https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vlada Srbije Vučićev izborni štab - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada Srbije Vučićev izborni štab

Vlada Srbije Vučićev izborni štab

Stranka demokratske akcije Sandžaka izlazi na parlamentarne i lokalne izbore raspisane za 17. decembar ove godine, pod nazivom SDA Sandžaka, obavjestio je javnost na današnjoj konferenciji za medije predsjednik SDA Sandžaka, dr. Sulejman Ugljanin.

Izborne radnje su počele prikupljanjem potpisa podrške što pokazuje veliki odziv građana i interesovanje za ostvarenje programskih ciljeva naše stranke, rekao je predsjednik Ugljanin.

SDA Sandžaka ima jasan cilj i program:

  1. Očuvanje, zaštita i unaprjeđenje individualnih i kolektivnih prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji
  2. Uspostavljanje pravne države Srbije zasnovane na vladavini prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom.
  3. Punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji, NATO savezu, i regionalna saradnja,
  4. Tržišna ekonomija, konkurentna privreda i rješavanje svih političkih i teritorijalnih sporova mirnim putem.
  5. Pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i regionalnu samoupravu u Republici Srbiji.
  6. Djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu - proporcionalna zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlaštenjima;
  7. Briga o porodici, očuvanje i unaprjeđenje bošnjačkog identiteta i tradicionalnih vrijednosti u porodičnom i javnom životu, zaštita javnog morala.

SDA Sandžaka zna tačno šta su prava građana Sandžaka i Bošnjaka u Republici Srbiji, imamo jasan cilj, znamo šta treba narodu, imamo program kako to da ostvarimo i imamo ljude koji su sposobni da to ostvare.

Ključni faktor za ostvarivanje ovih ciljeva su Bošnjaci Sandžaka odnosno bošnjačke stranke koje koriste izborne povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu.

Zakonodavac u Republici Srbiji je predvidio zakonske povoljnosti sa ciljem da svi manje brojni narodi i manjine u Srbiji, bez obzira na njihovu brojnost imaju mogućnost da izaberu svoje legitimne predstavnike na lokalnom i republičkom nivou.

Nažalost, pojavom velikog broja bošnjačkih stranaka koje su zloupotrebljavale zakonske povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu izazvale su suprotan efekat na štetu građana Sandžaka posebno bošnjačkog naroda; Kandidovanjem na listi velikih srpskih vladajućih stranaka ili ulaskom u koaliciju sa njima decenijama umanjuju izborni politički kapacitet bošnjačkog naroda i staju u službu vladajućih režima na štetu građana Sandžaka i bošnjačkog naroda.

Služili su Miloševićevom režimu, Đinđićevom, Živkovićevom, Koštuničinom, Tadićevom, Dačićevom, Vučićevom. Radili su decenijama za sve režime a Sandžak ostao siromašan i nerazvijen. Svi vladajući režimi su prošli i nestali, a građani Sandžaka nikakve koristi niti su imali niti imaju.

PITANJA I ODGOVORI:

Jel možete da prokomentarišete zbog čega nije došlo do saradnje sa Strankom pravde i pomirenja o zajedničkoj izbornoj listi za parlamentarne izbore?

Jedino je SDA Sandžaka ostala pri tome da svi zajedno izađemo na izbornu listu ili da sklopimo unaprijed postizbornu koaliciju u vezi formiranja sandžačkog ili bošnjačkog poslaničkog kluba u Skupštini Republike Srbije.

Gospodine Ugljanin, možete li da prokomentarišete imenovanje članova Privremenih organa Grada Novog Pazara, SDA kao politička stranka koja je imala čini mi se 9 zastupnika nije dobila nijedno mjesto u privremenom organu, kako to komentarišete?

Privremeni organ koji je Vlada Republike Srbije formirala sadrži po zakonu 5 članova, Vlada je po zakonu bila dužna da uvaži stanje odborničkih klubova u gradu Novom Pazaru. Ova Vlada je kao što znate koncipirana kao Vučićev izborni štab. 

Ta Vlada ekspert za kršenje svojih zakona dala je SDP-u 3 mandata, jednoj stranci SPP 1 mandat, a Stranci demokratske akcije Sandžaka koja je treća po brojnosti u Novom Pazaru nije dala nijedan mandat ali koaliciji Vučić-Dačić sa 6 odbornika dala je 1, a ta takozvana multinacionalna konglomeracija Vučić-Dačić dobila je, ne znam po kojoj osnovi jedan mandat. Oni to rade ne znam ni po kojoj osnovi a mi radimo ono što je naše pravo.

Mi smo kao stranka uputili tužbu Upravnom sudu Srbije protiv tužene Vlade Republike Srbije uputili smo pritužbu za diskriminaciju Regulatornom tijelu, Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti i uputio sam ja lično kao predsjednik stranke pismo, zahtjev predsjedniku Privremenog organa Nihatu Biševcu sa zahtjevom da on kao predsjednik Privremenog organa i on uputi kao čovjek, kao predsjednik Privremenog organa uputi isti zahtjev i on Vladi Republike Srbije da ispravi svoju grešku kako bi taj organ imao nesporni legitimitet.

Kakvu izbornu kampanju očekujete, hoće li biti fer i korektni sa obzirom da se na republičkom nivou najavljuje kako se komentariše prljava i prilično sa tenzijama.

Mi što se tiče ovoga, ja sam vam rekao Vlada Republike Srbije pokušava da sa ovakvim drskim postupcima napravi nervozu i sukob među političkim akterima u Sandžaku.

Možete li samo da prokomentarišete obzirom da je u Novom Pazaru bilo nekoliko skupova podrške stradalim u Gazi, dosada je 31. dan od ratnih razaranja i čak neki komentari stižu da se tamo dešava genocid, kakav je Vaš stav i stav SDA povodom tih dešavanja u Palestini odnosno u Gazi.

Kao ljudi vrlo teško sa velikim bolom posmatramo kako ti militantni vođe Izraela razaraju čitava Palestinska naselja sa bombama velike razorne moći uništavaju i stambene objekte i stanovnike, ljude, žene i djecu i čitavo civilno stanovništvo na način da ni posmrtni ostaci ne mogu da se nađu kako se nikada nebi mogao napraviti jedan spomenik, jedan nišan onim koji su poginuli.

Znači oni rade neviđeni zločin na taj način ubijajući nekoliko hiljada djece koja su tek rođena, oni ratuju protiv Boga. Militantne vođe Izraela objavile su rat Bogu, o tome treba da misli izraelski narod. Ima jedna stara narodna, "UČIN DOČEK - šta god budeš činio drugome činiće neko drugi tebi". Po toj osnovi Izraelski narod treba da smijeni taj militantni fašistički dio Vlade u Izraelu.

Što se tiče nas Bošnjaka Sandžaka, mi smo mali narod, ko smo mi da govorimo o tome. Ali mogu da Vam kažem nas zabrinjava činjenica da Izrael već 31. dan, ovo je naše mišljenje pred očima cijelog svijeta ruši temeljne vrijednosti UN. Univerzalnu Deklaraciju o pravima čovjeka i sve druge norme koje su bile nešto najviše što je ljudski rod napravio od II svjetskog rata do danas. Izrael to ruši pred cijelim svijetom.

Nas posebno zabrinjava, već 31 dan Amerika je stala uz zločince, to nas brine. Kako je mogla Amerika?, ta Amerika u kojoj smo mi gledali zaštitnika svjetskog poretka, zaštitnika svjetskog mira, da stane uz zločince, da sruši našu nadu o Americi kao zaštitniku malih, slabih i neravnopravnih, nas to pogađa.

Danas je 99 godina od zločina u Šahovićima, danas se malo govori o izvršenju zločina, jer je bio specifičan što se desio u miru. Kako se Vi sećate na taj zločin, odnosnoi da li je potrebno da Vas podseća na taj zločin?

Zločin u Šahovićima, zločin u Srebrenici, isto kao da je planirala i kao da je provela ova militantna grupacija iz Vlade Izraela, na isti način potpuno istrebljenje.

Vratiću se na lokalne teme. S obzirom da je proteklih dana itekako bilo aktuelno u vezi odlaska Enisa Imamovića, mene interesuje kako Vi gledate na to i smatrate li da ste njegovim odlaskom izgubili značajnu figuru i da li mislite da će uticati na sledeće izbore?

Enis Imamović kao poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka sa puno ozbiljnosti sa puno odgovornosti je na najozbiljniji mogući način je predstavljao naše stavove u Skupštini Republike Srbije dostojanstveno sa puno argumenata i time stekao jednu veliku političku zrelost u našoj stranci.

Čuli ste njegovu izjavu. Sam način na koji je on to izjavio pokazuje da je odrastao u jednoj zdravoj političkoj sredini, on je otišao dostojanstveno bez vrijeđanja bez laganja, bez dezinformacija. Enis Imamović je primjer kakvi su članovi Stranke demokratske akcije Sandžaka kad su u stranci a kakvi su kad polako odlazi iz stranke. Ko god dođe u našu stranku vrata su mu otvorena, a ko ode iz stranke mi mu kažemo sretan ti put, Allah da ti da svako dobro.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP