Učitavanje sajta

Sjenica

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Bahrein uvozi meso iz Sjenice

Privredna delegacija iz Bahreina je danas, samo nekoliko dana nakon posete i razgovora sa ministrom u Vladi Srbije dr. Sulejmanom Ugljaninom, u opštini Sjenica dogovorila izvoz po dve tone mesa, mesnih i mlečnih proizvoda svakog drugog dana u ovu Zalivsku zemlju. Prva isporuka krenuće u ponedeljak 29. aprila. U razgovoru sa ministrom Ugljaninom, Bahreinci su rekli da njihovoj zemlji koja leži u pustinji treba sve – od vode do svih vrsta hrane. Ministar ih je obavestio da se u nerazvijenim sandžakim opštinama, kao što je Sjenica, koja je u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, proizvodi zdrava hrana u šta su se i sami uverili posetom regionu. 

Detaljnije
Sandžački Bošnjaci obilježavaju Dan zastave

Bošnjačko nacionalno vijeće u čast obilježavanja 11.maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave u svim sandžačkim gradovima organizuje prigodne svečanosti i kulturne manifestacije.

Detaljnije
Dom kulture u Sjenici konačno otvoren

  Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i predsednik turske Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju (TIKA) Serdar Čam svečano su u Sjenici otvorili novu zgradu Doma kulture čija je izgradnja započeta još pre tri decenije. Iako su se u poslednjih sedam godina odvijali povremeni radovi, tek je na inicijativu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije i ulaganje turske razvojne agencije od 270.000 evra završena ova ustanova u kojoj će sada delovati dva sjenička kulturno-umetnička društva i jedno amatersko pozorište.  

Detaljnije
Senad Mahmutović postavljen za državnog sekretara na prijedlog SDA Sandžaka

Vlada Republike Srbije je na jučerašnjoj sjednici na prijedlog Stranke demokratske akcije Sandžaka postavila Senada Mahmutovića diplomiranog ekonomistu iz Sjenice za državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Senad Mahmutović rođen je 21.01.1972. godine u Sjenici. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu. Zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Prištini. Poslediplomsko usavršavanje sticao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao i Evropskom centru za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacija u Beogradu. U opštinskoj upravi Opštine Sjenice zaposlen je od 2001. Godine. Uspešno je obavljao mnoge odgovorne funkcije, Pomoćnika predsednika opštine Sjenica za investicije i razvoj, Predsednika Skupštine opštine Sjenica. Postavljenje Senada Mahmutovića na mjesto državnog sekretara je ispunjenje sporazuma o postavljenjima četiri državna sekretara koliko će Vlada postaviti u narednom periodu na prijedlog SDA Sandžaka.

Detaljnije
Baćićanin: Prioritet nam je jedinstvo

Povodom posjete aktuelnog reisu-l-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe ef. Cerića i najavljene posjete novoizabranog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, kao i obilježavanja devetnaestogodišnjice osnivanja Mešihata islamske zajednice Sandžaka, u Mešihatu islamske zajednice u Srbiji danas je održan prijem na kom su između ostalih prisustvovali generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka i predsjednik Skupštine grada Novog Pazara Fuad Baćićanin, predsjednik Opštine Sjenica i potpredsjednik SDA Sandžaka Hazbo Mujović i zamjenica sekretara Skupštine grada Novog Pazara Zakira Smailović. Iako je bio najavljen, prijemu nije prisustvovao novoizabrani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Detaljnije
Sulejman Ugljanin: Dokinuti podjele među Bošnjacima

    Nama je ovdje najpotrebnije to jedinstvo, treba nam stabilnost, rekao je Ugljanin Ministar u Vladi Republike Srbije i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin smatra da je "vrijeme da se dokinu podjele među Bošnjacima na Sandžaku". Ugljanin je dao intervju za agenciju Anadolija (AA) nakon što su se visoki funkcioneri njegove stranke jučer odazvali prijemu povodom 19 godina od osnivanja sandžačkog Mešihata na kojem su razgovarali sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem i glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom ef. Zukorlićem. Na prijemu su bili predsjednik Skupštine grada Novog Pazara Fuad Baćićanin, predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović i Zakira Smailović, funkcionerka u SDA stranci.    

Detaljnije
Pozitivna iskustva Slovenije u održivom razvoju lokalnih samouprava

Beograd, 8.11.2012. godine – Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin sa saradnicima primio je danas u svom kabinetu dr. Henrika Gjerkeša, bivšeg ministra u Vladi Slovenije, zaduženog za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku i gospodina Alena Bukovnika, gradonačelnika slovenačke opštine Radlje. Tom prilikom slovenačka delegacija je predstavila primjere dobre prakse u proizvodnji drvene biomase koje su sprovedene u slovenačkim opštinama Kočevlje, Radlje i nekim austrijskim opštinama. Dr. Gjerkeš je naveo da je filozofija održivog razvoja da se finansira u one projekte koji mogu da donesu profit, i istakao, "to su projekti koji se baziraju na konceptu obnovljivih izvora energije i iskorišćavanjem novih tehnologija".

Detaljnije
Kvalitetnije i brže aplicirati za međunarodne projekte

“Kako kvalitetno aplicirati projekte kod međunarodnih fondova, kako postati konkurentan u odnosu na ostale gradove u okruženju”, teme su edukativnog sastanka koji je organizovao Gradski ogranak SDA Sandžaka Novi Pazar za predstavnike svojih odbora. “Mladi ljudi koji su u vlasti, imaju priliku da od iskusnih predavača dobiju informacije o izradi projekata i načinu aplciranja. Želja nam je da grad Novi Pazar i opštine Tutin i Sjenica, ali i Priboj i Nova Varoš, budu spremne da apliciraju i realizuju mnoge projekte. Naš je cilj da preko resornih odbora SDA Sandžaka i svih onih koji u ime SDA Sandžaka obnšaju određene funkcije u lokalnim samoupravama, damo svoj doprinos, na način što ćemo ih obučiti da što kvalitetnije obavljaju svoj posao, kako bi doprinjeli razvoju naše zajednice. Ja se nadam da ćemo na taj način obezbjediti dodatna sredstva i tako rasteretiti restriktivan budžet Novog Pazara, smanjiti namete na budžet, kako bi sredstva mogli da opredelimo za druge svrhe”, rekao je Sekretar Gradskog ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar Ahmedin Šrijelj.

Detaljnije
Turska u Srbiju ulaže 300 miliona dolara

Danas je predsjednik SDA Sandžaka u svojstvu ministra u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin, uz prisutvo Nj.E. ambasadora Republike Turske u Srbiji gospodina Mehmeda Kemala Bozaja, razgovarao sa predstavnicima turske EKSIM banke o kreditu za rehabilitaciju i izgradnju državnih puteva u Sandžaku. Inače, ova banka je u svom planu za 2013. godinu predvidela da u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji plasira 300 miliona dolara. Pozdravivši tu odluku, ministar Ugljanin je danas sa predstavnicima banke na čelu sa gospodinom Ali Korajem Erdenom, počeo razgovore o 40 miliona dolara kredita za rehabilitaciju i izgradnju dve saobraćajnice u Sandžaku - od Novog Pazara preko Sjenice do Aljinovića i rekonstrukciju državnog puta od Pazarišta do Tutina. Rehabilitacija i izgradnja ove dve saobraćajnice, s obzirom na direktnu vezu sa Koridorom 11, od vitalnog je značaja za ukupan ekonomski i socijalni razvoj ovog regiona, a time i cele zemlje. Razgovori o otvaranju kreditne linije se nastavljaju u februaru u Ankari u vreme održavanj azasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Republike Srbije i Republike Turske. Ministar Ugljanin je pozdravio dolazak Eksim banke u Srbiju i pozvao ih da učestvuju u kreditiranju dela Koridora 11, od Požege do Boljara, a druge turske privredne subjekte da ulažu u Sandžak. Današnji sastanak je nastavak inicijalnih razgovora održanih juče, 14. januara, a realizacija dela ovog projekta, put Novi Pazar – Sjenica - Aljinovići, mogao bi da počne u prvoj polovini ove godine.

Detaljnije
Turski inženjeri zainteresovani za gradnju u Srbiji i Sandžaku

Ministar u Vladi Srbije, dr. Sulejman Ugljanin, razgovarao je danas  sa predstavnicima turske inženjerske firme  MIMMAK, zainteresovane za gradnju putne infrastrukture u  Srbiji i Sandžaku. Ministar Ugljanin koji je i predsjednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i  Turske,  pozdravio je njihovu nameru i pozvao ih da stupe u kontakt sa turskom EXIM bankom koja je već odvojila 300 miliona evra za projekte u Srbiji, od kojih 40 miliona za rehabilitaciju i izgradnju puteva Pazarište – Tutin i Novi Pazar – Sjenica - Aljinovići, i sa kojom traju razgovori o uslovima otvaranja kreditne linije. Predstavnici MIMMAK-a upoznali su ministra sa svojim dosadašnjim radom, koji uključuje i izgradnju olimpijskog sela u Turkmenistanu, a Ugljanin im je predložio da se uključe i u projekte u 46 opština u Srbiji sa gotovo milionskom populacijom o kojoj se ispred Vlade Srbije stara Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja kojom rukovodi ministar. On je predstavnicima MIMMAK-a takođe sugerisao da stupe u kontakt sa udruženjem privrednika SITA u Srbiji koja promoviše razvijanje ekonomskih odnosa između Turske i Srbije, kao i sa ambasadom Republike Turske u Beogradu.  Ministar  je poručio da je svaka investicija u Srbiju i Sandžak dobrodošla i da može da pomogne zemlji da lakše prebrodi krizu.

Detaljnije
Izabrani članovi organa Stranke sa ugledom i perspektivom

Na šestoj Izbornoj skupštini SDA Sandžaka pored izbora za predsjednika Stranke, gdje je apsolutno povjerenje dobio dr. Sulejman Ugljanin, izabrani su i  članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti Stranke demokratske akcije Sandžaka.  

Detaljnije
Ekonomski razvoj Sandžaka i zaustavljanje zloupotreba državnih organa

Danas je u Sjenici održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u Sandžaku i čitavoj zemlji.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP