https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Stavovi Stranke - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Stavovi Stranke

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Dr. Sulejman Ugljanin nosilac liste ”ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO”

Danas je u Novom Pazaru zvanično osnovana izborna lista za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, zakazanih za 26.oktobar 2014.godine. Lista nosi naziv „ ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO “,a njen nosilac biće Dr. Sulejman Ugljanin, osnivač Bošnjačkog nacinalnog vijeća Sandžaka. Osnovni ciljevi liste su:Zaštita, ostvarivanje i unapređenje individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka; Ostvarivanje i unapređenje prava Bošnjaka na samoupravu u oblasti obrazovanja, službene upotrebe jezika i pisma, informisanja i kulture; Zaštita i ostvarivanje prava i sloboda Bošnjaka na djelotvorno učešće u javnom životu; Briga o porodici, unapređenju bošnjačkog identiteta i tradicionalnih vrijednosti u porodičnom i javnom životu i zaštita javnog morala; Izgradnja bošnjačkih nacionalnih institucija; Ciljevi liste „ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO“ su definisani međunarodnim standardima, Ustavom Republike Srbije i zakonima Republike Srbije. 

Detaljnije
Da se Srbija suoči sa svojom prošlošću

SDA Sandžaka je kao manjinska parlamentarna stranka veoma zainteresovana za praćenje napretka Srbije u procesu pridruživanja EU i sa posebnom pažnjom će pratiti prihvatanje i primjenu  pravnih tekovina EU i međunarodnih standarda u vezi Poglavlja 23, da će SDA Sandžaka zahtijevati da država Srbija ispoštuje sve preporuke iz Izvještaja Evropske komisije o skriningu Poglavlja 23 

Detaljnije
Zaustaviti diskriminaciju u pravosuđu prema Bošnjacima

SDA Sandžaka upozorava da ukoliko se to nastavi ovi pravosudni organi gube legitimitet i legalitet u odnosu na Bošnjake u Sandžaku.

Detaljnije
Promovisan „Kalendar – značajni datumi“

Ako želimo da nam se historija "ne ponavlja" i da nas svaki put "sve više ne košta", moramo je znati, pamtiti je, bilježiti i na adekvatan način je se sjećati i obilježavati je.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin se sastao sa šefom turske diplomatije Ahmetom Davutogluom

Naglašen je značaj unapređenja ekonomske saradnje zemalja i upućen pozvi za investiranje u Sandžak i druga nerazvijena područja, uključujući i nastavak finansiranja započetih projekata od stranke turske razvojne agencije TIKA.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin uputio čestitku Bojanu Pajtiću

Poštovani gospodine Pajtiću, U ime Stranke demokratske akcija Sandžaka i u svoje lično ime čestitam Vam na izboru za predsjednika Demokratske stranke. Većinska podrška koju ste dobili od strane članstva i ogranaka Demokratske stranke čini nam zadovoljstvo jer imamo zajedničke poglede i političke stavove oko kojih se slažemo kao i dobru saradnju sa poslaničkim klubom Vaše stranke u Skupštini Srbije. Unapređivanje saradnje na svim poljima,  jačanje demokratske opcije, uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti u Srbiji, jesu naš zajednički zadatak i misija.

Detaljnije
Bošnjaci Crne Gore su izabrali svoje autentične predstavnike

Ostvareni rezultat pokazuje da su Bošnjaci prepoznali istinsku opredijeljenost Bošnjačke stranke u zastupanju i zaštiti bošnjačkih nacionalnih interesa. Vaš uspjeh je istovremeno i uspjeh svih Bošnjaka u Sandžaku.  

Detaljnije
24 godine od osnivanja SDA BiH

U povodu 26.maja, Dana osnivanja Stranke demokratske akcije i 24 godine uspješnog djelovanja, predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin uputio je čestitku Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA BiH i Bakiru Izetbegoviću članu Predsjedništva BiH, te svim građanima Bosne i Hercegovine. U čestitki se kaže:   Poštovani,   U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama, članovima i simpatizerima SDA BiH, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine,  upućujem srdačne čestitke povodom 26. maja – Dana osnivanja Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.   Stranka demokratske akcije se od svog osnivanja zalagala za prosperitet, mir, međusobono razumjevanje i punu slobodu svih građana na ovim prostorima. U teškim vremenima SDA je ostala dosljedna ostvarivanju evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.   Vama i Vašim saradnicima od sveg srca želim puno uspjeha u daljem radu i obavljanju Vaših odgovornih funkcija, a svim građanima Bosne i Hercegovine ravnopravan i zajednički  put ka izgradnji prosperitetne budućnosti u zajednici slobodnih evropskih naroda.   Iskreno se nadam se da će SDA Bosne i Hercegovine, u vremenu koje je pred nama, ostvariti svoju misiju i programska načela i ostati primjer njegovanja pravih demokratskih vrijednosti u širem regionu.       Mahsuz Selam,   Dr Sulejman Ugljanin Predsjednik SDA Sandžaka

Detaljnije
Dr. Ugljanin izabran za šefa poslaničkog kluba manjina “SDA Sandžaka – PDD”

Stranka demokratske akcije Sandžaka i Partija za demokratsko djelovanje, formirale su manjinski poslanički klub u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za šefa poslaničke grupe izabran je dr. Sulejman Ugljanin predsjenik SDA Sandžaka, a za njegovog zamjenika Riza Halimi predsjednik Partije za demokratsko djelovanje. Formiranjem manjinske poslaničke grupe SDA Sandžaka, sa tri poslanika i  PDD sa dva poslanika u Skupštini Srbije od legitimnih predstavnika Bošnjaka i Albanaca, otvorene su mnogo veće mogućnosti za zastupanje interesa manjina u Parlamentu Srbije. Preko ovog poslaničkog kluba poslanici SDA Sandžaka i PDD-a će imati pravo da učestvuju u konsultacijama za sastavljanje dnevnog reda sjednica Skupštine, pravo na imenovanje članova  Skupštinskih odbora i veću minutažu u diskusijama, kao i pravo na administraciju i prostorije u Republičkom parlamentu.

Detaljnije
SDA Sandžaka neće po svaku cijenu u vladu

"Kao legitimni predstavnik Bošnjaka dobio sam veliku podršku na izborima i do sada sam učinio mnogo za manjine u Srbiji i ponosan sam na svoj koncept održivog razvoja", rekao je predsjednik Ugljanin.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin se nije izvinio Ljajiću

„Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin se nije izvinio Ljajiću niti ima za šta. Rasima Ljajića optužuju članovi njegove stranke i bliski drugovi za mnoge politički motivisane zločine, počev od politički motivisanog ubistva Ruždije Durovića i drugih zločina protiv SDA Sandžaka.

Detaljnije
Potpisan sporazum vredan 3,6 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici

„Ovakvi projekti su veoma važni i imaju za cilj da unaprede poljoprivrednu proizvodnju i da je prilagode i pripreme za evropsko tržište“, rekao  je prilikom potpisivanja ministar Ugljanin. On je još rekao  „da projekti poput ovih imaju veliku snagu i njihovom realizacijom nedovoljno razvijena područja mogu da postanu razvijena i prava potencijalna blaga za naše i inostrano tržište“, i dodao: „Sa velikim žarom želimo da pomognemo ljudima koji žive u nedovoljno razvijenih područjima da koriste i uživaju u blagodetima zemlje koja ih hrani.“ Direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Esad Hodžić je rekao da je Regionalni centar osnovan na inicijativu i pod pokroviteljstvom Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i da ima stalnu podršku od Kancelarije, na čemu je neizmerno zahvalan Kancelariji i ministru Ugljaninu.  „Da će tako biti i ubuduće govori i današnje potpisivanje sporazuma o finansiranju projekata koji su od ogromnog značaja za razvoj poljoprivrede našeg kraja,“ dodao je Hodžić. Osim „Kancelarije za održivi razvoj“ ove projekte finansijski su podržale i „Češka Razvojna Agencija“, zatim „EU PROGRES“ kao i „Regionalna razvojna agencija SEDA“. 

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP