https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Autoput mora kroz Sandžak - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Autoput mora kroz Sandžak

Imamović: Autoput mora kroz Sandžak

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović je danas u najvišem predstavničkom domu postavio nekoliko pitanja Predsjedniku Vlade Srbije i ministrima vezano za autoput kroz Sandžak.

Obraćanje narodnog poslanika Imamovića prenosimo u cjelosti:

"Predsjednik Vlade Aleksandar Vučić je u izjavi medijima nakon sastanaka u Litvaniji, rekao nekoliko vrlo zabrinjavajućih stvari za građane Sandžaka u vezi autoputa “Beograd - Bar”.

Ja želim da čestitam svim gradovima i građanima koji su jučer dobili autoput imajući u vidu njegov ogroman značaj.

Taj Koridor 11, prema projektu, ali i prema obećanjima koja su davana građanima Sandžaka, treba da prođe kroz Sandžak, tačnije kroz Peštersku visoravan.

Ovdje se ne radi samo predizbornim obećanjima Aleksandra Vučića, već su ovo obećanje građanima Sandžaka davale i sve prethodne Vlade na čemu su mnoge vladajuće stranke uzimale glasove u Sandžaku.

Međutim Aleksandar Vučić je prvi koji je javno izašao sa izjavom da će uskoro citiram “ponovo dogovarati dionicu Požega-Preljina što je veoma značajno zbog puta ka Užicu i čitavom Zlatiborskom kraju”, dodavši i da se dionica kroz Sandžak, citiram "zbog troškova i težine trase nikome ne isplati da gradi".

Ovaj podatak koji je iznio Premijer nije tačan.

2008. godine, odlukom Republičke komisije za reviziju, usvojena je trasa autoputa koji od Požege ide prema Arilju, Ivanjici i pored Golije izlazi na Pešter preko Duge Poljane.

Dok je SDA Sandžaka bila dio Vlade, ova trasa nikada nije dovođena u pitanje.

Ova usvojena varijanta autoputa Koridora 11 kroz Sandžak je najkraća varijanta, najlakša za izvodjenje zbog povoljnije konfiguracije terena, a čak za 42 kilometra kraća sa manje mostova i manje tunela od alternativne koju nagovještava Vučić.

S’ toga moje pitanje danas upućujem Predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću; kojom trasom će se graditi Koridor 11, do granice sa Crnom Gorom?

Pitanje iste sadržine upućujem potpredsjedniku Vlade i ministru trgovine i turizma Rasimu Ljajiću;

Neću prihvatiti obrazloženje da njegovo ministarstvo nije nadlježno, jer je pitanje autoputa od vitalnog značaja za trgovinu i turizam u Sandžaku, mnogi trgovci, prevoznici, proizvođači odjeće, obuće, namještaja iz Novog Pazara i svih gradova Sandžaka polažu ogromne nade u ovaj autoput.

Isto pitanje upućujem ministarki građevine i saobraćaja Zorani Mihajlović;

Koja je prilikom posjeta Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, obećavala građanima da će se graditi trasa Koridora 11 kroz Sandžak.

Ovo pitanje upućem također  i državnom sekretaru u ministarstvu građevine i saobraćaja Edinu Zećiroviću kojeg je BDZ Sandžaka delegirala na to mjesto.

Očekujem da ove odgovore dobijem u zakonskom roku, a sve njih ću učiniti javnim.

Ono što nas također dodatno zabrinjava je odnos Vlade prema pitanjima od vitalnog značaja za opstanak Bošnjaka, a što se posebno primjećuje u sadržaju Manjinskog akcionog plana Vlade za poglavlje 23 u koji nisu ugrađeni zahtjevi legitimnih predstavnika Bošnjaka.

U prvom redu tu mislim na izjave Ane Brnabić koja je rekla da neće biti nikakve revizije manjinskog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU;

Svako ko imalo poznaje proces evropskih integracija zna da su svi akcioni planovi po svojoj prirodi skloni reviziji, pa je prema tome takav slučaj i sa onim manjinskim dijelom za poglavlje 23 iz koga su izbačene sve obaveze države Srbije prema Bošnjacima.

Zbog toga pitam Predsjednika Vlade i Ministarku zaduženu za evropske integracije, da li je i na koji način ministarka drzavne uprave i lokalne samouprave ovlašćena da govori i donosi konačne odluke o dokumentima iz procesa pregovora sa EU?

Ujedno pozivam Premijera, ministarku Joksimović i pregovarački tim da se pod hitno pokrene revizija Manjinskog akcionog plana za poglavlje 23 jer je on, sa aspekta Bošnjaka, u ovakvom obliku nepotpun i krajnje nelegitiman."

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37