Učitavanje sajta

Vijesti

Obraćanje dr. Sulejmana Ugljanina na Prvom kongresu SDA Sandžaka

Obraćanje dr. Sulejmana Ugljanina na Prvom kongresu SDA Sandžaka

Obraćanje dr. Sulejmana Ugljanina na Prvom kongresu SDA Sandžaka

Poštovani Osnivači Stranke Demokratske Akcije Sandžaka.

Uvaženi zastupnici Stranke na prvom kongresu Stranke,

Uvaženi kandidati SDA Sandžaka za odbornike u Sandžačkim opštinskim  skupštinama i skupštini grada Novog Pazara.

Uvaženi kandidati SDA Sandžaka za narodne poslanike u Skupštini Republike Srbije,

Poseban pozdrav vrhovnom verskom poglavaru gospodinu Zilkiću, Poštovani predsjedniče Bošnjačkog nacionalnog Vijeća i zastupnici Vijeća.

Dragi gosti, uvaženi kolege ministri, Narodni poslanici iz Republike Turske, Makedonije, Crne Gore. Uvaženi, vase ekselencije gospodo ambasadori Republike Turske, Malezije, Indonezije, Angole, Belorusije.

Poštovani predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, i dragi novinari - predstavnici medija.

Dame i Gospodo

Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je autentičan predstavnik Bošnjaka u Republici Srbiji. Od svog osnivanja 1990. godine Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je parlamentarna stranka u kontinuitetu, na lokalnom i republičkom nivou u Srbiji, a u dva mandata i na saveznom nivou SRJ i SCG.   

Prvi Kongres Stranke Demokratske Akcije Sandžaka, koji održavamo danas, predstavlja i kraj jednog teškog i neizvjesnog perioda u parlamentarnom životu Srbije, a ujedno predstavlja i početak jedne nove epohe u našem životu, dobijanjem statusa kandidata Srbije za članstvo u EU.

Prvi Kongres SDA Sandžaka održava se u vrijeme kada postaje izvjesno ostvarenje naših programskih ciljeva, i to: privrženost uspostavljanju pravne države Srbije, naša posvijećenost zaštiti ljudskih i manjinskih prava, tržišna ekonomija, održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i ravnomjerni regionalni razvoj, kao ustavna kategorija, zaštita i unapređenje životne sredine sa ciljem da životnu sredinu ostavimo potomcima u boljem stanju nego kao što smo je mi zatekli.   Danas ćemo predstaviti viziju ekonomskog  razvoja Sandžaka kao moderne prekogranične evropske regije i turističke destinacije na evropskom koridoru 11 budućeg autoputa Beograd - Bar. Kao i viziju održivog razvoja nedovoljno razvijenih područja.

Tokom svog dvadesetdvogodišnjeg političkog puta i rada Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je prošla kroz dvije faze i upravo naš prvi Kongres predstavlja početak treće faze. Prva faza 1990.-2000. godine bila je borba za očuvanje mira i opstanak Bošnjaka u Sandžaku; za očuvanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i očuvanje međunacionalne tolerancije u Sandžaku. U tom kontekstu Petog aprila 1991. godine Glavni odbor Stranka Demokratske Akcije Sandžaka donio je odluku o bojkotu mobilizacije i regrutacije za rat protiv Slovenije, Hrvatske, BiH i drugih jugoslovenskih republika. Umjesto toga mi smo tu omladinu poslali na školovanje, na univerzitete u Republiku Tursku koja je tu našu djecu prihvatila kao svoju djecu. Prihvatila je sve studente bez izuzetka, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost. Taj dan je naša omladina prihvatila i  proglasila DANOM MLADIH.

U drugoj fazi 2000-2012 dali smo svoj doprinos demokratskoj tranziciji. Podržali smo sve demokratske predsjedničke kandidate u našoj zemlji. Nakon izbora 2008. godine sa dva bošnjačka glasa omogućili smo formiranje proevropske Vlade i proevropske demokratske parlamentarne većine u Skupštini Srbije. Sa ta dva glasa, igrom slučaja, donešeni su svi proevropski zakoni u protekle četiri godine. Kao što je poznato usvojeni su sa 126 ili 127 glasova. To nam čini veliku čast. Sada imamo jednu novu fazu koja predstavlja ostvarenje naše vizije krunisano dobijanjem statusa kandidata Republike Srbije za prijem u EU. Došlo je vrijeme da obilježimo kraj jednog perioda, da vidimo plodove našeg dugogodišnjeg rada, kao i da predstavimo svoju dalju političku viziju i strategiju.

Stranka Demokratske Akcije Sandžaka, kao što vam je svima poznato u svim bivšim jugoslovenskim republikama je parlamentarna stranka, kroz partnersko delovanje sa svim SDA u bivšim jugoslovenskim republikama predstavlja značajan faktor prekogranične i regionalne saradnje. Uključujući dalji nastavak uspješne i sveobuhvatne saradnje sa Republikom Turskom gdje u velikom broju više od jednog vijeka žive sandžački Bošnjaci koji su živi most saradnje Srbije i Turske a regija Sandžak Kapija saradnje .

Kada se tiče našeg ekonomskog razvoja, koji nam je danas glavni problem, u zemlji koja ima 46 nedovoljno razvijenih opština, za nas je od velikog značaja da se skoncentrišemo na ključne strateške sporazume. Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, a zatim,  obostrano ukidanje viza za građane Srbije i Turske, pružaju velike razvojne mogučnosti da Srbija postane veliki agroindustrijski kompleks za proizvodnju biološki zdrave hrane, za koju imamo i sposobno stanovništvo i čistu i zdravu zemlju i sve ostale uslove koji su za to potrebni. Svakako, sa ulaganje u tehnologiju za sekundarnu i tercijalnu te zdrave hrane i plasman širom svijeta.

Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU otvaraju se nove mogučnosti za korišćenje predporistupnih i drugih fondova kako za državu tako za regije, zajednice opština i uspješne pojedince i individualne projekte u svim oblastima proizvodnje.

Nastavit ćemo istim intenzitetom na održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja, sa ciljem stvaranja stimulativnog ambijenta za investiciona ulaganja.

Posebnu pažnju posvetićemo zapošljavanju. U tom smislu prvenstveno uspostavljanjem  instituta za radno osposobljavanje školovanih kadrova koji nisu našli adekvatno radno mjesto, nastavak obuke žena za agrobiznis i druge programe i projekte koji su več dali velike rezultate. Znamo da u našoj zemlji vise od 50% punoljetne zdrave populacije čine žene. Žene su, kao što nam je poznato, predane poslu, odgovorne u svome poslu i sposobne da sve svoje znanje primene u praksi. Taj jedan veliki dio naše populacije, umjesto da čeka da neko drugi razvije zemlju i da bi uživale u blagodatima razvijenosti one će same uzeti aktivno učešće u razvoju naše zemlje, dizanju našeg standarda i otvaranju novih radnih mjesta.

Jedan od naših strateških ciljeva je Regionalna Razvojna Zona u Tutinu koja predstavlja konceptualno pilot projekat razvoj ne samo Srbije nego ćitavog Balkana, to je jedan samoodrživi projekat.

Izgradnja Kliničkog centra u Novom Pazaru, izgradnja i održivo samofinansiranje regionalnog centra za lica sa posebnim potrebama su vrlo važni naši strateški ciljevi koji će imati značaj na naš dalji održivi razvoj.

Nastavićemo uspješno zapoćeti Koncept “Sandžak Prekogranična Evropska Regija i Turistička destinacija na Evropskom koridoru - 11” otvaranjem Sandžačke kancelarije u Briselu 10.aprila, znači, u srijedu otvaramo Sandžačku kancelariju u Briselu. To istovremeno podrazumjeva dalje podsticaje u poljoprivredi u smislu proizvodnje biološki zdrave hrane sa oznakom geografskog porijekla. Ovo je naš prvi pilot projekat, a naš je cilj, da sve grupacije nerazvijenih opština i sve opštine pojedinačno mogu preko te kancelarije da konkurišu za razvojne projekte, razvojne kredite, razvojne donacije  iz evropskih predpristupnih fondova. Znači, nećemo očekivati da neki ministar za evropske integracije sam obezbedi evropska sredstva gde će biti izložen raznim ucjenama i uslovima da bi dobio ta sredstva, a naše opštine mogu bez ikakvog uslovljavanja da dobiju sredstva, uspješni privrednici i poljoprivrednici  mogu dobijati ta sredstva i zajednice opština ili regije takođe mogu dobijati ta sredstva sa tri-četiri posebna izvora da koriste.

Nastavičemo sa promocijom naših proizvoda i drugih usluga za plasman u druge zemlje koje za to pokažu interes kroz Ekonomske programe i programe posjeta kao što je zapoćeto sa ambasadorima Afričke i Arapske grupe programom ekonomske posjete Sandžaku.  Postoji dobro raspoloženje i objektivne okolnosti za povratak naše građevinske operative u afričke, arapske i druge zemlje koje imaju objektivne potrebe i za tim i za drugim našim uslugama. Naš je cilj da omogućimo našim proizvodima da dođu na ta tržišta, a oni će sigurno svojim kvalitetom i povoljnim cijenama obezbediti svoj opstanak na arapskim, afričkim i drugim tržištima.

Poštovani prijatelji, dame i gospodo, uvaženi zastupnici, kandidati za odbornike i poslanike

SDA Sandžaka kao stranka bošnjačke nacionalne zajednice zalagaće se za otklanjanje    posledica dugogodišnjeg delovanja miloševićevog režima i ostataka tog režima u državnim organima sa javnim ovlašćenjima koji osporavaju bošnjački nacionalni identitet, i zloupotrebljavaju svoj službeni položaj za nasilničko ponašanje prema najvišim legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji. To nisu stvari za ovako veliku svečanost ali to znači život. Čitali ste u štampi, neke moje kolege su govorile šta će Bošnjaci više imaju dva ministra. Drugi su govorili neka taj bošnjački ministar kaže šta je radio u Vladi Srbije. To su igre, prljave igre predizborne kampanje, ali ja mogu da vam kažem: Da je ovaj ministar, ovaj bošnjački ministar cijelog svog mandata skoro na svakoj sjednici Vlade, ukazivao otvoreno, jasno i nedvosmisleno na nezakonite radnje državnih službenika sa javnim ovlašćenjima na terenu, bilo u sandžačkim ili drugim nerazvijenim opštinama. Govorio sam mirnim tonom sa željom da skrenem pažnju nadležnim ministrima da to isprave. Mnogo puta sam i u pisanoj formi davao i na Vladi i nadležnim ministrima nemile scene nasilničkog ponašanja, prvenstveno policije i drugih ljudi sa javnim ovlašćenjima prema najvišim bošnjačkim političkim predstavnicima, uključujući i oružanu zasjedu i pokušaj ubistva. Do danas nisam dobio odgovor ni na jedno pitanje. Ali ima još do 6. maja, bit ćemo strpljivi, ukazivat ćemo našim ljudima. Tvrdim, Srbija je velika zemlja, ima preko 168 opština, ne može ministar da zna šta se sve dešava, ne može Vlada da zna šta se sve dešava na terenu, ali nadležni ministri i vlada dužni su da uvaže mišljenje građanina koji se žali, a kamoli ministra koji traži i ukazuje na te stvari. Ja ne govorim ovo da omalovažim našu Vladu nego govorim kao čovjek iz ljudskih i patriotskih razloga, ovo je moja zemlja i želim da u ovoj zemlji uspostavimo zakoniti red i pravnu državu, to je cilj.

Poštovani kandidati za odbornike i poslanike, Vaš je zadatak da se borite za programske ciljeve SDA Sandžaka,  prvenstvemo na mjestima na kojima ste birani, a zatim i na svim drugim mjestima jer će te biti ljudi sa legitimitetom, imat će te svoj legitimitet i legitimitet ljudi koji su vas birali.

Naši su, pored ostalih ciljeva, ravnopravnost naroda, zaštita i unaprjeđenje prava manjinskih zajednica i nacionalnih manjina, punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji i drugim evropskim i evroatlanskim institucijama, organizacije i regionalna saradnja, očuvanje, zaštita i unaprjeđenje individualnih i kolektivnih prava bošnjačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu; Briga o porodici, očuvanje i unaprjeđenje bošnjačkog nacionalnog identiteta i tradicionalnih vrijednosti u porodičnom i javnom životu i zaštita javnog morala.

To nam je danas najpotrebnije, porodica i zaštita javnog morala.

Pravo građana Sandžaka na brži ekonomski razvoj i prekogranična saradnja.

Održivi razvoj, zaštita i unaprjeđenje životne sredine i prekogranična saradnja.

Vaš je zadatak da se borite za programske ciljeve i za prava Bošnjaka, za poštovanje izborne volje vaših birača. Poštovani odbornici, poštovani kandidati za odbornike i poslanike morate držati svoje dostojanstvo, morate čuvati dostojanstvo drugih ljudi, znajte, ljudska prava i ljudske slobode su neograničene, one mogu biti ograničene samo slobodama drugog čovjeka. Bahatost nije dozvoljena, nemože neko sebi dati mnogo slobode ugrožavajući tuđu slobodu, budite pažljivi na tu granicu. Ima dobrih stvari kada smo govorili vezano za otklanjanje posledica Miloševićevog režima, naša vlada prije 10 dana donijela je odluku i odvojila pozamašna sredstva, usvojen je moj program koji sam ja dao našoj vladi, na kome sam dugo godina radio, Program za povratak i održivi opstanak prognanih i raseljenih Bošnjaka opštine Priboj. To je veliki korak naprijed. Bilo je otpora, dvije i po godine taj Program nije mogao da se izglasa, na veliku sreću, jasnom i nedvosmislenom odlukom predsjednika Tadića, prije desetak dana je Program usvojen i određeno 80 miliona dinara za početak. Samo za početak.

Moram se malo vratiti na vas odbornike. Gledali ste svašta, slušali ste razne klevete, uvrede, napade i fizičke nasrtaje na odbornike, bilo je i ubistva, naš je odbornik ubijen, na mnoge je pucano, bili su mnogima ugroženi životi samo zato što su članovi i odbornici SDA Sandžaka. Želim da vam kažem da je bila do sada praksa da se negira bošnjački nacionalni identitet, ljudska, građanska i nacionalna prava koja proizilaze iz toga. Nažalost do sada niko nije kažnjen zbog nasrtaja na ličnost, život i dostojanstvo bošnjačkih predstavnika u Republici Srbiji, naprotiv, stiče se utisak da su neki i nagrađeni, jer nakon pisanih prijava bili su još agresivniji, još drskiji i još bezobrazniji. Budite sigurni da su ta vremena za nama. Nemoj da vas to uplaši, bio je cilj da svi Bošnjaci kažu svojoj djeci “nikad nemoj te pokušavati da budete predstavnici svog naroda jer ćete loše proći kao oni prije vas”. Nije tako. Ja kažem, budite u ovoj Srbiji predstavnici bošnjačkog naroda bit ćete uzvišeni, počašćeni, dostojanstveni, imat ćete našu zaštitu. Našim učešćem u Vladi Republike Srbije za ove četiri godine na održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja direktnim kontaktom sa srpskim narodom na terenu ustanovili smo da je srpski narod jedan velikodušan narod, dobar narod koji briše predrasude. U početku je bilo predrasuda prema meni, međutim, sada širom Srbije nit mi treba pratnja ni obezbeđenja ni bilo kakva pomoć. Nažalost, treba mi samo pomoć od ostataka Miloševićevog režima u policiji, tužilaštvu i sudstvu, od njih mi treba zaštita, ali i to ćemo riješiti.

Dragi kandidati za odbornike, poslanike želim vam uspjeh i želim vam pobjedu.

Dragi  gosti, predstavnici zemalja, predstavnici vlada, ambasada zahvaljujem vam se što ste došli i svojim dolaskom ukazali veliko poštovanje bošnjačkoj nacionalnoj zajednici u Republici Srbiji.

I tvrdim da ćemo za kratko vrijeme od zemlje Srbije napraviti pravu državu Srbiju koja će biti punopravni član i Evropske unije i svih drugih međunarodnih institucija i organizacija.

Hvala na pažnji

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP