Učitavanje sajta

Vijesti

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih povodom napada na bošnjačke studente na Kosovu

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje napad i prebijanje dvojice studenata Bošnjaka iz Sandžaka od strane grupe mladića srpske nacionalnosti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

Studente Bošnjake iz Novog Pazara je u petak, 10. aprila 2015. godine, pretukla veća grupa mladića u samom centru sjevernog dijela Kosovske Mitrovice. Oni su fizički nasrnuli na njih i nanijeli im teške povrede, upućivajući prijetnje i uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Sve to ukazuje da se radi o planiranom i dobro smišljenom napadu u kome su bošnjački studenti iz Sandžaka unaprijed označeni kao meta napada.

Podsjećamo na brojne slučajeve bombaških napada, ubistava i paljenja kuća u Bošnjačkoj mahali u Sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, kao i napade na nacionalnoj, vjerskoj osnovi i prijetnji smrću kako žiteljima bošnjačke nacionalnosti tako i bošnjačkim studentima iz Sandžaka, koji u velikom broju studiraju na fakultetima u sjevernom djelu Kosova. 

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih organa i najstrožiju kaznu za počinioce ovog napada na studente bošnjačke nacionalnosti u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Stranka demokratske akcije Sandžaka će tražiti od premijera Srbije, ministra policije, direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kao i šefovima Misija OSCE-a i EULEKS-a na Kosovu da istraže ovaj slučaj u potpunosti, a Bošnjacima obezbjede potpunu ličnu i imovinsku sigurnost, slobodu kretanja i normalne uslove života i studiranja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP