https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 BNV poziva sve organizacije i institucije da se uključe u njegov rad - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

BNV poziva sve organizacije i institucije da se uključe u njegov rad

BNV poziva sve organizacije i institucije da se uključe u njegov rad

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin organizovao je koktel za predstavnike nevladinog sektora domaćih i medjunarodnih institucija koje imaju svoja predstavništva u Sandžaku, kao i udruženja koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, te očuvanjem i promovisanjem bošnjačkog identiteta i kulturnog nasleđa.

Pradstavljajući odluku BNV-a o dodjeljivanju konsultativno-participativnog statusa ovim organizacijama predsjednik Ugljanin je pozvao ove organizacije da se u skladu sa svojim afinitetima i programima uključe u rad Vijeća.

“Na osnovu ove odluke otvara se mogućnost da se sve organizacije, koje se svojim aktivnostima bave projektima od značaja za Bošnjake, uključe u rad Vijeća kroz odbore, na kojima će moći da iniciraju neke odluke, da učestvuju u radu na sjednicama odbora, pa čak i budu izvestioci ukoliko se njihova tačka nađe na dnevnom redu Vijeća.“ kazao je Dr. Ugljanin obrazlažući ovu odluku.

„Sve ovo je novina u radu i ima za cilj da proširimo krug prijatelja i da se što više ljudi aktivno uključi u rešavanje nagomilanih problema Bošnjaka u Srbiji. Svima njima ćemo dodeliti status konsultanta na osnovu kojeg će moći da daju svoj doprinos u radu Vijeća.” rekao je Dr. Ugljanin i naglasio da će sve one organizacije koje dobiju ovaj status „imati mogućnost da apliciraju za sufinaniranje projekata za koje se ustanovi da su od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji“ i naglasio da „ove organizacije, naravno, neće moći da glasaju na organima u kojima budu učestvovali jer pravo glasa pripada samo izabranim vijećnicima”

Nakon koktela u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana je i Press konferencija na kojoj se novinarima obratio predsjednik BNV-a Dr. Sulejman Ugljanin.

Na početku Press konferencije predsjednik Ugljanin je čestitao sve aktuelne praznike Katolički božić, Novu godinu i Pravoslavni Božić, kao Bošnjački blagdan 12. rebi-ul-evel Dan rođenja Božijeg poslanika Muhameda a.s.

On je upoznao okupljene predstavnike medija o povodu za organizovanje koktela i odluci koju je njima tom prilikom predstavio.

“Mi želimo da uključimo u rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća predstavnike nevladinih organizacija kako bi proširili krug prijateljstva i tako omogućili bolji i efikasniji rad BNV-a kao najvišeg predstavničkog i političkog tijela Bošnjaka“- rekao je predsjednik Ugljanin

„Ovo nije poziv samo za Bošnjake, već želimo da uključimo i ljude iz većinskog naroda i druge zainteresovane da pomognu Bošnjacima. Bošnjaci rade sve što je u njihovoj moći da pomognu i olakšaju državi i svim građanima da zajedno riješimo sve probleme u društvu i što prije uspješno završimo proces evropskih integracija. Vrijeme je da i neko Bošnjacima bude od pomoći u rješavanju njihovih problema.“ Istakao je Predsjednik BNV-a.

Na današnjoj konferenciji naglašeno je da NVO i ostale konsultantske organizacije mogu da koriste prostorije BNV-a za organizaciju okruglih stolova, tribina, književnih večeri  i drugih sličnih manifestacija koje su od značaja za Bošnjake. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP