Učitavanje sajta

Vijesti

Govor predsjednika SDA Sandžaka Dr Sulejmana Ugljanina u Briselu

Govor predsjednika SDA Sandžaka Dr Sulejmana Ugljanina u Briselu

Govor predsjednika SDA Sandžaka Dr Sulejmana Ugljanina u Briselu

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin rekao je danas otvarajući skup turističke strategije evropske prekogranične regije Sandžak u Briselu.

"Evropska unija nije samo političko udruženje različitih država, nego je, takođe, velika porodica mnogih naroda, čija matična domovina nije nužno unutar ucrtanih granica. Iz toga je nastala ideja o Evropi regija, koje bez obzira na političke granice, dele zajedničku istoriju, kulturu, tradiciju, ili je za njih karakteristična zajednička ekonomija.

 

Zato verovatno ne čudi želja za stvaranjem euroregije, odnosno, prekogranične regije Sandžak, regije koja je nekada već bila jedna celina, a od 1918. godine je podeljena između dve države, Srbije i Crne Gore. Svojom definicijom, prekogranična regija znači teritorijalnu jedinicu koja se sastoji od nekoliko lokalnih ili regionalnih vlasti, koje su povezane iako pripadaju različitim državama. Regija Sandžak je upravo to - zajednička teritorijalna jedinica, podeljena između dve, istorijski, kulturno, etnološki, jezički pa i verski povezane zemalje.

Na području regije Sandžak već vekovima zajedno žive u harmoniji ljudi različitih nacionalnosti  – Srbi, Crnogorci i Bošnjaci, i različitih veroispovesti – muslimani, pravoslavci i katolici. Najbolji primer verskog suživota su brojni sakralni objekti koji stoje u Sandžaku i služe svim navedenim religijama.  

 

Ideja o utvrđivanju prekogranične regije Sandžak nije došla iz bilo kojeg političkog motiva ili čak separatizma. Naprotiv, danas govorimo o povezivanju Evrope regija i osnivanju, odnosno prezentovanju istorijske regije Sandžak, koja ima zajedničku priču, tradiciju i razvojni potencijal, tako da je jedino racionalno posmatrati je kao celinu.

 

Uz prezentaciju zajedničke regije, koja nije ograničena političkom granicom, nećemo s početka uspostavljati saradnju između dve strane. Ne, jer ova saradnja već postoji, i to na kulturnom, ekonomskom i sportskom području. Doduše, nekada više, a nekada manje intenzivno, ali  kontinuirano, bez obzira na prepreke koje je tokom vremena izazvala politika. Nadamo se da će ta saradnja postati još jača i uspešnija i sigurni smo da smo na pravom putu. "






 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP