https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenja - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Osnovni cilj je integracija Sandžačkih Bošnjaka u sve državne institucije

Povodom pregovora o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije, SDA Sandžaka izdaje   Saopštenje za javnost   Na sjednici Glavnog odbora SDA Sandžaka održanoj u Novom Pazaru razmatrana je ponuda mandatara Ivice Dačića za sastav nove vlade i koalicionih partnera za učešće SDA Sandžaka u budućoj Vladi Republike Srbije i prijedlog radne verzije koalicionog sporazuma o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije koji je predat mandataru Ivici Dačiću i koalicionim partnerima.

Detaljnije
Hazbo Mujović: Prioritet za Sjenicu je izgradnja puteva

Posljednji izbori nisu bitnije uticali na strukturu vlasti u sjeničkoj opštini, jer, koalicija SDA – SDP ponovo čini većinu, što u odnosu na druge sandžačke opštine, nije novina. Novoizabrani predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović, koji je u prošlom mandatu vršio funkciju zamjenika predsjednika opštine, kaže da su izborni rezultati, proizvod jedne uspješne vlasti u proteklom periodu i najavljuje da će dobra saradnja koalicionih partnera i ubuduće doprinositi boljem životu građana Sjenice. Stranka demokratske akcije Sandžaka i na majskim lokalnim izborima osvojila je apsolutno najveće povjerenje građana opštine Sjenica i na taj način još jednom pokazala i dokazala da je najjača i najozbiljnija politička partija na ovim prostorima. Ovi izbori, inače, bili su veoma specifični u odnosu na sve ranije, prije svega zbog velikog broja izbornih aktera, odnosno lista koje su učestvovale na njima. Jeste to jedna svojevrsna demonstracija demokratije, ali je, u isto vrijeme i svojevrsno obesmišljavanje izbora i čitavog političkog života u jednoj zajednici s obzirom na činjenicu da su se na izborima pojavile i pojedine, uslovno rečeno, privatno-porodične liste, bez jasnog plana i programa rada.

Detaljnije
Narednih dana definitivno ćemo znati da li ćemo biti deo Vlade

Dr Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije povodom formiranja nove Vlade izjavio je: “U svojstvu predsednika autentične manjinske stranke - SDA Sandžaka koja je na poslednjim izborima osvojlila najveći broj glasova u Sandžaku,  sastao sam se sa gospodinom Aleksandrom Vučićem, predsednikom SNS, stranka sa najvećim izbornim legitimeitetom. U otvorenim razgovorima obostrano je zaključeno i složili smo se da buduća Vlada Srbije ima nameru da se iskreno bavi problemima i potrebama Bošnjaka i drugih manjina u Srbiji.  U razgovorima vezano za program buduće Vlade, pored pitanja poštovanja manjinskih prava, naglasio sam da je važno da nova Vlada Srbije posveti posebnu pažnju nedovoljno razvijenim područjima Srbije, a pre svega najnerazvijenijim opštinama kojih ima 46 i u kojima živi oko milion ljudi. Moje iskustvo baveći se resorom nerazvijenih područja govori da su te opštine naše skriveno blago i velika šansa za razvoj. Narednih dana definitivno ćemo znati da li ćemo biti deo te Vlade.”  

Detaljnije
Neka Mjesec Ramazan jača povjerenje i vezu među Bošnjacima

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin, uputio je danas svim muslimanima čestitku povodom Mjeseca Ramazana. U ramazanskoj čestitki se kaže: "Želja mi je da vam ovi posebni i odabrani dani donesu sreću, zdravlje i uspjeh, da ih sa svojim najmilijima provedete u miru i licnom zadovoljstvu. Takođe, želim da i ovaj Mjesec Ramazan bude mjesec jačanja povjerenja i veza među Bošnjacima, saradnje među ljudima svih vjera i nacija, i mjesec izgradnje i očuvanja ljudskog dostojanstva. Šehru Ramazan Mubarek Olsun!"  

Detaljnije
Bolji položaj Bošnjaka i brži održivi razvoj nerazvijenih područja

Dr Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije saglasio se sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem i mandatarom Ivicom Dačićem oko ulaska u novu Vladu. „SDA Sandžaka je autentična bošnjačka manjinska stranka koja je na poslednjim izborima osvojlila najveći broj glasova u Sandžaku. Razgovori koje sam vodio proteklih dana oko učešća SDA Sandžaka u budućoj Vladi su bili korektni i vrlo otovreni. Danas ću da upoznam Glavni odbor SDA sa tokom razgovora koji sam vodio sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem i mandatarom Ivicom Dačić. Obe stranke su prihvatile i podržale moj program mera koji podrazumeva delotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu, kao i program mera za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije. Postigli smo dogovor o tome da uvažimo interese i potrebe Bošnjaka i drugih manjina i da zajedno radimo na izgradnji srećne sadašnjice i sigurne budućnosti za naše građane koji to od nas očekuju. O kadrovskim rešenjima i drugim detaljima razgovaraćemo narednih dana.“

Detaljnije
22 godine od osnivanja SDA Sandžaka

Na današnji dan prije 22 godine, 29. Jula 1990. godine, osnovana je Stranka demokratske akcije Sanžaka. Tada je SDA Sadndžaka postala prva i jedina organizanizacija koja se na sistematski način bavila rješavanjem problema Bošnjaka, Sandžaka i čitavog društva. Sretni smo zbog činjenice da je Stranka demokratske akcije Sandžaka, nakon 22 godine aktivnog i predanog rada, uspjela opstati stabilno na svom kursu uprkos svim okolnostima. Stranka demokratske akcije Sandžaka, danas, učestvuje na svim nivoima vlasti u zemlji, počev od lokalnog pa sve do najvišeg predstavničkog nivoa u ovoj državi, Vlade i Parlamenta Republike Srbije. Našu politiku sada nose mladi i obrazovani ljudi, sposobni da se bave pitanjima boljeg života na svim poljima. 

Detaljnije
Muhedin Fijuljanin državni sekretar na prijedlog SDA Sandžaka

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sjednici na prijedlog Stranke demokratske akcije Sandžaka postavila Muhedina Fijuljanina iz Sjenice za državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Muhedin Fijuljanin je diplomirani politikolog i član je Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Detaljnije
Aćif Hadžiahmetović je bio legitimni predstavnik

Povodom aktuelnih dješavanja i pisanja u medijima poslednjih dana, a vezano za otkrivanja table u spomen na Aćifa Hadžiahmetovića Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje saopštenje za javnost u kojem se kaže: "Aćif Hadžiahmetović je bio čovjek, Bošnjak, koji je bio narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca (SHS), pa zatim Kraljevine Jugoslavije, bio je i načelnik sreza, što znači da je bio javna ličnost, itekako legitimna i prihvatljiva u tom vremenu.

Detaljnije
Vlada da zaustavi opasne tendencije

Povodom pisanja u dnevnom listu Press od 06.08.2012. godine predsjednik SDA Sandžaka i ministar Dr. Sulejman Ugljanin je izjavio: „Ovo što je objavljeno u današnjim novinima Pres, a povodom svečanosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća je sramota, to je skup zlonamernih laži koje podstiču međunacionalnu mržnju. Zabrinjava novi pokušaj da se gebelsovski tretira bošnjačko pitanje u Srbiji.   

Detaljnije
Ugljanin: Manjine ne mogu biti opozicija državi

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije i lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da manjine ne mogu biti opozicija državi, i da je potreba integracije Bošnjaka u javni život bila jedan od razloga koji su ga opredelili da uđe novu vladu. Ugljanin je, u intervjuu Tanjugu, rekao da je SDA Sandžaka, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana te regije, imala obavezu da obezbedi uslove da se njen glas na adekvatan način čuje u institucijama u kojima se donose važne odluke. SDA Sandžaka će zato, prema njegovim rečima, imati i četiri državna sekretara u vladi, ali i veću zastupljenost u državnim institucijama na lokalu.

Detaljnije
Podrška SDA Sandžaka Saši Jankoviću za reizbor na mjesto Zaštitnika građana

“Kao predstavnici Bošnjaka u ovom Parlamentu, mi poslanici stranke Demokratske akcije Sandžaka, podržaćemo reizbor gospodina Jankovića. Zaštitnika građana smatramo dobrim državnim mehanizmom, koji treba da predstavlja svojevrstan garant da sva prava koja predviđaju Ustav i zakoni, za pripadnike nacionalnih manjina, budu i praktično ostvarena. Stoga je za Bošnjake i druge manjinske zajednice u Srbiji izuzetno važno da ovaj težak i zahtevan posao na kvalitetan način obavlja kompetentna osoba.” – započeo je svoje izlaganje Enis Imamović potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije obrazlažući podršku SDA Sandžaka Saši Jankoviću za reizbor na mjesto Zaštitnika građana.

Detaljnije
Stav SDA Sandžaka o Aćif efendiji je nepromjenjen

Povodom širenja dezinformacija i kampanje linča koja se preko nekih medija vodi protiv bošnjačkih nacionalnih institucija i legitimnih bošnjačkih predstavnika SDA Sandžaka je izdala saopštenje za javnost u kojem kaže: „SDA Sandžaka je ušla u Vladu Republike Srbije svesna činjenice da u osnovi Vladu čine stranke sa kojima ima suprostavljena mišljenja i stavove o mnogim pitanjima iz bliže i dalje prošlosti. Odluka o ulasku u ovu Vladu Republike Srbije zasnova je na tekstu nacrta koalicionog sporazuma u kojem su jasno definisani zajednički ciljevi i uzajamni odnosi. Nacionalne, vjerske i partijske razlike među članovima Vlade i dalje postoje. Niko se nije odrekao svog identiteta koji sa sobom nosi bezbroj različitosti i suprotnosti. Tolerancija u osnovi znači uvažavanje različitosti. Ovo je za sve strane dobar ispit zrelosti.  

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP