Učitavanje sajta

Vijesti

U Turskoj održan Balkanski medija forum

U Turskoj održan Balkanski medija forum

U Turskoj održan Balkanski medija forum

U četvrtom po veličini gradu u Turskoj, Bursi, koji je zbog svoje etničke raznolikosti simbolično prozvan "mini Balkan", 2. i 3. maja, održan je Balkan States Media Forum. Forumu su prisustvovali predstavnici privatnih i javnih medija te članovi akademske zajednice iz regije, a cilj njegovog održavanja bio je sveobuhvatna razmjena znanja, mišljenja i profesionalne solidarnosti između medija i organizacija u balkanskim državama.

Među 136 predstavnika medija i akademske zajednice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Rumunije, Kosova, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Turske, bilo je i 4 predstavnika iz Sandžaka, a Forumu je prisustvovao i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, koji je, zajedno sa domaćinom, zamjenikom turskog premijera Bülentom Arınçom, kao i svojim kolegom iz Crne Gore, Rafetom Husovićem, i otvorio skup.

"Budući da mediji imaju glavnu ulogu u promociji ljudskih prava i demokratije, nadamo se da će ovaj forum doprinijeti miru i demokratiji", poručio je u pozdravnom govoru na otvaranju skupa zamjenik turskog premijera Bülent Arınç.
"Balkanske zemlje moraju se držati skupa. Trebamo zatvoriti taj jaz koji su strane države stvorile među nama. Treba poraditi na prijateljstvu, a prijateljstvo podrazumijeva davanje bez očekivanja ičega zauzvrat", naglasio je, obraćajući se učesnicima Foruma, Recep Altepe, gradonačelnik Burse.
"Stotinama godinama zajedno stvaramo. Dijelimo zajedničku povijest i geografski prostor. Konflikte iz prošlosti ne možemo promijeniti, ali ih moramo ostaviti iza sebe. Balkan je najpodjeljenija regija u Europi, ali i svijetu, te kao takva predstavlja svojevrstan izazov i test za svijet", zaključio je Altepe.

U nastupnim predavanjima učesnika Foruma, većinom usredotočenih na prošlost i/ili budućnost, prednjačile su riječi demokratija, mir, multikulturalizam, Hladni rat i Evropska unija. U više panel diskusija obrađene su teme koje se tiču, između ostalog, uloge medija u demokratizaciji društava i država jugoistočne Europe, procesu širenja Evropske unije, te položaja medija u pogledu regionalne sigurnosti i saradnje.

Regija poznata po nestabilnim vladama, buntovnim etničkim manjinama, uzajamnom animozitetu, te vjerskim i etničkim raznolikostima, otvorila je vrata međuetničkoj i međuvjerskoj kohabitaciji i integraciji.

Na Forumu je istaknuto da je burna i nasilna prošlost Balkana stvar prošlosti, te da je došlo vrijeme za pružanje ruke pomirenja i povezivanje naroda i država.

Multikulturalna atmosfera s razvijenom demokratskom sviješću, te integracija u evroatlantske strukture, kao i snažno vjerovanje u proces stvaranja zajedničke budućnosti među zemljama regije, neki su od ciljeva ovog foruma, koji su uvršteni u završnu deklaraciju koju su prihvatili svi učesnici.

Uloga medija u zemljama regije trebala bi biti podsticanje izgradnje mira, demokratije i tolerancije, a ne nacionalizama i animoziteta, zaključak je Foruma. Hoće li to ostati samo mrtvo slovo na papiru ili je Balkan ipak spreman okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti, pokazat će vrijeme.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP