Učitavanje sajta

Ogranci Stranke

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Za 80 porodica podijeljeno 12 miliona poljoprivredne mehanizacije

Predstavnici Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koju vodi predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije, dr Sulejman Ugljanin, danas su u Novoj Varoši i Priboju predali poljoprivrednu mehanizaciju za ukupno 80 domaćinstava u vrijednosti od 12 miliona dinara. Današnje isporuke su prve od ukupno osam koje će u narednim danima Kancelarija obaviti u još šest lokalnih zajednica i to Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Ivanjici i Raškoj. Na konkursu koji je u aprilu Kancelarija raspisala treću godinu za redom mehanizaciju u koju spadaju motokultivatori, motokosačice, sistemi za navodnjavanje, muzilice, freze, plastenici i druge mašine, ukupno je dobilo  761 poljoprivredno gazdinstvo i proizvođač. „Ovo je realizacija programa koji je usvojila Vlada Srbije i kojim je za ovu vrstu pomoći poljoprivrednicima u 2013. godini izdvojeno ukupno sto miliona dinara,“ rekla je pomoćnica ministra Ugljanina gospođa Ifeta Radončić. Ona je dodala da je svake godine, od kako se ovaj program realizuje, vidno veća produktivnost poljoprivrednih gazdinstava i proizvođača. Gospođa Radončić je posebno naglasila i važnost ovakve i svake druge pomoći opštini Priboj u kojoj se realizuje i program raseljenih i izbjeglih Bošnjaka. Sljedeća isporuka poljoprivrednih mašina je u Novom Pazaru, 15. avgusta.             

Detaljnije
Opština Sjenica infrastrukturno pomaže razvoj svog kraja

Opština Sjenica nastavila je sa realizacijom projekata koje je ove godine započela. U prisustvu mještana i rukovodstva opštine, predsjednik opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović je svečano pustio u rad vodovod u selu Cetanoviće. Ovom prilikom predjsednik opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović istakao je zadovoljstvo povodom puštanja u rad Vodovoda koji je itekako značajan za mještane ovog sela. “Ovo je zaista jedan lijep primjer koji pokazuje da udruživanjem mještana i opštine Sjenica može da se izgradi jedan značajan infrastrukturni projekat. Ovdje se radi o izgradnji vodovoda u selu Cetanovići, gdje su mještani svojim prikupljenim sredstvima, sa oko 40 000 eura i određenom pomoći opštine Sjenica uspjeli da obezbjede pijaću i tehničku vodu za oko 100 domaćinstava”- istakao je Mujović On je također najavio realizaciju još nekoliko projekata, koji će biti svečano otvoreni u okviru proslave Dana opštine Sjenica koja proslavlja 760 godina postojanja.

Detaljnije
760 godina Sjenice u znaku razvoja

Povodom jubileja Sjenice, koja ove godine slavi 760 godina postojanja, u sali bioskopa je održana svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja. Predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović, u svom govoru je naglasio da je srećan što se nakon dugogodišnje pauze na jedan dostojanstven i svečan način obilježava Dan opštine Sjenica, 14. avgust. „Srećan sam što mi je pripala čast, kao predsjedniku opštine, da budem domaćin velikom broju gostiju koji su svojim dolaskom potvrdili prijateljske veze sa Sjenicom, bilo da su iz regiona, zemlje ili inostranstva”-izjavio je predsjednik opštine Mujović. Posebna čast je bilo prisustvo Ministra u Vladi Srbije, dr Sulejmana Ugljanina, koji je nakon primanja plakete Kancelariji za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja istakao da Sjenica ovom prilikom obilježava tradiciju urbanog života dugu 760 godina i da je srećan što sarađuje sa rukovodstvom opštine Sjenica. Ovom prilikom uručeno je sedam plaketa za izuzetan doprinos, pet zahvalnica za doprinos razvoju opštine Sjenica, kao i jedno posebno priznanje opštinskom štabu za vanredne situacije. Proslava dana Sjenice obilježava se nizom sportskih i kulturnih manifestacija, počev od 14. avgusta, a završava se 18. avgusta zatvaranjem manifestacije Dani sjeničke pite, u organizaciji Turističke organizacije Sjenica.

Detaljnije
Održan kongres Sandžačke dijaspore u Tutinu

U prostorijama hotela Hibis opštine Tutin u subotu je održan kongres pod nazivom "Kongres Tutinske dijaspore 2013.", a cilj kongresa je da kao i prethodnih godina opština Tutin okupi dijasporu iz Tutina i drugih sandžačkih gradova. Kongres je održan u organizaciji Opštine Tutin i Turističke organizacija Tutin sa ciljem ekonomskog i kulturnog povezivanja i saradnje matice i dijaspore, upoznavanja sa komprativnim prednostima za investiciona ulaganja, kao i upoznavanja dijaspore sa Strategijom razvoja Opštine Tutin i pratećim projektima opštini Tutin. Delegatima i gostima iz Turske, Nemačke, Austrije, Bosne, Crne Gore, Makedonije, Amerike i još nekih država obratili su se  ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, kao i predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević. Ono što je bitno jeste da su na kongresu potpisana četiri sporazuma za koje se smatra da će znatno unaprijediti opštinu Tutin kao što su ʺBratimljenje između opštine Tutin i grada Betunija iz Palestineʺ, ʺProizvodnja organskog mleka – mlekara u Leskoviʺ, ʺOtvaranje škole fudbala sa Fenerbahčeom u Delimeđuʺ, kao i ʺIzgradnja mosta -  hajrat porodice Suljović preko Vidrenjaka u blizini Akva parka u naselju Čairʺ. Nakon potpisivanja sporazuma svečano je otvoren akva park u naselju Čair, a takođe iste večeri građani su imali prilike da uživaju u koncertu Armina Muzaferije koji je održan na Gradskom trgu u Tutinu.

Detaljnije
Krov nad glavom za još porodica u Priboju

U Sandžačkoj opštini Priboj nastavljen je proces izgradnje novih kuća za izbjegla i raseljena lica sa teritorije ove opštine. Realizacija Vladinog programa za povratak izbjeglih i raseljenih Bošnjaka opštine Priboj u periodu od 1991-1999.godine, vrši se preko Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kojom rukovodi Ministar u Vladi i Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin. Novoizgrađene su kuće u selu Kukoroviće, opštine Priboj, a na taj način će se još više pospešiti povratak i poboljšati život povratnicima iz ovog kraja, koji su napustili svoja mesta u teškim vremenima devedesetih godina. “Ovo nam je od životnog značaja. Nemam riječi kako da opišem svoju zahvalnost, jer ovakvim odnosom i brigom, koja nam se djelima pokazuje, još više nas uvjeravaju da imamo kome da vjerujemo”- izjavio je jedan od mještana sela Kukoroviće. Dr. Sulejman Ugljanin, Predsjednik SDA Sandžaka i Ministar u Vladi Srbije, koji rukovodi Kancelarijom za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, u selu Živinice je još u decembru prošle godine, u opštini Priboj, svečano uručio ključeve za 11 novoizgrađenih kuća izbeglim i raseljenim Bošnjacima iz ovog kraja u periodu od 1991. do 1999. godine. Program će se realizovati u naredne četiri godine, a za njegovu prvu fazu u 2012. godini je izdvojeno 80 miliona dinara. Takođe, obezbeđeno je i 30 miliona za finansiranje projektne dokumentacije za putnu infrastrukturu.

Detaljnije
Poljoprivredni fakultet šansa budućim generacijama

Predsjednik opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović i rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić potpisali su ugovor po kojem će od naredne školske godine početi sa radom Poljoprivredni fakultet u Sjenici. Otvaranje Poljoprivrednog fakulteta u Sjenici, je samo jedan u nizu projekata koje je ostvarila opština Sjenica na čelu sa predsjednikom Hazbom Mujovićem. Predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović je rekao da je ovo veliki dan za ovu opštinu ali i za sve buduće studente koji će po prvi put biti u prilici da studiraju u svom gradu. “Opština Sjenica nastavlja sa realizacijom zacrtanih projekata, između ostalih jeste i otvaranje Poljoprivrednog fakulteta, koji će umnogome olakšati studiranje budućim studentima ali i  njihovim roditeljima koji će biti manje izloženi finansijskim troškovima, jer poznato je da kada dijete studira u nekom drugom gradu, to iziskuje velike finansijske  troškove roditelja”- istakao je Mujović. Za naredni period rukovodstvo opštine Sjenica najavljuje realizaciju novih projekata.

Detaljnije
Prijepolje dobija prvu fabriku vode

Odmah posle obimnih poslova na rekonstrukciji vodovodne mreže u najužem centru grada, za šta je utrošeno prema grubim računicama više od 30 miliona dinara, JKP „Lim“ je angažovano na izgradnji nove vodovodne mreže u dužini od 400 metara, u ulici Rajka Divca, u naselju Luke. Vrijednost ovih radova je 12 miliona dinara,a po riječima direktora JKP „Lim“ Aziza Hadžifejzovića, to je jedna od većih investicija kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi. Istovremeno, još jedan ozbiljan posao vezan je za vodovod u prijepoljskoj opštini. Pošto je nova krovna konstrukcija na objektu u Seljašnici, zamenila onu staru koja je oštećena tokom snežnog nevremena, za šta je uloženo četiri miliona dinara, počinju i radovi na izgradnji objekta koji je vezan za sistem prečišćavanja, što će stvoriti uslove da Prijepolje konačno dobije pravu fabriku vode. Reč je o investiciji od pet miliona i 700.000 dinara, a sredstva je obezbjedilo Ministarstvo za građevinarstvo i urbanizam, istakao je Hadžifejzović. „Radovi koji će biti obavljeni odnose se na postrojenje za preradu i prečišćavanje vode. Konkretnije obuhvataju brzi taložnik, cevni mešač i  flokulatore, što je direktno vezano i za filtriranje. To je bilo neophodno upravo za prečišćavanje vode u vreme velikih kišnih ili snežnih padavina kako bi se istaložila voda na samom objektu“, kaže Sabrija Hadžalić, dugogodišnji rukovodilac ove radne jedinice. Inače, sistemom gradskog vodovoda obuhvaćeno je oko 66 odsto ukupnog broja domaćinstava  na području prijepoljske opštine. Svako ulaganje u fabriku vode značajno je za obezbeđivanje kvalitetnog vodosnabdevanja u gradu i prigradskim naseljima.

Detaljnije
Olakšan pristup informacijama za dobijanje podsticajnih sredstava

Prema informacijama potvrđenim od direktora Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela, koji je osnovan na inicijativu Kancelarije za održivi razvoj ministra u Vladi Srbije dr Sulejmana Ugljanina, poljoprivrednici u našoj regiji u budućnosti će imati olakšan pristup informacijama, konkursima i uslovima za dobijanje podsticajnih sredstava za poljoprivredu. Zahvaljujući finansijskim sredstvima koje je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Regionalni centar će razviti poljoprivredni portal koji će pored navedenog biti i svojevrsna web berza poljoprivrednih proizvoda naše regije. Projektom je planirana i izrada odgovarajućih brošura i uputstava namenjenih poljoprivrednicima. Kako nam je tim povodom rekao državni sekretar u resornom ministarstvu, Senad Mahmutović, ovo je samo jedna od akcija i mera podrške Regionalnom centru ovog ministarstva i Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Detaljnije
Sjenici obezbijeđeno 20 miliona dinara za škole

Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je 20 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju novih sanitarnih čvorova za 10 škola na teritoriji opštine Sjenica. Tim povodom održan je i sastanak predsjednika opštine Sjenica Hazba Mujovića i predstavnika Ministarstva prosvjete, izvođača radova kao i direktora svih škola gde će se radovi izvoditi . Predsjednik opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović je ovom prilikom istakao zahvalnost Ministarstvu prosvjete na ovoj pomoći, rekavši da učenici ove opštine treba da imaju dobre uslove kao i učenici iz drugih razvijenih sredina. “Nastavljamo sa obezbijeđivanjem boljih uslova za rad i boravak naše djece u školama. Ovo je samo jedna u nizu investicija, jer ulaganje u mlade je naša izvorna obaveza i najveći ulog za budućnost ”-naglasio je Mujović. Predstavnici Ministarstva su se zahvalili g-dinu Mujoviću na srdačnom prijemu i izrazilii zadovoljstvo povodom početka realizacije ovog projekta. Planirani rok za završetak radova jeste 60 dana.

Detaljnije
Tutin: Počeli radovi za dvije školske zgrade

Zgrada isturenog odjeljenja Osnovne škole „Rifat Burdžević- Tršo“, u selu Godovo, je u veoma lošem stanju, pa su se predstavnici opštine Tutin odlučili za gradnju novog školskog zdanja. Položen je  kamen  temeljac, a rok za izvođenje radova je 30 dana, nakon čega će se pristupiti opremanju ovog objekta. „Ovo je veličanstven dan za našu djecu i sve stanovnike sa ovih prostora, jer prethodna zgrada je bila dosta oronula i sada ćemo u novim prostorijama puno lakše obavljati nastavu“- naglasio je Fikret Hot, direktor Osnovne škole „Rifat Burdžević- Tršo“. Inače, trenutni školski objekat u ovom selu je jedan od najstarijih na teritoriji opštine Tutin, pa će izgradnja nove zgrade biti od velikog značaja na polju kvalitetnijeg obrazovanja i većeg broja učenika ove obrazovne institucije. „Trudimo se da sve škole u Tutinu budu nove i opremljene, da bi naša djeca mogla da stiču znanja u uslovima koji im i dolikuje.“- izjavio je prilikom posjete ovom gradilištu Medžid Mujović, predsjednik resora za obrazovanje u opštinskom vijeću Tutina. Mujović je čestitao mještanima sela Godova i Detana na skorijem dobijanju novih školskih prostorija , a učenicima poželio puno uspjeha u daljem sticanju znanja. Istureno odeljenje ove škole trenutno pohađa 17 učenika, koji su raspoređeni u dva kombinovana odeljenja. Takođe, predstavnici opštine Tutin su obišli i školske prostorije u selu Dobri dub, gde su u razgovorima sa stanovništvom odlučili da je školska zgrada dotrajala i da je potrebno i u ovom selu otpočeti sa gradnjom školskog prostora. „Ovo je jedan novi način građenja škola. Mještani su svojom dobrom organizacijom pokazali kako se brine o najmlađima i ova škola će do zime biti useljiva“-istakao je zamjenik predsjednika opštine Tutin Salih Hot.  On se zahvalio svima koji su pokazali svijest o potrebama naše djece, jer ustupanjem svoje zemlje za školu i velikoj angažovanosti su pomogli da se već postavi kamen temeljac i da radovi budu završeni do kraja oktobra. U prethodnoj godini su već izgrađene osnovne škole u selima Starčeviće, Naboje i Dobrinja.

Detaljnije
Ministarstvo Dr Ugljanina dodijelilo mašine poljoprivrednicima Sjenice

Predstavnici Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kojom rukovodi predsjednik SDA Sandžaka i Ministar u Vladi Srbije Dr Sulejman Ugljanin, juče su u Sjenici podijelili poljoprivrednu mehanizaciju koji su krajnji korisnici dobili na ovom konkursu. Ovo je program održivog razvoja poljoprivrede i sela u jedinicama lokalne samouprave Priboju, Ivanjici, Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici, Raški, Novom Pazaru i Tutinu za 2013. godinu, a koju već treću godinu zaredom sprovodi Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Pomoćnik ministra Ugljanina, Ifeta Radončić je istakla zadovoljstvo zbog saradnje sa opštinom Sjenica koja je dala svoju nesebičnu podršku u realizaciji ovog projekta  izrazivši nadu da će u 2014.godini Kancelarija dati jos bolje rezultate, koji će svakako biti vidljivi na terenu. Dobitnici poljoprivredne mehanizacije izražavaju zahvalnost ministru u Vladi Srbije Dr Sulejmanu Ugljaninu i njegovim saradnicima, na ovoj, itekako važnoj pomoći u podsticanju razvoja poljoprivrede. “Ovo je za mene veliki dan, jer dobijanjem motokultivatora rešiću brojne probleme i teškoće na koje sam nailazio prilikom rada. Zahvaljujem se ministru Ugljaninu i njegovim ljudima jer bez njihove pomoći mi se ne bismo mogli baviti poljoprivredom”- istakao je meštanin Sjenice nakon preuzimanja  poljoprivredne mašine. Ministarstvo Dr Ugljanina je ove godine, za potrebe poljoprivrednika iz ovog regiona, opredijelilo 100 miliona dinara.

Detaljnije
Prijepolje: 74 porodice dobile mehanizaciju

U nastavku dodjele poljoprivredne mehanizacije gradovima i opštinama Jugozapadne Srbije, predstavnici Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja su juče u Prijepolju uručili mehanizaciju krajnjim korisnicima ovog konkursa. Edib Kajević, pomoćnik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja rekao je da je ove godine ukupno 74 proizvođača iz ove opštine dobilo poljoprivrednu mehanizaciju u vrijednosti od 13 500 000 dinara. “Interesovanje je ove godine bilo zaista veliko, imali smo ukupno oko  tri hiljade  zainteresovanih, ali nažalost zbog budžeta nismo mogli sve da ispoštujemo da svi dobiju sredstva. Očekujemo da do kraja godine ukoliko bude mogućnosti da i onaj deo poljoprivrednika koji je ispunio uslove a nije dobio da vidimo da kroz određeni program i oni dobiju određenu mehanizaciju ”- istakao je Kajević Zamjenik predsjednika Skupštine opštine Prijepolje Ibro Bajo Fazlić rekao je da će dodjela savremene poljoprivredne mehanizacije pospešiti razvoj poljoprivrede u ovoj opštini kao i da će naši sugrađani novom mehanizacijom unaprediti poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici nisu krili svoje zadovoljstvo povodom dobijanja mehanizacije, rekavši da će im nova mehanizacija umnogome olakšati rad u pogledu dalje proizvodnje. “ Ovo će nam dosta značiti i pomoći u ostvarivanju svojih poslova koje obavljamo. Jer dodjela ove mehanizacije će dosta pomoći našem nerazvijenom kraju ”- kazao je mještanin ove opštine.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP