https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Afirmisati Savjet nacionalnih manjina - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Afirmisati Savjet nacionalnih manjina

Imamović: Afirmisati Savjet nacionalnih manjina

Imamović: Afirmisati Savjet nacionalnih manjina

U nastavku drugog redovnog zasjedanja Narodne Skupštine Srbije, poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović, govorio je o prijedlogu o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savjetima.

Imamović je na početku izrazio zabrinutost zbog konstantnog napada na Bošnjačko nacionalno vijeće od strane predstavnika jedne većinske izborne liste, postavljajući pitanje zbog čega se Bošnjacima uvijek nameću rješenja i predstavnici za koje je narod pokazao da ih ne želi.

Razmatrajući prijedlog Zakona o nacionalnim savjetima Imamović je rekao, da je ovom zakonu potrebna suštinska promjena, a ne tehnička, naglasivši poseban dio o nadlježnostima nacionalnih savjeta.

“Mi smo govorili o izmjenama i dopunama ovog Zakona i rekli smo da u njima nisu dati odgovori na brojna pitanja koja su od suštinskog značaja za ostvarivanje prava manjina. Ovim izmjenama i dopunama nisu postavljeni novi mehanizmi za jačanje pozicije statusa i uloge nacionalnih savjeta u procesu ostvarivanja tih manjinskih prava ”- istakao je Imamović, poslanik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije.

Jedan od prijedloga poslaničkog kluba “SDA Sandžaka- PDD” jeste da se afirmiše već postojeći Savjet Republike Srbije za nacionalne manjine koji je osnovan 2009. godine, koji do sada nije zaživeo.

“Kako bi se pitanje položaja manjina adekvatno tretiralo i rješilo, SDA Sandžaka smatra da je neophodno spojiti već postojeće zakone o manjinama i donijeti jedan krovni zakon koji bi se odnosio na položaj manjina”, predložio je Imamović u svom obraćanju.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP