Učitavanje sajta

Stavovi Stranke

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Hadžet je simbol stradanja Bošnjaka

Gudžević je ispred SDA Sandžaka pozvao sve Bošnjake da se 4. septembra sa podne namaza u 13:30h, bez obzira na partijska opredeljenja i druge razlike okupe na Gradskom trgu i uzmu učešće na ceremoniji „Pohod na Hadžet“, te da shodno programu obilježavanja učenjem dove iskažu dužno poštovanje prema svojim precima.

Detaljnije
Telegram saučešća Predsjednika Ugljanina povodom tragične pogibije rudara u Zenici

Povodom teške nesreće u rudniku mrkog uglja u Zenici, u kojoj je život izgubilo pet rudara, predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin uputio je saučešće Predsjedavajućem predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodinu Bakiru Izetbegoviću, u kojem se kaže:

Detaljnije
U Tutinu o strategiji razvoja grada i regiona

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, u subotu sa turskom delegacijom koju predvodi potpredsjednik Vlade Republike Turske Nj.E. gospodin Bekir Bozdag posjetio Tutin gde je turska razvojna agencija TIKA prije godinu dana obnovila jednu osnovnu školu. Posjeta Tutinu je nastavak boravka vicepremijera Bozdaga Sandžaku gde je takođe u subotu otvorena novoizgrađena osnovna škola u Novom Pazaru za koju je TIKA izdvojila više od 1,8 miliona evra. Za vrijeme posjete Tutinu ministar Ugljanin i njegovi gosti obišli su i mjesto na kojem je, prema ideji ministra Ugljanina, planirana izgradnja regionalne industrijske zone, kao dio strateškog razvoja grada i regiona i za koju su zainteresovani potencijalni turski investitori. Zona bi, prema projektu, značajno olakšala i skratila transport roba iz Turske ka zemljama zapadne Evrope.

Detaljnije
Mladi iz nerazvijenih opština dobili novac za biznis

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi, dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja potpisao je danas ugovore sa 30 korisnika Programa podrške početnicima u biznisu koji su povratnici u svoja rodna mjesta. Vlada Srbije i Nacionalna agencija za regionalni razvoj koju je predstavljao  prof. dr Muamer Redžović, predsjednik Upravnog odbora, ostvarili su ovaj projekat za mlade u nerazvijenim opštinama. Pobjednici su izabrani između 131 kandidata koji su konkurisali svojim idejama za preduzetništvo i male biznise. Prošle godine je 20 mladih dobilo sredstva i započeli su svoje biznise. Korisnici od Nacionalne agencije dobijaju besplatnu obuku za započinjanje biznisa i tzv. mentoring, a Vlada daje bespovratna sredstva u iznosu od 200.000 do milion dinara po korisniku u zavisnosti od vrste projekta. Svi oni su već registrovali firme u svojim opštinama i podnijeli biznis planove koji su ih kvalifikovali za pomoć. „Vi ste model kako u Srbiji treba da se radi. Mladi ste, dokazali ste da ste sposobni i ja vjerujem da će iduće godine biti bar dvostruko više onih koji će konkurisati i dobiti sredsva da otpočnu svoj biznis, da obezbjede sebi egzisteniju, stvore porodice i ostanu tamo gdje su rođeni,“ rekao je ministar Ugljanin, dodavši da je to najbolji način da se život vrati u najsiromašnije opštine kojima preti i demografsko pražnjenje. Profesor Redžović je takođe ohrabrio mlade preduzetnike, nazvavši ih ambasadorima u svojim opštinama i pozvao ih da se Agenciji obrate za svaki savet koji im je potreban.

Detaljnije
Bošnjačkim studentima na Kosovu obezbjediti sigurnost

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi, dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, upoznao je članove Vlade Srbije na jučerašnjoj sjednici o napadu na bošnjačke studente 23. septembra u Leposaviću i zatražio od nadlježnih da učine sve kako bi vinovnike ovog napada izveli pred lice pravde. Vlada smatra da je neophodno da se omoguće normalni uslovi za bošnjačke studente u Leposaviću i drugim djelovima severnog Kosova, odnosno da se spriječi da napuste univerzitet. Konkretne mjere bi pomogle riješavanju ovog problema i sprečile mogućnost daljih neželjenih posledica. Istovremeno bi uvjerile Bošnjake na sjeveru Kosova da su ravnopravni s drugima koji tamo žive i da neće biti izloženi maltretiranju zbog različite nacionalne i verske pripadnosti. Osim toga, osjećaj sigurnosti bi Bošnjake na sjeveru Kosova motivisao da izađu na izbore 3. novembra i slobodno izraze svoju političku volju. 

Detaljnije
Bajramska čestitka predsjednika Ugljanina

Uoči  nastupajećeg Kurban Bajrama,  predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije, dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, čestitao je dolazeći praznik, jedan od dva najveća u Islamu, građanima i predstavnicima kulturnog i javnog života koji slave, kao i ambasadama Islamskih zemalja u Srbiji. U čestitki se između ostalog kaže: „Neka i ovaj Kurban Bajram, kao i svi do sada i oni koji će doći, donese sreću, blagostanje i mir među ljudima. Želja mi je da bajramski dani budu prilika za čestitanja i susrete, ne samo u krugu svojih porodica i familija, nego i sa našim komšijama i prijateljima, ma koje vjere bili. I da Bog da da ovi mubarek dani učvrste vjeru i nadu u bolju budućnost i napredak i  budu podsticaj širenju tolerancije, povjerenja i saradnje među ljudima svih nacija i vjera.”

Detaljnije
Takmičari Sportskog saveza Sandžaka ispraćeni na Svetski kup u Tursku

Predsjednik Ugljanin je sportistima poželeo puno uspeha na predstojećem kupu i naglasio da su sportisti najbolji ambasadori kako naše regije, tako i cijele zemlje.

Detaljnije
Vode se razgovori sa svima koji se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem

Dr Ugljanin je upoznao javnost o dosadašnjim razgovorima koji su vođeni sa značajnim predstavnicima Bošnjaka koji se na ozbiljan način bave Bošnjačkim pitanjem.

Detaljnije
Ciljevi učešća izborne liste „ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO“

Ciljevi učešća izborne liste„ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO – dr. Sulejman Ugljanin“na izborima za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijećakoji su raspisani za 26.10.2014. godine:

Detaljnije
Principi i kriterijumi za odabir kandidata za učešće na izbornoj listi „ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO“

Principi i kriterijumi za odabir kandidata za učešće na izbornoj listi„ZA BOŠNJAČKO JEDINSTVO – dr. Sulejman Ugljanin“

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin uputio telegram saučešća SDA BiH

Povodom preseljenja na ahiret Sulejmana Tihića, predsjednika SDA Bosne i Hercegovine, predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin uputio je telegram saučešća Zamjeniku predsjednika SDA BiH Bakiru Izetbegoviću, u kome se kaže...

Detaljnije
DRŽAVNOM VRHU SMETA BOŠNJAČKO JEDINSTVO

Danas je u Novom Pazaru održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka na kojoj je razmatrana trenutna politička situacija u Sandžaku i Srbiji, u svjetlu posljednjih prijetnji koje su Bošnjacima uputili najviši državni funkcioneri.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP