Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Turska i Srbija razvijaju saradnju u poljoprivredi

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin sastao se u Ankari sa turskim ministrom poljoprivrede Mehmetom Mehdijem Ekerom koga je pozvao da poseti jubilarni 80. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.Ministar Eker je rekao da je poslednjih godina saradnja Srbije i Turske sve bolja, ističući sporazum između dve zemlje potpisan 2011. godine kojim  je dogovorena saradnja u poljoprivredi i predviđena redovna komunikacija, tako da će naredni bilateralni sastanak biti u junu u Atini. Eker je dodao da su u 42 provincije u Turskoj  otvoreni zavodi za podršku poljoprivredi i nerazvijenim područijima i ponudio da sa Srbijom izmeni iskustva rada zavoda.Ministar Ugljanin, koji je ispred Vlade Srbije zadužen za Kancelariju za održivi razvoj nerazvijenih područja, upoznao je Ekera sa stanjem u 46 nerazvijenih opština u Srbiji u kojima postoji velika mogućnost za razvoj poljoprivrede. “Srbija ima potencijal da bude agroindustrijski kompleks i poželjna turistička destinacija,” rekao je Ugljanin.On je juče imao sastanke i sa predstavnicima turskih firmi Juksel, Ulker i Mimmak, zainteresovanim za poslove u Srbiji. Predstavnik Mimmaka je rekao da su izuzetno zainteresovani za infrastrukturne projekte u Srbiji, a da u inostranstvu inače nastupaju sa ortačkim kompanijama.Predsjednik Ugljanin će danas na odvojenim sastancima razgovarati sa potpredsednikom turske vlade Bekirom Bozdagom, ministrom saobraćaja Binalijem Jildrimom, novim ministrom obrazovanja Nabijem Avdžijem, kao i ministrom za evrointegracije Egmenom Bagišem.Tim susretima predsjednik Ugljanin završava  višednevnu radnu posetu Turskoj gde je imao niz sastanaka posvećenih ekonomskoj saradnji dve zemlje za koju su i domaćini i gost zaključili da ide uzlaznom linijom koja je, kako je istakao Ugljanin, dobila dodatni zamah nedavnom posetom predsednika Srbije Tomislava Nikolića Turskoj.

Detaljnije
TIKA donirala još jednu školu Novom Pazaru

Sredstvima Turske razvojne agencije završena je izgradnja Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ u Novom Pazaru i izvršen je tehnički prijem zgrade škole i tehničkih pomagala. Planirano je da u narednih nekoliko dana se odredi i datum svečanog zvaničnog otvaranja ove škole na kojem će biti prisutni i predstavnici Vlade Republike Turske i tog dana će ova škola biti predata na korišćenje našim najmlađim sugrađanima. „TIKA je od 2011. godine prisutna u Srbiji i uglavnom sprovodi projekte u obrazovanju, zdravstvu i infrastrukturi. Zbog naše kultorološke i historijske povjezanosti najvažniji projekti se sprovode upravo u Novom Pazaru. Izgradnja ove škole je treći po značaju projekat u Sandžaku, pomenut ću školu u Bijelim Vodama, dodatnu zgradu Državnog univerziteta koju smo izgradili i opremili i ovu osnovnu školu sa 20 učionica.“ – istakao je direktor TIKE za Srbiju Emrah Ustaomer. 2009. godine prilikom posjete premijera Republike Turske Redžepa Taipa Erdoana Novom Pazaru obećana je izgradnja tri osnovne škole kako bi se rasteretile postojeće i ova škole je jedna od te tri koje smo obećali ističi iz TIKE. „Danas smo u prisustvu prijatelja iz Turske, iz Turske razvojne agencije (TIKA), izvršili prijem svih tehničkih prijem radova koji su izvršeni na školi, prijem tehničkih pomagala koja su potrebna za normalan rad i ove osnovne škole koju ja je izgrađena sredstvim TIKA. Ovo nije prva škola, čiju izradu je finansirala TIKA, u gradu a nije ni poslednje i očekujemo da u narednom periodu krene intezivna saradanja sa našim prijateljima iz TIKE.“ – rekao je Fuad Baćićanin, generalni sekretar SDA Sandžaka i predsjednik Skupštine grada Novog Pazara.

Detaljnije
Saradnja Srbije i Turske biće još intenzivnija

  Ministar u Vladi Srbije i lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin sastao se danas u Ankari sa Omerom Dinčerom,  dosadašnjim kopredsednikom Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske. Tema razgovoraje i bila  privredna saradnja dve zemlje za koju su se složili da je do sada bila uspešna. "I dalje ću pružati punu podršku  u svemu što radite i ekonomska saradnja naše dve zemlje biće jos intenzivnija”, poručio je Dinčer. Ugljanin je istakao veliku važnost infrastrukturnih projekata u Srbiji za koje je već dogovoreno značajno učešće turskih kompanija i Exim banke.  

Detaljnije
Početak realizacije projekta Hiruškog bloka u Novom Pazaru

Lider SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin sastao se danas sa potpredsjednikom Vlade Republike Turske Bekirom Bozdagom, u čijoj su nadlježnosti i poslovi Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKE). „U ovoj godini, TIKA je namenila šest miliona evra za realizaciju započetih i za nove projekte u Srbiji“, rekao je Bozdag, dodavši da su pre dva dana završeni osnovna škola u Novom Pazaru i Dom kulture u Sjenici, a u pripremi je i izgradnja Hirurškog bloka u Novom Pazaru. Predsjednik Ugljanin je rekao da će taj blok, vredan četiri miliona evra, znatno popraviti kvalitet života u Sandžaku i celoj Srbiji. „Dve škole u Novom Pazaru koje je TIKA finansirala su izvanredan poduhvat koji tamošnjim ljudima puno znači“, dodao je ministar. On je zamolio da TIKA nastavi kontinuirano da radi u Sandžaku i u svih 46 nerazvijenih opština u Srbiji, sa oko milion stanovnika, koje su u nadležnosti Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, jer to tamo „popravlja sveukupnu klimu“, olakšava život i motiviše i druge da pomognu. Ugljanin je obavestio Bozdaga da je za vreme višednevne radne posete Turskoj u susretu sa potpredsjednikom Vlade Alijem Babadžanom i generalnim direktorom Exim banke Hajretinom Kaplanom razgovarao i o početku izgradnje dva lokalna puta u Sandžaku koji će ovaj region spojiti sa auto-putem, budućim Koridorom 11. Predsjednik je zamolio Bozdaga da premijeru Turske Redžepu Taibu Erdoganu prenese poziv da poseti Srbiju i Sandžak.

Detaljnije
Više studenata iz Sandžaka u Turskoj

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin razgovarao je danas sa turskim ministrom obrazovanja Nabijem Avdžijem i predložio da Turska poveća kvotu za studente iz Sandžaka i Srbije zbog njihovog velikog interesovanja za školovanje u toj zemlji. U Turskoj trenutno ima samo trideset i devet studenata iz Sandžaka i Srbije, dok ih je ranije bilo  čak  754.  Ugljanin je takođe predložio Avdžiju da njegovo ministarstvo u Beogradu i Novom Pazaru otvori škole za učenje turskog jezika kako bi se budući studenti pripremali za nastavak obrazovanja u Turskoj. Poslednjeg dana višednevne radne posjete Turskoj, ministar Ugljanin je razgovarao i sa potpredsjednikom TOB-a, Unije komora i robnih berzi Turske, Faikom Javuzom, s kojim je dogovorena još bliža saradnja i motivisanje turskih privrednika za ulaganja u Srbiju. TOB je inače uključen u modernizaciju carinskih prelaza u Srbiji – šest završeno, na deset se još izvode radovi – a predloženo je da svojim iskustvom tehnički pomognu organizaciji industrijskih zona u nerazvijenim područjima.

Detaljnije
Sastanak sa novim članovima Asocijacije mladih SDA Sandžaka

Predsednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka Edin Gudzević i članovi predsedništva mladih SDA Sandzaka  i ovog petka održanli su sastanak sa novim članovima stranke koje su sa upoznali sa radom i organizacijom SDA Sandzaka.  U razgovoru sa novim članovima je istaknuto da je SDA jedina na ovim prostorima pruzila priliku mladima da pokazu na delu svoju stručnost, aktivno učestvuju u vršenju vlasti u sandzačkim opstinama i da sve svoje ideje realizuju u praksi. Novi članovi su izrazili zadovoljstvo što su postali članovi najmasovnije i najorganizovanije omladinske organizacije u Sandžaku, te želju da ce vrlo aktivno uzeti učešće u radu AM SDA Sandzaka. Osnovni motiv njihovog pristupanja i uzimanja učešća u politčkom zivotu jesu prevashodno ciljevi stranke i delotvoran rad u prethodne 22 godine, kao i činjenica da SDA Sandžaka pruža široku lepezu mogućnosti mladim ljudima da svojim znanjem i mogućnostima doprinesu razvoju grada i regije Sandžak.

Detaljnije
SDA Sandžaka: Naš je cilj da se obuzda samovolja

Stranka demokratske akcije Sandžaka pozvala je, početkom ove nedelje, sve političke stranke koje su na izborima dobile odborničke mandate u Skupštini grada, da formiraju potpunu koaliciju koja bi omogućila efikasno rješavanje nagomilanih problema u gradu nastalih tokom nekoliko proteklih godina. Naš je osnovni cilj da se spriječi i obuzda samovolja gradonačelnika u radu koja je za posljedicu imala nezakonitost konstatovanu u Izvještaju Državnog revizora za 2011. godinu. Međutim, posljednjih dana rukovodstvo Sandžačke demokratske partije na čelu sa Mehom Mahmutovićem pristupilo je nečasnom vrbovanju pojedinih odbornika drugih političkih stranaka. Ovime su, ne poštujući politički kodeks ponašanja, pokušali da sruše izbornu volju građana u čemu nisu imali uspjeha, jer je riječ o poštenim i časnim ljudima iz ovoga grada.  Očigledno je čelnicima Sandžačke demokratske partije u Novom Pazaru stalo da po svaku cijenu, tražeći podršku pojedinaca i ne birajući sredstva, zadrže postojeće stanje i time direktno i drsko odbace svaku našu inicijativu da zajedno ravnopravno pristupimo  vraćanju velikih dugova poveriocima, isplati zaostalih ličnih dohodaka i doprinosa radnicima, kao i da se obezbjedi transparentnost i zakonitost u radu organa grada i javnih preduzeća. Stranka demokratske akcije Sandžaka će nastaviti razgovore sa svim strankama koje imaju odbornike i tražiti mogućnost da se riješe svi nagomilani problemi u gradu. - kaže se u saopštenju SDA Sandžaka.

Detaljnije
PRIJEPOLJE UZ SAMOOPREDJELJENJE

Lista “Samoopredjeljenje” jučer je u sali prijepoljskog Doma kulture održala svoj peti skup. Na skupu su predstavljeni kandidati iz Prijepolja kao i programski ciljevi liste.

Detaljnije
Širokom koalicijom zaustaviti samovolju gradonačelnika

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je danas pres konferenciju na kojoj je obrazložen duh i smisao formiranja široke koalicije i ukazano na pokušaje nečasnog vrbovanja pojedinih odbornika. Javnosti se obratio Almir Dazdravević portparol Gradskog ogranka SDA Sandžaka Novi Pazar i istakao: "Stranka demokratske akcije Sandžaka početkom prošle nedelje, uputila je prijedlog Koalicionog sporazuma svim strankama  koje su na izborima dobile odborničke mandate u Skupštini grada za formiranje potpune koalicije. Obavljeni su razgovori sa predstavnicima svih stranaka u kojima smo obrazložili duh i smisao prijedloga formiranja široke koalicije.  Cilj ovakve koalicije je da se obuzda i spriječi samovolja gradonačelnika i da se s druge strane izvrši podjela i nadlježnosti i odgovornosti između svih stranaka koje predstavljaju građane u Skupštini grada.  Posljednjih dana, nažalost, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, sa predsjednikom Sandžačke narodne partije Mirsadom Đerlekom i drugim saradnicima, nesvjesni posljedica svojih postupaka, pristupili su nečasnom vrbovanju pojedinih odbornika drugih političkih stranaka. Raznim ucjenama su pokušali da sruše izbornu volju građana u čemu nisu imali uspjeha, jer je riječ o poštenim i časnim ljudima iz ovoga grada.  SDP po svaku cijenu, tražeći podršku pojedinaca i ne birajući sredstva, pokušava da zadrži postojeće neodrživo stanje. Stranka demokratske akcije Sandžaka nastavit će sa aktivnostima u izgradnji što šire koalicije sa ciljem da se izmire zaostale plate i doprinosi radnicima, vrate nagomilani dugovi grada i obezbjedi transparentnost i zakonitost u radu organa grada i javnih preduzeća.  SDA Sandžaka će odlučno tražiti skupštinsku većinu u obezbjeđivanju osnovnih gradskih funkcija (grijanja, vodosnabdijevanja, javne rasvjete i ostalih komunalnih usluga) i u rješavanju ovih problema razgovarat će sa svim strankama u skladu sa izbornom voljom građana. Nakon što dobijemo podršku za formiranje ovakve koalicije, očekujemo od predsjednika da će zakazati sjednicu Skupštine grada."      

Detaljnije
Ugljanin primio ambasadora Egipta

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Suleman Ugljanin primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Egipta Njegovu Ekselenciju Ali Galal Abdelaziz Mohamed Basiunia. Ambasador  je pomenuo više od sto godina diplomatskih odnosa sa Jugoslavijiom i Srbijom i dodao da prestankom njegovog mandata nece prestati dobri i prijateljski odnosi dve zemlje i dva naroda. On je još rekao da je za vreme svog mandata “zavoleo i Srbiju i njen sandžacki region.” Posebno se zahvaljujuci ministru Ugljaninu na saradnji, ambasador Basiunia je rekao: “Vi ste ministar koji ne prica puno, ali mnogo radi za dobrobit naroda. Ma gde ja bio, možete da racunate na moju pomoc ako vam zatreba.” Ugljanin se takode zahvalio ambasadoru na dosadašnjoj saradnju, složivši se  da su odnosi izmedu Egipta i Srbije srdacni i dobri, dodavši da je siguran da ce se nastaviti i unapredivati. 

Detaljnije
Saradnja sa Turskom u cilju razvoja nerazvijenih

Presjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin posetio je danas Čačak i lokalnu televiziju Galaksija. Tom prilikom, sreo se sa gradonačelnikom Vojislavom Ilićem, a susretu su prisistvovali  predstavnici lokalne samouprave i važni privrednici. Razgovalo se o zainterosavnosti turskih firmi za saradnju sa čačanskim kompanijama pre svega sa Fabrikom reznih alata. "Uvek sam spreman da pomognem, kao vaš ambasador, da spajamo ljude koji nešto traže sa onima koji nešto nude. Već neko vreme u Čačak dolaze uspešne firme koje se bave trgovinom reznim alatom i u toku su pregovori u cilju povećanja proizvodnje i novih zapošljavanja u Fabrici reznog alata." rekao je predsjednik Ugljanin.

Detaljnije
Ugljanin i Semisem: Olakšati vizni režim između Srbije i Iraka

Olakšanje viznog režima za građane Srbije i Iraka od ključne je važnosti za još bolje odnose dve zemlje, zaključili su ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i irački ministar turizma i arheologije dr. Liva Semeism.  Razgovoru dvojice ministara je prisustvovao i irački ambasador u Beogradu Njegova Ekselencija Falah  Abdulhasan. Ministri su se složili da su višedecenijski odnosi između bivše Jugoslavije i sada Srbije bili uvek na visokom nivou i izrazili uverenje da će se ubuduće nastaviti i unaprediti. „Olakšan vizni režim bi“, rekao je Ugljanin “puno pomogao da se lakše putuje, trguje i radi na svim poljima“, dodavši da Srbija ima dosta toga da ponudi Iraku i u ekonomskom i u turističkom smislu, a da je otvorena za sve potencijalne iračke investitore. On je naglasio da „želimo da Srbija bude veliki agro-industrijski kompleks i atraktivna turistička destinacija“, pozvavši iračkog minstra da osim Beograda, poseti i druge delove Srbije, „koja je veoma lepa zemlja.“ Ministar Semeism je rekao da se nada brzom ulasku Srbije u EU, između ostalog i „kako bismo tamo imali prijatelja koji nas može podržati u potrazi za artifektima koji su izneti iz Iraka.“ „Artifektima je mesto tamo gde su nastali. Sve drugo je neprirodno,“ složio se minstar Ugljanin.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP