https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ugljanin: Proizvodnja hrane je šansa budućeg razvoja - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Proizvodnja hrane je šansa budućeg razvoja

Ugljanin: Proizvodnja hrane je šansa budućeg razvoja

Ugljanin: Proizvodnja hrane je šansa budućeg razvoja

NOVI SAD - Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je nakon posjete 78. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da je proizvodnja hrane velika šansa za Srbiju, jer imamo izuzetne potencijale i ljudske resurse u toj oblasti.

„Proizvodnja hrane je posao budućnosti, a što je hrana skuplja na tržištu imaćemo bolju situaciju, jer sve zemlje u kojima je hrana jeftina imaju bolji standard i brži razvoj. Srbija ima veliku šansu u tome, a ovaj sajam je mjesto gdje svi proizvođači mogu na jednom mjestu da vide sve i riješe probleme koje imaju godinama. Sajam je prava stvar i generator našeg budućeg ekonomskog razvoja", ocijenio je Ugljanin.
On je rekao da je zadovoljan što na sajmu postoji i regionalna saradnja, jer je čitav Balkan ovdje. „Kao ministar se bavim razvojem četrdesetosam nerazvijenih opština u Srbiji i sa direktorom sajma Goranom Vasićem sam razgovarao kako da nađemo najpovoljniji model da nerazvijene opštine naredne godine dođu ovdje i predstave zdravu hranu i sve ono što je skriveno blago Srbije", rekao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, iako su naše nerazvijene opštine zabačene, nemaju autoputeve i željeznicu i izolovane su, predstavljaju skriveno blago za buduće investitore. „Njihova zemlja je očuvana od herbicida i pesticida i potrebno im je samo malo novca i znanja. Mi idemo na to da povećamo primarnu proizvodnju i da, uz podršku banaka, očuvaju proizvodnju zdrave hrane, ali i razviju sekundarnu proizvodnju, kako kao država ne bismo stalno izvozili sirovine. Tako možemo da uposlimo i veći broj ljudi, a u nerazvijenim opštinama u Srbiji živi 900.000 ljudi i još 500.000 najškolovanijih i najvitalnijih koji su u velikim centrima. Ako omogućimo investicije u nerazvijenim opštinama vratićemo i te mlade školovane ljude, koji će prenijeti svoje znanje i kapital", ocijenio je Ugljanin.

Ministar Ugljanin je podsjetio da je Vlada Srbije nedavno usvojila program sufinansiranja novih proizvodnih kapaciteta u šest nerazvijenih opština u Sandžaku "sa intencijom da se podstakne razvoj poljoprivrede i omogući ljudima da rade".

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP