https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ekonomski razvoj Sandžaka je uslov za opstanak na ovim prostorima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ekonomski razvoj Sandžaka je uslov za opstanak na ovim prostorima

Ekonomski razvoj Sandžaka je uslov za opstanak na ovim prostorima

Ekonomski razvoj Sandžaka je uslov za opstanak na ovim prostorima

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Bajro Gegić je u danu za poslanička pitanja, postavio nekoliko pitanja predsjedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću i ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović.

Obraćanje narodnog poslanika Bajra Gegića prenosimo u cjelosti:

„Vlada Republike Srbije, sudeći na osnovu izvještavanja medija, postiže zapažene rezultate u skoro svim oblastima.

Tako vrlo često slušamo o otvaranju novih puteva, fabrika i drugih važnih objekata. Te fabrike, kako slušamo, zapošljavaju po nekoliko stotina radnika, a neke od njih i po nekoliko hiljada radnika.

Rezultat toga je, a to nam je i predsjednik Vlade Srbije ovdje rekao prije 15-ak dana, smanjenje stope nezapošljenosti sa 26%, kolika je bila prije par godina, na 15, 2%.

To je zaista za pohvalu i poštovanje, SDA Sandžaka ove rezultate cijeni kao veoma dobre i ohrabrujuće, ali istovremeno ukazujemo da u Sandžaku tih rezultata nema. U Sandžaku nema novih puteva, ne otvaraju se fabrike i nema zapošljavanja. Stopa nezapošljenosti u Sandžaku nije ni blizu 15,2 %, već je primera radi u Novom Pazaru oko 50%, a u Tutinu oko 75%.

Ovakvo stanje u Sandžaku nije od juče već traje duži niz godina i za posljedicu ima odlazak radno sposobnog stanovništva van granica naše zemlje, uglavnom u Nemačku ali i u druge zemlje zapadne Evrope, pri tome taj odlazak često bude trajan.

Taj proces je posebno inteziviran u ovoj godini, a najizraženiji je u Tutinu. Prema podacima agencija koje vrše prevoz putnika, u ovoj godini je iz Tutina u potrazi za poslom u zemlje zapadne Evrope otišlo oko 5.000 ljudi, Tutin polako postaje napušten grad.

Pitam predsjednika Vlade Republike Srbije: da li je upoznat sa ovim činjenicama i da li Vlada ima u planu da preduzme nešto, šta i kada kako bi se smanjila nezapošljenost u Sandžaku i kako bi prestala potreba za odlaskom radno sposobnog stanovništva van granica ove zemlje u potrazi sa poslom.

Ovo pitanje se odnosi na cijeli Sandžak, ali bih molio da se posebno tretira Tutin jer je tu situacija najteža.

Drugo moje pitanje je također za predsjednika Vlade, ali i za ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a tiče se izgradnje puteva u Sandžaku.

Naime, poznato je da su putevi Tutin-Novi Pazar i Sjenica-Novi Pazar među najlošijim i najopasnijim u zemlji, a put Tutin - Novi Pazar je čak na granici upotrebljivosti. Prije nekih 6-7 godina, tadašnji ministar Dinkić je potpisao ugovor o kreditu za izgradnju ova dva puta sa jednom turskom bankom.

Tada je jedna ekipa iz Turske u društvu tadašnje ministarke NIP-a Verice Kalanović obišla trase ova dva puta, postignuti su neki dogovori, data obećanja, u budžetu Republike Srbije su se provlačile garancije za taj kredit nekoliko godina, ali od izgradnje nije bilo ništa.

Prije neki dan imamo reprizu tih događaja. Predstavnici Vlade Republike Turske, sa predstavnicima našeg ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsjednicima opština Tutin i Sjenica kao i sa gradonačelnikom Novog Pazara, su obišli teren i dali obećanja da će se ovi putevi raditi i još i put Tutin- Sjenica.

Građani sa ovog područja se raduju ovom obećanju, ali i plaše da se sve ne završi kao i prošli put.

Pitam predsjednika Vlade Aleksandra Vučića i ministarku Zoranu Mihajlović, da li je ova obnovljena priča ozbiljna, odnosno da li će se i kada raditi putevi; Novi Pazar-Tutin, Novi Pazar-Sjenica i Tutin- Sjenica.“

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37