Učitavanje sajta

Međunarodni odnosi

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Iftar u “Klubu poslanika”

Predsjednik Ugljanin se zahvalio gostima i rekao da mjesec Ramazan ima veliki značaj u životu Bošnjaka, jer vrijednosti mira i dobročinstva, važnost porodice i zajednice su vrijednosti koje se moraju negovati.

Detaljnije
Obraćanje Dr. Sulejmana Ugljanina povodom Prijedloga zakona o radu

Ovom prilikom još jednom pozivam Vladu Republike Srbije da posveti adekvatnu pažnju nedovoljno razvijenim područjima, a posebno sandžačkoj regiji, i da  konkretnim programom i mjerama za ekonomski oporavak i razvoj pokaže zainteresovanost za najugroženije dijelove države.

Detaljnije
SDA Sandžaka traži efikasnu parlamentarnu kontrolu BIA

Predsjednik Ugljanin je pozvao predlagače da uzmu u obzir Ustavna i zakonska prava Bošnjaka da saznaju za sudbine otetih i ubijenih Bošnjaka, kao i da se rasvetle svi zločini i teška kršenja ljudskih prava u Sandžaku.

Detaljnije
Skupština da u cjelosti usvoji izvještaje i preporuke nezavisnih regulatornih tijela

Predsjednik Ugljanin je posebnu pažnju posvetio djelovima izvještaja koji govore o pitanjima manjina i problemima sa kojima se manjine suočavaju na terenu. On je pozvao Skupštinu da usvoji u cjelosti izvještaje sa preporukama nezavisnih regulatornih tijela.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin otvorio Kancelariju narodnih poslanika u Novom Pazaru

Juče je u Novom Pazaru otvorena Kancelarija narodnih poslanika SDA Sandžaka, koju je zvanično otvorio predsjednik Stranke i šef poslaničkog kluba “SDA Sandžaka-PDD” u Skupštini Republike Srbije, Dr Sulejman Ugljanin. Otvaranju Kancelarije prisustvovali poslanici Enis Imamović i Sabina Dazdarević, predsjednici opština Tutin i Sjenica, Šemsudin Kučević i Hazbo Mujović, predstavnici ambasada Libije, Pakistana i Turske,kao i brojne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života Sandžaka.  U svom obraćanju prisutnima Predsjednik Ugljanin je, između ostalog, rekao da Kancelarija ima za cilj da približi poslanike svojim građanima. “Bošnjaci Sandžaka su nam dali nesebičnu podršku i mi sada imamo obavezu da ljudima budemo dostupni za rešavanje njihovih problema”, rekao je Dr Ugljanin. On je ocijenio neprihvaljivim trenutno stanje u kome se nalaze Bošnjaci Sandžaka. Veliki broj nerasvijetljenih zločina, nestalih i prognanih osoba, kao i neravnomerna zastupljenost Bošnjaka u insititucijama sa javnim ovlašćenjima samo potvrđuje činjenicu da je u Sandžaku prisutna diskriminacija Bošnjačke nacionalne zajednice. “Osnovni cilj SDA Sandžaka je adekvatna zastupljenost Bošnjaka u svim državnim organima, obezbeđivanje prave sigurnosti, izgradnja pravne države i smanjenje nezapošljenosti”, naglasio je Ugljanin. Predsjednik Ugljanin je poručio da se početkom pregovora o ulasku Srbije u Evrosku uniju otvara svetlija budućnost za Bošnjake Sandžaka. Kancelarija Narodnih poslanika biće na usluzi građanima svakodnevno, a svi zahtjevi i problemi građana će se uzeti u razmatranje i predlagati rešenja u cilju što bržeg otklanjanja prepreka za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji. 

Detaljnije
Kancelarija narodnih poslanika biće na raspolaganju građanima

Dr Ugljanin je ocjenio da se Bošnjaci Sandžaka nalaze pred istrebljenjem i da će SDA Sandžaka sa svojim poslanicima posvetiti dužnu pažnju zaštiti prava Bošnjaka, kao i rasvjetljavanju slučajeva nestalih Bošnjaka, masovnih progonstava, popaljenih Bošnjačkih kuća i svih drugih nemilih događaja koji su se desili devedesetih godina u Sandžaku. “Bošnjaci su izloženi diskriminaciji i teroru paradržavnih organa i nemaju nikakve mehanizme da se od toga zaštite”, naglasio je predsjednik Ugljanin i dodao da je tokom svog ministarskog mandata učinio dosta na stvaranju uslova za povratak Bošnjaka u opštini Priboj. “U Sandžaku danas imamo veliki broj nerasvijetljenih svirepih ubistava i neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, što dovoljno govori o diskriminaciji nad Bošnjacima. To će biti velika prepreka za ulazak Srbije u Evropsku uniju”, izjavio je predsjednik Ugljanin. Predsjednik Ugljanin je rekao da će poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije truditi da ukažu na sve probleme Bošnjaka, kao što je on činio dok je bio ministar u Vladi Srbije prethodnih 5 godina. “Sve što sam govorio u Vladi je ostalo van očiju javnosti, ali sada ćemo pred građanima Srbije ukazati na sve prepreke sa kojima država susreće na putu ka Evropskoj uniji”, poručio je Dr Ugljanin. Dr Ugljanin je istakao da je “preduslov svih preduslova” uspostavljanje pravne države i sigurnosti, a da se Bošnjacima moraju obezbjediti jednakost pred sudom i ostvarivanje svih Ustavom i zakonom zagarantovanih prava. Predsjednik Ugljanin je naglasio da je otvaranjem Kancelarije narodnih poslanika pružena mogućnost građanima da sa obrate poslanicima SDA Sandžaka, koji će njihove probleme probati da riješe i iznesu pred skupštinskom govornicom.   Najavljeno je da će Kancelarija narodnih poslanika imati i svoje prostorije u svim sandžačkim opštinama i na taj način će se građanima olakšati rješavanje njihovih problema.

Detaljnije
Imamović: Afirmisati Savjet nacionalnih manjina

U nastavku drugog redovnog zasjedanja Narodne Skupštine Srbije, narodni poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović govorio je o prijedlogu o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savjetima. Imamović je na početku izrazio zabrinutost zbog konstantnog napada na Bošnjačko nacionalno vijeće od strane predstavnika jedne većinske izborne liste, postavljajući pitanje zbog čega se Bošnjacima uvijek nameću rješenja i predstavnici za koje je narod pokazao da ih ne želi. Razmatrajući prijedlog Zakona o nacionalnim savjetima Imamović je rekao, da je ovom zakonu potrebna suštinska promjena, a ne tehnička, naglasivši poseban dio o nadlježnostima nacionalnih savjeta. “Mi smo govorili o izmjenama i dopunama ovog Zakona i rekli smo da u njima nisu dati odgovori na brojna pitanja koja su od suštinskog značaja za ostvarivanje prava manjina. Ovim izmjenama i dopunama nisu postavljeni novi mehanizmi za jačanje pozicije statusa i uloge nacionalnih savjeta u procesu ostvarivanja tih manjinskih prava ”- istakao je Imamović, poslanik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije. Jedan od prijedloga poslaničkog kluba “SDA Sandžaka- PDD” jeste da se afirmiše već postojeći Savjet Republike Srbije za nacionalne manjine koji je osnovan 2009. godine, ali da do sada nije zaživeo. “Kako bi se pitanje položaja manjina adekvatno tretiralo i rješilo, SDA Sandžaka smatra da je neophodno spojiti već postojeće zakone o manjinama i donijeti jedan krovni zakon koji bi se odnosio na položaj manjina”, predložio je Imamović u svom obraćanju.

Detaljnije
Tužbe proističu iz svjedočenja ljudi

Potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović, na konferenciji za novinare, govorio je odlukama 7. Skupštine Stranke, o pokretanju postupka pred nadlježnim državnim organima protiv Rasima Ljajića, a na osnovu javnih svjedočenja koje su iznijeli ljudi iz njegovog bliskog okruženja. Svjedočenje Bahrije Lutke Beganovića iz Prijepolja, Ismeta Ramovića iz Novog Pazara, te pisano svjedočenje Ertana Gegića, osuđenog za ubistvo Ruždije Durevića, odborničkog kandidata SDA Sandžaka.

Detaljnije
Imamović: Poboljšati implementaciju zakona koji se tiču nacionalnih manjina

Narodni poslanici Stranke demokratske akcije Sandžaka će podržati set zakona o obrazovanju i još nekoliko amandmana na ove zakone koji imaju za cilj poboljšanje uslova obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina. Zahvaljujući borbi Stranke demokratske akcije Sandžaka, koja traje više od 20 godina, na svim poljima i nivoima, stvari su se pomjerile sa mrtve tačke po pitanju obrazovanja na bosanskom jeziku. Rezultat ove dvodecenijske, mukotrpne, borbe najprije su bili zakonski osnovi, a potom i konačno nastava na bosanskom jeziku. "Međutim, ono što zabrinjava je spora i slaba implementacija svih zakona koji se tiču individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka, ali i drugih nacionalnih manjina i to je problem na koji ćemo mi, poslanici Stranke demokratske akcije Sandžaka, ukazivati i staviti akcenat i u raspravi o setu zakona o obrazovanju koja je trenutno u toku u Parlamentu." - istakao je Enis Imamović, potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik.   Imamović ističe da je uspostavljanje koncenzusa po važnim pitanjima kao što su jezik, nacionalni simboli i praznici, koje danas svi obilježavamo i jedinstveno koristimo interni uspjeh Bosnjaka i da je zadovoljan  što je Bošnjačko nacionalno vijeće, uspjelo nastaviti kontinuitet i nivo koji je uspostavio dr. Sulejman Ugljanin, osnivač i prvi predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Detaljnije
Obraćanje Enisa Imamovića, narodnog poslanika SDA Sandžaka na zasjedanju Skupštine Srbije, dana 13.06.2013.godine

Pitanje Ministarstvu unutrašnjih poslova:Građani Novog Pazara su prošlog petka, 7. juna, organizovali prvu mirnu protestnu šetnju “za bezbjedan Novi Pazar”. Na tom protestu zatražena je momentalna smjena načelnika PU Novi Pazar, Dragana Terzića.  Protestna šetnja organizovana je zbog još jednog u nizu svirepih ubistava u Novom Pazaru. Ni ovo posljednje ubistvo kao ni brojna prethodna ubistva, oružane pljačke i drugi slučajevi teškog kriminala nisu rasvijetljeni.  Nije rasvijetljen ni slučaj oružanog upada u službene prostorije Bosnjačke liste i pokušaj ubistva ministra Ugljanina 17. Januara 2009. godine.  Nesposobnost rukovodstva policije u Novom Pazaru da riješi ove zločine, podigla je stopu kriminala na najviši mogući stepen.  Kao posljedica svega ovoga kod gradjana Novog Pazara izazvan je snažan osjećaj lične i imovinske nesigurnosti.  Bezbjednost gradjana Novog Pazara prepuštena je njima samima. Policija nije sposobna da odradi posao za koji je plaćena upravo novcem tih gradjana koji žele smjenu rukovodstva novopazarske policije.  Stranka demokratske akcije Sandžaka godinama unazad ukazuje da je upravo ovakvo ponašanje policije generator zla u Novom Pazaru.  Moje pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova je: Sta je sa istragama po ovim zločinima, sta je sa istragom povodom oružanog upada u prostorije Bosnjačke liste i pokušaja ubistva ministra Ugljanina?  Kada ce Ministarstvo unutrasnjih poslova, reagovati na zahtjeve za smjenu Dragana Terzića i kada ce Dragan Terzić biti smijenjen sa mjesta načelnika novopazarske policije?

Detaljnije
Imamović u Skupštini zatražio zaštitu radnika u Novom Pazaru

Na današnjem zasedanju republičkog parlamenta, narodni poslanik i potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović je zatražio od nadležnog ministarsva da zaštiti radnike javnih preduzeća u Novom Pazaru od samovolje rukovodstva ovog grada.PRENOSIMO TEKST DANAŠNJEG OBRAĆANJA ENISA IMAMOVIĆA U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE:"Zatražio bih, ovom prilikom, od ministarstva za rad i socijalnu politiku obavještenje o reakciji na nezakonitu i politički motivisanu suspenziju radnika u Novom Pazaru. Radnici "Direkcije za izgradnju grada Novog Pazara" koji su stupili u potpuno opravdan i zakonit štrajk u trajanju od pet minuta, štiteći imovinu preduzeća od zloupotreba, zahtjevajući svoje zarade i bolje uslove za rad, umjesto ispunjenje zahtjeva, njih 14 je dobilo suspenzije. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je 17.Maja ove godine, naložilo poslodavcu --Direkciji za izgradnju, da isplati radnicima sve zarade i naknade. Rukovodstvo ovog Javnog preduzeća to nije uradilo.Ovo nije jedino Javno preduzeće u Novom Pazaru koje je dovedeno do potpunog kolapsa i ovo nisu jedini radnici kojima su uskraćena prava koja im po Zakonu o radu pripadaju.Alarmantno stanje je u Vodovodu, Čistoći, Sportskom centru, a Regionalna televizija Novi Pazar je postal partijski bilten i putopis gradonačelnika Novog Pazara.Radnicima u Gradskoj upravi se izdaju nevazeće markice za zdravstvene knjižice, a o tome sam već ranije upozoravao ministarstvo rada i socijalne politike.Samo nekoliko dana pred početak grejne sezone, katastrofa u Gradskoj Toplani je tolika da je natjerala ministarstvo energetike i ministarku Mihajlović da je posmatraju kao posebno ozbiljan problem. I gradske vlasti, umjesto da osjećaju odgovornost za ovakvo stanje, oni posežu za diktatorskim metodama, obračunavajući se sa svima koji traže ono sto im pripada.I sad ja pitam: tša da rade radnici iz drugih Javnih preduzeća, koji po 7-8 mjeseci nisu primili platu, kojima se godinama ne plaćuju penzijsko i zdravstveno osiguranje. "-Istakao je u svom obraćanju Imamović.Radnici jedino na ovaj način mogu da skrenu pažnju na katastrofu koju je gradska vlast napravila od njihovih preduzeća. Zato, tražim od ministarstva za rad i socijalnu politiku da zaštiti radnike u Novom Pazaru od samovolje lokalnih vlasti, kako oni ne bi morali da štrajkuju i izlažu se riziku od suspenzije ili gubitka posla.

Detaljnije
Visoki komesar EU za proširenje se sastao sa predsjednicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije

Na sastanku je razgovarano i o potrebi izrade posebnog programa u cilju poboljšanja položaja manjina. Program bi sadržao neophodne mjere o uključivanju manjinskih zajednica u sve državne tokove, sa konkretnim aktivnostima i finansijskom konstrukcijom.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP