https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenja - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Više studenata iz Sandžaka u Turskoj

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin razgovarao je danas sa turskim ministrom obrazovanja Nabijem Avdžijem i predložio da Turska poveća kvotu za studente iz Sandžaka i Srbije zbog njihovog velikog interesovanja za školovanje u toj zemlji. U Turskoj trenutno ima samo trideset i devet studenata iz Sandžaka i Srbije, dok ih je ranije bilo  čak  754.  Ugljanin je takođe predložio Avdžiju da njegovo ministarstvo u Beogradu i Novom Pazaru otvori škole za učenje turskog jezika kako bi se budući studenti pripremali za nastavak obrazovanja u Turskoj. Poslednjeg dana višednevne radne posjete Turskoj, ministar Ugljanin je razgovarao i sa potpredsjednikom TOB-a, Unije komora i robnih berzi Turske, Faikom Javuzom, s kojim je dogovorena još bliža saradnja i motivisanje turskih privrednika za ulaganja u Srbiju. TOB je inače uključen u modernizaciju carinskih prelaza u Srbiji – šest završeno, na deset se još izvode radovi – a predloženo je da svojim iskustvom tehnički pomognu organizaciji industrijskih zona u nerazvijenim područjima.

Detaljnije
Sastanak sa novim članovima Asocijacije mladih SDA Sandžaka

Predsednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudzević i članovi predsedništva mladih SDA Sandzaka  i ovog petka održanli su sastanak sa novim članovima stranke koje su sa upoznali sa radom i organizacijom SDA Sandzaka.  U razgovoru sa novim članovima je istaknuto da je SDA jedina na ovim prostorima pruzila priliku mladima da pokazu na delu svoju stručnost, aktivno učestvuju u vršenju vlasti u sandzačkim opstinama i da sve svoje ideje realizuju u praksi. Novi članovi su izrazili zadovoljstvo što su postali članovi najmasovnije i najorganizovanije omladinske organizacije u Sandžaku, te želju da ce vrlo aktivno uzeti učešće u radu AM SDA Sandzaka. Osnovni motiv njihovog pristupanja i uzimanja učešća u politčkom zivotu jesu prevashodno ciljevi stranke i delotvoran rad u prethodne 22 godine, kao i činjenica da SDA Sandžaka pruža široku lepezu mogućnosti mladim ljudima da svojim znanjem i mogućnostima doprinesu razvoju grada i regije Sandžak.

Detaljnije
SDA Sandžaka: Naš je cilj da se obuzda samovolja

Stranka demokratske akcije Sandžaka pozvala je, početkom ove nedelje, sve političke stranke koje su na izborima dobile odborničke mandate u Skupštini grada, da formiraju potpunu koaliciju koja bi omogućila efikasno rješavanje nagomilanih problema u gradu nastalih tokom nekoliko proteklih godina. Naš je osnovni cilj da se spriječi i obuzda samovolja gradonačelnika u radu koja je za posljedicu imala nezakonitost konstatovanu u Izvještaju Državnog revizora za 2011. godinu. Međutim, posljednjih dana rukovodstvo Sandžačke demokratske partije na čelu sa Mehom Mahmutovićem pristupilo je nečasnom vrbovanju pojedinih odbornika drugih političkih stranaka. Ovime su, ne poštujući politički kodeks ponašanja, pokušali da sruše izbornu volju građana u čemu nisu imali uspjeha, jer je riječ o poštenim i časnim ljudima iz ovoga grada.  Očigledno je čelnicima Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru stalo da po svaku cijenu, tražeći podršku pojedinaca i ne birajući sredstva, zadrže postojeće stanje i time direktno i drsko odbace svaku našu inicijativu da zajedno ravnopravno pristupimo  vraćanju velikih dugova poveriocima, isplati zaostalih ličnih dohodaka i doprinosa radnicima, kao i da se obezbjedi transparentnost i zakonitost u radu organa grada i javnih preduzeća. Stranka demokratske akcije Sandžaka će nastaviti razgovore sa svim strankama koje imaju odbornike i tražiti mogućnost da se riješe svi nagomilani problemi u gradu. - kaže se u saopštenju SDA Sandžaka.

Detaljnije
PRIJEPOLJE UZ SAMOOPREDJELJENJE

Lista “Samoopredjeljenje” jučer je u sali prijepoljskog Doma kulture održala svoj peti skup. Na skupu su predstavljeni kandidati iz Prijepolja kao i programski ciljevi liste.

Detaljnije
Širokom koalicijom zaustaviti samovolju gradonačelnika

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas pres konferenciju na kojoj je obrazložen duh i smisao formiranja široke koalicije i ukazano na pokušaje nečasnog vrbovanja pojedinih odbornika. Javnosti se obratio Almir Dazdravević portparol Gradskog ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar i istakao: "Stranka demokratske akcije Sandžaka početkom prošle nedelje, uputila je prijedlog Koalicionog sporazuma svim strankama  koje su na izborima dobile odborničke mandate u Skupštini grada za formiranje potpune koalicije. Obavljeni su razgovori sa predstavnicima svih stranaka u kojima smo obrazložili duh i smisao prijedloga formiranja široke koalicije.  Cilj ovakve koalicije je da se obuzda i spriječi samovolja gradonačelnika i da se s druge strane izvrši podjela i nadlježnosti i odgovornosti između svih stranaka koje predstavljaju građane u Skupštini grada.  Posljednjih dana, nažalost, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, sa predsjednikom Sandžačke narodne partije Mirsadom Đerlekom i drugim saradnicima, nesvjesni posljedica svojih postupaka, pristupili su nečasnom vrbovanju pojedinih odbornika drugih političkih stranaka. Raznim ucjenama su pokušali da sruše izbornu volju građana u čemu nisu imali uspjeha, jer je riječ o poštenim i časnim ljudima iz ovoga grada.  SDP po svaku cijenu, tražeći podršku pojedinaca i ne birajući sredstva, pokušava da zadrži postojeće neodrživo stanje. Stranka demokratske akcije Sandžaka nastavit će sa aktivnostima u izgradnji što šire koalicije sa ciljem da se izmire zaostale plate i doprinosi radnicima, vrate nagomilani dugovi grada i obezbjedi transparentnost i zakonitost u radu organa grada i javnih preduzeća.  SDA Sandžaka će odlučno tražiti skupštinsku većinu u obezbjeđivanju osnovnih gradskih funkcija (grijanja, vodosnabdijevanja, javne rasvjete i ostalih komunalnih usluga) i u rješavanju ovih problema razgovarat će sa svim strankama u skladu sa izbornom voljom građana. Nakon što dobijemo podršku za formiranje ovakve koalicije, očekujemo od predsjednika da će zakazati sjednicu Skupštine grada."      

Detaljnije
Ugljanin primio ambasadora Egipta

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Suleman Ugljanin primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Egipta Njegovu Ekselenciju Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiunia. Ambasador  je pomenuo više od sto godina diplomatskih odnosa sa Jugoslavijiom i Srbijom i dodao da prestankom njegovog mandata nece prestati dobri i prijateljski odnosi dve zemlje i dva naroda. On je još rekao da je za vreme svog mandata “zavoleo i Srbiju i njen sandžacki region.” Posebno se zahvaljujuci ministru Ugljaninu na saradnji, ambasador Basiunia je rekao: “Vi ste ministar koji ne prica puno, ali mnogo radi za dobrobit naroda. Ma gde ja bio, možete da racunate na moju pomoc ako vam zatreba.” Ugljanin se takode zahvalio ambasadoru na dosadašnjoj saradnju, složivši se  da su odnosi izmedu Egipta i Srbije srdacni i dobri, dodavši da je siguran da ce se nastaviti i unapredivati. 

Detaljnije
Saradnja sa Turskom u cilju razvoja nerazvijenih

Presjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin posetio je danas Čačak i lokalnu televiziju Galaksija. Tom prilikom, sreo se sa gradonačelnikom Vojislavom Ilićem, a susretu su prisistvovali  predstavnici lokalne samouprave i važni privrednici. Razgovalo se o zainterosavnosti turskih firmi za saradnju sa čačanskim kompanijama pre svega sa Fabrikom reznih alata. "Uvek sam spreman da pomognem, kao vaš ambasador, da spajamo ljude koji nešto traže sa onima koji nešto nude. Već neko vreme u Čačak dolaze uspešne firme koje se bave trgovinom reznim alatom i u toku su pregovori u cilju povećanja proizvodnje i novih zapošljavanja u Fabrici reznog alata." rekao je predsjednik Ugljanin.

Detaljnije
Ugljanin i Semisem: Olakšati vizni režim između Srbije i Iraka

Olakšanje viznog režima za građane Srbije i Iraka od ključne je važnosti za još bolje odnose dve zemlje, zaključili su ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i irački ministar turizma i arheologije dr. Liva Semeism.  Razgovoru dvojice ministara je prisustvovao i irački ambasador u Beogradu Njegova Ekselencija Falah  Abdulhasan. Ministri su se složili da su višedecenijski odnosi između bivše Jugoslavije i sada Srbije bili uvek na visokom nivou i izrazili uverenje da će se ubuduće nastaviti i unaprediti. „Olakšan vizni režim bi“, rekao je Ugljanin “puno pomogao da se lakše putuje, trguje i radi na svim poljima“, dodavši da Srbija ima dosta toga da ponudi Iraku i u ekonomskom i u turističkom smislu, a da je otvorena za sve potencijalne iračke investitore. On je naglasio da „želimo da Srbija bude veliki agro-industrijski kompleks i atraktivna turistička destinacija“, pozvavši iračkog minstra da osim Beograda, poseti i druge delove Srbije, „koja je veoma lepa zemlja.“ Ministar Semeism je rekao da se nada brzom ulasku Srbije u EU, između ostalog i „kako bismo tamo imali prijatelja koji nas može podržati u potrazi za artifektima koji su izneti iz Iraka.“ „Artifektima je mesto tamo gde su nastali. Sve drugo je neprirodno,“ složio se minstar Ugljanin.

Detaljnije
Skupštinu grada ću zakazati u zakonskom roku

Zakonski rok za zakazivanje sjednice je 28. mart 2013. godine i ja ću, u skladu sa Zakonom, zakazati sjednicu skupštine rekao je Fuad Baćićanin, generalni sekretar SDA Sandžaka i predsjednik Skupštine grada Novog Pazara. Na dnevni red Skupštine mogu se pojaviti isključivo tačke koje su prošle prethodnu zakonsku proceduru. Prije nedjelju dana sam dobio zahtjev od gradonačelnika Meha Mahmutovića da zakažem sjednicu sa predloženim dnevnim redom, među kojima ima i tačaka koje aposultno nisu prošle zakonsku proceduru, tako da je to u nizu pokušaja potcenjivanja i omalovažavanja odbornika, direktnih predstvanika građana, i neodgovorno ih je stavljati pred odbornike. Pored dvije ustanove za sport u gradu, Sportskog centra i Sportskog saveza, umesto da gradimo jednu i time smanjimo troškove, neko pokušava da osnuje i treću, pa pored Centra za djecu i mlade i Kulturnog centra nekom je sinula ideja da  osnuje i Kancelariju za mlade. Ove bi nove dvije ustanove, koje su prošle vijeće bez kvoruma, dodatno opteretile gradski budžet sa po bar pet- šest miliona dinara mjesečno, samo za plate. Pored toga ove dvije tačke, osnivanje novih ustanova, apsolutno nisu prošle potrebnu proceduru da bi se našle pred odbornike, jer nemaju zakonske predlagače, elaborate opravdanosti i mišljenje stručnih službi, da li su te ustanove neophodne našem gradu… Uputio sam zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka jer je čak material podijeljen članovima Gradskog vijeća, kao da sam ja predlagač. Moj je osnovni zadatak, u svojstvu predsjednika Skupštine, da sačuvam dostojanstvo najvišeg tijela u gradu, svakog odbornika pojedinačno, a samim tim i svih građana koji su glasali za njih. Posljednjih dana je bilo dosta priče o pokušajima ucjene pojedinih odbornika Skupštine grada Novog Pazara, iz više odborničkih grupa, čime se direktno ruši dostojanstvo čovjeka kao ličnosti. Zaista je zastrašujuće da se tako nešto i danas dešava u našem gradu, i zaista je zastrašujuće da takvi ljudi imaju želju da upravljaju našim gradom. Svi moraju shvatiti da se bezakonje napokon mora staviti po strani. Prošlonedeljno Gradsko vijeće, radeći bez kvoruma, donijelo je nekakve odluke, a one koje su bitne i hitne ostavilo je po strani. Umesto da pročitaju Statut grada Novog Pazara i Zakon o lokalnoj samoupravi, i vide da Gradsko vijeće grada Novog Pazara ukupno ima 12 članova, i da je kvorum od 12, 7 a ne 6 članova, oni su čak zakazali još jedno, sada telefonsko, da bi usvajali statute grada i javnih preduzeća i ustanova, a da pritom nisu material ni dostavili vijećnicima. Pitanje na telefonskoj sjednici je glasilo, otprilike: Da li ste za usvajanja statute grada Novog Pazara, i tako redom… Ovo je zaista pokušaj vrijeđanja intiligencije čovjeka i imalo zdravog razuma… Svi koji učestvuju u donošenju ovakvih odluka, koje nisu prošle zakonsku procedure snosit će zakonske sankcije… Zahtjevam, naravno i od službi, da se urazume, jer su one u obavezi da upute na zakonitost i proceduru… Da svoje poslove obavljaju stručno, ukazuju na zakonitost i reaguju na nezakonite radnje, pa maker ih činio i sam gradonačelnik… Ukoliko to ne učine naravno da će i oni snositi zakonske sankcije…

Detaljnije
Nova koalicija grad vodi u bankrot

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je naglasio da ne žali što SDA Sandžaka nije u vlasti u Novom Pazaru. SDA Sandžaka je opstanak u koaliciji uslovila hitnim rešavanjem nagomilanih problema i otklanjanjem posledica nezakonitih radnji, vraćanjem dugova i isplatom zaostalih zarada i doprinosa zaposlenih u javnim službama, istakao predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka. Predsjednik Ugljanin je rekao da njegova stranka ne žali što više nije deo vlasti u Novom Pazaru jer nova koalicija grad vodi u "bankrot". "Ne žalimo što više nismo u vlasti. SDA Sandžaka je opstanak u koaliciji uslovila hitnim rešavanjem nagomilanih problema i otklanjanjem posledica nezakonitih radnji koje je ustanovio državni revizor, vraćanjem dugova i isplatom zaostalih zarada i doprinosa zaposlenih u javnim službama", rekao je Ugljanin. Prema rječima predsjednika, za takvo rešenje SDA Sandžaka je predložila stvaranje sveobuhvatne koalicije koja bi jedino mogla da te nagomilane probleme razreši. "Očigledno da drugoj strani nije stalo da se to reši. Naprotiv, idu u dalju agoniju, uništavanje Novog Pazara i njegovo vođenje u bankrot. SDA Sandžaka je odlučila da se iz toga povuče", rekao je predsjednik Ugljanin, koji je i ministar u Vladi Srbije. Povodom jučerašnjeg početka nastave na bosanskom jeziku, Ugljanin je rekao da je to "korak napred u poštovanju ljudskih i kulturnih prava bošnjačke manjine". "To je eksperimentalna nastava u po jednom odeljenju svih razreda osnovnih i srednjih škola. Predviđeno je da se kao redovni predmet uvede od sledeće školske godine i mislim da je to jedan korak napred u poštovanju ljudskih i kulturnih prava Bošnjačke manjine", zaključio je Ugljanin.

Detaljnije
Suspendovana bošnjačka izborna volja u Novom Pazaru

  Predsjedništvo Stranke demokratske akcije Sandžaka izražava posebno zadovoljstvo što je odlukom Vlade republike Srbije počelo izvođenje nastave na bosanskom jeziku u obrazovnim ustanovama u Sandžaku, na svetski dan maternjeg jezika 21.februara.2013. Predsjedništvo ujedno čestita svim bošnjacima u Sandžaku  početak obrazovanja na bosanskom meternjem jeziku istakao je Fuad Baćićanin na današnjoj pres konferenciji Stranke. U nedelju, 24.02.2013. godine, je održana sjednica predsjedništva Stranke demokratske akcije Sandžaka na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u Novom Pazaru i Sandžaku. SDA Sandžaka pozdravlja izgrađenu harmoniju u funkcionisanje lokalnih koalicija  u opštinama Tutin, Sjenica, Prijepolje i Priboj, ćime se stvara pozitivan ambijent za investiciona ulaganja i ekonomski razvoj. „Stav Stranke je da se nagomilani problemi u Novom Pazaru mogu riješavati sveobuhvatnom koalicijom svih stranaka, podjelom ovlašćenja i odgovornosti  u skladu sa izbornim rezultatima. Predsjedništvo  SDA Sandžaka,  podržava odlučnost  gradskog odbora Stranke u Novom Pazaru  za hitnim rešavanjem nagomilanih problema  i otklanjanjem posledica nezakonitih radnji koje je ustanovio državni revizor,  vraćanjem dugova i isplatom zaostalih zarada i doprinosa zaposlenih u javnim službama.   

Detaljnije
Unapređenje saradnje sa Sjedinjenim Državama i Španijom

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin primio je danas ambasadora Sjedinjenih Americkih Država, Njegovu Ekselenciju Majkla Kirbija. U prvom zvanicnom susretu od imenovanja gospodina Kirbija, predsjednik ga je upoznao sa aktualnom ekonomskom i politickom situacijom u Srbiji, posebno sa stanjem u nerazvijenim opštinama za koje je zadužena Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih podrucja kojom, kao ministar, rukovodi predsjednik Ugljanin. Važan deo razgovora bio je posvecen Programu Vlade Srbije o povratku izbeglih i raseljenih Bošnjaka u opštini Priboj. Ministar i ambasador su se dogovorili o unapredenju saradnje na svim poljima. Dr. Sulejman Ugljanin primio je danas i ambasadora Španije u Beogradu, Njegovu Ekselenciju Artura Laklaustra sa kojim je takode razgovora o Programu Vlade Srbije o povratku izbeglih i raseljenih Bošnjaka u opštini Priboj, kao i mogucnosti saradnje na tom Projektu i na svim drugim u 46 nerazvijenih opština u Srbiji u kojima bi Španija mogla da ima interes da pomogne.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP