Učitavanje sajta

Vijesti

Narodni poslanici SDA Sandžaka traže od državnih organa sve detalje u vezi pronalaska masovne ...

Narodni poslanici SDA Sandžaka traže od državnih organa sve detalje u vezi pronalaska masovne grobnice na Hadžetu

Narodni poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Bajro Gegić i Enis Imamović uputili su danas pismo ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, ministarki pravde Neli Kuburović i Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac, u kojem traže sve detalje u vezi pronalaska masovne grobnice u dvorištu Doma zdravlja u Novom Pazaru, 15. jula 2017. godine, te nestručnom, krajnje neprimjerenom i ponižavajućem postupanju prema posmrtnim ostacima žrtava, koji vrijeđaju porodice i sve sunarodnike uglednih Bošnjaka i Albanaca streljanih na Hadžetu.

Pismo objavljujemo u cjelosti:

U subotu 15.jula 2017. godine u dvorištu Doma zdravlja u Novom Pazaru, neposredno pored ulaza u hitnu službu, na mjestu izgradnje nove zgrade hitne službe, pronađena je masovna grobnica sa velikim brojem posmrtnih ostataka za koje osnovano vjerujemo da su posmrtni ostaci uglednih Bošnjaka i Albanaca streljanih na Hadžetu.

S’ obzirom da je ekshumacija sprovedena neadekvatno, nestručno i krajnje neprimjereno i ponižavajuće za žrtve i njihove porodice, tražimo od Vas da nam u najhitnijem roku dostavite sve informacije u vezi sa ovim postupkom, a naročito odgovore na pitanja;

  1. Ko je i pod kojim okolnostima otkrio masovnu grobnicu i posmrtne ostatke na Hadžetu?
  2. Ko je dao nalog za ekshumaciju posmrtnih ostataka?
  3. Gdje su smješteni posmrtni ostaci nakon ekshumacije i u čijoj su oni nadlježnosti?
  4. Ko su izvršioci i koja ustanova je izvršila ekshumaciju?
  5. Ko je nadgledao ekshumaciju i ko je odgovorno lice u ovom postupanju?
  6. Da li su na lokalitetu pronalaska masovne grobnice sprovedene sve procedure propisane zakonom?
  7. Da li je ekshumacija potpuno obavljena do pronalaska svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u ovoj masovnoj grobnici?
  8. Ko je nadležan da utvrdi identitet ljudi kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci i koja je dalja procedura koju ti nadležni organi planiraju da preduzmu?

Zbog izuzetne osetljivosti ovog slučaja, u skladu sa zakonima i propisanim zakonskim rokovima, tražimo od Vas da nam, bez odlaganja, dostavite detaljne odgovore na sva postavljena pitanja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP