https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ugljanin: Krajnje vrijeme da se Zilkić i Zukorlić dogovore - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Krajnje vrijeme da se Zilkić i Zukorlić dogovore

Ugljanin: Krajnje vrijeme da se Zilkić i Zukorlić dogovore

Ugljanin: Krajnje vrijeme da se Zilkić i Zukorlić dogovore

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je, povodom najavljenog sporazuma o objedinjavanju islamskih zajednica u Srbiji, da su sada "na potezu" predstavnici tih vjerskih zajednica Adem Zilkić i Muamer Zukorlić i da je krajnje vrijeme da oni učine nešto za svoje vjernike.

"Predstavnici jedne i druge islamske zajednice treba da sjednu za sto, odbace svoje lične sujete i dogovore se o ujedinjenju", rekao je sinoć Ugljanin Tanjugu.

Islamska zajednica u Srbiji treba da bude jedinstvena kao što je to Srpska pravoslavna crkva ili Katolička crkva, kazao je Ugljanin.

"Bošnjaci imaju pravo da ispovijedaju svoju vjeru u miru, bez politike", poručio je Ugljanin.

U Srbiji od oktobra 2007. godine djeluju dvije opcije islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je reis ul ulema Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić.

Sporazum o objedinjavanju dveju islamskih zajednica sačinjen je na inicijativu Turske, a na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd koji su, neformalno, predstavljali Ugljanin i ministar Rasim Ljajić.

Visoki funkcioner Demokatske stranke Dragoljub Mićunović rekao je juče u Ankari da je svojim kolegama u tamošnjem parlamentu prenio da se Srbija neće miješati u organizaciju vjerskih zajednica, ali da centar Islamske zajednice u Srbiji mora biti u Beogradu.

Savjetnik u Minitarstvu vjera i dijaspore Aleksandar Raković izjavio je da je potpisivanje sporazuma o objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji "jako daleko" i da o tome dogovor treba da bude postignut unutar te vjerske zajednice.

 

Izvor: novosti.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP