Učitavanje sajta

Vijesti

Nedovoljno razvijena područja - posao za cijelu Vladu

Nedovoljno razvijena područja - posao za cijelu Vladu

Nedovoljno razvijena područja - posao za cijelu Vladu

Predsjednik SDA Sanžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja dr. Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ovogodišnju konferenciju o nerazvijenim opštinama posvećuje naporima da se u 46 opština vrati život, da se stvori ambijent za investitore i da se stanovnici tih opština od primalaca socijalne pomoći pretvore u poreske obveznike.

Otvarajući konferenciju "Program održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja u Srbiji", ministar Ugljanin je istakao da je to posao za koji Kancelariji za razvoj nerazvijenih opština treba pomoć cijele Vlade, Evropske unije, Ujedinjenih nacija i investitora. Prema njegovim rečima, Ministarstvo ima na raspolaganju 0,67 odsto budžeta za te namene i zato je potrebno da se taj novac na najbolji način multuplikuje.

Pokrenuli smo saradnju sa Fakultetom organizacionih nauka, jer nam je potrebna magija da uradimo nešto sa tako malim budžetom. FON ima ljude koji su posvećeni, stručni, ali su pre svega dobri u organizaciji, rekao je Ugljanin. Želja nam je da EU dođe u ta nerazvijena područja, da prepozna svoje kriterijume i standarde, rekao je Ugljanin.

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović ocenio je da pitanje nerazvijenih područja i regionalnih politika moraju postati jedna od najvažnijih tema, jer je Srbija zemlja za velikim razlikama uzmeđu opština i gradova. Stepen razlike se najasnije vidi u odnosu najrazvijenijeg Beograda i najnerazvijene opštine Bosilegrada, gde je odnosi 1:11, rekao je Mirović.

Beograd je na 60 odsto iznad proseka Srbije, dok je Bosilegrad 80 odsto ispod budžetskog proseka. Poslednjih godina razlika između Beograda i Bosilegrada je pala na 1:7, ali to je zato što je i Beograd počeo da stagnira, a ne zato što je Bosilegrad napredovao, ukazao je Mirović. Mirović je upozorio da sve opštine beleže pad ili stagnaciju.

I dalje imamo 46 nerazvijenih opština i taj se broj ne smanjuje. Od tih opština 23 su u grupi koje klasifikujemo kao devastirane, rekao je Mirović. Srbija je u poziciji da mora da žuri i da nema vremena za oklevanja i eksperimente. Moramo doći do mera koje će dati rezultat, rekao je Mirović.

Ministar energetike Zorana Mihajlović rekla je da nema države ili Vlade koja može biti zadovoljna kada ima jednu, a ne 46 nerazvijene opštine. Ono što je najveći problem Srbije i tih opština je stepen nezaposlensti, rekla je ona i naglasila da je alarmirajuće da je ta stopa u nekim opštinama 70 odsto. Mihajlović je rekla da je Ministarstvo u proteklih godina dana donelo uredbu o energetski zaštićenom kupcu, odnosno omogućeno je da socijalno ugrožene kategorije stanovništva imaju određene kilovate besplatne struje i toplotne energije.

Prema njenim rečima, očekivao se broj od 300.000 socijalno ugroženih kupaca, a regisrovano je samo 70.000. To ne znači da je to pravi broj, već samo da nema dobre komunikacije između lokalnih samouprava i države, rekla je Mihajlović. Mihajlović je rekla da su u toku radovi na termoelektrani Štavalj, hidroelektrani Bistrica, a to su projekti koji se nalaze u nerazvijenim opštinama i omogućiće zapošljavanje desetine hiljada ljudi. Obnovljivi izvori energije su nova šansa za zapošljavanje, izgradnja vetroparkova koji će doneti ulaganja od 500 miliona evra, rekla je ona i podsetila na poziv za izgradnju malih hidroelektrana. Od ukupnoh broja, 73 će se graditi u nerazvijenim opštinama, rekla je Mihajlović. Kritična tačka u razvoju nerazvijenih opština nije novac. Kritične tačke su nedostatak komunikacije između lokalnih samouprava i investitora, odnosno samouprave i države, ocenila je Mihajlović.

Učesnici Konferencij bili su i prof. dr Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja najviši državni predstavnici Republike Srbije, diplomatski kor, predsjednici 46 nedovoljno razvijenih opština, domaće i međunarodne organizacije i institucije.


VEST I FOTO IZVOR: Fonet

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP