Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Predstavnici ambasade Amerike u posjeti SDA Sandžaka

  Genaralni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka, Fuad Baćićanin primio je danas predstavnike Političkog odeljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Beogradu Metja Palmera sa saradnicima sa kojima je razgovarao o političkoj i ekonomskoj situaciji u Novom Pazaru i Sandžaku, kao i o funkcionisanju lokalne samouprave u Novom Pazaru. Sjedinjene Američke države su u prošlom period pomagali Sandžak i ovom prilikom su izrazili svoju spremnost da učestvuju u projektima za razvoj Sandžaka i svoju opredeljenost da i dalje aktivno učestvuju i svoj doprinos daju kroz angažman u grupi zemalja “Prijatelji Sandžaka”. U srdačnom razgovoru sa visokim funkcionerom SDA Sandžaka Fuadom Baćićaninom, američke diplomate su izrazile zadovoljstvo zbog veoma dobre saradnje Ambasade SAD sa tom bošnjačkom političkom strankom, rekao je Baćićanin.  

Detaljnije
Minstar Ugljanin na međunarodnom sajmu preduzetništva

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin danas je na Beogradskom sajmu pojsetio izložbeni prostor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koja izlaže na 11. Međunarodnom sajmu preduzetništva "Biznis baza" i 4. Sajmu lokalnih samouprava. “Milion građana Srbije, koji žive u 46 najnerazvijenijih opština širom ove države, odnosno briga o ljudima koji naseljavaju četvrtinu prostora Srbije, posao je kojim se bavim kao ministar i djelokrug je Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja kojom rukovodim. Naši cilj je da se stvore uslovi za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, da zaposlimo ljude i da vratimo život u nerazvijene opštine“.  

Detaljnije
Izabrani svi organi BNV-a

Danas je održana druga sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na kojoj se izabrani svi organi Vijeća. U saopštenju koje je BNV dostavilo medijima između ostalog se kaže: Bošnjačko nacionalno vijeće, danas je održalo drugu redovnu sjednicu u Novom Pazaru na kojoj su izabrani svi organi Vijeća. Za potpredsjednike Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabrani su: Muhedin Fijuljanin, Vasvija Gusinac, prof.dr. Redžep Škrijelj i Esad Džudžo. Za predsjednika Izvršnog odbora Vijeća izabran je prof.dr. Hasim Mekić.

Detaljnije
Istina i pravda za sve bošnjačke žrtve

Stranka demokratske akcije Sandžaka pozdravlja zajedničku akciju nadlježnih organa Srbije i Bosne i Hercegovine u kojoj su uhapšeni učesnici i izvršioci zločina u Štrpcima, gdje je 27. februara 1993. godine, iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar, oteto i ubijeno 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i jedno lice nepoznate nacionalnosti.

Detaljnije
BNV usvojilo smjernice za rad i plan i program aktivnosti

Danas je u Glavnom uredu Vijeća održana sjednica predsjedništva Vijeća, Izvršnog odbora i članova svih odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća.Na sjednici su utvrđene:...

Detaljnije
Baćićanin veruje u opstanak koalicije

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka i predsednik Gradske skupštine Fuad Baćićanin veruje da će njihova koalicija sa Sandžačkom demokratskom partijom, odnosno koalicijom „Evropski Novi Pazar“ opstati. Baćićanin je radiju Sto plus rekao da je ubeđen da će ova koalicija nastaviti da radi i da zajednički rešava probleme u gradu. „U svakoj porodici dođe do krize, do lepih razgovora, ali povremeno i do malih nesporazuma. Ovo je potpuno normalan rad jedne koalicije. Nekada pojedinci naprave ishitrene korake koji zasmetaju radu koalicije, ali sve se to može prevazići ukoliko ima volje, a ja sam ubeđen da je ima“, rekao je Baćićanin našem radiju. On je dodao da je trenutno stanje u javnim preduzećima i ustanovama izuzetno loše.

Detaljnije
Saradnjom USAID i Vlade Republike Srbije do prve Halal prodavnice u Beogradu

Partnerski projekat koji realizuju Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID), Vlada Republike Srbije i lokalna Halal Agencija u saradnji sa 6 preduzeća iz jugozapadne Srbije omogućiće otvaranje prve specijalizovane prodavnice prehrambenih proizvoda sa Halal sertifikatom u Beogradu u kojoj će celokupni asortiman biti domaćeg porekla. Otvaranje radnje planirano je za početak 2013. godine. Ceremoniji potpisivanja sporazuma u prostorijama Halal Agencije prisustvovali su direktorka Misije USAID u Srbiji Suzan Fric i ministar  u Vladi Republike Srbije dr Sulejman Ugljanin.

Detaljnije
Jačanje ekonomske saradnje sa Alžirom

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin primio je danas u svom Kabinetu ambasadora Alžira, Nj.E. Abdelkader Mesdua i dva alžirska privrednika Kamela Chadija, predsjednika holdinga „Proda“ i D.A. Zefizefa, direktora firme „Frigomedit“. Na sastanku je bilo reči o saradnji srspkih i alžirskih kompanija u oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i u prehrambenoj industriji, konzerviranju poljoprivrednih proizvoda, pre svega mesa i voća, kao i transfera znanja i tehnologije. Ministar Ugljanin je upoznao sagovornike o potpisanom Sporazumu sa Halal agencijom i proizvodnjom proizvoda po halal standardu i istakao „sada Srbija ima veliku šansu za izvoz mesa po halal standardu u islamske zemlje, i da osim opština gde žive Bošnjaci u Srbiji, koji i inače tradicionalno proizvode svoje proizvode po halal standardu, tako će sada moći da se uključe i sve druge nerazvijene opštine“.

Detaljnije
Hamdi ef. uručen orden za zasluge

  Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin prisustvovao je danas svječanosti odlikovanja počasnog reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Hamdije efendije Jusufspahića Sretenjskim ordenom prvog reda koju je dodlelio predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Predsednik Nikolić je na ceremoniji istakao da je ponosan i uzbuđen što je u ime svih građana iskazao zahvalnost dugogodišnjem beogradskom muftiji, Srbija zna da ceni one koji Srbiju vole i cene, i naglasio da Hamdija ef. Jusufspahić 45 godina pomaže svoju državu i služi svom narodu. Nikolić je odlikovao Hamdiju ef. Jusufspahića za lični doprinos razvoju multikonfesionalne saradnje, verske tolerancije i predstavljanje Srbije u instranstvu, naročito u muslimanskim zemljama.  

Detaljnije
Budžet grada mora biti restriktivan

Stranke demokratske akcije Sandžaka u subotu je 08.12.2012. godine održala Glavni odbor Stranke.  Tom prilikom je pored tačaka vezanih za unutrašnju organizaciju Stranke, imenovanja Kadrovske komisije Stranke i potvrđivanja stručnih odbora Stranke na nivou ogranaka Novog Pazara i Tutina, Glavni odbor SDA Sandžaka je usvojio i neophodna normativna akta vezana za materijalno -finansijsko poslovanje Stranke i odluku o članarini za 2013. godinu, kao i raspravljao o trenutnoj situaciji u lokalnim samouprava u kojima SDA Sandžaka participira kroz koalicionu vlast.  Glavni odbor je na osnovu sagledanog stanja u Novom Pazaru, stanja Budžeta za 2012. – plan i realizacija, i stanja u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Novi Pazar, u potpunosti prihvatio utvrđene stavove i zaključke Gradskog odbora SDA Sandžaka iznete na sastanku predsjednika Stranke sa Predsjedništvom Asocijacije mladih SDA Sandžaka i sastanku sa rukovodstvom ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar.

Detaljnije
Saopštenje za javnost

Predsjednik manjinskog poslaničkog kluba “SDA Sandžaka-PDD” dr. Sulejman Ugljanin uputio je pismo republičkom javnom tužiocu gospođi Zagorki Dolovac, u kojem je upoznao sa novim slučajevima zloupotrebe policijskih i pravosudnih organa koji se iznova i sve češće koriste za zastrašivanje Bošnjaka u Sandžaku i za političke obračune čija su meta rukovodstvo i članovi SDA Sandžaka, kao i članovi njihovih porodica.

Detaljnije
22 godine od zločina u Štrpcima

Danas se navršava 22 godine kada je u Štrpcima, 27. februara 1993. godine iz voza 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar oteto, mučeno i ubijeno 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno lice nepoznate nacionalnosti. 

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP