Učitavanje sajta

Stavovi Stranke

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Šemsudin Kučević, prisustvuje 8. Forumu gradonačelnika “Put svile” koji se održava u Južnoj Koreji

Zamjenik predsjednika SDA Sandžaka i predsjednik Opštine Tutin, gospodin Šemsudin Kučević, prisustvuje 8. Forumu gradonačelnika Put svile koji se održava u gradu Yeosu u Južnoj Koreji. Forum gradonačelnika “Put svile” predstavlja jedan važan dogadjaj na kojem je učestvovalo više od 70 gradova iz cijelog svijeta. Na Forumu su predstavljene ideje i mogućnosti stvaranja modernog "Puta svile" koji bi od različitih dijelova svijeta napravio jedno globalno selo u kojem su tolerancija i razumjevanje prema različitom na visokom nivou. Takodje, gradovi učesnici su imali priliku da razmjene iskustva i da razgovaraju o mogućoj budućoj saradnji kako na kulturnom tako i na ekonomskom nivou. Na Forumu je potpisan Memorandum o razumijevanju izmedju grada Yeosu i opštine Tutin, i takodje predsjednik Šemsudin Kučević je imao priliku da prisustvuje različitim dogadjajima koji su specifični za Republiku Koreju u kulturološkom i tradicionalnom smislu.

Detaljnije
Fijuljanin imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete

Muhedin Fijuljanin, dipl. politikolog iz Sjenice, ponovo je postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja na prijedlog SDA Sandžaka. Rješenje o ponovnom postavljenju Fijuljanina za državnog sekretara donijeto je na sjednici Vlade Republike Srbije, održanoj 14. oktobra 2013. godine.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin na proslavi godišnjice ”Večernjih novosti”

Predsjednik SDA Sandžaka i Ministar u Vladi Dr Sulejman Ugljanin, prisustvovao je obilježavanju 60.godišnjice dnevnog lista “Večernje novosti”. Proslavi jubileja u beogradskom “Domu vojske” prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić i drugi državni zvaničnici, ličnosti iz svijeta kulture i zabave, kao i kolege iz drugih medijskih kuća. Prošlo je tačno 60 godina otkako su prodavci novina na ulicama prvi put uzviknuli “Večernje novosti”, pa je tako ovaj list u srijedu zakoračio u sedmu deceniju. Čvrstim korakom. Kao najtiražniji, najčitaniji i najuticajniji dnevni list u Srbiji. Tradicionalno, rođendan je proslavljen dodjelom nagrada onima koji su najzaslužniji za uspjehe lista, i koktelom na kojem su se okupili najviši državni zvaničnici i prijatelji redakcije iz javnog života.

Detaljnije
Svečani bajramski prijem kod predsjednika Ugljanina

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije Dr Sulejman Ugljanin priredio je tradicionalni Bajramski prijem za članove SDA Sandžaka, koji se održao u Centrali Stranke u Novom Pazaru. Prijemu su pored istaknutih članova Stranke prisustvovali gosti iz Republike Turske, Bosne i Hercegovine  i veliki broj istaknutih pojedinaca iz sandžačkog regiona. U svom obraćanju prisutnima predsjednik Dr Sulejman Ugljanin je poželio uspjeh u radu svima koji su izabrani na nedavnoj skupštini u organe stranke. On je naglasio da je SDA Sandžaka jedina i legitimna stranka Bošnjaka, koja se brine o njihovim interesima i predstavlja ih na svim nivoima. „SDA Sandžaka staje u zaštitu svih Bošnjaka,izgrađujući standarde i negujući tekovine Evropske unije, a od članova stranke tražim da aktivno učestvuju na rješavanju problema i time izgrade sretniju sadašnjost i obezbjede sigurnu budućnost“-kazao je u svom obraćanju predsjednik Ugljanin, istakavši da struka i profesionalnost treba da vode važne državne institucije. Tokom svog obraćanja predsjednik Ugljanin je naglasio da SDA Sandžaka ima kadrove koji Sandžak i  Novi Pazar mogu izvesti na put sigurnosti i prosperiteta. Ovaj najveći muslimanski praznik je prilika da se na jednom mestu okupe i jedni drugima čestitaju Bajram članovi Stranke, te će SDA Sandžaka i u budućnosti nastaviti sa tradicijom organizovanja bajramskog prijema.

Detaljnije
Skupština SDA Sandžaka: Dr Sulejmanu Ugljaninu potvrdjeno povjerenje

Na šestoj Izbornoj skupštini Stranke demokratske akcije Sandžaka, održanoj u subotu 12. oktobra, apsolutno povjerenje da i u naredne četiri godine bude na čelu stranke dobio je Dr. Sulejman Ugljanin. Na skupštini pored izbora za predsjednika Stranke, Glavnog odbora, Suda časti i Nadzornog odbora usvojen je i Program za stabilizaciju prilika i brži ekonomski razvoj Sandžaka.  

Detaljnije
Ministri o katarakta projektu u nerazvijenim opštinama

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i ministarka zdravlja dr. Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas zajednički rad na sprovođenju „Balkan katarakta projekta“, donaciju turske Fondacije za solidarnost "Dajanisima” za  nerazvijene opštine.

Detaljnije
Vlada da izdvaja više sredstava za nedovoljno razvijene

„U ovom prijedlogu zakona koji je  pred nama toga nema, ali mislim da nije kasno i da bi taj prijedlog trebalo prihvatiti. Bez obzira na to, mi ćemo u danu za glasanje glasati ovaj zakon, jer verujemo da će Vlada Republike Srbije prepoznati potrebu bržeg razvoja nedovoljno razvijenog područja i ubudće za tu namenu izdvojiti znatno više novčanih sredstava.“ Na skupštinskom zasjedanju održanom 26.08.2013. godine, narodni poslanik SDA Sandžaka Bajro Gegić se obratio pred kolegama poslanicima i članovima Vlade. Tokom svog izglaganja, Gegić je podsjetio da je SDA Sandžaka u Vladi od 2005.godine, a da od 2008.godine, predsjednik Stranke dr Sulejman Ugljanin, je ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i da na tom polju postiže veoma dobre rezultate.

Detaljnije
Fijuljanin uputio pismo sa uputstvom o obezbjeđivanju ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin, uputio je direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, Školskoj upravi Kraljevo, Školskoj upravi Užice i Grupi za stručno-pedagoški nadzor za opštine Novi Pazar, Sjenica i Tutin sa sjedištem u Novom Pazaru, pismo sa uputstvom o obezbjeđivanju ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice, u kome se kaže: “Poštovani, S obzirom da se nalazimo praktično na početku nove školske 2013/2014. godine, a imajući u vidu činjenicu da će se u Vašoj školi od 2. septembra 2013. godine za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice obrazovno-vaspitni rad izvoditi na bosanskom jeziku, u funkciji državnog sekretara za preduniverzitetsko obrazovanje, dužnost mi je ukazati Vam na sledeće:

Detaljnije
Bajramska čestitka predsjednika Ugljanina

Povodom završetka ramazanskog posta predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije dr. Sulejman Ugljanin čestitao je svim pripadnicima islamske vjeroispovesti nastupajući ramazanski Bajram. "Neka bajramske radosti vaše domove ispune toplinom, a srca iskrenom željom za jačanjem međusobnog povjerenja i za postizanjem sveukupnog jedinstva,“ poručio je predsjednik Ugljanin, poželevši svim Bošnjacima i drugim muslimanima da blagdan dočekaju i provedu u miru, harmoniji, dobrom zdravlju i sveopštem blagostanju sa svojim porodicama, rođacima, komšijama, prijateljima i svim ljudima dobre volje. „Neka ovaj veliki praznik učini da naše misli i želje uvijek budu pozitivne i da činimo samo dobro, noseći u sebi ljubav i poštovanje prema svim ljudima“, rekao je predsjednik Ugljanin u čestitci.

Detaljnije
Pismo podrške Stranci demokratske akcije BiH

Kao partija jasne političke orijentacije Stranka demokratske akcije je od svog nastanka svoje aktivnosti usmjeravala ka građanskoj orijentaciji, što je jasna težnja stranačkog vođstva za izgradnju opšteprihvatljivog i univerzalnog građanskog društva. Spremnost Stranke da u 20 godina svoga uspješnog postojanja i rada prihvati političku i sveukupnu odgovornost, nagrađivana je povjerenjem birača koje ni 3. oktobra 2010. godine, uvjereni smo, neće izostati.

Detaljnije
Stav o aktuelnoj političkoj situaciji u Sandžaku

Stranka Demokratske Akcije Sandžaka izražava zabrinutost zbog skorašnjih negativnih dešavanja u Sandžaku. Vijesti iz Novog Pazara koje ovih dana govore o nasilju, nemirima i govoru mržnje čiji akteri koriste vjeru u političke svrhe a politiku u vjerske svrhe samo otežavaju naše napore da pobjedimo ekonomsku krizu, nezaposlenost i stvorimo uslove za brži ekonomski razvoj. Naše djelovanje na svim nivoima, počev od lokalnog pa sve do Vlade i Skupštine Republike Srbije je usmjereno ka postizanju sveukupnog jedinstva i maksimalne političke stabilnosti.

Detaljnije
Protestni skup 17. januara u Novom Pazaru

Tema današnje Press konferencije je najava protestnog skupa u organizaciji SDA Sandžaka pod sloganom "Za vladavinu prava, pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom" koji će se održati sutra, dakle u utorak u 13h ispred "Sebilja" u Novom Pazaru.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP