Učitavanje sajta

Vijesti

Ravnopravnost i za Bošnjake

Ravnopravnost i za Bošnjake

Ravnopravnost i za Bošnjake

Na prijedlog Bošnjačke liste za evropski Sandžak, čiju okosnicu čini SDA Sandžaka, koja zajedno sa koalicijom "Za evropsku Sjenicu" (SDP, DS, SPS i URS) vrši vlast u Sjenici, Skupština ove opštine donijela je odluku o pokretanju inicijative za zapošljavanje Bošnjaka u državnim organima, javnim preduzećima i ustanovama.

Po mišljenju člana Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i pomoćnika predsjednika opštine Sjenica, Muhedina Fijuljanina, osim ostvarivanja prava Bošnjaka, ovakva odluka će doprinijeti i pozitivnom imidžu sjeničke opštine i cijelog regiona.

Podsjećamo da inicijativu za deblokadu ostvarivanja Ustavom i zakonom garantovanih prava Bošnjaka u Republici Srbiji, usklađivanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu i tužilaštvu na teritoriji opštine Tutin, kao i za preduzimanje mjera u cilju usklađivanja rada državnih organa sa Ustavom i zakonom, na sjednici Skupštine opštine, 19. decembra, pokrenuli su i odbornici tutinskog lokalnog parlamenta.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević, nedavno je posebnim pismom tražio od najviših državnih predstavnika Srbije, predsjednika Borisa Tadića, premijera Mirka Cvetkovića i predsjednice Narodne skupštine Slavice Đukić - Dejanović, pokretanje inicijative za deblokadu ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka u skadu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima. U pismu je izraženo posebno nezadovoljstvo zbog činjenice da "bošnjački politički predstavnici u Skupštini, Vladi Srbije i drugim državnim organima i institucijama, nisu naišli ni na minimum razumijevanja i podrške za omogućavanje ostvarivanja Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima zagarantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, kulture, obrazovanja i informisanja na svom maternjem bosanskom jeziku".

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP