https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Poslanici Bošnjačke liste punim kapacitetom u radu parlamenta - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Poslanici Bošnjačke liste punim kapacitetom u radu parlamenta

Poslanici Bošnjačke liste punim kapacitetom u radu parlamenta

Poslanici Bošnjačke liste punim kapacitetom u radu parlamenta

 

Narodni poslanik Esad Džudžević odlučio da “odmrzne” svoj status i vrati se u parlament. On će učestvovati u svim skupštinskim aktivnostima zato što je dobio uvjerevanja da će se rješiti problemi Bošnjaka.

 

Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević izjavio je da je “odmrzao” svoj status poslanika i da će učestvovati u radu parlamenta jer je dobio uvjeravanja da će se u razumnom roku rješiti problemi koji se tiču položaja Bošnjaka. Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Džudžević je rekao da je od državnog vrha dobio uvjeravanja da će biti “prečišćeno” stanje u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.

 

“Odlučio sam da svoj status odmrznem i poslanici Bošnjačke liste će raditi u punom kapacitetu i u plenumu i u nadležnim odborima”, rekao je on i dodao da BL želi da dočeka 9. decembar (odluka o kandidaturi Srbije) kao lojalni dio vladajuće koalicije.

 

Džudžević je 14. jula saopštio da više nije član vladajuće koalicije i da neće glasati za zakone koje predloži Vlada Srbije zbog toga što su nepoznate osobe probušile gume na njegovom automobilu na Novom Beogradu. On je tada naveo da su napad na njegov automobil naručile najviše državne vlasti u Srbiji. U obraćanju medijima u parlamentu zatraženo je i usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu u svim opštinama u kojima žive Bošnjaci i omogućavanje povratka, prognanih i raseljenih Bošnjaka u opštinu Priboj.

 

On je podsjetio da je prije nekoliko dana uputio pismo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i predsjednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović u kome im je skrenuo pažnju na neke od nagomilanih problema Bošnjaka u Sandžaku.

 

Džudžević je u tom pismu, između ostalog, tražio smjenu načelnika policije u svim sandžačkim opštinama, ali i smjenu svih zaposlenih koji su na bilo koji način učestvovali u hapšenju i maltretiranju Bošnjaka u vrijeme režima Slobodana Miloševića. “Mi smo tražili lustraciju ljudi koji tamo rade i koji krše ljudska prava. Ja sam bio 11 puta hapšen od Miloševićevih policajaca koji i danas tamo rade”, rekao je Džudžević.

 

Na pitanje novinara ko mu je obećao smjenu šefa policije u Novom Pazaru, Džudžević je odgovorio: “Onaj ko može da ga smijeni”. Džudževićev kolega iz koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Bajram Omeragić je rekao da je za tu listu važno da određen broj problema u Sandžaku bude riješen u razumnom roku.

 

Omeragić je dodao da će koalicija za evropski Sandžak kao i do sada dati doprinos da se izglasaju svi evropski zakoni kako bi Srbija dobila status kandidata u decembru.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP