Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Usvojene mjere Vlade Srbije za obrazovanje na bosanskom jeziku

Na današnjoj press konferenciji Stranke demokratske akcije Sandžaka medijima se obratio portparol Stranke Merfid Kamešničanin, koji je govorio o usvojenim mjerama Vlade Srbije za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku u Republici Srbiji. Na sinoćnoj sjednici Vlade Republike Srbije, a na incijativu ministra dr. Sulejmana Ugljanina, usvojene su mjere za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji. “Usvajanjem izveštaja mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku, Vlada Srbije poslala je jasnu poruku svim svojim građanima, a posebno Bošnjacima da će obezbediti njihovo socijalno uključivanje posebno u oblasti obrazovanja u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim prihvaćenim standardima“- rekao je Kamešničanin. On je naglasio da se usvojene mjere odnose na teritoriju cijele Srbije, a da je vlada Srbije ovom odlukom otklonila sve prepreke u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno-vaspitni rad na njihovom maternjem bosanskom jeziku, na čitavom području naše zemlje. “Ovakve odluke Vlade Srbije vraćaju povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije i ispunjavaju evropske standarde u ostvarivanju prava manjina“- istakao je portparol Stranke. Ovo je rezultat dugogodišnje istrajnosti i saradnje SDA Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugih bošnjačkih institucija i organizacija koje se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem u Srbiji. „SDA Sandžaka zahvaljuje Vladi Republike Srbije, roditeljima, učenicima, profesorima i svim pojedincima koji su se zalagali za poštovanje i ostvarivanje prava Bošnjaka u Republici Srbiji“-zaključio je Kamešničanin.

Detaljnije
Prijem u čast bosanskog jezika

SDA Sandžaka je sinoć, u Centrali stranke, organizovala svečani prijem povodom odluke Vlade Republike Srbije o nesmetanom obrazovanju Bošnjaka na maternjem jeziku na cijeloj teritoriji Srbije. Prijemu su prisustvovali funkcioneri Stranke, profesori, direktori škola, roditelji i mnogobrojni članovi koji su svojim prisustvom uveličali ovaj istorijski događaj za sve Bošnjake. SDA Sandžaka je prije tačno 23 godine zacrtala svoje programske ciljeve u ostvarivanju prava Bošnjaka, ulagala ogromne napore  u svim izbornim kampanjama, institucijama sistema i međunarodnim forumima za ostvarivanje svih nacionalnih i manjinskih prava Bošnjaka, uključujući i pravo obrazovanja na maternjem jeziku. Danas je SDA Sandžaka, legitimna manjinska stranka koja se za prava Bošnjaka bori preko centralnih institucija sistema, Skupštine i Vlade Republike Srbije. Zahvaljujući inicijativi predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Republike Srbije Dr Sulejmana Ugljanina, Vlada Srbije je donijela odluku da otkloni sve smetnje koje su se javile u odvijanju nastave na bosanskom jeziku, tako da je naš cilj ostvaren i od danas Bošnjaci će moći da se obrazuju na maternjem jeziku na cijeloj teritoriji Srbije. Ovom odlukom Vlade na dobitku su Bošnjaci i Republika Srbija, jer je na ovaj način naša država napravila još jedan korak u približavanju standardima Evropske unije. U svom pozdravnom govoru Šemsudin Kučević, zamjenik predsjednika SDA Sandžaka, se zahvalio svim institucijama i pojedincima koji su doprinijeli da se ovaj cilj ostvari.

Detaljnije
Najava događaja:Studenti sa ministrom Ugljaninom

Sutra, u četvrtak, 14. novembra, u 16 sati u Novom Pazaru, u Birou Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, gostovaće studenti novopazarskog Državnog univerziteta sa svojim profesorom dr Radetom Biočaninom. Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja dr Sulejman Ugljanin održaće predavanje studentima o državnoj Strategiji održivog razvoja i svih teškoća s kojima se Kancelarija suočava u njenom sprovođenju.

Detaljnije
Ambasador Finske posjetio SDA Sandžaka

Generalni sekretar Stranke g-đa Vasvija Gusinac i članovi Glavnog odbora Ahmedin Škrijelj i Merfid Kamešničanin su danas primili u prostorijama Stranke demokratske akcije Sandžaka Njegovu ekselenciju Ambasadora Republike Finske Pekka Orpana sa svojom zamjenicom g-đom Outi Isotalo. Cilj posjete Ambasadora je da se upozna sa ekonomskom i aktuelnom političkom situacijom u Novom Pazaru i Sandžaku. Predstavnici SDA Sandžaka su upoznali Ambasadora Orpanu o problemima velike nezaposlenosti u Sandžaku kao i sa neefikasnošću lokalne samouprave u Novom Pazaru u rešavanju osnovih problema građana. Predstavnici SDA Sandžaka su istakli zainteresovanost za uspešno napredovanje Srbije ka evropskim integracijama i upoznali Ambasadora da je Stranka oformila tim za praćenje progresa Srbije u ispunjavanju evropskih standarda, a naročito u oblasti vladavine prava, prava manjina i održivom ekonomskom razvoju.

Detaljnije
Profesionalna bruka Regionalne televizije

Građani Novog Pazara plaćaju najteži oblik nepismenosti u liku i delu Regionalne televizije. Medijski bezobrazluk i novinarska bruka ove televizije su samo dio Gradske vlasti, koja je i najodgovornija za ovako haotično stanje u našem gradu. Narušavanjem dostojanstva Bošnjaka i predstavnika bošnjačkog naroda, ova televizija sve više podsjeća na RTS  90–ih godina, jer toliko primitivizma i riječi prezira smo mogli vidjeti samo u vreme tadašnjeg režima,a sada i na ekranima ove, nazovi, televizije. Informativna redakcija Regionalne televizije pod vođstvom onih koji sa novinarstvom imaju veze koliko i ova vlast sa „silnim“ investitorima, samo pokazuje njihovu nesposobnost i želju da postanu režimski novinari bez imalo osjećaja da su kod naroda prešli svaku moguću granicu. Samo je u ovoj televiziji, koja za sebe govori da je javni servis građana, moguće da polupismeni novinari postaju medijsko ogledalo našeg grada, a jedini im je uslov rodbinska pripadnost „trećem spratu opštine“ i što više degradiranja zdravog razuma stanovnika Novog Pazara. Čak ni godišnji prihod iz budžeta, koji iznosi frapantnih 400.000 eura, nije bio dovoljan da ova televizija počne da liči na iole normalne medijske kuće. Uvjereni smo da će novinari, i to oni koji se sa pravom tako mogu nazvati, što prije podići svoj glas i preći na stranu naroda i svih onih koji su svesni da ovako ne može dalje. Ako je ovo evropski Novi Pazar koji nam godinama grade i preko ove iste televizije predstavljaju kao grad budućnosti, onda ćemo ipak više poželeti da živimo u onom gradu koji ima vodu za piće, sigurnost za našu djecu, posao za našu omladinu i plate za naše sugrađane. Edin Gudžević, direktor Centra za komunikacije SDA Sandžaka

Detaljnije
Predstavljanje potencijala nedovoljno razvijenih opština

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja predstaviće svoje aktivnosti i promovisati 46 nedovoljno razvijenih opština na predstojećem 5. Sajmu lokalne samouprave i 12. Međunarodnom sajmu preduzetništva za mala i srednja preduzeća – „Biznis baza“ koji je počeo danas i trajaće do 29. novembra 2013. godine na Beogradskom sajmu.“Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja tradicionalno je na ovom sajmu i predstavlja potencijale i pogodnosti koje nude nerazvijne opštine koje su u našoj nadelžnosti” rekao je Edib Kajević, pomoćnik direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.Izložbeni prostor Kancelarije posjetio je ambasador Indonezije Semjuel Samson i upoznao se sa potencijalima i mogućnostima koje imaju nerazvijena područja Srbije.Na štandu Kancelarije biće predstavljeni potencijali koji postoje u nedovoljno razvijenim područjima, povoljnosti koje opštine nude potencijalnim investitorima, kao i programi i projekti koje Kancelarija realizuje u ovim opštinama.

Detaljnije
"Noktima i zubima se drže za fotelje"

Novopazarski ogranak SDA Sandžaka najoštrije osuđuje bahatost i nepotizam funkcionera SDP-a. Krajnje je nemoralno ophođenje vlastodržaca i iživljavanje nad svojim sugrađanima, jer hladne škole i stanovi, krvava voda, prljav grad, svakodnevna milionska zaduživanja i neprimjerena podrška jednoj Aidi Ćorović je jedino što ova vlast može da ponudi građanima Novog Pazara. Gradonačelniku i njegovoj sviti bi jedini moralan i normalan potez bio da kolektivno podnesu ostavke, a ne da se “noktima i zubima drže za svoje fotelje”. Bolje bi im bilo da oslušnu koliko nezadovoljstvo vlada među građanima koji sve teže žive i kojima ova ista vlast, ni u vrijeme zime, nije sposobna da obezbjedi čak ni vodu za piće. Pozivamo odbornike skupštinske većine da stanu uz svoje sugrađane i zaštite njihove interese, jer su upravo glasovima tih istih građana postali njihovi zastupnici u parlamentu,a ne da budu instrumenti za ostvarivanje ličnih interesa pojedinaca u vlasti. 

Detaljnije
Vlast ugrozila porodice radnika televizije

Povodom štrajka radnika Regionalne televizije, Centar za komunikacije SDA Sandžaka oštro osuđuje aktuelnu vlast u Novom Pazaru kao direktnog krivca za neredovne isplate zarada radnicima ove informativne kuće. Tragično je  i žalosno da radnici javnog servisa, koji su slijepo služili trećem spratu i komandama direktora, već pet mjeseci nisu primili platu. Izražavamo duboku zabrinutost za njihove porodice koje su ugrožene ovakvim stanjem, a u koje su dovedeni krajnjom nebrigom vlasti. Centar za komunikacije SDA Sandžaka staje u odbranu profesionalnosti i prava na štrajk radnika. Edin Gudžević Direktor Centra za komunikacije SDA Sandžaka

Detaljnije
SDA Sandžaka traži hitnu reakciju policije i tužilaštva

Zastrašujuće i šokantne tvrdnje koje je javno saopštio Ismet Ramović, dana 06.12.2013.godine u 18h, u emisiji "Svjedok kriminala" Televizije Sandžak, uznemirile su građane i javnost u Novom Pazaru. Ove tvrdnje govore o opštoj nesigurnosti koja vlada u gradu zbog brojnih nerješenih ubistava, oružanih napada, pljački, razbojništava, a koji su vršeni nad građanima, rukovodstvom, članovima i simpatizerima SDA Sandzaka.  Zbog ovih brojnih nerasvijetljenih ubistava, pokušaja atentata i drugih oružanih napada stiče se utisak da su Bošnjaci  institucionalno ugroženi i stavljeni van zakona, jer su počinioci ostali neotkriveni i nekažnjeni, a kao što vidimo u nekim slučajevima i nagrađivani. Od policije i tužilaštva zahtjevamo da hitno i detaljno ispitaju sve Ramovićeve tvrdnje i da preduzmu sve raspoložive i najoštrije zakonske mjere protiv svih lica umiješanih u ove kriminalne aktivnosti.

Detaljnije
Azilanti toplo dočekani u Sjenici

Opština Sjenica je primila 120 azilanata, koji su smješteni u hotelu “Berlin”, u centru Sjenice. Po riječima predstavnika lokalne samouprave toplo su dočekani od strane lokalnog stanovništva. Radi se o azilantima iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Somalije i drugih afričkih i azijskih zemalja, koji su prije bili smješteni u Vračevićima kod Lajkovca. Po riječima odgovornih ljudi iz opštine Sjenica, pristigli azilanti su veoma zadovoljni uslovima smještaja i zahvalni su lokalnoj samoupravi i građanima Sjenice na ovakvom dočeku. Raduje ih to što se u ovako teškoj situaciji naišli na razumijevanje i podršku. Podsjećamo da je na prijedlog predsjednika SDA Sandžaka i ministra dr. Sulejmana  Ugljanina, kao i predsjednika opština Sjenica i Tutin, Vlada Republike Srbije donijela odluku da se omogući privremeni smještaj azilantima u ovim sandžačkim opštinama. Ovom odlukom je prevaziđena teška situacija oko njihovog smještaja dok Vlada Republike Srbije ne pronađe konačno rješenje ovog problema.

Detaljnije
SDA Sandžaka protestuje zbog zlostavljanja radnika

Upućujemo oštar protest zbog očiglednog zlostavljanja i političkog revanšizma prema Fuadu Salkoviću, radniku Gradske uprave, koga je danas gradska vlast suspendovala sa posla, samo zbog toga što je član Stranke demokratske akcije Sandžaka. Zbog grubog mobinga i šoka Salković je završio na internom odeljenju Zdravstvenog centra u Novom Pazaru, jer je doživeo srčani napad i zadržan je na daljem liječenju. Pozivamo nadlježne organe da preispitaju ovaj i ostale slučajeve zlostavljanja i šikaniranja radnika po svakom osnovu, a od Skupštine grada zahtjevamo da što prije formira anketni odbor kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice o  proganjanju radnika u Gradskoj upravi, koje je dolaskom SDP-a na vlast postala svakodnevnica. SDA Sandžaka Centar za komunikacije

Detaljnije
Puna podrška učenicima, roditeljima i profesorima Gimnazije

SDA Sandžaka, ogranak Novi Pazar, pruža punu podršku učenicima, roditeljima i profesorima novopazarske Gimnazije u njihovim aktivnostima na polju ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku. Ujedno, pozivamo Vladu Republike Srbije da otkloni sve prepreke za nesmetano odvijanje nastave na bosanskom jeziku, koje je već usvojila u okviru izveštaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji, a koji se na terenu ne primenjuju i nepoštuju, a sve na štetu obrazovanja Bošnjaka na maternjem jeziku u Srbiji. Istovremeno, izražavamo veliku zabrinutost zbog odlaganja Gradskog rukovodstva, na čelu sa SDP-om, da otklone smetnje za otvaranje dvije novoizgradjene osnovne škole. Na ovaj način Gradsko rukovodstvo svakodnevno, dva puta dnevno izlaže maloletne učenike opasnosti po život, koja su primorana da prelaze magistralni put da bi došla do škole,a koja žive na desnoj strani obale rijeke Jošanice, od škole u Muru pa do škole u Banji. Za njih je izgrađena nova osnovna škola kod Gazilara, na prostoru fabrike obuće”Ras” sredstvima Turske razvojne agencije i škola u Postijenju, izgrađene sredstvima Vlade Srbije. Pitamo: Treba li rizikovati živote djece i čekati predizbornu kampanju da bi se škole pustile u rad?

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP