Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Zajednički tim privrednika Srbije i Iraka

  Grupa privrednika iz Srbije i Sandžaka formiraće mješoviti tim sa kolegama iz Iraka kako bi definisali oblasti moguće ekonomske saradnje između dvije zemlje. Ovo je dogovoreno na sastanku predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i njegovog domaćina, guvernera iračke južne provincije Misan, Ali Dauda Lazima, održanom u glavnom gradu provincije Amari. Guverner je ministra upoznao sa privrednim mogućnostima Misana, pre svega u naftnim rezervama i poljoprivredi. Lazim je dodao da se u provinciji nalaze i četiri značajne fabrike, a saradnju sa Srbijom vidi pre svega u oblastima energetike, školstva, poljoprivrede i turizma. Predložio je, takođe, da Srbija učestvuje u izgradnji školskih i zdravstvenih objekata. Ugljanin je guverneru objasnio svoju ulogu i zaduženja u Vladi Srbije i istakao da dve zemlje imaju dugogodišnje privredne odnose koje treba obnoviti i dići na viši nivo. Ministar Ugljanin predvodi privrednu delegaciju – u kojoj su predstavnici kompanija Aleva, Invest import, Goša montaža, Termoelektro, Kvatro Hausis, Peštan i Marabon -  u prvoj službenoj poseti jednog zvaničnika Srbije ovom delu Iraka, sa ciljem ispitivanja mogućnosti za razne oblike ekonomske saradnje dve zemlje.  

Detaljnije
Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobrodošli u Irak

Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobro su došli u iračku provinciju Misan, rečeno je sinoć na sastanku predstavnika kompanija i provincijske Komisije za investiranje. Na sastanku kome je prisustvovao i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin koji predvodi delegaciju u poseti južnom Iraku, članovi Komisije su govorili o svojim investcionim planovima, a predsjednik  Jusif Radi Kadim je naglasio da su uslovi za ulaganja u Misanu povoljni s obzirom na zakonsku proceduru i podsticaje, kao i da će zainteresovani privrednici imati punu podršku rukovodstva provincije. Ministar Ugljanin je rekao da je cilj posete povezivanje privrednika dve zemlje i pronalaženje zajedničkih ekonomskih interesa, kao i nastavak saradnje koju su dve zemlje godinama ranije imale.  Privrednici iz Srbije i Sandžaka su predstavili svoje mogućnosti za poslove u Misanu, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike, građevine, obrazovanja i medicine. Razgovori privrednih delegacija dve zemlje nastavljeni su rano jutros i Iračani su rekli da su zainteresovani za saradnju sa firmama iz Srbije na projektu transformacije jednog starog vojnog u civilni aerodrom. Predstavnici kompanija iz Srbije su se posebno raspitivali o tenderskim uslovima, a ministar Ugljanin je rekao da je zadovoljan mogućnostima saradnje pomenutim na ovim sastancima.

Detaljnije
Privredna delegacija iz Srbije i sandžaka u obilasku gradilišta u Iraku

Delegacija privrednika iz Srbije koju predvodi ministar u Vladi dr. Sulejman Ugljanin obišla je danas gradilišta u  južnoj iračkoj provinciji Misan sa guvernerom Ali Daudom Lazimom. Guverner je delegaciju upoznao sa gradnjom: dečje bolnice,  prvih pet stotina od planiranih hiljadu socijalnih stanova, stadiona vrednog 25 miliona dolara i luksuznog hotela koji gradi turska kompanija.

Detaljnije
Zajednički o budućoj saradnji sa Irakom

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i guverner provincije Misan Ali Daud Lazim potpisali su  večeras Zajedničku izjavu o privrednim oblastima u kojima će u budućnosti dve zemlje blisko sarađivati i o formiranju Zajedničkog komiteta za sprovođenje saradnje. To je rezultat dvondnevne posete predstavnika nekoliko kompanija iz Srbije i Sandžaka koje je predvodio ministar Ugljanin i sastanaka koje su imali sa iračkim privrednicima. U Izjavi se navode konkretni planovi i načini saradnje u poljoprivredi, industriji, trgovini, građevini, zdravstvu, obrazovanju, nauci, kulturi i energetici. Kopredsednik Komiteta isperd Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja biće mr. Esad Salihović, zamjenik ministra Ugljanina, a sa iračke gospodin Kamil Č. Hatem, savetnik guvernera Lazima za ekonomska pitanja. Ostali članovi Komiteta biće poznati za sedam dana od potpisivanja. Delegacija sa ministrom na čelu sutra nastavlja posetu Iraku odlaskom u Basru.

Detaljnije
Ekonomska saradnja i sa Basrom

Privrede Srbije i Iraka imaju puno prostora za saradnju, rekao je danas predsjednik Privredne komore Basre i potpredsjednik Privredne komore Iraka gospodin Meki Hamdi Es-Sudani na sastanku sa delegacijom privrednika iz Srbije predvođenom ministrom u Vladi dr. Sulejmanom Ugljaninom. Boravak u glavnom gradu istoimene iračke južne pokrajine nastavak je posete Iraku, koja je već dala konkretne rezultate u vidu Zajedničke izjave o saradnji Srbije i provincije Misan. Ministar Ugljanin je  u razgovoru sa domaćinima u Basri rekao da je zadovoljan što su s njim došli eminentni stručnjaci za energetiku, građevinu i druge oblasti, dodavši da takvi susreti treba da se održavaju redovno kako bi se saradnja konkretizovala. Time bi se, naglasio je Ugljanin, poboljšala trgovinska razmena između Srbije i Iraka koja je 2012. godina iznosila 39 miliona dolara. Es-Sudani je takođe izrazio nadu da je ovaj susret samo početak dobre saradnje, a ministar je, kao i privrednike iz Misana, pozvao predstavnike kompanija iz Basre da dođu u Srbiju, na Novosadski sajam poljoprivrede. Guverner Basre gospodin Halaf Abdulsamad Halaf rekao je danas u glavnom gradu provincije da je unapređenje saradnje Iraka i Srbije na svim međusobno korisnim poljima, pa i na nivou univerziteta i obrazovanja generalno, cilj kontakata koji su uspostavljeni posetom delegacije iz Srbije. Osim toga, guverner vidi mogućnosti saradnje u zdravstvu, izgradnji luka, prerađivačkoj  industriji i proizvodnji i dodao da je grad Basra pobratimljena sa mnogim gradovima u svetu i da bi želeo da se uskoro takav odnos uspostavi i sa nekim gradom u Srbiji. Ugljanin je dodao da Srbija Iraku nudi znanje, stručnjake i tehnologiju u svim oblastima u kojima im je to potrebno. „Cilj nam je da smanjimo distancu između Srbije i Iraka, a to se najbolje čini uzajamnim posetama“, rekao je ministar i pozvao Abdulsamad Halafa da sa privrednicima poseti Srbiju.

Detaljnije
Politička stabilnost uslov ekonomskog razvoja

Danas je generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin sa svojim saradnicima primio u Centrali stranke Nj.E. Ambasador Kraljevine Holadnije u Srbiji, gospodina Laurenta L. Stokvisa.  Posjeta ambasador Stokvis Novom Pazaru imala je za cilj da se predstavnici ove prijateljske evropske zemlje upoznaju sa trenutnom političkom i društvenom situacijom u Novom Pazaru i Sandžaku te da  se upoznaju sa stavovima SDA Sandžaka i aktivnostima stranke, posebno sa planovima koje SDA Sandžaka ima na putu prevazilaženja teške ekonomske situacije u Novom Pazaru i situacije nastale formiranjem nove skupštinske većine 21. februara 2013. godine.  SDA Sandžaka je stava da ne žali zbog izlaska iz lokalne vlasti i da ostanak u vlasti nije bio cilj Stranke demokratske akcije Sandžaka već je opstanak u vlasti uslovila iznalaženjem minumuma zajedničkog interesa  u rješavanju nagomilanih problema sa kojima se grad i građani Novog Pazara suočavaju. Predstavnici SDA Sandžaka su istakli da će u narednom period posebno ukazivati i govoriti o nezakonitim radnjama i djelovanju vlasti u Novom Pazaru i o tome obavještavati nadlježne sudove i građane Novog Pazara.   Fuad Baćićanin je iskoristio priliku i pozvao ambasadora Stokvisa da učini napor i da sa svojim kolegama iz grupe zemalja “Prijatelji Sandžaka” daju značajan doprinos ekonomskom razvoju Novog Pazara i Sandžaka i političkoj stabilizaciji našeg regiona.

Detaljnije
“Tutin grad budućnosti”

Zamjenik predsjenika SDA Sandžaka i predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević sa svojim najbližim saradnicima boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini i zemljama zapadne Evrope od 27. – 31. marta. 2013. godine.  U okviru ovog studijskog putovanja rukovodstvo i predstavnici Opštine Tutin u inostranstvu prezentovat će projekte iz knjige projekata “Izvod iz strategije razvoja opštine Tutin do 2020. godine.” te  je u tom smislu za danas predviđen sastanak sa predsjednikom i rukovodstvom sarajevske općine Hadžići.   Prezentacija projekata iz ove knjige, koju je izradilo Društvo inžinjera i tehničara Tutina, nosi ime “Tutin grad budućnosti” a predviđa uređenje javnih površina, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih školskih objekata, izgradnju vjetroparkova, minihidroelektrana, tržnih centara, hipodroma, sportskih terena, uređenje rječnih korita i izgradnju poslovno stambenih objekata. Planom ove posjete predviđeno je da, pored Sarajeva, prezentacije se održe u Berlinu, Mainzu i Beču.  

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin na divanu kod glavnog šeika Basre

Glavni šeik Basre, Đasim Al-Batat je na divanu upoznao predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina, ambasadora Srbije u Iraku, Njegovu Ekselenciju Radisava Petrovića i privrednu delegaciju iz Srbije o mogućnostima za ulagnje i investiranje u Basru. Urazgovoru je predloženo formiranje srpko-iračkih firmi, kao i Konzulata Srbiie u Basri, što bi olakšalo pristup firmama iz Srbije i Sandžaka iračkom tržištu.  Predsjednik Ugljanin je naglasio da postoji veliki prostor za saradnju u svim oblastima, kao i razmena znanja i iskustva. „Došli smo na jug Iraka da vidimo kako živite, koje su vam potrebe i šta nudite“, i dodao da će se kao minsitr u Vladi Srbije založiti da se uspsotavi avionska linija Beograd-Basra. Šeik Al-Batat je rekao da su investicije iz Srbije dobrodošle u provinciju Basra i da će se firmama koje budu ulagali omogućiti brzo dobijanje zemljišta i dozvola, kao i da neće biti potrebe za finansijkim troškovima oko obezbeđivanja bezbednosti. Ministar Ugljanin je pozvao šeike da dođu u Srbiju u vreme trajanja sajma poljoprivrede. Na kraju razgovora, ministar Ugljanin je od šeika Al-Batata dobio ogrtač, što se simbolično smatra ukazivanjem najveće počasti. 

Detaljnije
Saradnja s Irakom na višem nivou

Po povratku iz višednevne radne posete jugu Iraka, ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, sastao se danas sa ambasadorom te zemlje u Beogradu, Njegovom Ekselencijom Falah Abdulsadom, s kojim je dogovorio da dve zemlje ujazamnu saradnju podignu na viši nivo. Ugljanin je predvodio delegaciju privrednika iz Srbije koji su sa kolegama u provincijama Misan i Basra razmenili iskustva i pripremili teren za saradnju u oblastima poljoprivrede, energetike, građevine, obrazovanja i drugim, a u Misanu je potpisana  i Zajednička izjava o saradnji i osnovan tim za praćenje sprovođenja dogovorenog. Ambasador Abdulsada je zadovoljan posetom delegacije Srbije i obećao je da će iračkom rukovodstvu preneti utiske i predložiti da pomognu u ostvarivanju dogovorenog, jer je dužnost zvaničnika da povezuju ljude koji imaju zajednički interes da sarađuju.

Detaljnije
Generalni sekretar primio predsjednika mladih AK partije

Predsjednika omladine Vladajuće AK Partije u Republici Turskoj, premijera Redžepa Tajjipa Erdoana, gospodina Zafera Cubukćija, koji se sa saradnicima nalazi u dvodnevnoj posjeti Stranci demokratske akcije Sandžaka, primio je danas u centrali Stranke u Novom Pazaru generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin.  Izražavajući zadovoljstvo što se nalaze u posjeti Stranke demokratske akcije Sandžaka sa kojom je AK partija u bratskim i prijateljskim odnosima, gospodin Ćubukći je naglasio: “Stranka demokratske akcije Sandžaka i AK Partija, kao i omaldina ove dvije stranke, moraju sarađivati na svim poljima. Saradnja najprije treba da se pojača na polju obrazovanja, kulture i razmjene političkih iskustava. AK partija je najjača turska partija, a SDA Sandžaka je najjača bošnjačka partija i naša saradnja predstavlja saradnju dva naroda i dvije zemlje” istakao je na sastanku predsjednik omladine AK Partije gospodin Zafer Ćubukći.  Generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićanin upoznao je gospodina Ćubukćija sa aktuelnom političkom situacijom u Sandžaku naglasivši da su politička stabilnost, privredni razvoj Sandžaka i obrazovanje mladih prioriteti na kojima radi Stranka demokratske akcije Sandžaka. “Radujem se dobroj saradnji omladine AK Partije i omladine SDA Sandžaka jer ste vi budući lideri naša dva naroda”, poručio je na kraju sastanka generalni sekretar Fuad Baćićanin.

Detaljnije
Mladi AK Partije u radnoj posjeti Asocijaciji Mladih SDA Sandžaka

Delegacija mladih vladajuće AK Partije u Turskoj, premijera Redžepa Tajjipa Erdoana posjetila je juče u prostorijama Centrale Stranke, Asocijaciju mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka.  Istorijski dio dvodnevne posjete jeste potpisivanje sporazuma o bratimljenju, koji je samo jedan od dokaza ozbiljnosti i uvažavanja Asocijacije mladih SDA Sandžaka u proteklom i budućem radu. Predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Sandžaka Edin Gudžević istakao je zadovoljstvo što je predsjednik mladih vladajuće AK Partije premijera Redzepa Tajjipa Erdoana posetio Stranku demokratske akcije Sandžaka i mlade ove stranke.  “ Medjunarodna saradnja sa najjačom evropskom partijom je još jedan dokaz da Asocijacija mladih SDA Sandžaka ima veoma ozbiljne ciljeve i saradnju na medjunarodnom planu, a današnja posjeta za nas je itekako važna, naročito ako se u obzir uzmu naše zajedničke kulturno-istorijske veze. Potpisivanje protokola o saradnji prošle godine je bio samo jedan korak dalje ka ostvarenju zajedničkih ciljeva. Asocijacija mladih SDA Sandžaka teži ka boljoj budućnosti mladih i nadamo se da ćemo uz saradnju sa mladima AK Partije to i ostvariti, a to svakako znači da će ubuduće što veći broj mladih iz ovog kraja moći da studira u Republici Turskoj „ - rekao je Gudžević.  U razgovoru sa predstavnicima mladih AK Partije, Gudžević je rekao da je predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije Dr Sulejman Ugljanin most saradnje između Turske i Srbije, što takođe predstavlja satisfakciju za Stranku demokratske akcije Sandžaka. Predsjednik mladih AK Partije Zafer Ćubukću je takođe iskazao zadovljstvo povodom posjete Asocijaciji Mladih SDA Sandžaka ističući želju za još inetenzivnijom saradnjom.  “Prošle godine smo otpočeli jako bitnu međunarodnu saradnju između dvije omladinske organizacije najjačih političkih stranaka u Turskoj i Sandžaku. Naša današnja posjeta ima za cilj što bolju saradnju u budućnosti, a akcenat treba staviti na polju obrazovanja. U Sandžak smo došli da vam kažemo da ste vi naša braća i da želimo zajedničkim delovanjem i radom da izgradimo bolju budućnost “ rekao je Ćubukću.  Dogovorena je skorija implementacija svih principa budućeg rada i delovanja.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin primio mlade AK partije

Grupa maldih članova AK partije Turske su, posle dvodnevne posete Novom Pazaru i Sandžaku, bili gosti i u Vladi Srbije, kod predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina, koga su izvestili o svom boravku u Sandžaku i Bosni. Omladina AK partije, inače stranke premijera Turske Redžepa Erdogana, na čelu sa Zaferom Čubukčuom, predsjednikom Mladih AK partije, obavestili su ministra o zajedničkim aktivnostima koje su planirane sa strankom SDA Sandžaka na produbljivanju saradnje Srbije i Turske. Ministar je pozdravio ideju mladih obe stranke koje će u budućnosti nastaviti ono što sada rade Srbija i Turska preko Mješovitog komiteta za ekonosmku saradnju i drugih oblika delovanja na planu privrede, investicija i razmene znanja.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP