Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

„Imamo pare, projekte, dođite da radite!“

Privredna saradnja Iraka i Srbije, posle 55 godina od kad je počela, treba i može da se vrati na nivo koji je dostignut u vreme bivše Jugoslavije, zajednička je poruka učesnika srpsko-iračkog poslovnog foruma održanog danas u Privrednoj komori. Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin, čiji su gosti, političko-privredna delegacija Basre, takođe prisustvovali skupu, podsjetio je prisutne na rezultate privredne saradnje bivše Jugoslavije i Iraka od 1970-ih do 1990., i rekao da takav nivo izgleda nedostižan, ali da zajedničkim radom može da se dostigne i prestigne. „U Misanu i Basri sam se uverio da je to moguće, da postoji zainteresovanost obe strane i zato sam pozvao Iračane da dođu u Srbiju i lično se uvere u mogućnosti koje su im predočili naši privrednici koji su u martu sa mnom boravili u tim južnim iračkim provincijama“, rekao je ministar Ugljanin. Irački ministar građevine i stanovanja Mohamed Al-Deradži, upoznao je skup sa potrebama Iraka u građevinarstvu i pozvao kompanije iz Srbije da učestvuju na tenderima za koje su određeni veliki budžeti.  “Imamo novac, imamo projekte, potrebne su nam firme iz Srbije kako bi gradile u Iraku. Dođite u Irak, nađite partnere i učestvujte na tenderima,“ poručio je irački ministar. Osim u građevinarstvu, saradnja je moguća u poljoprivredi, energetici, zdravstvu, obrazovanju, turizmu i drugim oblastima, čulo se na skupu. U prvom delu foruma učestvovali su još i ministar građevinarstva Velimir Ilić i  Goran Knežević ministar poljoprivrede, kao i irački ambasador u Srbiji Nj.E. dr  Falah Abdulhasan Abdulsada., koji je prisutne ministre zamolio da učine sve oko olakšanja viznog režima za iračke privrednike, kako bi poslovanje bilo brže i efikasnije. U drugom delu foruma predviđeni su bilateralni razgovori gostiju iz Iraka i privrednika iz naše zemlje, a svi očekuju da se već danas naprave neki konkretni dogovori.

Detaljnije
Potpredsjednik TIKE u Priboju i Novom Pazaru

Gospodin Mehmed Sureja Er, potpredsjednik TIKE, turske agencije za razvoj, sa saradnicima boravio je juče i danas u Sandžaku gde je posjetio Priboj i Novi Pazar. Posle sastanka sa predjsednikom SDA Sandžaka i ministrom dr Sulejmanom Ugljaninom u nedelju, Sureja Er obilazi nerazvijene i druge opštine u Srbiji kako bi se lično uverio kako izgledaju završeni i započeti projekti koje TIKA finansira u tim opštinama, kao i da najavi nove za koje je agencija već namenila sredstva. Najavio je da će TIKA u narednom periodu finansirati najveći broj projekata iz oblasti poljoprivrede, posebno u nerazvijenim opštinama u Srbiji koje su u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja koju vodi ministar Ugljanin. Sureja Er je takođe rekao da je TIKA završila proceduru oko nabavke sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja u Priboju i nabavke još 10 plastenika  za poljoprivrednike sa područja ove opštine ukupne vrednosti obe donacije oko 13 miliona dinara. Sastanku u Priboju prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, kao i pomoćnik direktora KORNRP-a, gospodin Edip Kajević, koji je zahvalio na svemu što je TIKA dosad uradila i upoznao učesnike sastanka sa aktuelnim projektima na kojima Kancelarija radi, posebno iz oblasti poljoprivrede.  Takođe pozvao je potpredsjednika TIKE da sa svojim saradnicima poseti Biro Kancelarije u Novom Pazaru gde bi dobio informacije o dosadašnjim aktivnostima, a posebno o aktuelnom konkursu za dodelu sredstava za poljoprivredu u 2013. godini. Predstavnici TIKE su potom otišli u Novi Pazar, gde su razgovarali  sa pomoćnikom direktora KRNRP za Sandžak gospođom Ifetom Radončić.  Sagovornici su se saglasili da se TIKA i Kancelarija nalaze na istom koloseku kada je riječ o načinu na koji treba razvijati sandžačke opštine u čemu TIKA značajno pomaže. Predstavnici TIKE i KORNRP-a su prisustvovali svečanom otvaranju čitaonice gradske biblioteke Dositej Obradović čiju je restauraciju finansirala, upravo, TIKA

Detaljnije
Otvoren Konkurs za letnji kurs jezika u Turskoj

U cilju edukacije studenata iz bratskih zemalja Republike Turske, Vlada Republike Turske u saradnji sa „Yunus Emre Institute“ organizuje letnji kurs turskog jezika koji će se odvijati u periodu od 1. jula do 25. avgusta 2013. godine u Republici Turskoj. Tokom trajanja programa za sve polaznike obezbeđene su stipendije. Pravo učešća na konkursu imaju studenti između 18 i 27 godina, koji studiraju na osnovnim akademskim studijama ili master studijama. Pored učenja turskog jezika, program obuhvata kulturne i društvene aktivnosti, koje će doprineti razvijanju bratskih odnosa i upoznavanju među polaznicima. Polaznici će tokom trajanja kursa boraviti u sledećim gradovima: Bursa, Čanakale, Trabzon, Gaziante, Konja, Zonguldak, Kajseri, Sakaria, Kastamonu, Edirne i Samsun. Rok za podnošenje prijava je 23. maj 2013. godine putem sajta www.turkiyeburslari.org  ili www.turkceyazokulu.org  

Detaljnije
Mladi SDA na forumu mladih balkana u Istanbulu

Predsednik AM SDA za Novi Pazar Jasmin Ramović, bio je na čelu osmočlane delegacije AM SDA Sandžaka, koja je u periodu od 16.05. do 19.05.2013. boravila u Republici Turskoj, u Istanbulu, a povod održavanja simpozijuma „Forum mladih Balkana“.  Domaćin ovog simpozijuma bio je Predsednik opštine „Bayrampasa“, g-dina Atilla Aydıner, a učešće su pored AM SDA Sandžaka uzeli mladi iz 12 država sa Balkana. Tom prilikom najviše je bilo reči o rešavanju problema sa kojima se suočavaju manjine, na prostoru Balkana, njihovim pravima i verskim pitanjima, obrazovanju, sportu i omladini i kulturi.  Pored velikog broja predavača i eminentnih stručnjaka, kao specijalni gost skupu se obratio zamenik premijera Vlade Republike Turske g-din Bekir Bozdağ, koji je, između ostalog, naglasio da Bošnjaci sa Balkana u Turskoj imaju prijatelja, te da Republika Turska godišnje dodeljuje preko 4000 stipendija učenicima koji studiraju u Turskoj, a od kojih je veći broj sa prostora Balkana.  Na debatama koje su vođene, predsednik AM SDA Novi Pazar Jasmin Ramović je govorio o načinu organizacije AM SDA Sandžaka, uključivanju mladih u politiku i delotvornom učešću u cilju rešavanja problema sa kojima se suočavaju.  Delegacija AM SDA Sandžaka uspostavila je saradnju i sa ostalim predstavnicima omladinskih organizacija zemalja učesnica na ovom forumu mladih, sa kojima je u planu otpočinjanje intezivnije saradnje. Ovim Asocijacija Mladih još jednom potrvđuje svoju lidersku poziciju na međunarodnom planu, kada je reč o omladinskim organizacijama iz regiona.

Detaljnije
Mladi SDA Sandžaka gosti TOBB-a u Turskoj

Na poziv i pod pokroviteljstvom TOBB-a, Unije privrednih komora i robnih berzi Turske i turske razvojne agencije TIKA, četvoročlana delegacija Stranke demokratske akcije Sandžaka boravi u Ankari, u posjeti do koje je došlo posredstvom Predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr Sulejmana Ugljanina.  Za sedam dana koliko će provjesti u Turskoj, mladi SDA Sandžaka će imati obuku posle koje se očekuje da stečena znanja i iskustva prenesu u sredinu iz koje potiču.  Prvog dana treninga, delegacija je imala priliku da se upozna sa načinom rada i organizacijom TOBB-a, koji, inače, zastupa 365 komora u Turskoj, što znači million i po kompanija, odnosno 83% investicija u Turskoj.  Danas su, predstavnici Asocijacije Mladih SDA Sandžaka u TOBB-u, održali sastanke sa predsjednicima Departmana inostranih poslova, Departmana za Evropske integracije, Departmana ženskog preduzetništva i Departmana za transport.  Narednih dana nastavljaju se treninzi i posjete najvažnijim privrednim subjektima i organizacijama u Ankari.

Detaljnije
Pravno osiguravanje turskih investicija u Srbiji

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Uglјanin se juče uveče sastao sa ministrom pravde Republike Turske Sadulahom Erginom koji ga je obavestio da je sa ministrom pravde u Vladi Srbije gospodinom Nikolom Selakovićem potpisao tri sporazuma o saradnji oblasti prava. Ministar Ergin je rekao da se nada da će tim sporazumima obezbediti ekonomska i pravna sigurnost investitora iz Turske. Ministar Uglјanin, koji inače ističe pravnu sigurnost stranih ulaganja kao njihov primarni uslov, zamolio je kolegu Ergina da ohrabri investitore iz Turske da dođu i ulažu  u Srbiju. Osim sa ministrima Uglјaninom i Selakovićem, ministar Ergin se sastao i sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Detaljnije
Potpisano pet sporazuma o saradnji Srbije i Maroka

Ministar u Vladi Srbije dr Sulejman Ugljanin i ministar u Vladi Kraljevine Maroko dr Mohamed N. Bulif potpisali su danas na završetku prvog zasedanja Mešovitog komiteta dve zemlje Protokol o saradnji u kojem su i pet sporazuma između dve države. Ministri Ugljanin i Bulif, koji su i kopredsedavajući Komiteta, složili su se da je dvodnevni rad po ekspertskim grupama izuzetno važan, gotovo istorijski korak, ka ekonomskom zbližavanju Srbije i Maroka, nakon 30 godina u kojima saradnje praktično nije bilo. „Posle potpisivanja ovih sporazuma ostaje nam da se svi zajedno potrudimo da oni počnu da se primenjuju, da jedni drugima široko otvorimo vrata svojih zemalja i njihovih ekonomija i da taj segment odnosa približimo sjajnim političkim odnosima naših država i prijateljstvu naših naroda“, rekao je ministar Ugljanin. Ministar Bulif je rekao da „ovu atmosferu kojom smo dočekani u Srbiji, taj dobri duh moramo preneti Maroku kako bi se i odande isto reagovalo u pravcu razvijanja saradnje“ i dodao da „ćemo veoma brzo nadoknaditi izgubljeno vreme“. Pet potpisanih sporazuma su: o saradnji Privredne komore Srbije i Glavne konfederacije marokanskih preduzeća, o osnivanju Mešovite komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, o uzajamnom podsticaju i zaštiti ulaganja; o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i o saradnji u oblasti veterine.

Detaljnije
Jedinstvo građana za bezbedniji Novi Pazar

SDA Sandžaka izražava divljenje zbog solidarnosti koju su iskazali građani Novog Pazara sa porodicom ubijenog Enesa Ajdinovića, koji je na svirep način ubijen u svom gradu, pred svojom kućom i na očigled svoje porodice. Gradjani su danas bili jedinstveni i u osudi  svih prethodnih svirepih ubistava u Novom Pazaru koja do danas nisu rasvetlili nadležni organi - policija i tužilaštvo. Posljedni stravičan zločin učinjen prema još jednom sugrađaninu, Novopazarcu, bio je povod današnjih mirnih i dostojanstvenih protesta. Ubijeni rhm. Enes Ajdinović bio je kao i druge žrtve, čija ubistva nisu rasvijetljena, poznat kao ugledan, pošten i sposoban građanin Novog Pazara. SDA Sandžaka posebno važnom ističe činjenicu da su građani identifikovali krivca u rukovodiocima nadlježnih policijskih  organa u Novom Pazaru i pozvali ih na odgovornost tražeći njihovu smjenu. Njihov tolerantan odnos prema ovim i sličnim događajima podstiče teško nasilje u Novom Pazaru koje za rezultat ima  čitav niz svirepih ubistava i drugih teških kriminalnih dela. SDA Sandžaka želi da pohvali građane Novog Pazara koju su nakon više od 20 godina pokazali apsolutno jedinstvo i na miran i dostojanstven način ustali da osude opasne društvene pojave i pozvali na odgovornost nadlježne državne organe koji su svojim nečinjenjem jedini krivci za nastalo stanje.

Detaljnije
U Prijepolju rukovođenje ogrankom povjereno Selmi Džinović

Na danas održanom sastanku u Prijepolju, kome su prisustvovali svi članovi organa Stranke u Prijepolju, rukovođenje ogrankom Stranke u Prijepolju preuzela je Selma Džinović, diplomirani inženjer elektrotehnike. Selma je na čelnom mjestu ogranka naslijedila profesora Ibra Fazlića, kome je istekao četvorogodišnji mandat. Riječima podrške i ohrabrenja su se novoimenovanoj povjerenici obratili članovi Izvršnog odbora u Prijepolju kojima je istekao mandat i naglasili su da je stranci upravo potrebna mlada snaga i energija koja će nastaviti putem kojim je SDA Sandžaka krenula od svog osnivanja. Članovi Predsjedništva SDA Sandžaka iz Prijepolja, potpredsjednik Stranke Halid Hažijakupović i Sabahudin Obućina, predsjednik Nadzornog odbora Stranke su izrazili uvjeravanja da će novo povjereništvo na čelu sa Selmom Džinović, u svom budućem radu, ostvariti velike rezultate na svim poljima svog djelovanja. Novoizabrana predsjednica se zahvalila svojim prethodnicima, pozvala ih da je u narednom periodu podrže kao što je ona njih podržavala te je obećala i preuzela obavezu da u budućem radu pruži maksimum ka očuvanju ideja i programskih načela SDA Sandžaka skupa sa svojim izabranim timom.

Detaljnije
Utvrđivanje prioriteta za nedovoljno razvijene

U Novom Pazaru, u organizaciji Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, kojom rukovodi ministar dr. Sulejman Ugljanin, juče je održan radni sastanak  na kojem je predstavljen predlog Programa održivog razvoja  nedovoljno razvijenih područja u Srbiji 2014-2020. Ekspertni tim sa Fakulteta organizacionih nauka sa Univerziteta u Beogradu, koji je predvodio prof. dr. Ondrej  Jaško, upoznao je predstavnike nerazvijenih opština sa predlogom Programa sačinjenog na osnovu adekvatnih analiza, zakonskih dokumenata koji definišu ovu oblast, kao i strateških dokumenata lokalnih samouprava. Predstavnici preostalih 36 nerazvijenih opština u Srbiji, kojima se bavi Kancelarija, sastaće se 5. jula u Beogradu sa ekspertima FON-a kako bi i oni bili upoznati sa predlogom Programa. Suština ovog Programa je da se jasno definišu strateški prioriteti razvoja i načini da se, kroz kvalitetne planove, povlaće sredstava iz evropskih fondova sa ciljem izlaska ovih opština iz statusa nerazvijenih.

Detaljnije
Sjenica će uskoro dobiti bolnicu, poljoprivrednu školu i još jedan vrtić

Na petoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Sjenica donijete su odluke od velikog značaja za budući uspješan razvoj ove sandžačke opštinu. U sklopu odluka koje su izglasali odbornici skupštine najvažnija je bila ona na polju unapređenja zdravstva. Stacionar u Sjenici koji funkcioniše u okviru Opšte bolnice Užice se ovom odlukom pripojava Domu zdravlja Sjenica i na taj način se stvaraju uslovi za formiranje Opšte bolnice u Sjenici, što garantuje bolju, bržu i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Sjenice. Data je saglasnost za promjenu naziva “Tehničke škole” u “Tehničko-Poljoprivrednu” školu, čime će se napraviti jedan zaokružen ciklus strategije budućeg razvoja ove Sjeničke opštine, gde će prioritet imati prirodni resursi u cilju razvoja poljoprivrede.  “U ovoj školi će se obrazovati novi kadrovi koji će nakon završetka moći dalje školovanje da nastave na poljoprivrednom fakultetu. Pruža nam se mogućnost da iskoristimo sredstva, a dobili smo povoljne informacije, da će biti obezbjedjeno nekih stotinka hektara zemljišta od strane ministarstva Poljoprivrede”, izjavio je nakon sjednice Mustafa Baltić, predsjednik Skupštine opštine Sjenica. Posebno bitna tačka dnevnog reda je odluka o nastavku radova na novom obdaništu, koje će rastjeretiti već postojeće kapacitete, a obezbjediti uslove za lakše funkcionisanje i prihvatanje većeg broja korisnika na području Sjeničke opštine. Na ovoj sjednici je postignut konsenzus oko ovih odluka, jer su i opozicioni odbornici podržali osnivanje Bolnice, otvaranje Poljoprivredne škole i nastavka radova na završetku dečjeg obdaništa.

Detaljnije
Opština Merošina odlikovala Kancelariju

Opština Merošina je za svoj dan danas dodjelila plaketu kao znak priznanja za doprinos u razvoju opštine predsjedniku SDA Sandžaka i ministru u Vladi Srbije dr Sulejmanu Ugljaninu koji vodi Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih podrucja. Merošina je jedna od 46 opština širom Srbije koji su u nadležnosti Kancelarije. „Naš cilj je da od nerazvijenih pravimo razvijene, a od razvijenih još razvijenije“, rekao je ministar Ugljanin u Merošini, dodavši da je šansa opštine u proizvodnji višanja. Predsjednica opštine Merošina dr Sanja Stajic zahvalila je ministru i Kancelariji na dosadašnjoj „odlicnoj saradnji“. Ministar Ugljanin je izjavio da je „srecan što je dio pobjednickog tima koji nam je otvorio evropska vrata i njihove fondove“, dodajuci da se nada „da cemo zajedno da iskoristimo mogucnosti koje su nam pružene“. Proslavi su još prisustvovali gradonacelnik Niša, predsjednici opština Svrljig, Aleksinac, Lebane i drugih iz okruženja.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
Slot Depo 10K Slot Depo Link Slot Gacor Slot Gacor Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Gampang Menang Slot Depo Slot Depo 10k Slot Depo 10k Gacor Slot Gacor Pola Slot Gacor Slot Gacor Terpercaya Slot Bonus Depo Slot Depo Slot Gacor Daftar Situs Slot Bonus Depo Slot Maxwin Slot Maxwin Gampang Menang Slot Maxwin Hari Ini Slot Depo 10k Slot Gacor Gampang Menang Depo 10k Slot Gacor 777 Slot Gacor Gampang Menang Daftar Situs Slot Gacor Daftar Situs Slot Gacor Gampang Menang 2024 Slot Gacor Link Slot Gacor Slot Gacor Hari Ini Link Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Hari Ini Gampang Menang Terpercaya 2024 Slot Depo 10k Slot Depo Slot Gacor Hari Ini Link Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Hari Ini Gampang Menang Terpercaya 2024 Slot Gacor 777 Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Hari Ini slot depo 10k depo 10k situs slot gacor terbaru daftar slot gacor slot gacor hari ini slot gacor 777 slot gacor gampang menang Slot Gacor 777 Slot Gacor Hari ini Daftar Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Link Slot Gacor Slot Gacor Gampang Menang Slot Thailand Slot Server Thailand Bandar Judi Slot Mahjong mahjong ways 2 slot demo mahjong Slot Mahjong Ways Slot Mahjong Demo Mahjong Ways Slot Mahjong Situs Judi Slot Slot Mahjong Demo Slot Pragmatic Situs Slot Gacor Demo Slot Pragmatic Slot Server Singapore Slot Online Tergacor Slot Gacor Slot Depo Slot Depo 5k Slot Depo 5k Dana Slot Dana Slot Gacor 777 Slot Gacor Gampang Menang Slot Gacor Hari Ini Slot Gacor Situs Slot Gacor Slot Gacor Hari Ini Link Slot Gacor Slot Gacor Gampang Menang Slot Maxwin