Učitavanje sajta

Vijesti

Pregovori sa EU stabilizuju manjine

Pregovori sa EU stabilizuju manjine

Pregovori sa EU stabilizuju manjine

“Mislim da ćemo stvoriti pristojne uslove manjinama da u Srbiji vide svoju budućnost i budu sigurni”

 

Dobijanje EU datuma za mene je ostvarenje programskog cilja SDA Sandžaka, koji je pritom istovetan sa programskim ciljevima svih nas u Vladi Srbije. Iskoristili smo priliku i uspeli, a drago mi je da smo ja lično, moji saradnici, članovi Vlade i svi moji birači, Bošnjaci u Srbiji koji su me birali, zajedno doprineli ovom istorijskom događaju za zemlju. A sada idemo dalje u proces u kome treba da uložimo puno rada i znanja da iskoristimo priliku i što pre izgradimo u Srbiji institucije i budemo ravnopravni sa svim ostalim zemljama EU, što će olakšati život građanima, kaže u razgovoru za “Dnevnik” minister bez portfelja u Vladi i lider sandžačke SDA Sulejman Ugljanin komentarišući odluku Evropskog saveta.

Ugljanin smatra da će novim korakom kojim čini država na putu ka punopravnom članstvu u EU biti otvoreni mnogi fondovi koji će prvenstveno biti korišćeni za poboljšanje životnog standard ljudi u Srbiji.

“Prvo što i očekujem je otvaranje tih fondova da bismo mogli da vratimo ljudima nadu u život”, ističe Ugljanin. Kada je riječ o pregovaračkom procesu koji bi trebalo da se otvori u januaru naredne godine, on kaže da je vlast spremna za formiranje pregovaračkih timova koji će raditi na usaglašavanju domaćeg sa EU zakonodavstvom i obave “sve ono što nas čeka”. Dolazak u predvorje EU po njemu će se odraziti i na rešavanje problema nacionalnih manjina, tamo gde ih ima, a po Ugljaninu u prošlosti iz je bilo dosta.

“Ne kažem za ovu Vladu, već za državu uopšte, predhodni period je karakterisao to da manjinsko pitanje nije bilo na redu. Sada je jedno od poglavlja koje će se otvoriti sa EU i to. Lično imam velika iskustva i znanje, kao i druge moje kolege, a tu su i stručni timovi, tako da mislim da ćemo stvoriti pristojne uslove manjinama da u Srbiji vide svoju budćnost i budu sigruni” - kaže lider SDA.

Kada je u pitanju “osveženje” Vlade koje se može očekivati da krene s narednim danima, Ugljanin navodi da ne zna kada će rekostrukcija krenuti, ali da će “pozdraviti sve što je dobro za Srbiju.”

“Ova Vlada je dobila priliku i iskoristila je. Kompaktna je bila sve vreme od svog formiranja, politika koju vodimo dobila je EU datum, Vlada se pokazala kao uspešna i ne znam što bi raspisivali izbore. Bolje je, i jeftinije, praviti rekonstrukciju, ako je potrebna, bilo da se poveća ili smanji broj ministarstava. Kada je u pitanju rad ministara, i da li neko treba ili ne da ode, samo o sebi mogu da govorim, a dao sam deset puta više nego što imam mogućnosti i rezultati su mi veliki”, zaključuje Ugljanin, uz opasku da je “žalosno što mediji ne pokazuju ni minimum interesa da prate događanja u nerazvijenim opštinama” čijim se problemom bavi.

 

Dnevnik

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP