštrb radnika koji po nekoliko  mjeseci unazad nisu primili svoje plate kao i na uštrb samih građana koji hirove Meha Mahmutovića plaćaju iz svog džepa.  Koliko god Mahmutović želeo da koncertima i raznoraznim zabavama odvuče pažnju građana sa ključnih problema koji pritiskaju Novi Pazar, mi ga obavještavamo da i posle tih zabava koje organizuje problemi ostaju isti, nezaposlenost se ne smanjuje i plate radnicima se ne isplaćuju.“ – naglasio je Amir Hasurdžić, član izvršnog odbora i portparol ogranka. Iako se trenutno ne obazire na štetu koju konstantno prouzrokuje, iako ga realnost ne dotiče, iako ne želi da čuje kritike na račun svog rada, iz SDA Sandžaka su sigurni da će Mahmutović vrlo brzo za sve što radi i što je radio, odgovarati i građanima i pred zakonom. Normalno bi bilo da gradonačelnik  izađe pred građane i ponudi jasan plan i strategiju izlaska iz ove situacije i da se konačno suoči sa posledicama svog rada. Odsustvo želje, odgovornosti i jasne namjere da vlast konačno počne da radi svoj posao onako kako treba toliko je očigledan da se postavlja pitanje dokle će se moći izdržati ovako gde su svi građani taoci ove neodgovorne i bahate vlasti podvlače u ogranku Novi Pazar.  “Nažalost u emisijama Javnog preduzeća za informisanje Novi Pazar tj. Regionalne radio televizije ne možemo čuti ništa što ukazuje na očajnu situaciju u Novom Pazaru. Građani se često pitaju da li žive u istom gradom sa Mehom Mahmutovićem i uredništvom Regionalne televizije, koje je svojom uređivačkom politikom  od ove medijske kuće napravilo partijsku televiziju i očigledno je da bilo kakva kritka na račun Meha Mahmutovića, ili bilo koga drugog iz vlasti ne može biti emitovana u programu televizije koju finansiraju građani Novog Pazara. Gledajući Regionalnu televiziju Novi Pazar stiče se utisak da ne postoji nijedan ozbiljan problem u funkcionisanju grada, što nikako ne odgovara realnosti. Stranka demokratske akcije Sandžaka će se obratiti Republičkoj radio difuznoj agenciji sa pritužbom na rad Regionalne radio televizije, jer ova medijska kuća konstantno ignoriše naše medijske nastupe iako kao Stranka pojedinačno imamo najveći broj odborničkih mandata u Skupštini grada.” – zaključio je Amir Hasurdžić.

Detaljnije
Bahrein ulaže u proizvodnju zdrave hrane

redstavnici Bahreina obavestili su ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina o zainteresovanosti te zalivske zemlje za ulaganje u Srbiju. Semir Abdula a Rahman Ahmed AlKadem,  član bahreinskog parlamenta, investitor Eid Bin Ali Al Suvaidi, privrednici Zine Larusi, Khalid Adam i Dragan Kovačević, vlasnici firme Belinco d.o.o. koja se bavi izvozom roba u zemlje Zaliva i investiranjem u nekretnine, rekli su ministru da Bahreinu, ko maloj pustinjskoj zemlji, treba sve – od pijaće vode do svih vrsta hrane. Ugljanin ih je upoznao sa mogućnostima za proizvodnju zdrave hrane u Srbiji, posebno u nerazvijenim opštinama sandžačkog regiona, gde su velike, a nedovoljno iskorišćene mogućnosti za stočarstvo, meso, mlečni proizvodi, voće i povrće. „Mi investiramo, ali postoji puno prostora i za vas. Ako uložite, onda su to vaši proizvodi i vaše cene,“ rekao je ministar. Ahmed Al Kadem je rekao da želi da promoviše proizvode iz Srbije u Bahreinu, ali je istakao problem sa dužinom čekanja na vize za našu zemlju za njihove ljude od kojih su neki posle dva meseca bez odgovora odustali od posla u Srbiji. Al Kadem je još rekao da želi da na poziv parlamenta Srbije delegacija bahreinskog parlamenta dođe u posetu i tako otpočnu i bliži politički odnosi koji će se onda odraziti i na ekonomske. Ministar Ugljanin je podržao ideje i rekao da će se založiti kod svojih kolega u Vladi da se što pre i uspešnije realizuju teme današnjeg razgovora.

Detaljnije
Ugljanin: Možemo da ponudimo i znanje

„Veoma sam ponosan što je ova firma u Iraku ponudila znanje iz Srbije, tako da odavde ne nudimo samo jeftinu radnu snagu,“ rekao je danas ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin na štandu kompanije Quattro Houses na 39. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu. Direktor kompanije, Jovan Nikolić, bio je član privredne delegacije koja je na čelu sa ministrom Ugljaninom posetila južni deo Iraka krajem prošlog meseca i iračkim građevinarima ponudila tehnologiju u toj oblasti koja je među najboljima u svetu. „Bili smo, snimili tržište, ponudili šta imamo, a njihovu delegaciju očekujemo u Srbiji u maju. Onda ćemo ih odvesti da se na licu mesta uvere u ono što su im naše kompanije ponudile,“ rekao je Ugljanin.

Detaljnije
Mladi SDA: Nosioci regionalne saradnje mladih

U okviru međunarodne saradnje, Asocijaciju mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka, posjetili su mladi Demokratske partije Turaka u Makedoniji.  Demokratska partija Turaka (Turk Demokratik Partisi) je najveća partija Turske nacionalne manjine u Makedoniji, koja u Vladi Makedonije ima jednog ministra i jednog državnog sekretara.  Predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević je poželeo dobrodošlicu gostima iz Makedonije i istakao zadovoljstvo povodom početka saradnje između Mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka i Demokratske partije Turaka u Makedoniji.  “Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka ima svoj politički put i cilj koji teži ka demokratizaciji društva i pospješivanju međunarodne saradnje. Današnja posjeta mladih Demokratske partije Turaka u Makedoniji, je još jedna potvrda koliko je AM SDA Sandžaka bitan faktor u pogledu regionalne saradnje mladih političkih partija koje djeluju na prostoru Balkana.” - istakao je Gudžević.  Predsjedik mladih Demokratske partije Turaka u Makedoniji, Fuad Haci Eyup se na samom početku zahvalio domaćinu na srdačnom dočeku.  “Nakon posjete mladima AK Partije, posjeta vama i vašoj Asocijaciji mladih nam je od velikog značaja u cilju uspostavljanja dalje saradnje i formiranja Regionalnog saveza mladih političkih partija iz Bosne,Crne Gore,Makedonije i Turske koje imaju zajednicke ciljeve i koje se zalažu za očuvanje vitalnih vrijednosti društva. Ovo je samo početak saradnje koju ćemo nastaviti vašom posjetom nama i našoj partiji“- rekao je Haci Eyup.  Današnji sastanak zaključen je potpisivanjem protokola o saradnji između mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka i Demokratske partije Turaka u Makedoniji (Turk Demokratik Partisi) gdje su se obe strane obavezale da će otpočeti intezivniju saradnju na svim poljima koja su od posebnog značaja za svaku od strana potpisnica i koje će u cilju implementacije ovog protokola pristupiti formiranju Koordinacionog tijela za saradnju, radi razmjene iskustava u političkom organizovanju i djelovanju, kao i edukaciji i obrazovanju kadrova.

Detaljnije
Gradska vlast grubo ignoriše teško stanje radnika u Novom Pazaru

“20. april kao dan Grada ustanovljen je u periodu dok je gradom odnosno tada opštinom upravljala Stranka demokratske akcije Sandžaka i naš stav je da Dan grada uvijek treba da se obilježava prikladnim manifestacijama u skladu sa mogućnostima i trenutnom situacijom.” – istaknuto je iz SDA Sandžaka. U povodu 552. rođendana Grada Novog Pazara danas je u prostorijama SDA Sandžaka  u Novom pazaru održana koferencija za medije na kojoj se novinarima obratio Merfid Kamešničanin, portparolo Stranke. “Nikako se ne možemo složiti sa postupcima gradonačelnika Mahmutovića, koji uporno i tvrdoglavo istrajava u namjeri da neki koncert ili zabavu predstavi kao prioritet u odnosu na plate zapošljenih u javnim preduzećima i ustanovama.” – naglasili su iz SDA Sandžaka. “Ne znamo da li postoji iole normalan čovjek u gradu koji će podržati gradonačelnika u ovakvom rangiranju prioriteta, gdje gradonačelnik daje prednost zabavi u odnosu na stotine porodica koje žive od plata koje im Mahmutović na ovaj način uskraćuje i koje im već nekoliko mjeseci unazad ne isplaćuje “-rekao je Kamešničanin Ono što je bitno a vezano je za ovu temu jeste izbegavanje raspisivanja javnih nabavki. Dakle gradonačelnik nije raspisao nijednu javnu nabavku niti je to uradio bilo ko od direktora institucija preko kojih će ići finansiranje ove Mahmutovićeve avanture. Koji je to interes gradonačelnika Mahmutovića da krišom i van očiju javnosti ponovo kao i 2011.godine milione dinara poklanja pojedincima i firmama na isti način na koji je to uradio kada je u pitanju i afera „STADION“? Upozoravamo direktore institucija kojima je Mahmutović bacio vruć krompir u ruke da ne pokušavaju da naknadno raspisuju javne nabavke ili da ukupne  fakture i račune razčlane u na manje iznose kako bi izbegli raspisivanje javnih nabavki. Ukoliko dodje do jednog od ova dva scenarija,pozvaćemo tužilaštvo da pokrene odgovarajuće krivične postupke- ističu iz SDA Sandžaka Koliko god se predstavnici vlasti  trudili da beže od svojih pogrešnih odluka neće uspeti u tome jer prije ili kasnije moraće da se suoče sa posledicama i odgovaraju za sistematsko urušavanje grada. Mi znamo da oni uživaju u komociji i benificijama koje im vlast pruža i da do njih ne dopiru kritike i da ih jednostavno ne zanima ništa sem njih samih, međutim isto tako znamo da to nije večno i da će se vrlo brzo suočiti sa sudom javnosti a neki od njih i sa redovnim krivičnim postupcima. Iz SDA Sandžaka izražavaju nadu da će Regionalna televizija korektno izvijestiti javnost o današnjoj press konferenciji i da neće opterećivati gradonačelnika Mahmutovića da je on lično montira, pošto postoje informacije da i to radi kada nije odsutan. Na kraju je Kamešničanin u ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Novog Pazara čestitao 20. april - Dan grada.

Detaljnije
Podrška Državnom univerzitetu za praktično i kvalitetno obrazovanje studenata

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin posetio je danas rektora Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladina Kostića, čestitao mu izbor na tu funkciju i poželeo uspjeh u radu. Tom prilikom bilo je razgovora i o saradnji Državnog univerziteta sa Ministarstvom kojim rukovodi dr. Ugljanin, kao i sa Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Predsjednik Ugljanin je naglasio da će Vlada Srbije preko svojih ministarstava i Kancelarije podržati infrastrukturni razvoj i opremanje Državnog univerziteta i omogućiti da studenti na kvalitetan način obave deo praktične nastave u državnim organima i institucijama. Rektor Kostić je istakao da je Vlada Srbije od osnivanja do danas pružala značajnu podršku razvoju Državnog univerziteta u Novom Pazaru i da se nada da ta podrška neće izostati i ubuduće.

Detaljnije
100.000.000 dinara programu podrške poljoprivrede

Kancelarija za održivi razvoj nedovolјno razvijenih područja je raspisala javni konkurs za dodelu sredstava za realizaciju Programa podrške održivog razvoja poljoprivrede i sela u jedinicama lokalne samouprave u Sandžaku za 2013. godinu. Predmet konkursa je finansiranje i sufinansiranje projekata datih u Programa podrške održivog razvoja polјoprivrede i sela, a ukupno predviđena sredstva namenjena za sufinansiranje ovog Programa su 100.000.000,00 dinara.   Konkursnu dokumentaciju možete preuzeti na sajtu Kancelarije

Detaljnije
SDA Sandžaka traži hitan sastanak sa Vučićem i Dačićem

Predsedništvo Stranke demokratske akcije Sandžaka traži hitan koalicioni sastanak sa predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem i predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem u cilju realizacije Koalicionog sporazuma. „Naglašavamo da je jedan od osnovnih ciljeva ulaska SDA Sandžaka u ovu Vladu maksimalna integracija Bošnjaka u državne institucije na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou. Imajući u vidu da implementacija potpisanog Koalicionog sporazuma još nije počela, predlažemo da do sastanka dođe u što kraćem roku i da se tačno dogovori realizacija odredaba Koalicionog sporazuma koji se odnosi na djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu. Dalje odlaganje primene Koalicionog sporazuma ide direktno na štetu Bošnjaka u Srbiji što je za nas neprihvatljivo.“ SDA Sandžaka ima puno razumevanje za vreme i energiju koju su gospoda Vučić i Dačić uložili u briselskim pregovorima sa Prištinom, ali Predsedništvo stranke smatra da taj težak posao nije razlog za dalje odlaganje dogovorenog Koalicionog sporazuma.

Detaljnije
Odbornici većine napustili zasedanje Skupštine grada Novog Pazara

Šef odborničke grupe „Za evropski Novi Pazar“ u Skupštini grada Novog Pazara Muamer Bačevac pozvao je odbornike skupštinske većine da napuste današnje zasjedanje gradske skupštine.  Skupština grada Novog Pazara na današnjem zasjedanju raspravljala je o izveštajima o radu u prošloj godini svih javnih preduzeća i ustanova, Izveštaju Državne revizorske institucije za 2011. godinu, o Završnom računu budžeta za 2012. Godinu, izvještajima svih odjeljenja gradskih uprava i pravobranilaštva grada Novog Pazara. Na dnevnom redu je, po običaju, bilo i dosta dopunskih tačaka.  Zasjedanju gradskog parlamenta, nakon usposavljanja nove skupštinske većine 21. februara 2013. godine, prisustvovali su i odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka. Šef odborničke grupe SDA Sandžaka Fahrudin Đekić rekao je da su se za učestvovanju u radu zasjedanja skupštine odlučili zbog toga “jer SDA Sandžaka ne može vladajućoj većini da prepusti sav skupštinski teren koji sa nemarom odlučuju i upravljaju o bitnim pitanjima za sve građane Novog Pazara”.  “Neće se više dešavati da za par sat, bez ikakve rasprave i obrazloženja, Skupština grada na jednoj sjednici donosi po stotinu odluka”, istakao je Đekić.  Poslije iscrpnog skupštinskog zasjedanja do kasnih večernjih sati, šef odborničke grupe vladajuće Sandžačke demokratske partije, vidno nervozan i nestrpljiv, pozvao je odbornike skupštinske većine, bez ikakvog obrazloženja, da napuste zasjedanje skupštine. Skupština je nakon toga ostala bez kvoruma. Sekretar skupštine, umjesto da na prijedlog Fahrudina Đekića izvrši prozivku odbornika na osnovu koje bi predsjednica Skupštine konstatovala nepostojanje kvoruma, sjednicu prekinula i zakazala njen nastavak, istrčao je i pozvao odbornike SDP-a da se vrate na skupštinsko zasjedanje. Po konstataciji svih koji su se u tom trenutku našli u sali gradske skupštine, ovo je prvi put u istoriji svetskog parlamentarizma da većina napusti skupštinsko zasjedanje.  Odbornici SDP-a su još jednom pokazali neodgovornost prema građanima Novog Pazara, prema Skupštini grada, kao i svim problemima u kojima se nalazi grad i sva gradska javna preduzeća i ustanove.

Detaljnije
Saradnja Maribora i Tutina

U kabinetu ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina danas su u prisustvu ambasadora Republike Slovenije Njegove Ekselencije gospodina Franca Buta, direktor vodovoda Oven Elektro Maribor d.o.o. Miroslav Prešern i predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević potpisali Sporazum o obnovljivim izvorima energije.  Do Sporazuma je došlo na inicijativu ministra Ugljanina koji je u mariborskoj firmi našao strateškog partnera za opštinu Tutin. Predmet i ciljevi Sporazuma su pripremne radnje i stvaranje uslova za iskorišćavanje energetskog potencijala i potencijala prirodnih resursa, pri čemu obe strane izražavaju spremnost i zajednički interes za regionalni razvoj i uključivanje u savremene vidove iskorišćenja potencijala na teritoriji opštine Tutin.  Predstavnici Ovena su izrazili želju za saradnju i sa drugim nerazvijenim opštinama. Ministar Ugljanin je rekao da, kao i uvek, pokušava da kompanijama u Srbiji pronađe strateške partnere i da su svi zainteresovani dobrodošli.

Detaljnije
Akcija “Posadi drvo – uljepšaj grad”

“Posadi drvo – uljepšaj grad” je akcija koju sprovodi sandžačka opština Tutin i kojoj se danas pridružio predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije Dr Sulejman Ugljanin.  Prilikom posjete opštini na poziv predsjednika Šemsudina Kučevića, ministar se upoznao sa projektima u Tutinu, jednoj od 46 nerazvijenih opština u Srbiji koje su u nadlježnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, koju ispred Vlade Srbije vodi ministar Ugljanin.  On je izjavio da se samo upornošću i postavljanjem visokih standarda može pobjediti nerazvijenost opština.  “Ovdje su postavljeni veoma visoki standardi i samo na taj način može da se pobjedi nerazvijenost i zaostalost", rekao je ministar, dodavši da ljudi prvo u svojim glavama moraju da naprave promjene, za šta je Tutin očigledan primer.  Ministar Ugljanin je nakon sastanka sa čelnicima Tutina zasadio drvo i razgovarao sa građanima ove opštine.

Detaljnije
AM SDA Sandžaka učesnik na omladinskom festivalu u Turskoj

U periodu od 09. do 13. maja 2013. godine u Republici Turskoj (Istanbulu) će se održati „Omladinski festival“ u organizaciji mladih vladajuće AK Partije. Na ovom festivalu učešće će uzeti brojne omladinske organizacije političkih stranaka iz preko 100 država, a koje imaju saradnju sa mladima AK Partije, medju kojima je i AM SDA Sandžaka.  Asocijacija mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka će imati svoja četiri predstavnika, na čijem čelu će biti predsjednik AM SDA Sandžaka Edin Gudžević. Cilj ove posjete je upoznavanje mladih lidera i jačanje saradnje na svim poljima omladinskog djelovanja. Asocijacija mladih SDA Sandžaka će predstaviti svoj način organizovanja i djelovanja, te pokušati da razmenom mišljenja i iskustava doprinese jačanju regionalne saradnje.  Pored brojnih gostiju, na festivalu će govoriti premijer Turske i lider AK Partije Redzep Taip Erdoan.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP