Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

9 godina od preseljenja na Ahiret rahmetli Alije Izetbegovića

  19. oktobra navršava se tačno 9 godina od preseljenja na Ahiret rahmetli Alije Izetbjegovića, osnivača Stranke demokratske akcije i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Nizom aktivnosti Asocijacija mladih SDA Sandzaka na današnji dan kada se navršava 9 godina od preseljenja na ahiret prvog predsednika Stranke demokratske akcije rahmetli Alije Izetbegovića, želi da istakne njegov istorijski doprinos miru i opstanku Bosnjaka na ovim prostorima, organizovanjem niza aktivnosti.  Na pres konferenciji, na kojoj je govorio Almir Dazdarević, član Glavnog odbora AM SDA Sandžaka, rečeno je da svesni činjenice da mladi ljudi moraju poznavati svoju istoriju, sagledati sve aspekte koji su od velikog značaja za doprinos miru i stabilizaciji balkanskog regiona, na ovaj način smo spremni pokazati široj društvenoj zajednici da je naš osnovni i jedini cilj da gradimo sretniju budućnost za sve nas koji živimo na ovim prostorima bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i tako pokažemo se smo spremni očuvati dostojanstvo Bošnjaka i svih gradjana koji sa nama žive.  

Detaljnije
Posjeta povodom izborne pobjede

Povodom velike izborne pobjede koju je Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine ostvarila na izborima 7. oktobra 2012. godine, predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je u petak 19. oktobra bio u zvaničnu posjetu Stranci demokratske akcije Bosne i Hercegovine. U delegaciji SDA Sandžaka bili su i generalni sekretar Fuad Baćićanin i potpredsjednik Stranke Enis Imamović. Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, koji je sa najbližim saradnicima primio delegaciju SDA Sandžaka, izrazio je zadovoljstvo zbog posjete i upućenih čestitki i naglasio potrebu za čvršćom saradnjom između svih SDA na prostoru bivše Jugoslavije. Dogovoreni su češći sastanci Koordinacije radi bržeg razvoja naših prostora.

Detaljnije
Mladi SDA Sandžaka posetili Sarajevo

Asocijacija mladih SDA Sandžaka je povodom obeležavanja 9. godišnjice preseljenja na Ahiret rahmetli Alije Izetbegovića, a u sklopu aktivnosti obeležavanja 19. oktobra, posetila Sarajevo. Na mezarju Kovači je proučena dova i odata počast osnivaču Stranke demokratske akcije. Tokom boravka u Sarajevu, mladi su imali priliku da posete prostorije Centrale stranke SDA i da se upoznaju sa funkcionisanjem organa naše stranke u Bosni i Hercegovini. U razgovoru sa predstavnicima Asocijacije mladih SDA BiH svi su bili jedinstveni da se nastavi sa delotvornim delovanjem mladih sa prostora BiH i Sandžaka.

Detaljnije
Poziv izbornim štabovima SDA Sandžaka

Pozivamo opštinske izborne štabove SDA Sandžaka i aktiviste Stranke da se pridržavaju utvrđenog principa: Da se na dan održavanja predizbornih skupova svih izbornih lista u Novom Pazaru i drugim sandžačkim opštinama ne prekrivaju njihove plakate plakatama SDA Sandžaka, do završetka njihovih predizbornih skupova. U tom smislu podsjećamo da se danas, 12.3.2014. godine u Novom Pazaru održava predizborni skup SNS-Aleksandar Vučić.   Edin Gudžević PR Centralnog izbornog štaba SDA Sandžaka

Detaljnije
Izbori u Muru održaće se u nedelju

Na ovom biračkom mjestu, koje  ima ukupno 2.371 glasača, tradicionalno pobjeđuje SDA Sandžaka, a SDP i BDZ su spriječili glasanje iz formalnog razloga -  nedostatka 12 listića.  Na taj način  predstavnici pomenutih stranaka  nisu dozvolili da se postupi u skladu sa zakonom i obavi glasanje. 

Detaljnije
Počinje izgradnja kuća u Priboju za izbegle i raseljene Bošnjake Sandžaka

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin potipisao je danas u Vladi Srbije Ugovor o izradi, isporuci i postavljanju jedanaest tipskih montažnih kuća u okviru Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu od 1991. – 1999. godine sa  predsjednikom opštine Priboj Lazarom Rvovićem i direktorom firme Dekor iz Priboja Milankom Stojićem. „Usvajanjem i realizacijom ovog Programa, i prethodna i sadašnja Vlada Republike Srbije šalje jasnu poruku svojim građanima, da se više nikada neće ponoviti proterivanje i iseljavanje njenih građana zbog pretnji i objektivnih opasnosti po život kao što je to bilo u slučaju sa Bošnjacima iz opštine Priboj u poslednjoj deceniji 20. veka“ istakao je predsjednik Ugljanin i dodao da Republika Srbija dokazuje svoju iskrenu posvećenost dobrom suživotu Bošnjaka i Srba u Sandžaku, a jedna od potvrda je i ovo današnje potpisivanje Ugovora.

Detaljnije
Mladi SDA Sandžaka u zvaničnoj posjeti SDA BiH

Predsednik Asocijacije Mladih SDA Sandžaka Edin Gudžević, sa svojim saradnicima, obavio je zvaničnu posetu Stranci demokratske akcije BiH. Sastanak je upriličen u Centrali stranke u Sarajevu, gde ih je dočekao potpredsednik stranke i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić. Osnovni cilj ove radne posete bio je upoznavanje sa aktivnostima SDA BiH i radom Političke akademije Stranke i budućoj saradnji mladih SDA iz dveju republika te uključenjem mladih SDA Sandžaka u rad Političke akademije u Sarajevu. Potpredsednik SDA BiH izrazio je veliko zadovoljstvo ovom posetom mladih iz Sandžaka i naglasio da će u narednom periodu saradnja na svim poljima biti pospešena u obostranom interesu. Takođe, tokom sastanka je razgovarano i o drugim pogledima međusobne i prekogranične saradnje koja će biti od velikog značaja za mlade sa ovih prostora.

Detaljnije
Sastanak ministra Ugljanina i šefa Delegacije EU Vensan Dežera

„Naša dugogodišnja dobra saradnja i iskustvo koje smo imali sa različitim EU programima i projektima, kao što su Mir 1 i Mir 2, Pro, Progres – puno toga korisnog i praktičnog smo naučili i ovladali metodologijom rada. Dok ministartsva rade resorno, Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja radi multidisciplinarno“ naglasio je ministar dr Sulejman Ugljanin tokom sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, NJ.E. Vensanom Dežerom. G-din Dežer je čestitao na izborima i kontinuitetu koji je ministar Ugljanin pokazao učešćem i u novoj Vladi Srbije. Dežer je izdvojio nekoliko projekata gde su zajedno učestvovali EU i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kao što je projekat deponije Meteris u Vranju, izgradnja Agrobiznis centra na Pešteru, Izgradnja Reciklažnog centra Banjica u Novoj Varoši, kao i transfer stanice u Sjenici.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin čestitao Kurban-bajram

Povodom nastupajećeg Kurban Bajrama, ministar u Vladi Republike Srbije i predsjednik Stranke Demokratske Akcije Sandžaka, dr. Sulejman Ugljanin uputio je Bajramsku čestitiku građanima i predstavnicima kulturnog i javnog života koji slave ovaj praznik, kao i ambasadama Islamskih zemalja u Srbiji.  U čestitici se između ostalog kaže: „Neka i ovaj Kurban Bajram, kao svi prethodni i kao svi budući, bude praznik sreće, blagostanja i mira među ljudima. Želja mi je da bajramski dani budu prilika za čestitanja i susrete, ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i za čestitanje i susrete sa našim komšijama i prijateljima. Neka ovi mubarek dani učvrste vjeru i nadu u bolju budućnost i napredak, neka budu podsticaj širenju tolerancije, poverenja i saradnje među ljudima svih nacija i vjera.”   BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Detaljnije
Održan veliki predizborni skup SDA Sandžaka u Muru

Većina govornika je istakla da izbori 16.marta, nisu bili slobodni i demokratski u Sandžaku i tražila da se ponove izbori na svim biračkim mjestima u Novom Pazaru, zbog neregularnosti i zastrašivanja građana. 

Detaljnije
Najava događaja: Bajramski prijem u Centrali SDA Sandžaka

Tradicionalni Bajramski prijem SDA Sandžaka će održati u ponedeljak 28.jula 2014.godine, u prostorijama Centrale stranke u Novom Pazaru, ulica Stevana Nemanje br.25 sa Akšam namaza, od 20:30 do 22:00 časa.

Detaljnije
24 godine ponosno sa vama

Na prijemu u hotelu “Vrbak“ rukovodstvo, članovi organa i stručnih odbora Stranke su svečano proslavili 24 godine uspješnog rada i djelovanja SDA Sandžaka.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP