Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Nerazvijeni su skriveno blago

“Nerazvijene opštine u Srbiji su njeno skriveno blago koje se može i mora iskoristiti,” rekao je ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, koji je kao gost Regionalne konferencije Agrobiznis u Jugoistočnoj Evropi, otvorio skup. Ugljanin je dodao da Vladina Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, zadužena za 46 opština u kojima živi gotovo milion ljudi, pomaže u stvaranju stimulativnog ambijenta koji će privući investitore u te krajeve. Mi Srbiju vidimo kao veliki agroindustrijski i turistički kompleks i to je naša najveća šansa,“ rekao je ministar Ugljanin. Učesnici konferencije su se složili da Srbija, posebno u poljoprivredi, ima veliki kapacitet i da je razvijanje tog sektora značajno i za evrointegracije zemlje.

Detaljnije
ZAVRŠNI SKUPOVI LISTE SAMOOPREDJELJENJE U PRIJEPOLJU I PRIBOJU

Lista “Samoopredjeljenje” jučer je održala završne predizborne skupove u Prijepolju i Priboju.

Detaljnije
Za nerazvijene opštine 46 miliona dinara

Predsednici svih  nerazvijenih opština u Srbiji potpisali su danas ugovore sa Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koju ispred Vlade Srbije vodi ministar dr. Sulejman Ugljanin, o finansiranju izrade projektne dokumentacije po prvom konkursu za 2013., ukupne vrednosti 46.416.000 dinara. „Kao što znate, bez takvih dokumenata ne možete ništa da radite u svojim sredinama i zato je ovo prvi korak na osnovu kojeg ćete krenuti dalje, tražiti novac za projekte iz domaćih i međunarodnih fondova i onda ih realizovati u skladu sa strategijom razvoja vaših opština,“ rekao je ministar okupljenim čelnicima iz svih delova Srbije. Predsednici opština su se zahvalili, a neki od njih istakli su da su počeli određene projekte zahvaljujući ovoj vrsti pomoći Kancelarije koju su dobili na ranijim konkursima.

Detaljnije
Stabilna politička situacija preduslov ekonomskog razvoja i privlaćenja investicija

Generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićanin, sa saradnicima, primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Njegovu Ekselenciju Majkla Kirbija koji ovih dana boravi u Novom Pazaru. Susret je upriličen u Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka. Tokom zvaničnog sastanka Baćićanin je ambasdora Kirbija upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Novom Pazaru i Sandžaku. Važan dio razgovora odnosi se na političku situaciju u Novom Pazaru nastalu formiranjem nove skupštinske većine 21. februara 2013. godine. SDA Sandžaka je stava da ne žali zbog izlaska iz lokalne vlasti i da ostanak u vlasti nije bio cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka već je opstanak u vlasti uslovila iznalaženjem minumuma zajedničkog interesa  u rješavanju nagomilanih problema sa kojima se grad Novi Pazar suočava.  Sagovornici su se saglasili da stabilna politička situacija je preduslov ekonomskog razvoja i privlaćenja stranih investicija u Sandžaku. Fuad Baćićani je pozvao ambasadora Kirbija da iskoristi svoj uticaj i usmjeri ekonomske aktivnosti svoje vlade na razvoj Sandžaka i Novog Pazara.

Detaljnije
Turska pomaže Srbiji da poveća izvoz

Mogućnosti prebacivanja turske proizvodnje u nerazvijene opštine Srbije i Sandžaka, čime bi se na direktan način poboljšali  izvozni indeks zemlje i zapošljavanje lokalnog stanovništva, bila je tema današeg sastanka predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i Njegove Ekselencije Mehmeta Kemala Bozaja, ambasador Republike Turske u Srbiji. Razgovaralo se i o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Tursku za njihove potrebe, između ostalog, za prehranu riba. „Cilj posete je da se ostvari obostrana korist – i izvoza u Tursku i turskog izvoza u Srbiju,“ rekao je ambasador. Preseljenjem  proizvodnje, na osnovu delova Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, stvorili bi se uslovi da se istovremeno proširi turska proizvodnja i poveća izvoz. Ministar Ugljanin je privrednicima poručio da u Srbiji i Sandžaku „imaju dobar poslovni ambijent“ i pozvao ih da nađu svoj interes u ulaganju.

Detaljnije
Doguš Holding želi poslove u Srbiji i Sandžaku

Jedan od tri najveća turska privatna konglomerata, Doguš Holding iz Istanbula, zainteresovan je za gradnju puteva u Srbiji, a s obzirom da u portfoliju ima dvadeset pet kompanija raznih delatnosti i trideset pet hiljada zaposlenih, saradnja može da se proširi. Ovo je ministru u Vladi Srbije dr. Sulejmanu danas predložio  Ertan Japiđi, regionalni menadžer Doguš građevinske grupe, zainteresovane za gradnju dela Koridora 11 u Srbiji. Japiđijeva kompanija je več konkurisala u Crnoj Gori za tamošnji deo Koridora i u aprili očekuju odluku Vlade Crne Gore. „Mi bismo želeli da učestvujemo u tom poslu s obe strane granice i uskoro ćemo vam poslati pismo o namerama,“ rekao je Japiđi. Ministar Ugljanin je rekao da je Koridor 11 „žila kucavica za Srbiju“ i da se planovi Doguš građevinske firme uklapaju u plan turske Eksim banke koja je spremna da kreditira dva lokalna puta u Sandžaku koja će region povezati sa budući autoputem. Japiđi je izjavio da ako njihov Holding bude poslovao u Srbiji, biće to signal i drugim velikim investitorima da ih slede. „Srbija je centar Balkana“, i zato smo zainetresovani za saradnju. Ministar Ugljanin je dodao da je i „naš cilj da Srbija bude glavni turski strateški cilj na Balkanu“.

Detaljnije
Trojna strategija održivog razvoja

„Vlade Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije planiraju zajedničku viziju  saradnje u oblasti održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja koju bismo uobličili u memorandum sa zajedničkim strategijama i projektima,“ rekao je predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin posle današnjeg sastanka u Sarajevu sa  ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH Mirkom Šarovićem. “Nerazvijenost je najteža bolest svakog društva, a razvoj joj je jedini lek i zato je obaveza države da u to ulaže”, dodao je Ugljanin, najavljujući da će tri zemlje zajednički i od Brisela tražiti da, na principu prekogranične saradnje i solidarnosti, uvrsti buduću strategiju za finansiranje iz pristupnih fonodova za period 2014-2020.  Predsjednik Ugljanin, koji kao ministar vodi Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Vladi Srbije, rekao je da će uskoro biti formirana zajednička radna grupa za izradu memoranduma, a od Vlade Crne Gore će tražiti da imenuju svog predstavnika.

Detaljnije
Sandžak most u prekograničnoj saradnji BiH i Srbije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas  u Sarajevu Dr. Sulejmana Ugljanina, ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.   U dužem prijateljskom razgovoru posebna pažnja je posvećena pitanjima održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja u obje zemlje, prekograničnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i položaju Bošnjaka Sandžaka.  Između ostalog, zajednički je konstatirana potreba za intezivnom saradnjom dvije zemlje kada je u pitanja razvoj graničnih područja. Izraženo je i očekivanje da će se povećati iskorištenost Evropskih pristupnih fondova koji pomažu unaprijeđenje te saradnje. 

Detaljnije
Drugo zasedanje Mješovitog komiteta Srbije i Turske

U Ankari će 13. i 14. marta biti održano drugo zasedanje Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Republike Turske. Delegaciju Srbije predvodi predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi dr. Sulejman Ugljanin, koji je kopredsedavajući zajedničkog komiteta vlada dveju zemalja. Teme dvodnevnog zasedanja biće posvećena rezultatima bilateralnih odnosa posle prvog zasedanja 2010. godine u Beogradu i mogućnostima proširenja svih oblika saradnje između dvije zemlje.

Detaljnije
Smederevo – grad velikih mogućnosti

Smederevo ima velike mogućnosti za razvoj, sva potrebna planska i urbanistička dokumenta, atraktivne lokacije i čeka na potencijalne investitore, rekla je danas na sastanku ministru u Vladi Srbije dr. Sulejmanu Ugljaninu gradonačelnica Smedereva dr. Jasne Avramović na čiji je poziv ministar boravio u gradu na Dunavu. “Ја sam došao u Smederevo da se uverim u te prednosti koje grad ima. То је izvanredan geopolitički i strateški položaj – s jedne strane Dunav, sa druge autoput, aerodrom i železnica, što su svi preduslovi za ekonomski razvoj. Pre svega, tu su mogućnosti razvoja Marine, idndustrijske zone, Tvrđave i sve je to jedna kovnica novca. Te tri stvari mogu da razviju celu Srbiju, a ne samo jedan grad,”  rekao je Ugljanin. Ministar je, u skladu sa svojom politikom da razvijene opštine budu još razvijenije, a da ih nerazvijene, za koje zadužen u Vladi, ne koče, već naprotiv slede u razvoju - obećao da će u vreme službene posete Turskoj ove nedelje predstaviti mogućnosti Smedereva tusrkim kompanijama za koje veruje da mogu biti potencijalni investitori. „Оstaje da te mogućnosti iskoristimo, da napravimo tim sa predstavnicima Vlade i opština, da odemo u Brisel i pokušamo da naše projekte, po prioritetima, ubacimo u njihov plan finansiranja 2014-2020.”,  dodao je Ugljanin. Ministar Ugljanin će 13. i 14. marta prisustvovati  drugom zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske čiji je kopredsednik sa srpske strane.

Detaljnije
Energetski sektor – nova oblast saradnje sa Turskom

Energetika će postati nova oblast u privrednoj saradnji sa Turskom, zaključeno je na sastanku predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i turskog ministra energetike i prirodnih resursa Tanera Jildiza. U razgovoru na marginama drugog zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske o mogućnostima za turske investicije u energetski sektor Sandžaka i Srbije, dogovoreno je da predstavnici Jildizovog ministarstva prisustvuju radu Komiteta i lično se upoznaju sa idejom o saradnji u toj oblasti. Ministar Ugljanin, kopredsedavajući Komiteta za saradnju, rekao je da “Srbija ima strateški okvir i spremne projekte u sektoru energetike”, pozvavši turske investitore da se u to uvere jer su dobrodošli da ulažu u Sandžak i Srbiju. On je dodao da bi u Sandžaku i Srbiji takođe koristili saznanja o turskom iskustvu i znanju u oblasti energetike.

Detaljnije
Turska pozvana da investira u Smederevo

O mogućnostima koje Smederevo pruža potencijalnim investitorima danas je, između ostalog, ministar u Vladi Srbije dr. Suleman Ugljanin razgovarao sa Mehmetom Surejom, potpredsednikom Turske agencije za saradnju i komunikaciju, TIKA, zaduženim za Balkan i istočnu Evropu. Govoreći o prednostima Smedereva, ministar Ugljanin je rekao da su geostrateški položaj grada, sa Dunavom, putem, železnicom i aerodromom od velikog značaja za investiranje.  “Smederevo ima velike potencijale i industrijske i turističke, a nema nijedan hotel,” dodao je Ugljanin i pozvao turske investiture da dođu u Smederevo i uvere se u mogućnost ulaganja u marinu, luku, kao i u obnovu smederevske tvrđave. Gospodin Sureja je predložio da se Smederevo pobratimi sa nekim turskim gradom, a ministar Ugljanin je dodao da bi bilo dobro da to bude neki crnomorski grad jer se Dunav uliva u Crno more. Glavne teme razgovora su bile saradnja u oblasti projekata obnove zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa i poboljšanja turističke ponude iz Srbije. Gospodin Sureja je rekao da TIKA već ulaže u Srbiju, a da je akcenat prošle godine stavljen na  projekte u zdravstvu i obrazovanju. Dodao je da mu je želja da se TIKA sa partnerima uključi u obnovu zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa dve zemlje, što će onda doprineti i razvoju turizma. Ministar je obećao da će, u cilju zajedničkog uspeha, Vladina Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem je čelu, otvoriti vrata TIKI, gde god za to u Srbiji budu zainteresovani. 

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP