https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ugljanin: Ponovo jedinstvena Islamska zajednica - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ugljanin: Ponovo jedinstvena Islamska zajednica

Ugljanin: Ponovo jedinstvena Islamska zajednica

Ugljanin: Ponovo jedinstvena Islamska zajednica

Na relaciji Beograd-Sarajevo-Ankara pronađeno je rješenje kojim će ponovo biti uspostavljena jedinstvena islamska zajednica Srbije, potvrdio je danas ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.
"Rješenje je u jedinstvenoj islamskoj zajednici, koja će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i koja će sarađivati sa svim drugim crkvama i vjerskim zajednicama u Srbiji i okruženju", rekao je Ugljanin Tanjugu.

Dodao je da je rješenje osmislio vrhovni vjerski poglavar Turske Mehmed Gormez, a sporazum bi trebalo da potpišu predstavnici tri zemlje, kao i aktuelni vjerski poglavari Adem Zilkić i Muamer Zukorlić.

Ugljanin je objasnio da su Beograd, Ankara i Sarajevo podjednako bili zainteresovani da se prevaziđu sadašnji problemi i podjele unutar islamske zajednice u Srbiji, kao i da su predstavnici Beograda, uključujući i najviše zvaničnike Srbije, dali saglasnost na predloženi sporazum.

Sporazum o ponovnom objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji trebalo bi da bude potpisan što prije, rekao je Ugljanin.

On je potvrdio da Sporazum onemogućava Zilkića i Zukorlića da se kandiduju za vrhovnog poglavara objedinjene islamske zajednice, kao i da oni i njihovi saradnici neće moći da učestvuju u političkim kampanjama, a politika će, dodao je, biti protjerana iz islamskih institucija i džamija.

Sporazum, inače, predviđa 15 tačaka, na koje su predstavnici Srbije dali saglasnost, rekao je Ugljanin.

Ovaj sporazum su kreirali i usaglasili predsjednik Vlade Turske Tajip Erdogan, reis ul ulema Islamske zajednice Turske Mehmet Gormez, reis ul ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, te ministri Ahmet Davutoglu, Sulejman Ugljanin i Rasim Ljajić.

 

Izvor: Tanjug

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP