https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Saopštenja - članci - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Skupština grada Novog Pazara nema legitimitet i legalitet

Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka nisu ucestvovali na današnjem zasedanju Skupštine grada Novog Pazara jer nisu  želeli da daju legitimitet i legalitet nezakonitom pokušaju aktuelne gradske vlasti da sebi obezbedi dalje upravljanje gradom istaknuto je na današnjoj pres konferenciji. Skupštine grada Novog Pazara nije mogla biti održana jer nisu postojali zakonom i poslovnikom propisani uslovi za njeno održavanje, odnosno sednici nije prisustvovao dovoljan broj odbornika prilikom utvrdivanja kvoruma i usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, naime prilikom utvrdivanja kvoruma sednici je prisustvovalo 23 odbornika od potrebna 24 koliko je neophodno za sam pocetak sednice, kako je to propisano u clanovima 88. i 89. poslovnika o radu Skupštine. „Odbornik kome je na današnjoj sednici nezakonito verifikovan odbornicki mandat nije mogao da ucestvuje u davanju kvoruma jer mu mandat u tom trenutku još nije verifikovan odnosno u nije imao status odbornika Skupštine grada.

Detaljnije
Svoj na svome – važan osećaj za slobodnog čoveka

    „Ovo je samo prvi vidljivi korak u realizaciji Sporazuma o ulasku SDA Sandžaka u Vladu Republike Srbije,“ rekao je predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr. Sulejman Ugljanin povodom usaglašavanja učešća pripadnika manjina u policiji u sandžačkim opštinama. „Time praktično počinje realizacija sporazuma o delotvornom učešću Bošnjaka u javnom životu, počev od državnih institucija sa javnim ovlašćenjima. Time država šalje Bošnjacima jasnu poruku da su svoji na svome, što je neophodan osećaj za svakog slobodnog čoveka u svojoj zemlji“, rekao je predsjednik Ugljanin. On je dodao da je „SDA Sandžaka ušla u Vladu sa ciljem da integriše Bošnjake u sve državne institucije na lokalnom, regionalnom i republičkom nivou. To je jedan od velikih koraka napred za Srbiju na evropskom putu.“     

Detaljnije
Potrebno je izgraditi novu državu i iznova uređivati odnose unutar nje

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj, održao je danas Press konferenciju, na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji.    

Detaljnije
Šef Misije OEBS-a posjetio SDA Sandžaka

Danas je Stranku demokratske akcije Sandžaka posjetio Šef Misije OEBS u Srbijii, Nj.E. Ambasador Peter Burkhard sa saradnicima. Ambasadora Burkharda je primio Fuad Baćićanin, generalni sekretar Stranke sa rukovodstvom ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar.  Osnovna tema razgovora bila je politička i ekonomska situacija u Sandžaku sa posebni osvrtom na političku i ekonomsku krizu u Novom Pazaru.  Ambasadoru OEBS-a je predstavljen način formiranja, skupštinske većine u Novom Pazaru gdje je uz pomoć srpske liste i jednog odbornika Bošnječke demokratske zajednice, a uz asistenciju policije izbačena bošnjačka izborna volja iz gradske vlasti. Konstatovano je da je stabilna politička situacija uslov ekonomskog razvoja. Predstavnici SDA Sandžaka su ambasadora  Burkharda upoznali sa stanjem u svim javnim preduzećima i ustanovama, blokadom računa u svim gradskim preduzećima, ogromnim dugovanjima grada, kao i nastavkom nezakonitog rada gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića.  SDA Sandžaka je godinama unazad radila na stabilizaciji političke klime u Novom Pazaru i Sandžaku, pa je od OEBS-a zatraženo da se detaljnije upoznaju i uključe u rješavanju političke krize u koju je voljom Sandžačke demokratske partije ušao Novi Pazar. 

Detaljnije
SDP zamjenom teza obmanjuje javnost

Povodom medijskog istupa Almira Lekovića, sekretara Skupštine grada, Gradski odbor SDA Sandžaka za Novi Pazar izdao je saopštenje za javnost u kojem važnim ističe da je svojim istupom sekretar Skupštine Almir Leković pokušao je da pažnju javnosti skrene sa ključne stvari koju su odbornici SDA Sandžaka uočili i o istoj obavestili javnost i nadležne državne organe.  Namernom zamenom teza Almir Leković je izbegao da da odgovor na pitanje da li je na jučerašnjoj sjednici Skupštine, prilikom utvrđivanja kvoruma, prisustvovalo 24 odbornika sa potvrđenim odborničkim mandatima. Gradski odbor SDA Sandžaka ne čudi retorika koju koristi gospodin Leković jer je ona sastavni dio političke kulture i morala koji je svojstven interesnoj grupi ljudi kojoj se očigledno i Almir Leković pridružio, koja ne bira sredstva i načine  samo da ostane na vlasti. Ono što posebno zabrinjava jeste apsolutno odsustvo osećaja za odgovornost i realnost, ali šta god Almir Leković po nalogu svojih mentora govorio ne može izbeći činjenicu da su čelnici aktuelne vlasti jedini odgovorni za stanje u koje su zapali radnici, javna preduzeća i ustanove. Mišljenje i stavovi Lekovića za građane Novog Pazara nisu merodavni niti se bilo ko na iste obazire, ono što je jedino merodavno jesu činjenice i istina. O načinu na koji  aktuelna vlast vodi računa o interesima građana Novog Pazara i o njenom zakonitom radu najbolje svjedoče izvještaj Državnog revizora za 2011. godinu i stotine radnika koji ne primaju lične dohodtke, kojima se ne uplaćuju doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje i koji su odavno napušteni od vlasti čiji je Leković glasnogovornik. Pošto brine o novcu građana Novog Pazara pozivamo Almira Lekovića da građanima Novog Pazara saopšti koliko je građane Novog Pazara koštala isplata prekovremenih sati aktivistima SDP-a mimo svih zakonskih maksimuma tokom 2011.godine što je konstatovao i državni revizor. Stranka demokratske akcije Sandžaka insistira na poštovanju zakona na svim nivoima vlasti u Novom Pazaru a čelnike grada pozivamo da uvaže realnost i odustanu od politike koju  kreiraju i sprovode suprotno interesima građana Novog Pazara i da konačno shvate da vlast služi narodu a ne onima koji su u vlasti.

Detaljnije
Šansa Smedereva za turska ulaganja

Smederevo ima dobre izglede da zainteresuje turske investitore, zaključeno je danas za vreme posjete Predsjednika SDA Sandžaka I ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i turskog ambasadora u Beogradu, Nj.E. Mehmeta Kemala Bozaja ovom gradu na Dunavu. Dobar geostrateški položaj, plovni put, železnica, autoput i aerodrom su infrastrukturne pogodnosti grada na Dunavu, složili su se gradonačelnica dr Jasna Avramović i gosti. Osim toga, stara smederevska tvrđava sa turskim hamamom, kao i marina, zanimljivi su turistički i svako ulaganje bi se isplatilo. „Moj je cilj da spajam ljude – one koji nešto nude i one koji nešto traže“, rekao je ministar Ugljanin. Smederevo je, pored nerazvijenih opština, bila tema nedavnog zasedanja Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske, čiji je kopredsjednik. „Naši preci nisu zidali ovakve tvrđave da bismo mi došli i rekli – uh, baš je lepo. Zidali su sebi za život i obaveza naših generacija je da svemu tome vratimo život i tako se odužimo precima,“ rekao je ambasador Bozaj. On je dodao da je u srpsko-turskim odnosima okrenuta nova stranica i da su učvršćeni toliko da će se razvijati bez obzira ko u obe zemlje bude na vlasti, „a odnos naša dva naroda bi trebalo da bude osnov“. Na sastanku je dogovoreno i da delegacija iz turske opštine Odun Pazar dođe u Smederevo i da se razmotre mogućnosti za bratimljenje. Gradonačelnica je dodala da osim kulturne i turističke saradnje, postoje dobre mogućnosti i za saradnju u privredi.

Detaljnije
Samovolja Gradonačelnika i degradacija Skupštine

    Danas je održana treća sjednica Skupštine grada Novog Pazara kojoj odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka nisu prisustvovali zbog ranije istaknutih i novonastalih nezakonitosti u radu Skupštine grada Novog Pazara. Tim povodom u prostorijama Centrale Stranke održana je press konferencija odborničkog kluba “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin” na kojoj je govorio šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić. On je rekao  da takozvana novoformirana skupštinska većina nastavlja sa radom i djelovanjem uz potpuno ignorisanje zakona, kao i svih akata koje u skladu sa zakonom  donosi Skupština grada Novog Pazara. “To je bila praksa u prethodnom mandatu od 2008. do 2012. godine, to odbornici koji su učestvovali u radu skupštine u tom periodu vrlo dobro znaju, a ta se praksa nastavlja i danas“, rekao je Đekić. Đekić je naveo da je propust napravljen kod zakazivanja današnje, treće sjednice Skupštine grada Novog Pazara, na taj način što predsjednici odborničkih grupa nisu prije sjednice pozvani od strane predsjednice Skupštine na konsultacije u vezi predloženog dnevnog reda, što je u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine grada, obaveza predsjednika Skupštine. Obzirom na ponašanje i način rada tzv. novoformirane skupštinske većine, odbornici SDA Sandžaka se s pravom pitaju da li bi i te konsultacije imale smisla, navodi Đekić i podsjeća da je na  prvoj sjednici, kada je napravljena prekompozicija skupštinske većine, dodato preko sto dopunskih tačaka dnevnog reda, kao i da je na današnjoj sjednici ponovo dodat veliki broj tačaka, što radu Skupštine daje jednu krajnje neozbiljnu notu. “Grad sa preko 100 hiljada stanovnika ne zaslužuje da ima ovakvu Skupštinu koja odluke donosi po skraćenom postupku u kojem odbornici, kao predstavnici naroda čija je osnovna i jedina funkcija da zastupaju interese građana koji su ih birali, nemaju pravo da budu informisani o tome za šta će glasati, niti protiv čega će glasati“. “Građani Novog Pazara su tu anomaliju već prepoznali, pa se po gradu, po uzoru na poslijeratni prijeki sud već govori o „prijekoj skupštini“ Novog Pazara“, istakao je šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić, dodatno pojašnjavajući da prijedlozi odluka koji se stavljaju na dnevni red nemaju obrazloženje, da se odluke  donose po hitnom postupku, i da čak ni odbornici većine ne znaju za šta glasaju.  Fahrudin Đekić je još naglasio da se stiče utisak da je gradonačelnik Novog Pazara u potpunosti preuzeo funkciju predsjednika Skupštine grada Novog Pazara i od Skupštine napravio lični servis za donošenje nezakonitih odluka, i da se ovime, pored predsjednice Skupštine, obesmišljava i omalovažava i sama Skupština grada Novog Pazara. Na kraju je šef odborničkog kluba SDA Sandžaka uputio poziv odbornicima skupštinske većine da obuzdaju samovolju gradonačelnika i njegovih saradnika i da pokušaju, ukoliko za to imaju snage, da rad Skupštine vrate u zakonske okvire.    

Detaljnije
Zajednički tim privrednika Srbije i Iraka

  Grupa privrednika iz Srbije i Sandžaka formiraće mješoviti tim sa kolegama iz Iraka kako bi definisali oblasti moguće ekonomske saradnje između dvije zemlje. Ovo je dogovoreno na sastanku predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina i njegovog domaćina, guvernera iračke južne provincije Misan, Ali Dauda Lazima, održanom u glavnom gradu provincije Amari. Guverner je ministra upoznao sa privrednim mogućnostima Misana, pre svega u naftnim rezervama i poljoprivredi. Lazim je dodao da se u provinciji nalaze i četiri značajne fabrike, a saradnju sa Srbijom vidi pre svega u oblastima energetike, školstva, poljoprivrede i turizma. Predložio je, takođe, da Srbija učestvuje u izgradnji školskih i zdravstvenih objekata. Ugljanin je guverneru objasnio svoju ulogu i zaduženja u Vladi Srbije i istakao da dve zemlje imaju dugogodišnje privredne odnose koje treba obnoviti i dići na viši nivo. Ministar Ugljanin predvodi privrednu delegaciju – u kojoj su predstavnici kompanija Aleva, Invest import, Goša montaža, Termoelektro, Kvatro Hausis, Peštan i Marabon -  u prvoj službenoj poseti jednog zvaničnika Srbije ovom delu Iraka, sa ciljem ispitivanja mogućnosti za razne oblike ekonomske saradnje dve zemlje.  

Detaljnije
Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobrodošli u Irak

Privrednici iz Srbije i Sandžaka dobro su došli u iračku provinciju Misan, rečeno je sinoć na sastanku predstavnika kompanija i provincijske Komisije za investiranje. Na sastanku kome je prisustvovao i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin koji predvodi delegaciju u poseti južnom Iraku, članovi Komisije su govorili o svojim investcionim planovima, a predsjednik  Jusif Radi Kadim je naglasio da su uslovi za ulaganja u Misanu povoljni s obzirom na zakonsku proceduru i podsticaje, kao i da će zainteresovani privrednici imati punu podršku rukovodstva provincije. Ministar Ugljanin je rekao da je cilj posete povezivanje privrednika dve zemlje i pronalaženje zajedničkih ekonomskih interesa, kao i nastavak saradnje koju su dve zemlje godinama ranije imale.  Privrednici iz Srbije i Sandžaka su predstavili svoje mogućnosti za poslove u Misanu, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike, građevine, obrazovanja i medicine. Razgovori privrednih delegacija dve zemlje nastavljeni su rano jutros i Iračani su rekli da su zainteresovani za saradnju sa firmama iz Srbije na projektu transformacije jednog starog vojnog u civilni aerodrom. Predstavnici kompanija iz Srbije su se posebno raspitivali o tenderskim uslovima, a ministar Ugljanin je rekao da je zadovoljan mogućnostima saradnje pomenutim na ovim sastancima.

Detaljnije
Privredna delegacija iz Srbije i sandžaka u obilasku gradilišta u Iraku

Delegacija privrednika iz Srbije koju predvodi ministar u Vladi dr. Sulejman Ugljanin obišla je danas gradilišta u  južnoj iračkoj provinciji Misan sa guvernerom Ali Daudom Lazimom. Guverner je delegaciju upoznao sa gradnjom: dečje bolnice,  prvih pet stotina od planiranih hiljadu socijalnih stanova, stadiona vrednog 25 miliona dolara i luksuznog hotela koji gradi turska kompanija.

Detaljnije
Zajednički o budućoj saradnji sa Irakom

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije dr. Sulejman Ugljanin i guverner provincije Misan Ali Daud Lazim potpisali su  večeras Zajedničku izjavu o privrednim oblastima u kojima će u budućnosti dve zemlje blisko sarađivati i o formiranju Zajedničkog komiteta za sprovođenje saradnje. To je rezultat dvondnevne posete predstavnika nekoliko kompanija iz Srbije i Sandžaka koje je predvodio ministar Ugljanin i sastanaka koje su imali sa iračkim privrednicima. U Izjavi se navode konkretni planovi i načini saradnje u poljoprivredi, industriji, trgovini, građevini, zdravstvu, obrazovanju, nauci, kulturi i energetici. Kopredsednik Komiteta isperd Vladine Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja biće mr. Esad Salihović, zamjenik ministra Ugljanina, a sa iračke gospodin Kamil Č. Hatem, savetnik guvernera Lazima za ekonomska pitanja. Ostali članovi Komiteta biće poznati za sedam dana od potpisivanja. Delegacija sa ministrom na čelu sutra nastavlja posetu Iraku odlaskom u Basru.

Detaljnije
Ekonomska saradnja i sa Basrom

Privrede Srbije i Iraka imaju puno prostora za saradnju, rekao je danas predsjednik Privredne komore Basre i potpredsjednik Privredne komore Iraka gospodin Meki Hamdi Es-Sudani na sastanku sa delegacijom privrednika iz Srbije predvođenom ministrom u Vladi dr. Sulejmanom Ugljaninom. Boravak u glavnom gradu istoimene iračke južne pokrajine nastavak je posete Iraku, koja je već dala konkretne rezultate u vidu Zajedničke izjave o saradnji Srbije i provincije Misan. Ministar Ugljanin je  u razgovoru sa domaćinima u Basri rekao da je zadovoljan što su s njim došli eminentni stručnjaci za energetiku, građevinu i druge oblasti, dodavši da takvi susreti treba da se održavaju redovno kako bi se saradnja konkretizovala. Time bi se, naglasio je Ugljanin, poboljšala trgovinska razmena između Srbije i Iraka koja je 2012. godina iznosila 39 miliona dolara. Es-Sudani je takođe izrazio nadu da je ovaj susret samo početak dobre saradnje, a ministar je, kao i privrednike iz Misana, pozvao predstavnike kompanija iz Basre da dođu u Srbiju, na Novosadski sajam poljoprivrede. Guverner Basre gospodin Halaf Abdulsamad Halaf rekao je danas u glavnom gradu provincije da je unapređenje saradnje Iraka i Srbije na svim međusobno korisnim poljima, pa i na nivou univerziteta i obrazovanja generalno, cilj kontakata koji su uspostavljeni posetom delegacije iz Srbije. Osim toga, guverner vidi mogućnosti saradnje u zdravstvu, izgradnji luka, prerađivačkoj  industriji i proizvodnji i dodao da je grad Basra pobratimljena sa mnogim gradovima u svetu i da bi želeo da se uskoro takav odnos uspostavi i sa nekim gradom u Srbiji. Ugljanin je dodao da Srbija Iraku nudi znanje, stručnjake i tehnologiju u svim oblastima u kojima im je to potrebno. „Cilj nam je da smanjimo distancu između Srbije i Iraka, a to se najbolje čini uzajamnim posetama“, rekao je ministar i pozvao Abdulsamad Halafa da sa privrednicima poseti Srbiju.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37