https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Međunarodni odnosi - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Međunarodni odnosi

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Autonomija Sandžaka glavni politički cilj SDA Sandžaka

Bošnjačko nacionalno veće, na čijem čelu je dr. Sulejman Ugljanin, objavilo je Proglas kojim je pozvalo Bošnjake, njihove političke stranke i organizacije da za predstojeće izbore formiraju jedinstven bošnjački blok. Pozitivan odgovor za sada je stigao samo od SDA Sandžaka, ali Enis Imamović, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Izvršnog odbora ove stranke, nada se da će jedinstven bošnjački blok biti formiran.

Detaljnije
Inicijativa za izradu legitimnog akcionog plana za manjine

Danas je održan sastanak ambasadora Rumunije Nj.E. Danijela Banua i predsjednika dr. Sulejmana Ugljanina na temu Akcionog plana za manjine u okviru poglavlja 23 o pristupanju Srbije EU i okolnostima koje su do sada obilježile izradu tog plana. 

Detaljnije
Vlada da objasni zašto i sa kojim ciljem ignoriše probleme Bošnjaka

Zašto i sa kojim ciljem Vlada preko svoje Radne grupe odbija da u Akcioni plan za  manjine, uvrsti probleme i prijedloge Bošnjaka koje predlažu  njihovi legitimni predstavnici u Ranoj grupi?

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin posjetio ambasadora Maroka Nj.E. Abdullaha Zegour

Članovi parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka narodni poslanici dr. Sulejman Ugljanin i  Sabina Dazdarević posjetili su danas Nj.E. gospodina Abdullaha Zegour, ambasadora  Kraljevine Maroka u Beogradu.

Detaljnije
SDA Sandžaka pozdravlja usvajanje Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici

Evropski parlament je najoštrijom osudom genocida nad Bošnjacima Srebrenice pokazao odlučnost članica Evropske unije za uspostavljanje stabilnog i pravednog mira i pomirenja među narodima i čvrsto opredeljenje da se takav zločin više nikada ne ponovi.

Detaljnije
Obezbjediti slobodu izbora

Mi ne možemo okrivljivati roditelje za strah koji je prirodan kada je u pitanju zdravlje djece, zato što usljed nedostatka informacija izražavaju bojazan u ovaj metod. To je prosto priroda. To je roditeljski refleks ili čuveno «šesto čulo» i mi moramo imati to u vidu. 

Detaljnije
Vladajuća većina u Parlamentu Srbije odbila da raspravlja o Rezoluciji za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije nisu podržali prijedlog manjinskog Poslaničkog kluba „SDA Sandžaka-PDD“ da se u dnevni red II sjednice Prvog redovnog zasjedanja uvrsti i Rezolucija za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Detaljnije
Forum “Put svile” šansa za jačanje saradnje i brži razvoj

Narodna poslanica SDA Sandžaka i ambasadorka organizacije “Građani Svijeta” Sabina Dazdarević, boravila je u dvodnevnoj posjeti Bursi, Republika Turska Tokom posjete Republici Turskoj održani su sastanci ambasadora organizacije “Gradjani Svijeta” i predstavnika Opštine Bursa. Glavna tema sastanaka bila je priprema Forum gradonačelnika i predsjednika opština “Put svile” koji će biti održan u septembru ove godine u Bursi. Razgovaralo se i o poboljšanju saradnje između gradova i opština koje su članovi ovog Foruma. Članovi delegacije su posjetili mjesta održavanja kompletne manifestacije i upoznali se sa njihovim sadržajima.

Detaljnije
Umjesto što podmeću “kukavičje jaje” većinske stranke da preuzmu odgovornost za stanje ljudskih i manjinskih prava

Dr. Ugljanin je naveo da odbor nije učinio ništa od onoga što je Komesar za proširenje Štefan File 5.maja prošle godine tražio od Skupštine Srbije, kao najvećeg zakonodavnog tijela. On je podsjetio da je Štefan File zatražio od Skupštine da sačini prijedlog mera za rješavanje manjinskih pitanja i programa sa tačnim ciljevima, rokovima, imenom izvršioca, sredstvima koja su predviđena za to i izvorima sredstava

Detaljnije
Imamović: Zašto državni vrh upućuje prijetnje Bošnjacima?

Na današnjoj sjednici Skupštine Srbije, poslanik SDA Sandžaka i potpredsjednik Stranke Enis Imamović postavio je pitanja Vladi Srbije u vezi upućenih prijetnji Bošnjacima Sandžaka od strane državnog vrha. 

Detaljnije
SDA Sandžaka: Izmjeniti odluku o imenovanju sudija i tužilaca u Sandžaku

Narodni poslanici SDA Sandžaka zahtjevaju usaglašavanje nacionalne strukture nosilaca sudijske i javnotužilačke funkcije u Sandžaku sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama, odnosno neodložan izbor odgovarajućeg broja sudija i tužilaca bošnjačke nacionalnosti kako bi se ispravila ova nepravda. 

Detaljnije
Poslanička grupa manjina „SDA Sandžaka-PDD“ na iftaru kod ambasadora Turske

Predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničkog kluba manjina “SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije Dr Sulejman Ugljanin, sa kolegama iz Poslaničkog kluba prisustvovao je iftaru u Rezidenciji Turskog ambasadora. Ambasador Turske u Srbiji, Mehmet Kemal Bozaj organizovao je iftar u svojoj Rezidenciji u Beogradu za predstavnika političkog, diplomatskog, javnog, kulturnog i vjerskog života. Predsjednik Ugljanin ima dobru saradnju sa Ambasadom Turske. Ovom prilikom su na iftaru, između ostalih,  bili prisutni i ambasadori zemalja koje tradicionalno imaju dobre odnose sa Strankom Demokratske Akcije Sandžaka i predsjednikom Ugljaninom. Zajednički iftar u Rezidenciji Ambasadora Turske bio je prilika da se razgovara o nastavku saradnje na svim poljima.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37