https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 U Sarajevu otkriven spomenik mira - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

U Sarajevu otkriven spomenik mira

U Sarajevu otkriven spomenik mira

U Sarajevu otkriven spomenik mira

SARAJEVO, 24.10.2011. - Ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin prisustvovao je otkrivanju Spomenika mira. Spomenik podignut svim žrtvama poginulim u BiH u proteklim ratovima, kao i poginulim pripadnicima mirovnih misija u BiH nalazi se na sarajevskom groblju Vlakovo.

Spomenik su otkrili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i predsjednica Asocijacije značajnih grobalja u Evropi Lidija Pliberšek.
"Ovaj spomenik je posvećen svim poginulim u oslobodilačkim ratovima u BiH, ali i poginulim predstavnicima međunarodne zajednice. Zadovoljstvo je danas biti građanin Sarajeva, otvoriti ovaj spomenik i prenijeti poruku mira budućim generacijama", rekao je premijer Musić.
Skupu se obratio i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin.
"Čast mi je da iz Sarajeva ovu poruku mira prenesem u Beograd i da s tvorcima ove ideje i predstavnicima svih ambasada i naroda ovu ideju predstavimo i u Srbiji. Srbija je pogodno tlo za razvijanje ove ideje i pozivam vas da se ponovo okupimo u maju u Beogradu da i tamo otvorimo Spomenik mira. Nama je na Balkanu najpotrebniji mir", zaključio je Ugljanin.
Nakon otkrivanja, vence na spomenik položili su brojni predstavnici vlasti i diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini.
Prvi Spomenik mira u Evropi otkriven je u maju ove godine u Mariboru, a sledeći će, nakon ovog sarajevskog, biti podignut u Beogradu.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP