Učitavanje sajta

Glavni odbor

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Održan Glavni odbor SDA Sandžaka za Novi Pazar

U subotu 10. februara održan je Glavni odbor SDA Sandžaka Gradskog ogranka Novi Pazar. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Gradskog ogranka Muamer Smailbegović. Pored predsjednika svih mjesnih odbora SDA Sandžaka sa teritorije Novog Pazara, članova Izvršnog i Nadzornog odbora Stranke za Novi Pazara, sjednici su prisustvovali i Fuad Baćićanin, generalni sekretar i Šemsudin Kučević, zamjenik predsjednika SDA Sandžaka.

Detaljnije
Diplomate u Sandžaku

Delegacija ambasadora iz Arapske i Afričke grupe boravi do nedelje 18. marta u Sandžaku, gde će se upoznati sa turističkim potencijalima i privrednim pogonima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši. Domaćain diplomata je Biro Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Novom Pazaru na čijem je čelu ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin. Ugljanin je na dočeku grupe diplomata ocenio da je boravak tolikog broja predstavnika zemalja značajan dan ne samo za Sandžak, kao najnerazvijeniji deo Srbije, nego i za celu državu.

Detaljnije
Održana Četvrta izborna konvencija AM SDA Sandžaka

Danas   je  u  Novom  Pazaru  održana  Četvrta  izborna  konvencija Asocijacije  mladih  SDA  Sandžaka. Konvenciji   je  prisustvovalo  preko  hiljadu delegata  i gostiju.  Svojim prisustvom Konvenciji podršku mladima dao je predsjednik stranke dr. Sulejman Ugljanin, sa svojim najbližim saradnicima. Značaj Konvenciji je takođe i prisustvoavao predstavnik omladine  AK partije Republike  Turske, sa kojima inače Asocijacija mladih ima potpisan protokol o saradnji.

Detaljnije
Gradski odbor SDA Sandžaka Novi Pazar predstavio kandidate

Gradski odbor SDA Sandžaka Novi Pazar večeras je predstavio listu svojih kandidata za gradsku skupštinu na prvom zajedničkom sastanku rukovodstva Stranke i odabranih kandidata. Odbornička lista Gradskog ogranka Novi Pazar broji 47 kandidata. SDA Sandžaka je za izbore raspisane za 6. maj 2012. godine za gradsku skupštinu u Novom Pazaru pripremila listu mladih kandidata, visoko obrazovanih, časnih i iz uglednih porodica  koji su garant uspjeha i prosperiteta grada Novog Pazara u budućem periodu.

Detaljnije
5. april odredio sigurnu i mirnu budućnost Sandžaka

U povodu obilježavanja 5. aprila Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeće Saopštenje za javnost Podsjećamo građane da je 5. aprila 1991. godine, prije tačno 21 godinu, Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka donio odluku da se bojkotuje mobilizacija i regrutacija mladih za rat protiv Slovenije i drugih jugoslovenskih država i naroda i da se na taj način spriječi bratoubilački rat i raspad bivše Jugoslavije.

Detaljnije
5. APRIL – DAN MLADIH SANDŽAKA

Danas je održana sjednica Glavnog odbora Asocijacije mladih SDA Sandžaka na kojoj je donijeta odluka da se 5. april proglasi Danom mladih Sandžaka. Mladi SDA Sandžaka ovim žele da održe trajno sjećanje na 5. april 1991. godine kada je Glavni odbor SDA Sandžaka donio odluku o bojkotu regrutacije i mobilizacije u JNA i pozvala narod da ne učestvuje u ratu ni protiv jednog jugoslovenskog naroda. Mladi SDA Sandžaka ovaj dan su obilježili šetnjom gradom sa jasnim porukama trajnog opredijeljenja miru i života u sigurnoj budućnosti. Svoj današnji progam su završili puštanjem 21 goluba kao simbola 21. godine borbe za očuvanje mira u Sandžaku.

Detaljnije
Obraćanje dr. Sulejmana Ugljanina na Prvom kongresu SDA Sandžaka

Poštovani Osnivači Stranke Demokratske Akcije Sandžaka. Uvaženi zastupnici Stranke na prvom kongresu Stranke, Uvaženi kandidati SDA Sandžaka za odbornike u Sandžačkim opštinskim  skupštinama i skupštini grada Novog Pazara. Uvaženi kandidati SDA Sandžaka za narodne poslanike u Skupštini Republike Srbije, Poseban pozdrav vrhovnom verskom poglavaru gospodinu Zilkiću, Poštovani predsjedniče Bošnjačkog nacionalnog Vijeća i zastupnici Vijeća. Dragi gosti, uvaženi kolege ministri, Narodni poslanici iz Republike Turske, Makedonije, Crne Gore. Uvaženi, vase ekselencije gospodo ambasadori Republike Turske, Malezije, Indonezije, Angole, Belorusije. Poštovani predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, i dragi novinari - predstavnici medija. Dame i Gospodo  Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je autentičan predstavnik Bošnjaka u Republici Srbiji. Od svog osnivanja 1990. godine Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je parlamentarna stranka u kontinuitetu, na lokalnom i republičkom nivou u Srbiji, a u dva mandata i na saveznom nivou SRJ i SCG.    

Detaljnije
Sretan 11. maj - Dan bošnjačke nacionalne zastave

Povodom 11. maja Dana bosnjačke nacionalne zastave Gradski odbor SDA Sandžaka izdao je saopštenje u kojem izražava svoje čestitke svim Bošnjacima predstojeći  nacionalni blagdan, 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave. Tim povodom  Gradski odbro SDA Sandžaka je pozvao Bošnjake da prisustvuju programima obilježavanja Dana zastave, koje je upriličilo Bošnjačko nacionalno vijeće a koji započinju svečanim prijemom u Glavnom uredu Vijeća u petak 11. maja sa početkom u 19:30 časova.    

Detaljnije
Svoje kapacitete SDA će uložiti za prosperitet i razvoj i Novog Pazara

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka za Novi Pazar zahvalio se svim građanima Novog Pazra na dostojanstvenom ponašanju u danu izbora kao i  Velikom povjerenju koje su građani ukazali Stranci demokratske akcije u Novom Pazaru  i Sandžaku, rečeno je u saopštenju za javnost Gradskog ogranka Novi Pazar koje je potpisao Muamer Smailbegović, predsjednik gradskog ogranka. U saopštenju se kaže: „Stranka demokratske akcije Sandžaka će i u narednom periodu znati da na pravi način artikuliše interese građana Novog Pazara i sve svoje kapacitete i potencijale usmjeri ka izgradnji političke stabilnosti, ekonomskog razvoja i sveopšteg napretka Novog Pazara. 

Detaljnije
Osnovni cilj je integracija Sandžačkih Bošnjaka u sve državne institucije

Povodom pregovora o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije, SDA Sandžaka izdaje   Saopštenje za javnost   Na sjednici Glavnog odbora SDA Sandžaka održanoj u Novom Pazaru razmatrana je ponuda mandatara Ivice Dačića za sastav nove vlade i koalicionih partnera za učešće SDA Sandžaka u budućoj Vladi Republike Srbije i prijedlog radne verzije koalicionog sporazuma o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije koji je predat mandataru Ivici Dačiću i koalicionim partnerima.

Detaljnije
Podžavamo sve one koji aktivno i javno rade na ujedinjenju Islamske zajednice

U nedelju je, 03.02.2013. godine održana sjednica Predsjedništva SDA Sandžaka. Članovi predsjedništva su upoznati sa informacijama o potpisivanju Koalicionog sporazuma o učešću SDA Sandžaka u Vladi Republike Srbije i tokom redovnih aktivnosti vezanih za izveštaje Kadrovske komisije Stranke o procesu razmatranja izveštaja o ocjeni rada predstavnika Stranke na lokalnom i republičkom nivou. Predsjedništvo Stranke je razmatralo i informaciju sa sastanka Odbora za međukonfesionalna pitanja Stranke i predstavnika Rijaseta Islamske zajednice i podržalo donjete zaključke odbora Stranke, i to: 1. Nakon neuspjeha inicijative Vlada R. Sbrije i R. Turske o pomirenju unutar Islamske zajednice,  Predsjednik SDA Sandžaka je zamolio gospodina Mehmeda Gormeza da Turski Dijanet nastavi sa traženjem modela pravednog ujedinjenja. 2. Predsjednik Dijaneta je  razmotrio inicijativu o ujedinjenju koju zagovaraju mladi imami sa obije strane, i pozvao  Muhameda ef. Demirovića i imame koji govore turski da to predstavi dijanetu. 3. Dijanetu je objašnjeno da se ne radi o trećoj opciji već o aktivnostima sve većeg broja imama na ujedinjenju dvije postojeće u jedinstvenu Islamsku zajednicu. 4. Odbor za međukonfesionalnu saradnju poziva sve imame na jedinstvo, a članstvo Stranke i sve druge vjernike da posjećuju sve džamije i tako doprinesu ujedinjenju . 5. Odbor za međukonfesionalnu saradnju podžava sve one koji aktivno i javno rade na ujedinjenju i imaju vidljive rezultate na tom pollju. Pozivamo verske poglavare da iskoriste svoju lidersku poziciju i ugled i preuzmu da rukovode dalje ovom inicijativom.

Detaljnije
EU će ohrabrivati pripadnike nacionalnih manjina

Stranka demokratske akcije Sandžaka se obratila Evropskoj Uniji, Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim institucijama i ukazala na diskriminaciju državnih organa prema Bošnjacima prilikom imenovanja sudija i tužilaca u Sandžaku.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP