https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Hazbo Mujović: Prioritet za Sjenicu je izgradnja puteva - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Hazbo Mujović: Prioritet za Sjenicu je izgradnja puteva

Hazbo Mujović: Prioritet za Sjenicu je izgradnja puteva

Hazbo Mujović: Prioritet za Sjenicu je izgradnja puteva

Posljednji izbori nisu bitnije uticali na strukturu vlasti u sjeničkoj opštini, jer, koalicija SDA – SDP ponovo čini većinu, što u odnosu na druge sandžačke opštine, nije novina. Novoizabrani predsjednik opštine Sjenica, Hazbo Mujović, koji je u prošlom mandatu vršio funkciju zamjenika predsjednika opštine, kaže da su izborni rezultati, proizvod jedne uspješne vlasti u proteklom periodu i najavljuje da će dobra saradnja koalicionih partnera i ubuduće doprinositi boljem životu građana Sjenice.

Stranka demokratske akcije Sandžaka i na majskim lokalnim izborima osvojila je apsolutno najveće povjerenje građana opštine Sjenica i na taj način još jednom pokazala i dokazala da je najjača i najozbiljnija politička partija na ovim prostorima. Ovi izbori, inače, bili su veoma specifični u odnosu na sve ranije, prije svega zbog velikog broja izbornih aktera, odnosno lista koje su učestvovale na njima. Jeste to jedna svojevrsna demonstracija demokratije, ali je, u isto vrijeme i svojevrsno obesmišljavanje izbora i čitavog političkog života u jednoj zajednici s obzirom na činjenicu da su se na izborima pojavile i pojedine, uslovno rečeno, privatno-porodične liste, bez jasnog plana i programa rada.

Što se tiče same lokalne vlasti, u Sjenici je koalicija koja je u prethodnih godinu i po dana vodila opštinu, nastavila saradnju i u novom mandatu. Naravno, u skladu sa izbornim rezultatima, došlo je do restruktuiranja vlasti, odnosno promjene čelnih upravljačkih pozicija u opštini, ali je vladajuća koalicija ostala ista. Mi smatramo da smo u tih godinu i po dana vlast vršili uspješno, na dobrobit svih građana Sjenice, da je to dalo dobre rezultate i da će nastavak takve saradnje doprinjeti boljem životu građana i napretku Sjenice i u narednom periodu, u svim segmentima društvenog života. Vjerujemo da će politička stabilnost koju smo gradili i izgradili u tom periodu biti očuvana i da će se to pozitivno odraziti na razvoj Sjenice i u vremenu koje je pred nama.

Kakva je Vaša vizija budućeg razvoja Sjenice i koji problemi će imati prioritet?

Kao što Vam je poznato, Sjenica spada u krug najnerazvijenijih opština u našoj zemlji. Situacija je izuzetno teška u svim oblastima, kako u putnoj i drugoj komunalnoj infrastrukturi, tako i na ekonomskom planu. Veliki broj naših građana živi na rubu egzistencije, nezaposlenost je velika i siromaštvo je sve izraženije. Mi smo pokrenuli jedan razvojni ciklus i planiramo da ga u narednom periodu razvijemo do te mjere da život u našoj opštini učinimo dostojnijim svih njenih stanovnika.

Koji su prioriteti?

Naravno, jedan od najvažnijih prioriteta je poboljšanje putne infrasturkture, koju smatramo temeljnim uslovom razvoja zajednice. U tom smislu, naši planovi su orijentisani ka nastavku i završetku radova na izgradnji novog puta Sjenica – Novi Pazar, završetku putnog pravca Sjenica – Tutin preko Pešteri, nastavku izgradnje puta Sjenica – Bijelo Polje, kao i nastavak uređenja samog gradskog naselja Sjenica. Drugi važan prioritet je nastavak radova na vodovodnoj mreži, kako u gradu, tako i na seoskom području, na kojem je situacija u tom pogledu zaista izuzetno loša. Ozbiljne radove koje smo u tom smislu pokrenuli u posljednjih par mjeseci, planiramo intenzivirati u narednom periodu i mislim da će to donijeti dobre rezultate i značajno poboljšati postojeće stanje. Značajni projekti odnose se i na najuže gradsko jezgro čijim uređenjem ćemo, prema našoj viziji, dovršiti započeto u prethodnom periodu i Sjenici dati jedan novi lik.

Nezaposlenost, kao opšteprisutan problem u Srbiji, naročito je izražen u Sjenici. Kakav je plan kada je u pitanju privredni razvoj, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta?

Kao što sam već rekao, velika stopa nezaposlenosti je jedan od najvećih problema naše opštine. Društvena preduzeća koja su svojevremeno bila oslonac privrednog razvoja Sjenice i koja su upošljavala najveći broj radnika su uništena i više ne postoje. Posljedice koje je je taj proces restruktuiranja privrede u Sjenici ostavio su velike i dramatične za značajan broj naših građana. Mi imamo veliki problem, s jedne strane, sa onim ljudima koji su u tom procesu ostali bez posla, a, s druge strane, i sa velikim brojem nezaposlenih mladih ljudi, koji nemaju gdje da se zaposle i, takođe, se nalaze u veoma lošoj situaciji.

Naći čarobno rješenje za sve to nezahvalno je bilo šta reći, ali ono što ćemo mi pokušati je, svakako, formulisanje adekvatnih mjera i planova za izlazak iz te, opet da ponovim, izuzetno loše situacije. Naše mogućnosti nisu velike ali ono što je naš zadatak je da podstaknemo razvoj privrede, unapređenje i razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i, posebno, razvoj turizma u Sjenici. Naša opština raspolaže izvanrednim prirodnim resursima, značajnim rudnim bogatstvima, izvrsnim turističkim lokalitetima i mi ćemo učiniti sve da te naše prednosti učinimo interesantnijim potencijalnim investitorima, stranim ulagačima prije svega. Na taj način bi obezbijedili održiviji razvoj zajednice, smanjenje stope nezaposlenosti i poboljšanje životnog standarda velikog broja stanovništva naše opštine.

Kakvu saradnju ćete ostvariti sa Vladom Republike Srbije, s obzirom na najavljeni sastav iste?

U strukturi vlasti, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou postoji jasna raspodjela i nadležnosti i odgovornosti. Nova Vlada Srbije izraz je političkog opredjeljenja i dogovora ključnih političkih aktera u našoj zemlji i to je stvar u koju ja ne bih ulazio. Bez obzira na to kako će na kraju izgledati sastav nove Vlade, mi ćemo nastojati da sa njom ostvarimo što bližu saradnju, u interesu i na dobrobit građana naše opštine. Vjerujem da će i ta nova Vlada prepoznati probleme u kojoj se mi nalazimo, da će ih razumjeti i da ćemo od nje imati podršku u rješavanju istih.

Radovi na adaptaciji višenamjenske Pozorišno-bioskopske sale su konačno u toku, što obećava pozitivne pomake u oblasti kulture. Ima li realnih šansi i za završetak davno započetog Doma kulture?

 Kontakti koje smo ostvarili sa Turskom razvojnom agencijom TIKA tokom prošle i ovoj godini dali su rezultate, tako da je, prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući njihovoj donaciji i posredništvu i podršci našeg ministra Dr Sulejmana Ugljanina, započeto uređenje unutrašnjosti sjeničke pozorišne dvorane, posao čije okončanje Sjeničani čekaju već duži niz godina. Završetkom tih radova naš grad konačno će dobiti savremen višenamjenski prostor neophodan za pozorišna i mnoga druga kulturna dešavanja, što će doprinjeti podizanju kvaliteta kulturnog života u Sjenici. Što se tiče davno započetog objekta doma kulture, naš plan je da to pitanje pokušamo riješiti u okviru, kako sam već rekao, projekta uređenja najuže gradske zone.

Postoji nekoliko ideja u vezi sa tim i mi ćemo uskoro izaći i javnosti prezentirati sve naše ideje. Vjerujem da ćemo u ovom mandatnom periodu i to pitanje riješiti i da će čitav taj kompleks oko novog gradskog parka, mosta na Grabovici i čitave okolne zone, u koju spada i ono što je započeto u okviru davno osmišljenog projekta doma kulture, biti realizovan i da će naš grad, nakon toga, dobiti jedan urbaniji i na zadovoljstvo svih građana znatno ljepši izgled. Vjerujem da Sjenica, sa svim svojim potencijalima, i prirodnim i ljudskim, ima šansu i ja sam ubijeđen da će se naši ciljevi i ostvariti.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP