https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Džudžević: Nudimo rješenje i ne želimo biti dio problema, već dio rješenja - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Džudžević: Nudimo rješenje i ne želimo biti dio problema, već dio rješenja

Džudžević: Nudimo rješenje i ne želimo biti dio problema, već dio rješenja

Džudžević: Nudimo rješenje i ne želimo biti dio problema, već dio rješenja

Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević je u svom obraćanju u Skupštini Republike Srbije tokom objedinjene rasprave o setu kadrovskih odluka, u ime poslaničke grupe manjina, dao snažnu podršku kandidatima za nacionalni savjet za kulturu Karaljolju Vičeku i Muhedinu Fijuljaninu koji su zajednički kandidati svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Republici Srbiji. On je rekao da se radi o eminnetnim ličnostima iz mađarskog odnosno bošnjačkog naroda koji su svako u svojoj oblasti dali ogroman doprinos, ne samo kulturi svojih naroda, već ukupnoj kulturi naše zemlje a i šire.

U ime poslaničke grupe manjina Džudžević je podržao i kandidate sa zajedničke liste tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava za članove nacionalnog prosvjetnog savjeta gospodu Andriju Kopilovića i Muhameda Jusufspahića, muftiju beogradskog rekavši dasmatra da će oni dati svoj doprinos radu ovog značajnog prosvjetnog tijela, kao vjerski i teološki autoriteti".

Džudžević je svoje obraćanje iskoristio da još jednom skrene pažnju na težak i nedopustiv položaj bošnjačkog kulturnog nasljeđa, naročito u Novom Pazaru, kao i cijelom Sandžaku rekavši da Vlada i resorno ministarstvo, kao i druge nadlježne institucije u ovoj zemlji nedovoljno posvećuju pažnju zaštiti i revitalizaciji kulturnog, materijalnog i nematerijalnog, nasljeđa sandžačkih Bošnjaka, kao starosjedilačkog naroda na ovom prostoru.

"To kulturno nasljeđe godinama i decenijama propada, jer je, izmjeđu ostalih razloga, definisano suprotno Ustavu i međunarodnim standardima, kao islamsko, tursko ili pak orijentalno, a ne kao bošnjačko nacionalno kulturno nasljeđe nastalo u različitim periodima i pod različitim uticajima, što godinama uporno tražimo od nadležnih institucija. Takva dosadašnja definicija dopušta i donekle legitimizira, u navodnicima, takav stav države, kao odnos prema nečem tuđem i uvezenom.Rješenje za ovaj problem jeste osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, što uostalom imaju sve druge manjinske nacionalne zajednice. Elaborat o osnivanju Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka već duže vrijeme nalazi se kod resornog ministarstva, a alibi za njegovo neosnivanje se traži u jednom opštem nedopustivom procesu zaustavljanja i onemogućavanja ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava, pod izgovorom da Bošnjaci ne mogu da se dogovore o ničemu.
Mislim da taj nedopustiv pristup mora da se prekine, jer se Ustav, zakoni i stadardi EU moraju primjenjivati i u odnosu prema pripadnicima bošnjačkog naroda i mora se nastaviti proces ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji.Smatram da je to, ne samo u interesu pripadnika bošnjačkog naroda,već i same države, jer se time sužava prostor za svaku vrstu manipulacije i generiranje političke nestabilnosti i proizvođenje krize u Sandžaku,u kojoj Bošnjačka lista ni na koji način neće učestvovati.Naprotiv,mi nudimo rješenje i ne želimo biti dio problema, već dio rješenja", rekao je Džudžević.

Narodni poslanik Džudžević se osvrnuo i na probleme u oblasti obrazovanja, što je takođe bila tema današnje rasprave.

"U skladu sa članom 75. i 79. Ustava Republike Srbije, člana 13. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, člana 9. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih zakona, ni na jednom novou obrazovanja, nije ostvareno Ustavom i zakonom garantovano pravo na obrazovanje na bosanskom jeziku, kao maternjem jeziku sandžačkih Bošnjaka. Implementacija tog prava u praksi svedena je na nastavni predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama u Novom Pazaru,Tutinu, Sjenici i samo jednoj školi u Prijepolju, i to u rangu izbornog nastavnog predmeta. I pored činjenice, da je došlo do formiranja zajedničke radne grupe predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministrastva prosvjete i izrade Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji, kao stručnog elaborata na osnovu kojeg bi se u praksi osvarilo pravo na obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka u Srbiji, njegova primjena je izostala od strane ministarstva prosvjete, kojem je elaborat dostavljen još 11. novembra 2009. godine, odmah nakon usvajanja Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina.Sav ovaj materijal, mnogobrojna pisma i poslanička pitanja i drugi adekvatni prilozi, nalaze se u postupku kod Zaštitnika građana zbog zaustavljanja i onemogućavanja Ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda, a biće ovih dana pokrenut i postupak kod Ustavnog suda, u skladu sa članom 10.stav 1. tačka 12. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, zbog pravno i činjenički zasnovane procjene da je došlo do povrede Ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji".

Na samom kraju Džudžević je izrazio svoje čvrsto lično uvjerenje i stav Bošnjačke liste, kao i opredeljenje poslaničke grupe manjina u ovom visokom domu, da je ove probleme moguće rješiti u institucijama sistema i u procesu evropskih integracija naše zemlje, i pozvao poslanike da u danu za glasanje podržite kandidate iz reda manjinskih naroda za članove Nacionalnog savjeta za kulturu odnosno Nacionalnog prosvjetnog savjeta.

Izvor: Sandžačke novine

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP