Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada Srbije štiti ubice Bošnjaka

Vlada Srbije štiti ubice Bošnjaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, u danu za postavljanje poslaničkih pitanja, danas je u Skupštini Srbije postavio pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću vezi sa ubistvom Fahrudina Skarepa od strane pripadnika srpske policije u Tutinu, kao i pitanje ministarki pravde Neli Kuburović u vezi sa davanjem garancija Vlade Srbije za privremeno puštanje Ratka Mladića na slobodu.

Obraćanje narodnog poslanika Imamovića prenosimo u cjelosti:

Kao poslanici SDA Sandžaka, predstavnici Bošnjaka, danas imamo dva pitanja koja su od izuzetne važnosti za naš narod,

Prvo pitanje upućujem ministru policije Nebojši Stefanoviću i tražim od njega da objasni svoju sramnu izjavu u kojoj kao visoki državni funkcioner iznosi laži o brutalnom ubistvu mladića Fahrudina Skarepa iz Tutina, koga je ubio uniformisani policajac Republike Srbije.

Ministar je u svojoj izjavi rekao citiram:

“Kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i da brane svoj život. Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da je postojao dobar razlog” završen citat.

Zbog ovakvih laži u normalnim zemljama ministar policije ili podnosi ostavku ili biva smijenjen.

Pored toga Stefanović kao visoki zvaničnik ove države iznosi zaključak i praktično diktira tužilaštvu i sudijama kako da se ponašaju tako što kaže, pa opet citiram “da su ti policajci branili svoj život i postupili u skladu sa zakonom”. 

Odakle njemu pravo da izjavljuje ovako nešto prije nego što su istraga i sudjenje završeni?

Ujedno tražim od ministra Stefanovića da nam dostavi kompletan izvještaj policije, kao i nalaze veštaka u vezi ovog slučaja.

Mi godinama unazad  upozoravamo  da brojni nekažnjeni zločini nad Bošnjacima Sandžaka, ohrabruju nove zločine i ovo je dokaz toga.

Izostanak kazne za ubice Rama Berba u Priboju, za izvršioce i nalogodavce otmica u Štrpcima i Sjeverinu, stvorio je izopačenu svijest da se Bošnjaci u Srbiji mogu ubijati bez razloga i bez kazne ukoliko nosiš značku i uniformu.

Nebrojano puta smo pozivali i da se rasvijetle ubistva; Enesa Ajdinovića, Haruna Alića, taksiste Mirze Radonjice, te ubistvo Avda Šutkovića i mnoga druga.

Medjutim te istrage godinama ne mrdaju sa mrtve tačke, što najbolje pokazuje katastrofalno stanje policije u Sandžaku i njihov odnos prema Bošnjacima koji su žrtve najsvirepijih zločina.

Pružamo apsolutnu podršku građanima i pozivamo ih da svoje nezadovoljstvo i protest izraze na miran i dostojanstven način, da ne nasijedaju na provokacije ministra policije, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrebljen za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti.

Drugo, Vlada Srbije je prije dva dana poslala garancije Haškom tribunalu za puštanje na slobodu Ratka Mladića.

I pitanje u vezi sa tim upućujem ministarki pravde Neli Kuburović,

Ne znam kako će neki Bošnjaci u ovoj skupštini nastaviti da podržavaju ovu Vladu koja daje garancije za zločinca koji je rukovodio izvršenjem Genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Među bošnjačkim poslanicima ima čak i jedan koji je građanin Srebrenice koji podržava Vladu koja daje garancije za zločinca Ratka Mladića.

Kao legitimni predstavnik Bošnjaka tražim od ministarke pravde da objasni na osnovu čega je dala garancije za puštanje Ratka Mladića? Da li je ova Vlada vodila računa o interesima i osećanjima građana Republike Srbije bošnjačke nacionalnostii do kakvog zaključka je došla?

Kakve garancije je mogla da pruži Vlada u državi koja je 16 godina skrivala Ratka Mladića i Radovana Karadžića?

A kolege bošnjačke predstavnike pozivam da koliko već danas prestanu da podržavaju ovu Vladu, to je najmanje što mogu da urade za dostojanstvo svog naroda.

Ovo je dokaz da su Vučićevi pozivi za dijalog sa Bošnjacima samo obična predstava za Evropu i naivne Bošnjake i ne znam kako će sada moći da kaže da želi dobre odnose jer je to ovim potezom, učinio prosto nemogućim. 

Vladin vođa je svojevremeno ovu skupštinu proglašavao za sigurnu kuću i kačio table Bulevar Ratka Mladića i prijetio 100 za jednog, tako da je u tom duhu ovaj potez samo još jedna u nizu uvreda i provokacija za čitav bošnjački narod, naročito zbog činjenice da niko pri zdravoj pameti nece dozvoliti pustanje ovog ratnog zločinca na slobodu.

Ovo su pitanja koja su od izuzetne važnosti i tražim potpuno poštovanje rokova za dostavljanje odgovora.

 

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP