Učitavanje sajta

Vijesti

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas pismo, ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dr. Srđanu Verbiću i zatražio od njega da iskoristi svoj autoritet ministra kako bi se otklonile prepreke u ostvarivanju prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku u Republici Srbiji.

U pismu predsjednik Vijeća je podsjetio ministra da je Vlada Republike Srbije na svojoj sjednici održanoj 01.11.2013. godine, usvojila Zaključak sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u Republici Srbiji.

Iako su se roditelji u sandžačkim opštinama izjasnili za obrazovanje bošnjačke djece na bosanskom maternjem jeziku, školske uprave, direktori i nastavnici, protivno Zaključku Vlade Srbije, koje je na snazi, sprečavaju ili otežavaju obrazovanje Bošnjaka na bosanskom maternjem jeziku u Republici Srbiji.

„Tražimo od Vas da iskoristite svoj autoritet ministra i zahtijevate od školskih uprava u Republici Srbiji i direktora škola da ispoštuju i u praksi primijene ovaj važeći akt Vlade u cilju otklanjanja svih smetnji i problema koji su se javili u obrazovanju Bošnjaka na bosanskom maternjem jeziku u Republici Srbiji.“ – navedeno je u pismu.

Potpuno ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku doprinijet će postizanju njihove socijalne uključenosti, a prije svega vladavini prava u Republici Srbiji, zaključeno je u pismu.

 - Zaključak Vlade i Izvještaj sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku u R. Srbiji (pdf 1,7MB)

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP