https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Govor ministra u vladi Crne Gore Rafeta Husovića u Briselu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Govor ministra u vladi Crne Gore Rafeta Husovića u Briselu

Govor ministra u vladi Crne Gore Rafeta Husovića u Briselu

Govor ministra u vladi Crne Gore Rafeta Husovića u Briselu

Evropa i svet danas su u potrazi za najprikladnijim oblicima suživota različitih nacionalnosti i religija, u uverenju da razumevanje i poštovanje između različitih nacionalnih grupa može dovesti do sklada i mirnog rešavanja spora među narodima. Ovaj plemeniti cilj postićemo samo tako ako započnemo sa sobom, a zatim svoja postignuća prenesemo drugima. Kao što strara narodna mudrost kaže: »Ako želimo dobrog suseda, moramo se i sami ponašati kao dobri susedi«.

 

Možemo biti ponosni da u Sandžaku, pred vratima Evropske unije, već imamo takvu simbiozu. U mislima imam harmoniju naroda: Srba, Crnogoraca i Bošnjaka i suživot religija: hrišćanstva i islama. To je suživot, koji, uprkos povremenim udarima izvana ili iznutra, traje već 500 godina.

 

Verovatno malo poznati Sandžak želimo Evropi predstaviti kao regiju u kojoj s jedne strane državne granice zajedno žive Bošnjaci i Crnogorci a sa druge Bošnjaci i Srbi - ali svima su zajedničke dve vere koje su isprepletene među stanovništvom - islam i hrišćanstvo.

 

Region, koji deli zajedničku istoriju, takođe ima predivnu i netaknutu prirodu i kulturne znamenitosti, u kojima se ravnopravno mešaju pravoslavlje i islam. Dakle, ovo područje pruža ogroman potencijal za razvoj turizma koji treba da ima jedinstveno tržište i zajedničku strategiju. Turizam je pokretačka snaga za ubrzavanje privrednog razvoja, koji onda pospešuje saradnju među narodima koji žive na ovom području. U isto vreme, ovaj je proces primer koji ima pozitivan uticaj na regiju i šire. To je izuzetno važno i u političkom smislu, jer se Sandžak nalazi između dve neuralgične tačke - Kosova i Bosne i Hercegovine.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP