https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje napad i prebijanje dvojice studenata Bošnjaka iz Sandžaka od strane grupe mladića srpske nacionalnosti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

Studente Bošnjake iz Novog Pazara je u petak, 10. aprila 2015. godine, pretukla veća grupa mladića u samom centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice. Oni su fizički nasrnuli na njih i nanijeli im teške povrede, upućivajući prijetnje i uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Sve to ukazuje da se radi o planiranom i dobro smišljenom napadu u kome su bošnjački studenti iz Sandžaka unaprijed označeni kao meta napada.

Podsjećamo na brojne slučajeve bombaških napada, ubistava i paljenja kuća u Bošnjačkoj mahali u Sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i napade na nacionalnoj, vjerskoj osnovi i prijetnji smrću kako žiteljima bošnjačke nacionalnosti tako i bošnjačkim studentima iz Sandžaka, koji u velikom broju studiraju na fakultetima u sjevernom djelu Kosova. 

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih organa i najstrožiju kaznu za počinioce ovog napada na studente bošnjačke nacionalnosti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Stranka demokratske akcije Sandžaka će tražiti od premijera Srbije, ministra policije, direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i šefovima Misija OSCE-a i EULEKS-a na Kosovu da istraže ovaj slučaj u potpunosti, a Bošnjacima obezbjede potpunu ličnu i imovinsku sigurnost, slobodu kretanja i normalne uslove života i studiranja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37