Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

SDP zamjenom teza obmanjuje javnost

Povodom medijskog istupa Almira Lekovića, sekretara Skupštine grada, Gradski odbor SDA Sandžaka za Novi Pazar izdao je saopštenje za javnost u kojem važnim ističe da je svojim istupom sekretar Skupštine Almir Leković pokušao je da pažnju javnosti skrene sa ključne stvari koju su odbornici SDA Sandžaka uočili i o istoj obavestili javnost i nadležne državne organe.  Namernom zamenom teza Almir Leković je izbegao da da odgovor na pitanje da li je na jučerašnjoj sjednici Skupštine, prilikom utvrđivanja kvoruma, prisustvovalo 24 odbornika sa potvrđenim odborničkim mandatima. Gradski odbor SDA Sandžaka ne čudi retorika koju koristi gospodin Leković jer je ona sastavni dio političke kulture i morala koji je svojstven interesnoj grupi ljudi kojoj se očigledno i Almir Leković pridružio, koja ne bira sredstva i načine  samo da ostane na vlasti. Ono što posebno zabrinjava jeste apsolutno odsustvo osećaja za odgovornost i realnost, ali šta god Almir Leković po nalogu svojih mentora govorio ne može izbeći činjenicu da su čelnici aktuelne vlasti jedini odgovorni za stanje u koje su zapali radnici, javna preduzeća i ustanove. Mišljenje i stavovi Lekovića za građane Novog Pazara nisu merodavni niti se bilo ko na iste obazire, ono što je jedino merodavno jesu činjenice i istina. O načinu na koji  aktuelna vlast vodi računa o interesima građana Novog Pazara i o njenom zakonitom radu najbolje svjedoče izvještaj Državnog revizora za 2011. godinu i stotine radnika koji ne primaju lične dohodtke, kojima se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje i koji su odavno napušteni od vlasti čiji je Leković glasnogovornik. Pošto brine o novcu građana Novog Pazara pozivamo Almira Lekovića da građanima Novog Pazara saopšti koliko je građane Novog Pazara koštala isplata prekovremenih sati aktivistima SDP-a mimo svih zakonskih maksimuma tokom 2011.godine što je konstatovao i državni revizor. Stranka demokratske akcije Sandžaka insistira na poštovanju zakona na svim nivoima vlasti u Novom Pazaru a čelnike grada pozivamo da uvaže realnost i odustanu od politike koju  kreiraju i sprovode suprotno interesima građana Novog Pazara i da konačno shvate da vlast služi narodu a ne onima koji su u vlasti.

Detaljnije
Šansa Smedereva za turska ulaganja

Smederevo ima dobre izglede da zainteresuje turske investitore, zaključeno je danas za vreme posjete Predsjednika SDA Sandžaka I ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i turskog ambasadora u Beogradu, Nj.E. Mehmeta Kemala Bozaja ovom gradu na Dunavu. Dobar geostrateški položaj, plovni put, železnica, autoput i aerodrom su infrastrukturne pogodnosti grada na Dunavu, složili su se gradonačelnica dr Jasna Avramović i gosti. Osim toga, stara smederevska tvrđava sa turskim hamamom, kao i marina, zanimljivi su turistički i svako ulaganje bi se isplatilo. „Moj je cilj da spajam ljude – one koji nešto nude i one koji nešto traže“, rekao je ministar Ugljanin. Smederevo je, pored nerazvijenih opština, bila tema nedavnog zasedanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, čiji je kopredsjednik. „Naši preci nisu zidali ovakve tvrđave da bismo mi došli i rekli – uh, baš je lepo. Zidali su sebi za život i obaveza naših generacija je da svemu tome vratimo život i tako se odužimo precima,“ rekao je ambasador Bozaj. On je dodao da je u srpsko-turskim odnosima okrenuta nova stranica i da su učvršćeni toliko da će se razvijati bez obzira ko u obe zemlje bude na vlasti, „a odnos naša dva naroda bi trebalo da bude osnov“. Na sastanku je dogovoreno i da delegacija iz turske opštine Odun Pazar dođe u Smederevo i da se razmotre mogućnosti za bratimljenje. Gradonačelnica je dodala da osim kulturne i turističke saradnje, postoje dobre mogućnosti i za saradnju u privredi.

Detaljnije
Samovolja Gradonačelnika i degradacija Skupštine

    Danas je održana treća sjednica Skupštine grada Novog Pazara kojoj odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka nisu prisustvovali zbog ranije istaknutih i novonastalih nezakonitosti u radu Skupštine grada Novog Pazara. Tim povodom u prostorijama Centrale Stranke održana je press konferencija odborničkog kluba “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin” na kojoj je govorio šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić. On je rekao  da takozvana novoformirana skupštinska većina nastavlja sa radom i djelovanjem uz potpuno ignorisanje zakona, kao i svih akata koje u skladu sa zakonom  donosi Skupština grada Novog Pazara. “To je bila praksa u prethodnom mandatu od 2008. do 2012. godine, to odbornici koji su učestvovali u radu skupštine u tom periodu vrlo dobro znaju, a ta se praksa nastavlja i danas“, rekao je Đekić. Đekić je naveo da je propust napravljen kod zakazivanja današnje, treće sjednice Skupštine grada Novog Pazara, na taj način što predsjednici odborničkih grupa nisu prije sjednice pozvani od strane predsjednice Skupštine na konsultacije u vezi predloženog dnevnog reda, što je u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine grada, obaveza predsjednika Skupštine. Obzirom na ponašanje i način rada tzv. novoformirane skupštinske većine, odbornici SDA Sandžaka se s pravom pitaju da li bi i te konsultacije imale smisla, navodi Đekić i podsjeća da je na  prvoj sjednici, kada je napravljena prekompozicija skupštinske većine, dodato preko sto dopunskih tačaka dnevnog reda, kao i da je na današnjoj sjednici ponovo dodat veliki broj tačaka, što radu Skupštine daje jednu krajnje neozbiljnu notu. “Grad sa preko 100 hiljada stanovnika ne zaslužuje da ima ovakvu Skupštinu koja odluke donosi po skraćenom postupku u kojem odbornici, kao predstavnici naroda čija je osnovna i jedina funkcija da zastupaju interese građana koji su ih birali, nemaju pravo da budu informisani o tome za šta će glasati, niti protiv čega će glasati“. “Građani Novog Pazara su tu anomaliju već prepoznali, pa se po gradu, po uzoru na poslijeratni prijeki sud već govori o „prijekoj skupštini“ Novog Pazara“, istakao je šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić, dodatno pojašnjavajući da prijedlozi odluka koji se stavljaju na dnevni red nemaju obrazloženje, da se odluke  donose po hitnom postupku, i da čak ni odbornici većine ne znaju za šta glasaju.  Fahrudin Đekić je još naglasio da se stiče utisak da je gradonačelnik Novog Pazara u potpunosti preuzeo funkciju predsjednika Skupštine grada Novog Pazara i od Skupštine napravio lični servis za donošenje nezakonitih odluka, i da se ovime, pored predsjednice Skupštine, obesmišljava i omalovažava i sama Skupština grada Novog Pazara. Na kraju je šef odborničkog kluba SDA Sandžaka uputio poziv odbornicima skupštinske većine da obuzdaju samovolju gradonačelnika i njegovih saradnika i da pokušaju, ukoliko za to imaju snage, da rad Skupštine vrate u zakonske okvire.    

Detaljnije
Zajednički tim privrednika Srbije i Iraka

  Grupa privrednika iz Srbije i Sandžaka formiraće mješoviti tim sa kolegama iz Iraka kako bi definisali oblasti moguće ekonomske saradnje između dvije zemlje. Ovo je dogovoreno na sastanku predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i njegovog domaćina, guvernera iračke južne provincije Misan, Ali Dauda Lazima, održanom u glavnom gradu provincije Amari. Guverner je ministra upoznao sa privrednim mogućnostima Misana, pre svega u naftnim rezervama i poljoprivredi. Lazim je dodao da se u provinciji nalaze i četiri značajne fabrike, a saradnju sa Srbijom vidi pre svega u oblastima energetike, školstva, poljoprivrede i turizma. Predložio je, takođe, da Srbija učestvuje u izgradnji školskih i zdravstvenih objekata. Ugljanin je guverneru objasnio svoju ulogu i zaduženja u Vladi Srbije i istakao da dve zemlje imaju dugogodišnje privredne odnose koje treba obnoviti i dići na viši nivo. Ministar Ugljanin predvodi privrednu delegaciju – u kojoj su predstavnici kompanija Aleva, Invest import, Goša montaža, Termoelektro, Kvatro Hausis, Peštan i Marabon -  u prvoj službenoj poseti jednog zvaničnika Srbije ovom delu Iraka, sa ciljem ispitivanja mogućnosti za razne oblike ekonomske saradnje dve zemlje.  

Detaljnije
Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobrodošli u Irak

Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobro su došli u iračku provinciju Misan, rečeno je sinoć na sastanku predstavnika kompanija i provincijske Komisije za investiranje. Na sastanku kome je prisustvovao i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin koji predvodi delegaciju u poseti južnom Iraku, članovi Komisije su govorili o svojim investcionim planovima, a predsjednik  Jusif Radi Kadim je naglasio da su uslovi za ulaganja u Misanu povoljni s obzirom na zakonsku proceduru i podsticaje, kao i da će zainteresovani privrednici imati punu podršku rukovodstva provincije. Ministar Ugljanin je rekao da je cilj posete povezivanje privrednika dve zemlje i pronalaženje zajedničkih ekonomskih interesa, kao i nastavak saradnje koju su dve zemlje godinama ranije imale.  Privrednici iz Srbije i Sandžaka su predstavili svoje mogućnosti za poslove u Misanu, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike, građevine, obrazovanja i medicine. Razgovori privrednih delegacija dve zemlje nastavljeni su rano jutros i Iračani su rekli da su zainteresovani za saradnju sa firmama iz Srbije na projektu transformacije jednog starog vojnog u civilni aerodrom. Predstavnici kompanija iz Srbije su se posebno raspitivali o tenderskim uslovima, a ministar Ugljanin je rekao da je zadovoljan mogućnostima saradnje pomenutim na ovim sastancima.

Detaljnije
Privredna delegacija iz Srbije i sandžaka u obilasku gradilišta u Iraku

Delegacija privrednika iz Srbije koju predvodi ministar u Vladi dr. Sulejman Ugljanin obišla je danas gradilišta u  južnoj iračkoj provinciji Misan sa guvernerom Ali Daudom Lazimom. Guverner je delegaciju upoznao sa gradnjom: dečje bolnice,  prvih pet stotina od planiranih hiljadu socijalnih stanova, stadiona vrednog 25 miliona dolara i luksuznog hotela koji gradi turska kompanija.

Detaljnije
Zajednički o budućoj saradnji sa Irakom

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i guverner provincije Misan Ali Daud Lazim potpisali su  večeras Zajedničku izjavu o privrednim oblastima u kojima će u budućnosti dve zemlje blisko sarađivati i o formiranju Zajedničkog komiteta za sprovođenje saradnje. To je rezultat dvondnevne posete predstavnika nekoliko kompanija iz Srbije i Sandžaka koje je predvodio ministar Ugljanin i sastanaka koje su imali sa iračkim privrednicima. U Izjavi se navode konkretni planovi i načini saradnje u poljoprivredi, industriji, trgovini, građevini, zdravstvu, obrazovanju, nauci, kulturi i energetici. Kopredsednik Komiteta isperd Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja biće mr. Esad Salihović, zamjenik ministra Ugljanina, a sa iračke gospodin Kamil Č. Hatem, savetnik guvernera Lazima za ekonomska pitanja. Ostali članovi Komiteta biće poznati za sedam dana od potpisivanja. Delegacija sa ministrom na čelu sutra nastavlja posetu Iraku odlaskom u Basru.

Detaljnije
Ekonomska saradnja i sa Basrom

Privrede Srbije i Iraka imaju puno prostora za saradnju, rekao je danas predsjednik Privredne komore Basre i potpredsjednik Privredne komore Iraka gospodin Meki Hamdi Es-Sudani na sastanku sa delegacijom privrednika iz Srbije predvođenom ministrom u Vladi dr. Sulejmanom Ugljaninom. Boravak u glavnom gradu istoimene iračke južne pokrajine nastavak je posete Iraku, koja je već dala konkretne rezultate u vidu Zajedničke izjave o saradnji Srbije i provincije Misan. Ministar Ugljanin je  u razgovoru sa domaćinima u Basri rekao da je zadovoljan što su s njim došli eminentni stručnjaci za energetiku, građevinu i druge oblasti, dodavši da takvi susreti treba da se održavaju redovno kako bi se saradnja konkretizovala. Time bi se, naglasio je Ugljanin, poboljšala trgovinska razmena između Srbije i Iraka koja je 2012. godina iznosila 39 miliona dolara. Es-Sudani je takođe izrazio nadu da je ovaj susret samo početak dobre saradnje, a ministar je, kao i privrednike iz Misana, pozvao predstavnike kompanija iz Basre da dođu u Srbiju, na Novosadski sajam poljoprivrede. Guverner Basre gospodin Halaf Abdulsamad Halaf rekao je danas u glavnom gradu provincije da je unapređenje saradnje Iraka i Srbije na svim međusobno korisnim poljima, pa i na nivou univerziteta i obrazovanja generalno, cilj kontakata koji su uspostavljeni posetom delegacije iz Srbije. Osim toga, guverner vidi mogućnosti saradnje u zdravstvu, izgradnji luka, prerađivačkoj  industriji i proizvodnji i dodao da je grad Basra pobratimljena sa mnogim gradovima u svetu i da bi želeo da se uskoro takav odnos uspostavi i sa nekim gradom u Srbiji. Ugljanin je dodao da Srbija Iraku nudi znanje, stručnjake i tehnologiju u svim oblastima u kojima im je to potrebno. „Cilj nam je da smanjimo distancu između Srbije i Iraka, a to se najbolje čini uzajamnim posetama“, rekao je ministar i pozvao Abdulsamad Halafa da sa privrednicima poseti Srbiju.

Detaljnije
Politička stabilnost uslov ekonomskog razvoja

Danas je generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin sa svojim saradnicima primio u Centrali stranke Nj.E. Ambasador Kraljevine Holadnije u Srbiji, gospodina Laurenta L. Stokvisa.  Posjeta ambasador Stokvis Novom Pazaru imala je za cilj da se predstavnici ove prijateljske evropske zemlje upoznaju sa trenutnom političkom i društvenom situacijom u Novom Pazaru i Sandžaku te da  se upoznaju sa stavovima SDA Sandžaka i aktivnostima stranke, posebno sa planovima koje SDA Sandžaka ima na putu prevazilaženja teške ekonomske situacije u Novom Pazaru i situacije nastale formiranjem nove skupštinske većine 21. februara 2013. godine.  SDA Sandžaka je stava da ne žali zbog izlaska iz lokalne vlasti i da ostanak u vlasti nije bio cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka već je opstanak u vlasti uslovila iznalaženjem minumuma zajedničkog interesa  u rješavanju nagomilanih problema sa kojima se grad i građani Novog Pazara suočavaju. Predstavnici SDA Sandžaka su istakli da će u narednom period posebno ukazivati i govoriti o nezakonitim radnjama i djelovanju vlasti u Novom Pazaru i o tome obavještavati nadlježne sudove i građane Novog Pazara.   Fuad Baćićanin je iskoristio priliku i pozvao ambasadora Stokvisa da učini napor i da sa svojim kolegama iz grupe zemalja “Prijatelji Sandžaka” daju značajan doprinos ekonomskom razvoju Novog Pazara i Sandžaka i političkoj stabilizaciji našeg regiona.

Detaljnije
“Tutin grad budućnosti”

Zamjenik predsjenika SDA Sandžaka i predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević sa svojim najbližim saradnicima boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini i zemljama zapadne Evrope od 27. – 31. marta. 2013. godine.  U okviru ovog studijskog putovanja rukovodstvo i predstavnici Opštine Tutin u inostranstvu prezentovat će projekte iz knjige projekata “Izvod iz strategije razvoja opštine Tutin do 2020. godine.” te  je u tom smislu za danas predviđen sastanak sa predsjednikom i rukovodstvom sarajevske općine Hadžići.   Prezentacija projekata iz ove knjige, koju je izradilo Društvo inžinjera i tehničara Tutina, nosi ime “Tutin grad budućnosti” a predviđa uređenje javnih površina, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih školskih objekata, izgradnju vjetroparkova, minihidroelektrana, tržnih centara, hipodroma, sportskih terena, uređenje rječnih korita i izgradnju poslovno stambenih objekata. Planom ove posjete predviđeno je da, pored Sarajeva, prezentacije se održe u Berlinu, Mainzu i Beču.  

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin na divanu kod glavnog šeika Basre

Glavni šeik Basre, Đasim Al-Batat je na divanu upoznao predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina, ambasadora Srbije u Iraku, Njegovu Ekselenciju Radisava Petrovića i privrednu delegaciju iz Srbije o mogućnostima za ulagnje i investiranje u Basru. Urazgovoru je predloženo formiranje srpko-iračkih firmi, kao i Konzulata Srbiie u Basri, što bi olakšalo pristup firmama iz Srbije i Sandžaka iračkom tržištu.  Predsjednik Ugljanin je naglasio da postoji veliki prostor za saradnju u svim oblastima, kao i razmena znanja i iskustva. „Došli smo na jug Iraka da vidimo kako živite, koje su vam potrebe i šta nudite“, i dodao da će se kao minsitr u Vladi Srbije založiti da se uspsotavi avionska linija Beograd-Basra. Šeik Al-Batat je rekao da su investicije iz Srbije dobrodošle u provinciju Basra i da će se firmama koje budu ulagali omogućiti brzo dobijanje zemljišta i dozvola, kao i da neće biti potrebe za finansijkim troškovima oko obezbeđivanja bezbednosti. Ministar Ugljanin je pozvao šeike da dođu u Srbiju u vreme trajanja sajma poljoprivrede. Na kraju razgovora, ministar Ugljanin je od šeika Al-Batata dobio ogrtač, što se simbolično smatra ukazivanjem najveće počasti. 

Detaljnije
Saradnja s Irakom na višem nivou

Po povratku iz višednevne radne posete jugu Iraka, ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, sastao se danas sa ambasadorom te zemlje u Beogradu, Njegovom Ekselencijom Falah Abdulsadom, s kojim je dogovorio da dve zemlje ujazamnu saradnju podignu na viši nivo. Ugljanin je predvodio delegaciju privrednika iz Srbije koji su sa kolegama u provincijama Misan i Basra razmenili iskustva i pripremili teren za saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike, građevine, obrazovanja i drugim, a u Misanu je potpisana  i Zajednička izjava o saradnji i osnovan tim za praćenje sprovođenja dogovorenog. Ambasador Abdulsada je zadovoljan posetom delegacije Srbije i obećao je da će iračkom rukovodstvu preneti utiske i predložiti da pomognu u ostvarivanju dogovorenog, jer je dužnost zvaničnika da povezuju ljude koji imaju zajednički interes da sarađuju.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP