https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Stavovi Stranke - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Stavovi Stranke

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Ekonomski razvoj Sandžaka i zaustavljanje zloupotreba državnih organa

Danas je u Sjenici održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u Sandžaku i čitavoj zemlji.

Detaljnije
Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje napad i prebijanje dvojice studenata Bošnjaka iz Sandžaka od strane grupe mladića srpske nacionalnosti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

Detaljnije
BNV ugostilo potpredsjednicu Vlade Kori Udovički na prijemu za Dan grada

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je tradicionalni prijem povodom obilježavanja 20. aprila - Dana Grada Novog Pazara.

Detaljnije
Ministar dr Sulejman Ugljanin sastao se sa predstavnicima Nove Varoši, Tutina i Sjenice

- Smatram da je neophodno da Vlada što hitnije obezbjedi kratkoročnu finansijsku pomoć opštinama Nova Varoš, Tutin i Sjenica, jer su ove opštine u poslednjih mjesec dana, zbog niskih temperatura iz budžetskih rezervi, finansirale povećanu potrebu ogrevnih energenata za vrtiće i škole. Mi ne smemo da dozvolimo da građani ovih opština, a naročito djeca u školama, obdaništima i drugim javnim ustanovama, strahuju, da li će imati dovoljno ogreva tokom zime. - Mimo ovih kratkoročnih, neophodno je da se Vladi dostavi prijedlog zakona, kojim bi se predvidelo odvajanje dodatnih sredstva iz državnog budžeta u cilju dugoročnog riješavanja problema ovih opština – rekao je dr Sulejman Ugljanin

Detaljnije
Vlada da trajno riješi problem nerazvijenih opština u zimskom periodu

Uzimajući u obzir ove probleme, kao i one vezane za otežano održavanje i čišćenje puteva od snijega i leda, ministar Ugljanin je članove Vlade obavjestio, da su predstavnici opština Sjenica, Tutin i Nova Varoš upitili zahtjev u kojima traže sredstva iz budžetskih rezervi za trenutno rješavanje krizne situacije u njihovim opštinama. Mimo toga, na sjednici Vlade, ministar zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja je inicirao prijedlog donošenja sistemskog zakona, koji bi izdvajanjem dodatnih sredstava iz državnog budžeta, dugoročno rješio probleme i olakšao život ljudi, koji žive u nerazvijenim opštinama, smeštenih iznad 1000 metara nadmorskle visine.

Detaljnije
Pravo na korišćenje jezika i pisama nacionalnih manjina

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, dr. Sulejman Ugljanin pozvao je nadležne organe da reše problem izdavanja ličnih dokumenata na jeziku nacionalnih manjina koje je utvrđeno pravnim poretkom Republike Srbije. “U svojstvu ministra u Vladi Republike Srbije i legitimnog predstavnika Bošnjaka, zahtevam, pre svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave da daju pisane instrukcije nadležnim organima u Republici Srbiji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima. Posebno skrećem pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP-a i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenata Bošnjacima u Sandžačkim opštinama“ - rekao je predsjednik Ugljanin i dodao da se ovim pitanjem bavio i Zaštitnik građana koji i ranije ukazivao na ovaj problem. Takođe, predsjednik Ugljanin je naglasio da upotreba termina srpsko državljanstvo nije u skladu sa propisima Republike Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi. U skladu sa Ustavom Republike Srbije zagarantovano je da se štite prava nacionalnih manjina i garantuje njihova posebna zaštita radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, garantuje se pravo na očuvanje posebnosti i pravo nacionalnim manjinama na korišćenje svog jezika i pisma. Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano je da pripdnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom.

Detaljnije
Napad na službeni automobil predsjednika SDA Sandžaka

U kasnim popodnevnim časovima u Novom Pazaru napadnut službeni automobil dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Detaljnije
SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku insitituciji Zaštitnika građana nakon sve učestalijih napada i hajke koja se vodi sa ciljem urušavanja nezavisnih tijela i jasnom namjerom da se uguši istina o diskriminaciji nacionalnih manjina u praksi.

Detaljnije
Rješenje za nastavu na bosanskom u srednjim školama

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dalo je saglasnost za sprovođenje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Na osnovu saglasnosti ministra prosvjete prof. dr Tomislava Jovanovića, od početka drugog polugodišta školske 2013/2014. godine, nastava na bosanskom jeziku sprovodiće se u ukupno 12 odjeljenja u gimnazijama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Novom Pazaru. Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin izrazio je zadovoljstvo prevazilaženjem problema u vezi sa ostvarivanjem prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u pojedinim srednjoškolskim ustanovama u Sandžaku, ističući da će to doprinjeti dobrim odnosima u ovoj dijelu naše zemlje. “Nakon implementacije nastave na bosanskom jeziku u osnovnim školama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, ovo je još jedan korak naprijed i mi u narednom periodu očekujemo dalji napredak na ovom planu”, istakao je u vezi sa tim državni sekretar Muhedin Fijuljanin.

Detaljnije
Fašistička odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića je legalizacija zločina nad Bošnjacima

Ova odluka Višeg suda u Beogradu je samo još jedan u nizu dokaza fašističke politike prema Bošnjačkom narodu i predstavlja legalizaciju svih zločina počinjenih nad Bošnjacima. 

Detaljnije
Gostovanje Predsjednika Ugljanina u emisiji 'Kažiprst' na televiziji B92

Predsjednik SDA Sandžaka i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin bio je danas gost u emisiji "Kažiprst" na televiziji B92.

Detaljnije
Dr Sulejmanu Ugljaninu upućene prijetnje smrću

SDA Sandžaka podnijela je danas krivične prijave zbog prijetećih poruka upućenih predsjedniku SDA Sandžaka i manjinskog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije Dr. Sulejmanu Ugljaninu.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP